kirkpatrick kirkpatrick komentáře u knih

Sametový domov Sametový domov Vesna Evans - Tvrtković

Kniha začíná vyprávěním při vypuknutí války v Jugoslávii pohledem dětské vypravěčky a potom, kdy je nucena s rodiči emigrovat do České republiky. Popisuje zde své postřehy a rozdílnosti dětského života ve své domovské vlasti a nyní jako mladá slečna své dospívající pocity. Protlouká se životem a píše o škole a o svých kamarádech.

08.08.2022 3 z 5

Život pochází ze života Život pochází ze života Šrí Šrímad A. Č. Bhaktivédánta Svámí Prabhupáda

Zařadil jsem tuto knihu do nedočtených. Přečetl jsem jen první část rozhovorů Prabhupády se svými žáky a částečně jen dopisy společnosti s nějakým vědcem, kde se dohadují o pravdivosti svého náboženství a na druhé straně vědeckého pojetí světa. Tyto rozhovory i dopisy jsou datovány kolem roku 1973. Myslím si, že se svět už posunul od té doby a z mého pohledu bych nezatracoval jak náboženství, tak ani vědeckou cestu. Některé věci mi zazněly hodně pomateně.

02.07.2022

Císařova past Císařova past Steve Berry

Důmyslný thriller splétající historická fakta a fikci. Je to pěkná podívaná na boj o kancléřské křeslo v současném Německu s dozvuky válečné doby a tehdejších nacistických pohlavárů.

29.06.2022 4 z 5

Z popela Z popela Alex Schulman

Tato kniha poklidně plyne a ani závěr mi nepřipadal nijak zvláštní.

21.05.2022 3 z 5

Jako člověk – Umělá inteligence a problém jejího ovládání Jako člověk – Umělá inteligence a problém jejího ovládání Stuart Russell

Tohle byla pro mě těžká kniha a orientovat se v ní. Umělá inteligence rozebrána do detailu, jak by se mohla nebo měla zachovat v možných situacích, aby pomohla člověku nebo lidstvu. Jsou tu nastíněna dilemata možných těžkých rozhodnutí jak se zachovat a konat.

12.05.2022

Díkůvzdání Díkůvzdání Václav Holanec

Dystopický román o faráři, který působí svou křesťanskou službou v okolí Pálavy a Novomlýnských nádrží. Ze začátku jsem nevěděl, co mám od toho očekávat a neustále mi myšlenky evokovaly na filmovou sérii Slunce, seno, jahody či Babovřesky. Taky mě překvapilo, že samotný název knihy představuje název onemocnění. Příběh popisující vnitřní život faráře jak se rozhoduje na rozcestí mezi duchovním a světským životem.

30.01.2022 3 z 5

Tantrická transformace Tantrická transformace Osho

Tak jsem se znovu ponořil do Oshových myšlenek a čerpal moudrost z jeho slov. Něco mi bylo jasné a u něčeho trochu tápal.

18.01.2022

Ukradené dětství Ukradené dětství Lisa Brönnimann

Tak to byl docela drsný příběh, který mnou otřásl a během čtení mi šly do očí i slzy. Obdivuji autorku, že to celé dokázala sepsat a snad se jí už v dospělosti celkem daří.

26.12.2021 5 z 5

Kobky pod Potálou: Příběh z Tibetu Kobky pod Potálou: Příběh z Tibetu Dai Sijie

Takový jednoduchý příběh ze svobodného Tibetu, kdy se začíná dostávat pod autonomii Číny.

20.12.2021 3 z 5

Spotify Spotify Sven Carlsson

Dobrá kniha o aplikaci Spotify, o jejich začátcích a hlavních zakladatelích, kteří se podíleli na vzniku této společnosti. Jejich první smlouvy a jak dobývali svět. Člověk se dozví hodně interních informací a o významných osobnostech, které pro tuto firmu pracovaly.

