kikies kikies komentáře u knih

První telefonát z nebe …a co když to koncem nekončí? První telefonát z nebe …a co když to koncem nekončí? Mitch Albom

Hmmm.... :-) Zajímavé téma, svěže napsané, čte se jedním dechem, zakuklená detektivka - na první pohled snad příliš prostá (možná to dělá to duchovno), ale má svou hloubku a rozhodně překvapí :-)

24.11.2014 4 z 5

Dlouhá cesta dolů Dlouhá cesta dolů Nick Hornby

Jako jo, místy mě to bavilo, občas jsem se zasmála, ale celkově tomu něco chybělo (a toho něco bylo poměrně dost)... nápad, téma a myšlenka skvělá, kontrastní hrdinové také poměrně dobře zvolení (uznávám, Jess je opravdu "na facku" a moc nechápu, proč se v podstatě dospělé děvče chová a uvažuje jako cca třináctileté, ač evidentně není retardované či jinak postižené - tady mi to přišlo dost mimo)... ale celkově slabé... upřímně, věřím tomu, že i filmové zpracování bude lepší, a to se stává málokdy - této knize mohl film výrazně pomoci! 8-)

21.09.2014 3 z 5

To nejlepší z nás To nejlepší z nás Nicholas Sparks

Okouzlující a dojemný příběh, plný emocí, přitom nic přeslazeného a prostoduchého. Velice příjemné čtení, které nám ukazuje, jak končívají příběhy, kde vítězí nad láskou rozum...

30.08.2014 4 z 5

Nádherné trosky Nádherné trosky Jess Walter

Slabší kousek.... romantické a sladké, ale takové hodně mimo realitu ... příběh se čte dobře, ale moc toho po něm nezůstane.

22.06.2014 2 z 5

Hory, mlha, láska a já Hory, mlha, láska a já Tessa Randau

Mám knihy od Tessy Randau ráda. Přinutí Vás zamyslet se nad na první pohled jasnými a samozřejmými věcmi a podívat se na ně trochu jinýma očima. Díky tomu si možná uvědomíte, co lze dělat jinak, případně lépe. A nejlepší na tom je, že k tomu nepotřebuje stovky stran, na kterých omílá stejné myšlenky pořád dokola. Její knížky zvládnete klidně za jedno odpoledne a to je mi velmi sympatické. Ne, není to žádný zázračný recept, jak napravit pošramocené vztahy, je to jedna z možností, jak začít pracovat na zkvalitnění svého života tím nejjednodušším, ale zároveň nejzásadnějším krokem - kritickým zhodnocením svého vlastního přístupu.

19.09.2024 5 z 5

Ať žijí auta! – Pohádky z Brzdína Ať žijí auta! – Pohádky z Brzdína Petr Čepek

Veselé a vtipné příběhy psané krásnou češtinou (mnohdy jsem si při předčítání připadala jak na logopedickém cvičení - některá vlastní jména mi dala dost zabrat, a to mám jazyk ohebný ažaž) a doplněné milými ilustracemi. Zamilovali si je oba synové a už se vrháme na další díl a posvítíme si i na další knížky od tohoto autora, protože jedna brožurka s Říkadly o autech u nás doma už leží a mnohé verše jsou nezapomenutelné. Doporučuji (nejen) všem klukům.

15.08.2024 5 z 5

Policejní křeček a záhadná záměna Policejní křeček a záhadná záměna Daniela Krolupperová

Skvělá kniha pro předškoláky a malé školáky. Vtipný a napínavý příběh odvážného hlodavce, psané poutavou formou, v ideální délce, příjemným jazykem. Synové si oblíbili celou sérii a další díly bychom klidně uvítali.

26.07.2024 5 z 5

Policejní křeček Policejní křeček Daniela Krolupperová

Křeček Bruno je perfektní postavička pro předškoláky a menší školáky. Je to vtipné, svižné, milé a nápadité, má to přesně ty atributy, které má dokonalá dětská knížka mít. Doporučuji celou sérii.

