Kexina Kexina komentáře u knih

A přesto říci životu ano: Psycholog prožívá koncentrační tábor A přesto říci životu ano: Psycholog prožívá koncentrační tábor Viktor Emil Frankl

Ne zcela obvyklý úhel pohledu na nepředstavitelný osud mnoha lidí. A není od věci si uvědomit, že některé pasáže platí i dnes.

15.02.2016 5 z 5

Erbovní povídky Erbovní povídky Marie Kubátová

Tento typ příběhů mám ráda - trochu pohádky, trochu báje, něco skutečné historie... Bohužel kniha Erbovní povídky mě naprosto zklamala. Nic neříkající slátanina textů, u kterých vlastně ani nevím, pro koho je určena a co si z nich má čtenář odnést.

12.02.2016 1 z 5

Vražda mlsného humoristy Vražda mlsného humoristy Miloslav Švandrlík

Co napsat.. prostě Švandrlík. Po čase jsem se vrátila do těchto vod zcela nenáročné a oddechové literatury a i když znám od tohoto autora i lepší díla a smíchy jsem se zrovna neklátila, knížku jsem si užila.
Stručně řečeno - díky za to Čtenářská výzvo a hlavně Městská knihovno Krnov s projektem Kniha do vlaku. :-)

10.02.2016 3 z 5

Rozbité okno Rozbité okno Jeffery Deaver

Průměrná detektivka, u které bylo vcelku brzo jasné, kdo je pachatel. Celkové hodnocení - nepotěší, neurazí. Snad jen by neškodilo, kdyby se zkrátila zhruba o těch 100 stran zbytečných rozvláčných plků o ničem.

18.01.2016 3 z 5

Hostina pro vrány Hostina pro vrány George R. R. Martin

Taky se přidávám k těm, kterým tahle kniha přišla slabší, než předchozí tři díly. Ale přesto jsem ji přečetla ani ne za měsíc, což o těch předchozích říct nemohu. :-)
Pro mě trochu zklamání, že se tolik rozjela linie "krakatic", protože jejich příběhy mě vcelku ani nezajímají a nebyla jsem moc unešená ani z titulků kapitol typu Plenitel, Královnotvůrce atp. Chyběl mi Tyrion (zajímavé, že by to měla být vlastně záporná postava a tolika lidem chybí, když se o něm nepíše.. :-))) ) a Jon Sníh. Sansa dostala prostor, ale jen na své obvyklé fňukání (doufám, že ta holka neprofňuká celou sérii, ale konečně začne být i zajímavá), u Aryi mi trochu vadily nastavované kapitoly "něco se blíží, ale ještě počkej čtenáři a zkus si domýšlet".... Na druhou stranu mě nezklamala Brienne, která úspěšně (?) drží svou "linii cti" a její pasáže se četly vlastně samy. Vysloveně mě nadchla lannisterská dvojčata, i když Jaime se tu lehce, tu víc, brodil vodami patosu, ale přesto si začíná zabírat přední místa mých oblíbenců (takže asi brzo přijde o hlavu, zatím jsem takhle spolehlivě "odkráglovala" všechny své oblíbence :-D ). No a Cersei byla skvělá - přesně tohle jsem si celou dobu od ní slibovala a jen tiše litovala, že jí ostatní postavy nedaly více prostoru, takže teď jsem se konečně dočkala.
Ale i přes některé výtky jsem pořád ze série nadšená a už začínám cítit smutek, že je přede mnou vlastně "poslední" kniha....

26.08.2015 4 z 5

Šepotání Šepotání A.G. Howard (p)

Arya26 - vliv na děj to má ten, že děj pro mě nebude žádný. I když chápu, že většina si toho prostě ani nevšimne, znám dost lidí jako já, kteří jsou na atypický font hodně citliví. A jak jsem psala - zvracet se mi chtělo už jen po chvilce prohlížení knížky v knihkupectví, s touhle nesmyslnou kombinací typu papíru a "zajímavého" fontu je pro mě naprosto nemožné si knihu přečíst. Někdy je moc "originality" prostě na škodu.

