KikiZ
![Nebeský vězeň Nebeský vězeň](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/150666/nebesky-vezen-TGk-150666.jpg?v=1538667747)
Půvabné, lehce tajemné čtení o lásce ke knihách, staré Barceloně a jejích temných uličkách a zákoutích a hlavně jednom pevném, nerozlučném přátelství Daniela a Fermína. Je to o věcech, které by se rozhodně neměli nikdy z našeho života vytratit.
![Rozpuštění Rozpuštění](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129987/rozpusteni-aqI-129987.jpg?v=1640183523)
Zde je po boku vyšetřovatele, právníka Mathewa Shardlaka jeho mladý spolubydlící Mark Poer. Po této povídce už čtenář vídá po boku Mathewa trochu pádnějšího Jacka Baraka. Jinak příběk je výborný a napínavý. Člověk tu zimu a nevlídnost starého kláštera téměř cítí na vlastní kůži.
![Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22994/inzerat-na-dum-ve-kt.jpg?v=1334414665)
Velmi zvláštní povídky, psané nevšedním stylem. Řekla bych trochu zvláštní, ale působivá poetika, které jsem sice místy trochu málo rozuměla, ale vlastně se mi líbila.
![Trofej Trofej](https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76565/trofej-Thm-76565.jpg?v=1641775403)
Výborné, jako vždy. Člověk si opravdu připadá jako by tam byl s hlavními hrdiny. Jen bych řekla, že Zjevení a Temný oheň byli přece jen jaksi napínavější.
![Zjevení Zjevení](https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56177/zjeveni-xsh-56177.jpg?v=1652122832)
Souhlasím s níže uvedeným komentářem - je to takové historické Sedm, jenže daleko lepší. Shardlake a Jack Barak pátrají po vraždícím šílenci, jež páchá své zločiny podle knihy Zjevení. Vedle samotného pátrání nahlédneme i do Jackova soukromí a jeho vyrovnávání se se ztrátou svého dítěte. A to je věc jistě ohromně bolestná a těžká v každé době. Opravdu strhující, napínavé čtění. Doporučuji!!!
![Temný oheň Temný oheň](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/146775/temny-ohen-6c3-146775.jpg?v=1652122463)
Vedle bezkonkurenčního "Zjevení" podle mě nejlepší Sansomovka a asi taky nejakčnější. Super historicko-detektivní čtivo. A Jacka Baraka bych při vyšetřování taky chtěla mít u sebe.
![Na západní frontě klid Na západní frontě klid](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250/na-zapadni-fronte-klid-vvT-250.jpg?v=1619946443)
Krutá, drsná a syrová realita války. Něco, co bych ve svém životě nikdy nechtěla zažít. "Rest in Peace" všem těm klukům!!!!!
![Tři kamarádi Tři kamarádi](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30635/tri-kamaradi-9CK-30635.png?v=1500138955)
Remarque píše velmi krásným, takovým nedotknutelně vznešeným stylem, kterému se prostě člověk musí obdivovat. A konec knížky - A přišlo ráno a už to nebyla ona. Není co dodat. Jasných pět hvězd.
![Zvuk slunečních hodin Zvuk slunečních hodin](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/163068/zvuk-slunecnich-hodin-DMO-163068.jpg?v=1553166078)
Poetické, nostalgické a velmi, velmi bolestné. Krásná knížka.
![Dharmoví tuláci Dharmoví tuláci](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/3616/cesty-tam-a-zase-zpatky-dharmovi-tulaci.jpg?v=1733599266)
Krásná knížka, nejen pro vyznavače budhismu. A cestovat po americké přírodě s Japhym Ryderem by se asi občas zachtělo každému.
![Pilíře země Pilíře země](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12524/pilire-zeme.jpg?v=1718012710)
Krásná kniha, a délka vůbec nevadí, neboť je velice čtivá. A asi jsem trochu divná, protože mojí oblíbenou postavou byl (stejně jako v seriálu) šlechtický hajzlovský synáček William Hamleigh.
![Schody do nebe Schody do nebe](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38478/schody-do-nebe-38478.jpg?v=1276521277)
Syrový, bez větších servítek vyprávěný příběh jedné z největších rockových kapel všech dob. A vlastně ani nezáleží na tom, zda je to všechno pravda. Je to knížka o sedmdesátých letech, o životě a hraní na plný pecky, o lidech pro které znamená hudba všechno a kteří jí také skoro všechno obětují - . jak řekl Robert Plant na začátku jejich kariéry - Z celýho dne má pro mě význam jen ta doba kdy jsem na jevišti, zbývající hodiny mě nezajímaj.
![Sběratelé ostatků Sběratelé ostatků](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/2402/sberatele-ostatku-tiD-2402.jpg?v=1663343659)
První díl jsem nečetla, ale ani to nijak nevadilo. Pěkné čtení jako vždy od pana Vondrušky, jen jsem měla trochu problém s délkou knihy. Myslím, že kdyby těch knih o Martinovi ze Stvolna bylo více a zato kratší, bylo by to lepší. Ale i tak moc pěkné a čtivé.
![Zdislava a ztracená relikvie Zdislava a ztracená relikvie](https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89515/zdislava-a-ztracena-relikvie-aneb-t-RVF-89515.jpg?v=1598796730)
Řekla bych že jedna z nejkrásnějších ze série s Oldřichem z Chlumu. Dojímavá je nešťastná láska mladého Oty ke krásné kejklířce Beatrici. Ano, chytí to za srdce a to nejsem žádná ubulená romantička co čte červenou knihovnu.
![Msta písecké panny Msta písecké panny](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/164973/hrisni-lide-kralovstvi-ceskeho-msta-nVr-164973.jpg?v=1418766418)
Odlehčenější příběh, i když mordy tu samozřejmě jsou. Takové ideální čtení na léto. Navíc Ota ze Zástřizlí je moje oblíbená literární postava.
![Můj bratr oceán Můj bratr oceán](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/110829/muj-bratr-ocean-110829.jpg?v=1329388022)
Ne tak dobré jako Na cestě či Dharmoví tuláci, ale číst se to rozhodně dá.
![Kočár do neznáma Kočár do neznáma](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/164638/kocar-do-neznama-164638.jpg?v=1375979655)
Velmi čtivé a romantické, i když s poněkud nahořklou příchutí - z původně romantického nápadníka se vyklube notorický holkař a floutek odmítající nést jakoukoli zodpovědnost za své dítě a ani láska Hermíny a Andrého není tak úplně bez mráčků a nejedná se tedy o nějaký přesladký happyend. Moc pěkné lehčí prázdninové čtení.
![Na cestě Na cestě](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/3046/na-ceste-vAZ-3046.jpg?v=1452863144)
Fantastická záležitost!!!! Jedna velká skvělá jízda v rytmu Charlieho Parkera, Dizzyho Gillespieho a mamba Numero Ocho Pereze Prada. A k tomu jeden neuvěřitelný okouzlující hajzlík jménem Dean Moriarty - jasně, je to nezodpovědný parchant ale......ale ti kluci uměli žít a užívat si života a každého dne jako by žili naposled. Kdo z nás to dnes může o svém životě s klidným srdcem říct? Jak už to tady někdo napsal, pro někoho je to knížka ve které je všechno, pro dalšího knížka o ničem. Asi to tak má být.