26.07.2024 5 z 5

Malý Gatsby a Carmen z Chodoriva Malý Gatsby a Carmen z Chodoriva Michal Viewegh

Z toho, co autor za poslední leta vytvořil, tohle není zdaleka nejhorší počin, ovšem to nelze považovat tak úplně za pochvalu, protože laťka je poměrně nízko. Furt nemůžu pochopit, proč po těch jeho knihách pořád sahám, autor je mi už řadu let krajně nesympatický a jeho životní postoje a názory prezentované v knihách mě spíše iritují. Snad z nostalgie, snad kvůli tomu, že kdysi psával fakt docela dobře... Téma této útlé knihy vypadalo zpočátku lákavě, ale brzy to sklouzlo do klasických kolejí. Celé to na mě nakonec působilo trochu úchylně... bohužel.

25.07.2024 2 z 5

Dívka pod hladinou Dívka pod hladinou Andrew Mayne

Příjemný thriller, originální prostředí a zajímavá hrdinka. Příběh čtivý, ale celé trochu překombinované a zdivočelé, chtěla by to trochu "učesat". Ale rozhodně fajn čtení, sérii bych ještě šanci dala...

25.07.2024 4 z 5

Cesta: Panda a dráček Cesta: Panda a dráček James Norbury

Malé, milé, roztomilé :-) Prolistované za chviličku, ale některá moudra se Vám dostanou pod kůži a tam už zůstanou.

28.03.2024 5 z 5

Boží příběhy aneb Biblické bizáry od Pastoral Brothers Boží příběhy aneb Biblické bizáry od Pastoral Brothers Karel Müller

Jako o co tady vlastně jde? Když vidím to množství pozitivních hodnocení, tak si říkám, že jsem nejspíš něco nepochopila! Ale budiž, možná tomu tak je, netvrdím, že ne. Předně, jsem ateista, Bibli znám jen jako pár hesel z dějin literatury, možná ještě nějaké dětské zpracování biblických příběhů, takže detaily určitě ne. Ale nějak mi uniká, co bylo cílem tohoto díla.... přiblížit Bibli mladým? Ateistům? Odlehčit na první pohled staromódní a nudná témata a oživit studium těm, co se hledají? Nebo jen pobavit ty, co už jsou v obraze? Za mě je provedení nešťastné, k biblické tematice se to nehodí, možná ji to docela degraduje. Vypíchnout z tak starého textu jen "prasárny"? Proč? Fakt mi tady něco zásadního zřejmě uniklo... klidně po mně hoďte kamenem, ale nelíbilo se mi to. A jako milovníka literatury s úctou i k té nejstarší tvorbě mě to možná i trochu odradilo od jakéhokoli dalšího studia Bible. Ta jedna hvězdička je za snahu o zasazení zvolených kapitol do kontextu doby, to byl asi jediný přínos, který jsem si z toho odnesla.

13.11.2023 1 z 5

Krize chlapectví Krize chlapectví John Gray

Čtivo dlouhé, hutné a náročné - ke knize jsem se vracela na několikrát a v součtu ji četla na můj vkus neskutečně dlouho. Ale proč? Protože je pravdivá, mnohdy nepříjemně, mnohdy překvapivě, je skutečná a potřebná. Jako matka dvou synů (kteří naštěstí mají otce k dispozici) pozoruji dnes a denně, jak se liší přístupy otců a matek, mužů a žen, a jak je pro dodržení jakési rovnováhy, dosažení nějakého ideálního kompromisu potřebné, ba přímo nutné dodat oba pohledy, názory obou stran a kombinovat je. Jakmile pominou ta první léta, která obvykle provází fixace spíše na matku, nastoupí období, kdy je zapotřebí zase více otec, a je hrozně vidět, jak chybí (třeba jen proto, že v daném období nemá tolik času na děti, kolik by bylo záhodno), jak se to téměř okamžitě projevuje třeba v dětském chování. Ano, jsme odlišní, nejen v příslušnosti k nějakému pohlaví, některé ženy jsou jsou ženštější více, některé méně, ale - dle mého skromného názoru - ani při sebevětší snaze jediný člověk nedokáže vykompenzovat tu rozmanitost, dynamiku a energii, kterou výchově dodává (fungující) pár. Přece jen, dva jsou víc než jeden... Nezbývá než doufat, že se nad touto inspirativní knihou zadumá co nejvíce čtenářů (ideálně ještě před tím, než seženou partnera pro život a založí rodinu), a do budoucna bude mít co nejvíce dětí a rodin co nejlepší podmínky pro život, výchovu a vývoj.
Btw. ta druhá část s ADHD by klidně mohla být ve druhé knize, přišla mi tak nějak navíc, ač se téma týká také ve větší míře chlapců.