31.07.2015

Šepotání Šepotání A.G. Howard (p)

Docela jsem se na knihu těšila, abych nakonec zjistila, že ji číst nebudu. Kterého, s prominutím, blba napadlo vytisknout celou knihu zeleným písmem! Snaha o originalitu není nic špatného, ale co je moc, to je moc. Takže této knize bohužel mohu uznat jen jediné prvenství - špatně mi až doteď ještě nikdy v knihkupectví nebylo. Škoda.

23.07.2015

Zákon dechu Zákon dechu Øystein Stene

(SPOILER) Zajímavá postapo variace na téma ekologie a covidu. Krásně psané, příběh není zrovna originální, ale čtivý.
Bohužel kniha evidentně neprošla korekturami, takže čtení ruší značné množství překlepů (a tím nemyslím mámmu a táttu, ač i tohle mi tedy moc nesdělo), chyb ve skloňování a hrubek, což je škoda.
Hvězdičku dolů dávám za odfláknutý závěr knihy, který autor napsal ve stylu "už nevím, co bych dodal a zbytek si necham na další díl".

03.08.2024 4 z 5

Říše Říše Izabela Michlian Straková

(SPOILER) Námět knihy sám poskytuje dost omezený prostor, ale autorka jej využila opravdu naplno, takže knížka se četla velmi dobře. Osobně mi trochu vadila hlavní hrdinka, která se často chovala velmi nereálně a na údajně 18letou hodně naivně a hloupě.
Závěr bohužel jedno velké klišé, což mě dost zklamalo. I tak se mi ale líbí autorčin styl, takže časem dám šanci i dalším knihám.

02.08.2024 4 z 5

Manželky nacistů - Ženy na špičce Hitlerova Německa Manželky nacistů - Ženy na špičce Hitlerova Německa James Wyllie

Je trochu zmatené vykládat příběhy tolika lidi nikoli jeden po druhém, ale chronologicky všechny naráz. Plus mi přišlo, že se autor snažil dodržet větší rozsah, než na kolik stran téma stačilo, takže polovina knihy jsou dějiny mužů, nikoliv jejich žen. Plus k tomu nesmí chybět obvyklá vata v podobě nesmírně důležitých informací (jak pro čtenáře, tak pro děj) ve stylu "toho dne s ním pravděpodobně Magda také poprvé spala".

Co mi ale opravdu vadilo, byla absolutní absence korektur před vydáním knihy. Za to dávám jednu hvězdičku z hodnocení dolů. Ignorace shody podnětu s přísudkem a záměny i/y by samy o sobě stačily, ale zcela nepochopitelné zůstává, že v některých větách chyběla celá slova, aniž by si toho kdokoli před vydáním všiml. Velmi často se pak opakuje situace, kdy věta začne nějakým sdělením, aby vzápětí pokračovala úplně nesmyslně něčím jiným.

25.02.2024 2 z 5

Mají v nebi skleničky? Mají v nebi skleničky? Martina Preissová

(SPOILER) Jednohubka na pár hodin čtení, když člověk potřebuje vypnout a nepřemýšlet. Jen "Marjánka" mě už po 50 stranách vážně štvala, protože jsem si připadala jako učitelka na prvním stupni ZŠ, která čte slohovku. Aneb "Marjánka šla na pole. Na poli uviděla Marjánka Jitku. Marjánka byla ráda. Celé odpoledne si Marjánka s Jitkou hrály. Večer si Marjánka sedla k dědečkovi. Marjánka ráda dědečka poslouchala. ....". Škoda té mizerné slovní zásoby a asi bych i změnila anotaci, tahle je poněkud zavádějící, pak by asi i hodnocení byla vyšší.

27.01.2024 3 z 5

Sladké sny Sladké sny Kateřina Huňová

(SPOILER) Nikdy bych neřekla, jak moc mě zaujme příběh z koridy. Tahle barbarská zábava byla vlastně jedinou slabou stránkou celé knížky. Strhující příběh, který nedovolí knihu odložit, postavy i zápletky vcelku reálné, dobře vymyšlený Nový svět. Vyústění příběhu nebylo nijak překvapivé a závěr je velkými vraty k dalším dílům,ale to nijak nesnižuje mé nadšení. Naopak se těším, že se dozvím víc o fungování a vzniku celého světa.

