kirkpatrick kirkpatrick komentáře u knih

Kdo vládne světu? Kdo vládne světu? Noam Chomsky

Tato kniha je o Spojených státech amerických o jejich mocenských a politických zájmech a o určování podoby světa do budoucnosti. Zmíněné jsou i izraelsko palestinský problém a v posledních letech i globální klimatické oteplování. Chomský tuto analýzu vede velmi kriticky. Nechci říkat, že je svět růžový, ale zdá se mi to trochu přehnané a nemám iluzi, kdyby se někdo jiný stal světovou mocností, že by nastala velká změna.

23.03.2020

Faktomluva Faktomluva Hans Rosling

Velmi přínosná kniha. Je dobře, že v knize je vykresleno více grafů a statistik ohledně stavu dnešního světa i když se na to nejde zcela spoléhat. Svůj význam mají i osobní zkušenosti a dokládající příběhy autora. Je vidět, že se zlepšuje přerozdělování bohatství a vývoj jde k lepšímu. Je sice fakt, že se tvrdí, kdy jedno procento světové populace bohatých ovládá 99% světového bohatství, ale snad se i toto číslo začne v průběhu několika let pozitivněji měnit ve prospěch celosvětové populace. Jak říká autor, že je třeba porovnávat a dívat se na různé stavy věcí z více pohledů. Souhlasím s autorem, že vše je v pohybu a kdoví jak se to bude vyvíjet zítra, za rok či za deset let.

26.12.2019

Zlatý dům Zlatý dům Natasha Solomons

Příběh zbohatlické bankovní rodiny Goldbaumů na počátku dvacátého století, jak je ovlivňovaly světové události a zejména začínající válečné tažení doprovázeno jejich soukromým životem, životními radostmi i strasti.

18.10.2019 4 z 5

Podivné počasí v Tokiu Podivné počasí v Tokiu Hiromi Kawakami

Opravdu křehký příběh ze současného Japonska doprovázený kulinářskými zážitky, ale bohužel, tohle není můj šálek kávy, proto hodnotím jako průměr.

18.05.2019 3 z 5

S každou padající hvězdou S každou padající hvězdou Susan Elizabeth McClelland

Moje první kniha, kde jsem se trochu seznámil s životem obyčejných lidí žijících v Severní Korei mimo hlavní město. Je mi jasné, že to byl jen vhled očima dospívajícího muže a přesto zajímavý a drsný. Při četbě jsem se rozpomínal, co jsem dělal kolem roku 2000 a řešil svoje problémy a co se děje na druhém konci zeměkoule, kde je život podstatně jiný.

23.09.2018 4 z 5

Osamělý střelec Osamělý střelec John Grisham

Kniha o práci svérázného právníka Sebastiana Ruddyho, o jeho, ne vždy, výhodné práci a nástrahách, kterého čekají mimo soudní síň. Celkem se to dobře četlo.

09.12.2017 3 z 5

Temná hmota Temná hmota Blake Crouch

Úvod této knihy byl pro mne stejně tajemný jako ve srovnání s knihou Městečko Pines, téhož autora. Po odhalení kdo pravého Jasona vlastně nahradil jsem pocítil trochu zklamání a už jsem tušil jak se bude vlastně příběh vyvíjet. Trochu mě překvapil konec, když celá rodina vstoupí do krychle. Autor v závěrečném „Poděkování“ napsal, že to byla pro něj nejtěžší kniha. Řekl bych, že tato kvantová teorie je ještě dosti neprobádaná cesta a tato kniha je jen fantazie, která může někoho mile oslovit a pro někoho být jen průměrem, jako třeba pro mne.

07.10.2017 3 z 5

Dívka, která si hrála s ohněm Dívka, která si hrála s ohněm Stieg Larsson

Tato druhá část Milénia se mi zdála lepší než první díl, i když Sally působila jako Superman. Její hackerské umění plus neúprosný postoj v boji proti ostříleným motorkářům vypadal zcela neuvěřitelně. Jsem zvědavý jak se bude příběh vyvíjet v dalším díle.

21.06.2017 5 z 5

Přestaň být hodným klukem! Přestaň být hodným klukem! Robert Glover

V této knize jsem se dost poznal. Postavení muže v dnešním světě podána bez servítků a praktickými radami jak se postavit strachu v každodenních věcech.
Trochu mě překvapilo, že autor tuto knihu napsal a zpracoval už před dvaceti lety.
Tato kniha, bych řekl, by byla dobrá četba i pro ženy.

27.10.2024

Blázinec je před branou: Zpověď lékaře zlomených duší Blázinec je před branou: Zpověď lékaře zlomených duší Jaroslav Maxmilián Kašparů

Zajímavé nahlédnutí do života psychiatra a kněze Maxe Kašparů. Více mě zaujala druhá půlka knihy, kde jsou podána odbornější stanoviska nemocí, jaký je rozdíl mezi lékařem a knězem a taky pohled na naší současnou společnost.
Je to moje první kniha od této osobnosti respektive rozhovor s ním a snad se dostanu k jeho dalším knihám.