23.07.2021

Než bude pozdě Než bude pozdě Jenny Blackhurst

Velice zamotaný a zašmodrchaný příběh o třech kamarádkách a jejich vztazích. Až později jsem si všiml, že to je thriller určený pro ženy, nicméně jsem to přečetl a hodnotím průměrem.

02.07.2021 3 z 5

Anarchokapitalismus Anarchokapitalismus Urza (p)

Tato kniha vede k zamyšlení na bezstátní společnosti. Pro mě celkem snadné si to představit, ale těžko říct jak by to vypadalo v praxi, zda by nevyvstaly problémy, které nejsou v knize vůbec uvedeny. Každopádně evoluce jde neustále dopředu a kdo ví co nám přinese budoucnost.

07.03.2021

Nejlepší je, když dobré je lepší než lepší Nejlepší je, když dobré je lepší než lepší Vladimír Koubenec

Rádo by taškařice; sice jsem se občas zasmál nad filozofujícími řečmi partičky čtyř postarších kamarádů, kteří na svém výletě probírají své zážitky a příhody u piva případně u něčeho ostřejšího.

21.01.2021 3 z 5

Volá Moskva Volá Moskva Angus Roxburgh

Asi nejlepší kniha o Sovětském svazu respektive o Rusku, co jsem kdy četl, kde nám předkládá pohled na přerod společnosti v dobách konce komunismu do současného stavu za vlády Vladimíra Putina. Pohled, jak na ulici mezi obyčejné lidi, tak i do politiky. Některé pasáže mně i rozesmály zvláště v první třetině knihy.

02.01.2021

Radujme se Radujme se Steven Erikson (p)

Nedávno jsem četl velmi podobnou knihu Invaze, ve které taky mimozemská civilizace ovlivňuje dění na Zemi.
Postavení celé společnosti, ekonomiky a dalších oborů, kdy nejde použít žádné násilí k dosažení cílů, vede ke změně celé lidské společnosti. Je otázka, co lidstvo spasí, zda si uvědomí v celé své šíří odpovědnost za svět.
Obě knihy hodnotím stejně, ale Invaze byla pro mne lepší ke čtení.

17.12.2020 3 z 5

Ukradené světlo Ukradené světlo Emanuele Altissimo

Tento příběh o dvou bratrech, kteří přišli o rodiče, a o něž se stará jejich děda je takový jednoduchý, kdy mezi nimi jsou nějaké půtky a rozepře a i ta bratrská láska, přesto tuto knihu hodnotím jako průměr.

13.10.2020 3 z 5

Invaze Invaze Luke Rhinehart (p)

Přečetl jsem kdysi obě předchozí knihy autora a pamatuji si, že mě velmi pobavily. U této jsem se sice párkrát taky zasmál, ale nebylo to tak humorné. Spíše kniha upozorňuje na západní styl života a jeho absurditu, kdy člověk chodí z práce do práce a snaží se nějak zaopatřit a všechno ovládají peníze.

05.10.2020 3 z 5

Motýlí tyranie Motýlí tyranie Frank Schätzing

Ze začátku detektivka pak se to stočilo ke scifi a zhruba od poloviny knihy jsem se v tom přestal orientovat. Je to moje první kniha od tohoto autora, tak vůbec neznám předchozí knihy.

22.09.2020 2 z 5

Ruská kocovina: Putinův svět a přízraky minulosti Ruská kocovina: Putinův svět a přízraky minulosti Shaun Walker

Pohled na současné Rusko po nástupu na prezidentské křeslo Vladimíra Putina, kde se projevuje jeho politika k zemím, které se po rozpadu Sovětského svazu chtěly osamostatnit. Kapitoly o Ukrajině, Čečensku, Gruzii a jejich historické souvislosti jsou výpovědí o těžkém traumatu.

21.06.2020

Guláš Guláš Brian Kimberling

Tahle kniha nic moc. Jsou to takové plané řeči, které nikam nevedou, guláš myšlenek.

09.06.2020 2 z 5