kikies kikies komentáře u knih

Noční lov Noční lov Robert Bryndza

Povedené ve všech směrech. Robertovi to fakt píše skvěle. Jen by měl Erice opravdu dopřát i něco málo soukromého života, zaslouží si to ;-)

19.04.2018 5 z 5

Žízeň Žízeň Jo Nesbø

Klasika, Nesbův standardní výkon. Skvěle propracované, výborně odvyprávěné a perfektně zamotané. Prostě jako vždy :-)

19.04.2018 4 z 5

Osm Osm Radka Třeštíková

Je to zábavné, zajímavé a takové nezvyklé. Čte se to dobře, ale hrozně mi vadily postavy. Strašně nesympatické, v podstatě žádný pozitivní hrdina, takže to celé působí dost depresivně. A závěr je podle mě nedodělaný, ten příběh si ještě kus zasloužil...

19.04.2018 3 z 5

Ďábelské hry Ďábelské hry Angela Marsons

Pohled do duše sociopata je určitě přínosný. Přístup asociální Kim taky není nezajímavý. Ovšem když se tyhle dvě postavy sejdou dohromady, vyjde z toho lehce nereálný mišmaš... Alexina manipulace, Kimina nejdříve snadná manipulovatelnost a následná bojeschopnost... no já nevím. Jako četlo se to dobře, ale zůstal ve mně takový neurčitý pocit... to jako fakt? Přijde mi to prostě už moc přitažený za vlasy.

01.03.2018 3 z 5

Hluboký hrob Hluboký hrob Steve Robinson

Srdceryvný příběh, který rozkrývá JT při svém dalším pátrání po předcích svých klientů. Opět skvělé prolnutí minulosti a současnosti, perfektní nahlédnutí do světa genealogů a troška napětí na osvěžení. Tady to napětí možná nebylo nutné tolik hrotit, přijde mi, že to množství mrtvol neodpovídalo případnému skutečnému průšvihu, který by odhalení jedné historické záležitosti přinesl.

16.12.2017 5 z 5

Dívka, která se dotkla nebe Dívka, která se dotkla nebe Luca Di Fulvio

Krásné jako ostatně vše od Di Fulvia. Ten člověk prostě umí vdechnout život do suchých historických dat. Pod jeho rukama ožívají nádherné osudy, krásně vykreslené postavy a ta hromada popsaných stran Vám uteče před očima, ani nevíte jak. Čtivé, barvité a plné přínosných informací.

18.10.2017 5 z 5

Černooké Zuzany Černooké Zuzany Julia Heaberlin

Moc zajímavý námět, z toho šlo rozhodně vytěžit víc, než kniha nabízí. Nedotažený konec, místy docela dost nepochopitelná hrdinka. Nebylo to vyloženě špatné, ale autorce možná ještě chybí zkušenosti. Námět a obálka si ovšem zaslouží jedničku s hvězdičkou :-)

03.10.2017 4 z 5

Chlapec, který rozdával sny Chlapec, který rozdával sny Luca Di Fulvio

Mimořádný historický román o (mnohdy marném) boji s vlastním osudem, o splněných snech, o různých podobách štěstí, o strachu, předsudcích a násilí. Gangsteři, rozhlas, počátky filmového průmyslu - atraktivní prostředí. Luca di Fulvio umí poutavě vyprávět a vymýšlet hrdiny, které byste chtěli potkat. A začátek 20. století v Americe je zajímavou historickou epochou, které se mnoho autorů nevěnuje! Super knížka! :-)

27.07.2017 5 z 5

Lež Lež C. L. Taylor

Čtení napínavé, prostředí více než zajímavé, myšlenka atraktivní a i ta psychosložka je dobře zvládnutá. Navzdory několika nelogickým detailům a podezřele přehnaným situacím se to čte jedním dechem.