05.07.2023 5 z 5

Desatero Desatero Jan Opatřil

Hm, zajímavá kniha. Autor si evidentně něco kompenzuje a prvnich 170 stran je doslova o ničem. Na druhou stranu se příběhu nedá upřít dost silná návykovost a zvědavost, a to současně v rovině "Vážně to bude pořád tak pitomé?", tak i v rovině "Jak to asi bude dál?".

19.06.2023 1 z 5

... úsměv prosím ... ... úsměv prosím ... Jaroslava Pechová

Docela pěkné příběhy. Takové, které by si mohli dva lidé vyprávět někde v kavárně "Tak si představ, co se mi stalo".
Akorát jedna podstatná maličkost tomu chyběla, příležitostí k úsměvu bylo opravdu žalostně málo.

14.03.2023 1 z 5

Neviditelná knihovna Neviditelná knihovna Genevieve Cogman

Dlouho jsem se odhodlávala, zda se do série pustit, nebo ne. Možná až příliš dlouho, protože knížka sice byla příjemné čtení, ale tomuto světu nevěřím a nerozumím mu. Od Kaie jsem očekávala víc a překvapující odhalení bylo tak "překvapivé", že by to čtenáře unudilo k smrti. Hlavní postava byla jakási nedotažená, necítila jsem k ní žádné emoce, byla mi vlastně ukradená, byť přiznávám občasné vtipné hlášky. Nakonec jsem tak nejvíc fandila padouchům, jen škoda že nedostali víc prostoru.
Další pokračování už nechám jiným, tenhle svět zřejmě není pro mě.

29.11.2022 4 z 5

Strašení v Rookwardu Strašení v Rookwardu Darcy Coates

(SPOILER) Příběhu tentokrát ubírají ilustrace, které spíš ruší než doplňují příběh.
Opakování některých motivů je sice pochopitelné (ono zase v tomhle žánru toho nejde až tolik vymyslet), ale přeci jen zůstává určitá pachuť už známého scénáře.
A zlověstný duch je pak jakousi kombinací strašidla, Davida Coperfielda a pouťového hypnotizéra.

Ale pořád je to dobrá oddechovka a Darcy zkrátka pořád umí.

04.07.2022 4 z 5

Zdravé nohy za čtyři týdny Zdravé nohy za čtyři týdny Yamuna Zake

Zajímavá kniha. V něčem souhlasím, v něčem méně... Nějaké extra výsledky se nedostavily, ale taky jsem necvičila nijak poctivě a cvičení si upravovala podle sebe. Ale každopádně jsem si některé cviky oblíbila a rozhodně je zařadím do "denní" rutiny, protože po pár dnech skutečně přinesly pocit jakého uvolnění noh.

07.02.2022 3 z 5

Kostýmy a masky pro děti Kostýmy a masky pro děti Irene Mazza

Jako inspirace, jak rychle a na poslední chvíli vyrobit kostým, je kniha dobrá. Na můj vkus jsou tam ale až moc často použity pytle na odpadky a podobný materiál.

27.01.2022 3 z 5

Saturnin se představuje Saturnin se představuje Miroslav Macek

Příjemná nenáročná oddechovka. Začátek velmi vtipný, závěr také, jen prostřední část je potřeba vydržet.
Celkově lepší průměr.

13.01.2022 3 z 5

Máma není služka, máma je dáma Máma není služka, máma je dáma Marek Herman

Jako obvykle s většinou autorových názorů nesouhlasím. Ale přesto je zajímavé jeho fejetony a postřehy číst.
Vadily mi jen úmyslně gramaticky špatné názvy jednotlivých fejetonů a na konci každé kapitoly stále se dokola opakující totožná otázka, ale to předpokládám je záměr.

08.01.2022 3 z 5