08.06.2023 4 z 5

Jezevec Chrujda dobývá vesmír Jezevec Chrujda dobývá vesmír Petr Stančík

Téma vesmíru mě (a staršího syna) velice lákalo, ale očekávání nebyla naplněna. Zápletka a pointa mi přijde opět spíše slabší. Jinak se pořád opakuji (u celé série) - příliš krátký příběh na samostatnou knihu, náročnost volených témat neodpovídá formátu a provedení, trochu se to tady bije - pro koho jsou tyto knihy vlastně určeny?

22.08.2022 3 z 5

Jezevec Chrujda zakládá pěvecký sbor netopejrů Jezevec Chrujda zakládá pěvecký sbor netopejrů Petr Stančík

Jeden z těch povedenějších dílů - milé, čtivé, vtipné a s myšlenkou. Opět - jen těžko se smiřuji s absolutně neefektivním a nepochopitelným vydáváním jednotlivých kraťoučkých příběhů jako samostatné knihy, omlouvám se, že to píšu ke každému dílu, ale tohle mi prostě hodně vadí.

22.08.2022 4 z 5

Zloději hedvábí Zloději hedvábí Dirk Husemann

Husemanova díla na mě nepůsobí jako opravdové historické romány, ač se tak tváří. Spíše něco jako příběhy vycházející v časopisech na pokračování, mix cestování, historie, filozofie a sem tam nějaké velké emoce. Od všeho trochu a nic pořádně. Prostě tomu něco chybí. Nečte se to špatně - i když zrovna zde předlouhá putování a neskutečná výdrž housenek lehce nudí, ale opravdu žádný zázrak to není.

22.08.2022 3 z 5

Impérium Impérium Roman Bureš

Jako takhle - jednička byla určitě nejsilnější, nejzajímavější, no prostě nejlepší. Ale proto, že mě to neskutečně bavilo, úplně jsem se do toho zažrala a skoro jsem nespala, abych to konečně dočetla, hodnotím vysoce. Z řádků sálá autorův zápal, obdivuji znalosti napříč historickými, kulturními a vojenskými oblastmi. A ve třetím dílu je podle mě asi nejvíc fakt silných a náročných momentů a tím nemyslím jen vojenská střetnutí.

18.08.2022 5 z 5

Katova dcera a hra se smrtí Katova dcera a hra se smrtí Oliver Pötzsch

Pořád moc dobré čtení. Jen v tomto případě bylo až moc do očí bijící, jak se všichni nezávisle na sobě sešli ve správnou chvíli na správném místě. Příliš mnoho náhod najednou. Snad vyjde další potomek a růžovější budoucnost. Budu se těšit na pokračování.

29.06.2022 4 z 5

Mona Lisa virus Mona Lisa virus Tibor Rode

Strašně to na mě celou dobu křičelo: "Chci být jako Dan Brown! Chci být jako Dan Brown!" Nemůžu si pomoct, ale nepochopila jsem, proč se to celé motá kolem Mony Lisy, když je to tak nápadně podobné Šifře mistra Leonarda. Ta myšlenka týkající se krásy nebyla špatná, ale to provedení se moc nepovedlo. Působí to jako pokus o něco megalomanského, co ale přerostlo svého tvůrce. Je to zmatený slepenec, spousta věcí nedává smysl a není ani nijak blíže vysvětlena a je to takové strašně přehnané. Jak se někde objeví miliardář, který plynule a bez problémů cestuje nonstop po celém světě (mnohdy i s podezřelým nákladem), vždy připravená limuzína, nikdy mu nechybí jídlo, pití nebo náhradní oblečení, a nikdy netrpí nedostatkem spánku či odpočinku, začíná mi naskakovat kopřivka. Je to čtivé a napínavé, ale musíte přitom přivřít obě oči a raději moc nepřemýšlet.

27.05.2022 2 z 5

Propast smrti Propast smrti Robert Bryndza

Další případ sympatické detektivní dvojky. Nebyl špatný, ale určitě ne můj nejoblíbenější. Možná je to tím, že v tomto díle je tak trochu "přegayováno" - nepovažuji se za homofoba, vím, že autorovi je tato komunita pravděpodobně bližší než mně, ale nejspíš právě proto mi popisované prostředí tolik nepřirostlo k srdci. Ale Kate a Tristan mají můj obdiv za odvahu pustit se do starého případu a po "zaprášených" stopách.

27.05.2022 3 z 5