26.07.2017 4 z 5

Maestra Maestra L.S. Hilton

Mně se to líbilo :-) Bylo to takové svěží, lehce divoké, nepříliš reálné... pokud to člověk bere takhle, nemůže být zklamaný. Nečekala jsem bůhvíjakou kvalitu, spíš takový ten moderní pohádkový příběh... popelka dostala za svou poctivost po papuli, naštvala se a tak se rozhodla, že se změní, začne si užívat a příležitostně se pomstí... a žila šťastně až do smrti.... ne, kecám... ale fakt by se to takhle nějak dalo shrnout. Není to nic hlubokomyslného, s realitou to nic společného taky nemá, ale ta trocha nevázané erotiky je příjemná, představa života na vysoké noze vyplněného nicneděláním a nakupováním taky a že přitom za sebou necháme pár mrtvolek a že nám to všechno projde.... no není to příjemná pohádka pro dospělé? :-) Mnoho takových knih není třeba, ale sem tam se nějaká hodí...

18.04.2017 4 z 5

Do nejtemnějšího kouta Do nejtemnějšího kouta Elizabeth Haynes

Výborný psychothriller, který lze jen doporučit. Dokonalý popis plížícího se zla, s nímž se zpočátku milující a dokonalý partner mění v bestii schopnou čehokoli. Šílenství, do kterého se člověk k postupně propadá, když už mu nikdo nevěří, nikdo nepomůže. Děsivé a bohužel možná ještě pořád příliš aktuální téma, bravurně zpracované.
A ano, kniha obsahuje obsáhlé pasáže o kontrolovací mánii hlavní hrdinky, ale o to právě přece jde... Je to psychothriller, který poukazuje na to, co se s obětí stalo, jaké můžou být celoživotní následky psychického poškození. Shrnout to do jedné kapitolky jen tak pro přehled by totálně zabilo věrohodnost a obludnost toho všeho, co Lee způsobil a s čím Cathy musela bojovat...

18.04.2017 5 z 5

Zmizení Samanthy Shipleyové Zmizení Samanthy Shipleyové Joy Fielding

Výborný příběh. Zajímavé téma, skvěle zpracované, napínavé od začátku až do konce, člověku nezbývalo než fandit happyendu, postavy rozvržené rovnoměrné po celém spektru, prostě fakt není co vytknout. Vyvážené, dramatické, lidsky silné.

11.04.2017 5 z 5

Všude kolem černý les Všude kolem černý les Ruth Ware (p)

Spíše slabší kousek. Nápad dobrý, zločin zajímavý, chladnokrevný a poměrně promyšlený, ale motiv chatrný a postavy jakési podivné - ani já nevěřím, že se lidé jsou schopni za deset let od puberty absolutně nikam neposunout, ustrnout a hýčkat si jakousi teenagerovskou bolístku. To je hodně nereálný prvek v celém příběhu a bohužel dost zásadní. Potenciál tam byl, v tom prostředí se dal rozehrát neskutečný horor, ale bohužel, tady k tomu nedošlo.

20.01.2017 3 z 5

Přízrak Přízrak Jo Nesbø

Tento díl mi přijde nejtemnější a díky tomu konci snad i nejsmutnější, tohle jsem vážně nečekala... Je pravda, že je to odlišné od předchozích Harryho případů. Děje se tam toho spoustu kolem, vražda samotná je jako kdyby odsunuta do pozadí. Navíc Harry vlastně není ani policajtem, což působí zvláštně, obzvláště když nemá evidentně problém se dostat k jakýmkoli potřebným informacím. A pobyt v Asii ho zřejmě posilnil natoli, že se stal téměř nesmrtelným - což je místy trochu přes čáru. Ale jako vždy se čtenář dozvídá něco nového, nyní jsme pronikly trochu hlouběji do života narkomanů, takže i touha po nových informacích byla ukojena. Ale to useknutí a následná nutnost číst další díl mě mírně rozladily :D No nic, běžím pro další díl ;-)

30.11.2016 5 z 5

Dokonalé ticho Dokonalé ticho Rosamund Lupton

Pomineme-li fakt, že se hlavní hrdinka i s dcerou prostě jen tak projíždí kamionem po zamrzlé Aljašce s obrovským nákladem a to vše jen na základě svých znalostí fyziky a krátkého pozorování jednoho kamioňáka v akci; i to, na základě čeho, se vlastně na tuto "pouť" vydaly, má to něco do sebe. Prostředí aljašské dálnice obklopené nekonečným tichem a neuvěřitelnou (ač při čtení poměrně živě představitelnou) zimou je velice originální, náhled do života hluchých jedinečný a celé je to nové a napínavé až do konce. Předchozí dílo V plamenech to podle mě nepřekoná, ale je to také vynikající, i když jiným způsobem. Luptonová psát evidentně umí a zatím se jí daří, do každého kusu dát něco jiného, napsat ho prostě úplně jinak.