05.08.2024

Dopamin: Jak přežít blahobyt a neubavit se k smrti Dopamin: Jak přežít blahobyt a neubavit se k smrti Anna Lembke

Skvělá kniha o závislostech podána od psychiatričky a odbornici na adiktologii. Sice je to vedeno v takovém všeobecném pohledu. Na specifické určité závislosti by to nejspíš vyžadovalo samostatné knihy . Autorka popisuje své zkušenosti se svými klienty a vysvětluje i svou závislost s níž se sama potýkala. Myslím si, že na úvod do adiktologie je to docela povedená kniha.

01.05.2024

Oční lékař Karel Kuběna Oční lékař Karel Kuběna Jana Langerová

Myslím, že to je velmi dobře napsaná pocta panu docentu Karlu Kuběnovi, jenž byl vzorem mnoha lidem a to nejen lékařům a odborníkům v jeho oboru.
I já jsem byl jeho pacientem v dětství a pocházím taky z rodiště pana doktora, ostatně i podle známosti jsem byl svěřen do jeho lékařských rukou.
Shrnutý životopis a jeho postupný vzestup v Zlínské nemocnici mi odhalil některé věci, které jsem vůbec nevěděl.
Ocenil jsem i v závěru knihy pohled jeho lékařských kolegů a spolupracovníků s jakou vervou vybudoval ve Zlíně špičkové oční lékařské pracoviště, které je prezentováno jako nejlepší v naší republice.

02.12.2023

Kdo odejde, už se nevrací Kdo odejde, už se nevrací Shulem Deen

Upřímná zpověď bývalého stoupence víry chasidských židů připadajících ke skvyrské komunitě na New Square nedaleko New Yorku. Jeho zpětný pohled na život mezi až fanatickými věřícími, život sestávající z každodenních náboženských nutností a tradic, které zcela omezují svobodné rozhodování. Popisuje své vlastní pohnutky, kdy pomalu začal mít pochybnosti o své víře a začal hledat v životě nové hodnoty, kterým by mohl věřit, a o které se opírat.
Druhá polovina knihy mně více zaujala, kde byly více vidět jeho myšlenky ve svobodném světě. V závěru knihy rekapituluje vztahy se svými dětmi, které se ho jako nevěrce začaly stranit.
Celkem zajímavá kniha, která se mi líbila.

16.09.2023

Obřad Obřad Carmen Mola

Celkem dobrá detektivka. Podle anotace jsem myslel, že to bude detektivka s hororovými prvky, ale dalo se to unést. Jedinou výtku mám snad k použití českého názvu Obřad, jak už tady v komentářích někdo už psal. Podle originálu Cikánská nevěsta je tedy podle mě přiléhavější název. Závěr mi trochu připomněl odkaz thrilleru Ať se rozhodneš jakkoli od polského autora: Jakub Szamalek.

30.07.2023 4 z 5

2184: Pád Kaspické republiky 2184: Pád Kaspické republiky Neil Sharpson

Dávám tomu průměrné ohodnocení, nevím, co bych k tomu více napsal. Trochu jsem očekával něco jiného.

03.06.2023 3 z 5

Kronika volného pádu Kronika volného pádu Martin Goffa

Moc mě to nebavilo i když je to důležité svědectví covidové doby.

16.03.2023 3 z 5

Život v oblacích Život v oblacích Josef Kováč

Vyprávění stevarda o svém povolání, jeho zážitky a zkušenosti, jak cestoval po celém světě s československou aerolinkou ještě za éry komunistů, popisuje tehdejší kaleidoskop světa a svůj zápal v dětství, kdy si šel za svým štěstím.
Musím tuto knihu dát do doporučených, sice mladší generace asi neocení ten kontrast obsahu této knihy v době komunismu v České republice, ale pro mě to byla výborná četba.

05.03.2023 5 z 5

Šaman Šaman Kim Stanley Robinson

Tak jsem tuhle knihu četl bezmála měsíc. Hodně mně upoutala divočina a syrovost příběhu, zrod nového šamana a jeho pouť životem kdysi před několika tisíci léty. Soudržnost tlupy a jak se vzájemně podporovali.

11.02.2023 4 z 5

Nic než kapitalismus: Budoucnost systému, který vládne světu Nic než kapitalismus: Budoucnost systému, který vládne světu Branko Milanović

Celospolečenský vývoj v západních zemích vede k tomu, že v kapitalistickém zřízení vede k nerovnoměrnému rozložení bohatství a ve světovém měřítku je nesporný fakt, že jedno procento bohatých vlastní 90% bohatství celého světa.
Autor popisuje dva kapitalistické systémy ve světě, na jedné liberální, zastoupen Spojenými státy americkými a politický kapitalismus v Číně, jejich vzájemné působení na ostatní země a jejich výhody a neduhy.
V dnešním světě, který se rozvíjí globalisticky, ovlivňuje tento celek i migrace a taky korupce. V případě korupce to autor nevidí optimisticky a myslí si, že korupce se bude prohlubovat.
Velmi mně zaujala závěrečná část ohledně možností vývoje kapitalismu, zda je to jeho vrcholná fáze a nebo přijde něco zcela nového.

06.01.2023

Zvuk Zvuk James Patterson

V této knize celkem pomalý začátek, až za polovinou knihy jsem si začal uvědomovat o co jde. Je to dobře napsaný scifi horror nebo thriller, jen bych doporučil těm, kdo se tuto knížku rozhodnou číst, aby vydrželi aspoň do té půle, je to tak trochu jiný způsob podání tohoto příběhu.

25.12.2022 4 z 5