18.11.2016 4 z 5

Rukojmí Rukojmí Stefanie Pintoff

Výborné! Dlouho jsem nečetla knihu tolik naplněnou nečekanými zvraty. A úplně nejvíc mě dostalo to, jak to bylo uvěřitelné... prostě i to, že doopravdy umírali lidé, kteří by v jiných případech, v běžných románech byli samozřejmě zachráněni hlavním hrdinou.... a ten závěr! Je fakt, že k dovysvětlení myšlenkových pochodů pachatele by mohlo být ještě pár stránek navíc, ale pro mě to je perfektní i takhle. A nevím, jak ostatní, ale já teda moc příběhů o vyjednávačích neznám, takže pro mě je i téma originální a ráda jsem si přečetla něco o práci těchto krizových pracovních týmů. Za mě: skvělá myšlenka, brilantní zpracování. Doporučuji.

09.11.2016 5 z 5

Reportér Reportér Sandra Brown

Moc příjemné čtení. Už dlouho jsem nečetla nic od Brownové, tak nějak jsem ji měla zaškatulkovanou mezi bezduchými milostnými románky. Ale tohle mě překvapilo a musím konstatovat, že jsem se mýlila. Mělo to od každého něco, všechno to vytvořilo velice zajímavý mix a závěr překvapil i mě! Asi (určitě) jí dám ještě šanci ;-)

24.10.2016 4 z 5

Když se vám nic nedaří, zkuste dělat NIC Když se vám nic nedaří, zkuste dělat NIC Frank J. Kinslow

Ne, ne, ne a ještě jednou ne! Tohle jsem musela dočíst jen proto, abych si mohla dovolit to zkritizovat. A kritizovat jsem chtěla hodně, protože tahle knížka mě vážně naštvala! Takže... na úvod - knížky tohoto typu (seberozvoj, sebepoznání, psychologie atd.) čtu poměrně často. Ne proto, že bych si myslela, že to potřebuji, nebo jejich rady nějak výrazně praktikovala, ale prostě mě baví sledovat vývoj společnosti, co si lidé myslí, že jim chybí a jak s tím nakládají. Protože nějaká poptávka asi být musí, když jsou na nás neustále chrleny další a další zázračné metody, jak dosáhnout v podstatě čehokoli... Myslím si, že mám poměrně zdravý a nezaujatý pohled podložený desítkami přečtených titulů z toho žánru. V naprosté většině případů se nad knihou mohu alespoň usmívat, protože autor "objeví" nějakou naprosto novou věc, která je nám všem přirozená a je straaašně jednoduchá, shrne pár důležitých životních mouder a manter a je hotovo. Ano v naprosté většině případů se s takovými myšlenkami dá jen souhlasit a člověk (tedy alespoň já) si řekne, že je na tom asi zatraceně dobře, když tohle všechno ví a praktikuje, aniž by měl ponětí, že se jedná o něčí novou objevnou teorii.... Ovšem ne tak tahle kniha! A dopředu se omlouvám - běžně se mi daří psát mnohem umírněnější komentáře. Od začátku je to plné žvástů, omílá se neustále dokola to samé a vrství se na sebe nesmyslná přirovnání a hloupá rádoby vysvětlení - postrádá to smysl, logiku a mám z toho pocit, že tenhle autor, tahle rádoby autorita, může pracovat jen s opravdu hodně zoufalými lidmi, nebo s lidmi s dostatečně vymytými mozky (takoví, co vám budou přikyvovat na všechno a permanentně budou cítit ten správný pocit, který je prostupuje). Ne, tohle je prostě naprostá hloupost. Shrnu věci, které mě štvou nejvíc (pozor, spoiler!)
1.) Celá objevná myšlenka je v tom, že když se zklidníš (rozuměj: zamedituješ si), půjde ti prostě úplně všechno líp a všechno se samo vyřeší - HA!
2.) Autor používá naprosto běžné techniky, nebo dokonce vykrádá cizí techniky, ale pozor, všechny je nově pojmenovává a u všech názvů má samozřejmě TM (a jedná se o neuvěřitelně hloupě znějící anglické názvy) - to, co popisuje není prostě normální autohypnóza, nene, tohle je EuStillness! Po pár stránkách, kde se nějaké Eu- objevuje v každé větě alespoň třikrát, máte pocit, že čtete pojednání o Evropské unii!
3.) Vrcholem všeho je, když prostřednictvím zklidnění začnete léčit - a pozor, dokonce i úrazy! ... Dost, prosím! Zpátky na zem!!!
4.) Autor věnuje celou jednu kapitolu tomu, že kritizuje a útočí na ostatní autory různých podobně objevných metod a teorií a nepokrytě se obouvá do Tajemství - nejsem žádnou zapřisáhlou fanynkou Tajemství, ale četla jsem to a musím říct, že je to dobře napsané a má to hlavu a patu, což se o Kinslowově díle říci nedá - navíc to celé působí, že tak trochu (děti, zavřete oči a zacpěte si uši) "sere do vlastního hnízda"
5.) Jedním z důvodů, proč cizí teorie nefungují, ale ta jeho ano, je ten, že pro cizí teorie neexistují žádné vědecké podklady a důkazy.... a následuje pojednání o kvantové fyzice - opět, bez hlubších souvislostí či návaznosti - ještě, že on to má tak podložené, lišák jeden!
6.) Pokud něco v knize dává smysl nebo to působí jako ucelená a hlubší myšlenka, nepochází to od autora - viz výše zmíněná kvantová fyzika, zamyšlení se na Maslowovou pyramidou potřeb nebo Teorie transformace od spřáteleného autora - ze všeho vyvozuje obecně známé závěry, které samozřejmě dostávají nové pojmenování (většinou začínající na Eu-) a ve třetím případě kolegovu teorii převzal komplet celou, nijak se s tím netajil a ještě se mu omluvil, že ji komplet přejmenoval!!! WTF?
7.) Jako třešinka na dortu je formát knihy a vazba, která nešla pořádně rozevřít ani držet, tudíž se kniha neustále zavírala a při poloze vleže mě měla tendenci lískat přes obličej - uznávám, že tohle k mému naladění také nijak pozitivně nepřispělo :D
Na závěr pouze dodávám, že tato kniha je podle mého názoru naprosto zbytečná, styl psaní je neumělý, přístup povrchní a teorie nemá pořádné základy, ani žádnou hlubší myšlenku. A pokud někde opravdu existuje člověk, který ke štěstí potřebuje něco takového, tak upřímně doufám, že ho nikdy nepotkám. Howgh a slunce v duši všem!

15.10.2016

Přítelkyně smrti Přítelkyně smrti Bernhard Aichner

Jako mně se to líbilo! Bylo to zase něco dočista jiného, na strohé a účelné vyjadřování jsem si musela chvíli zvykat, ale ono to funguje a do té atmosféry to fakt zapadá! Jako netvrdím, že to je to nejděsivější, co jsem kdy četla, že to je až tak brutální a jen pro silné nervy, to asi ne, ani rozuzlení člověka možná moc nepřekvapí, ale má to svůj netypický chlad a mrazivost, má to švih a je to nové, jiné a jako celek je to opravdu velice zajímavý počin. Možná mi bude stačit jedna taková kniha, ale rozhodně jejího čtení nebudu litovat.

13.09.2016 4 z 5

Pan Mercedes Pan Mercedes Stephen King

Tohle se mi fakt líbilo.... Tak trochu jiná detektivka, zřejmě je to tím Kingovským hororovým řízem. Čte se to velmi dobře, dobře to odsýpá, vrah má vše promyšlené a "detektiv" nakonec ještě promyšlenější. Líbili se mi Jerome a Holly, to byly fakt milé postavy.
A obavy o tom, že kniha (by) mohla inspirovat případné teroristy mě rozesmívají - kdyby tito lidé četli knihy - jakékoli, stačil by i ten jejich Korán, ale číst ho pořádně a trochu nad tím přemýšlet - něco jako terorismus by němělo tolik šancí. Lidé, kteří (doopravdy) čtou, nemají vygumované mozky a nemají čas na krávoviny ;-)

25.08.2016 5 z 5