knih.sasa

Třetí díl série není jenom o příběhu nejstaršího bratra Wolframa, ale hodně se věnuje i mladšímu Benešovi, který navíc začne stavět hrad/tvrz, což je výborný nápad a skvěle se to čte. Wolfram, který vystoupil z řádu, má sice pořád co do činění s mateřským řádem, ale zároveň i s králem a vtipný a drzý je dost, což je osvěžující. Objevují se i postavy z dřívějška, sice jen epizodně, ale děj je pěkně připomenut ve zkratce, takže čtenář si oživí dost z předchozích knih. Ačkoliv každou chvíli někdo někoho zapíchne a naběhne si na meč, není to tak drastické jako byl např. první díl, což vítám. Moc se mi líbí, jak se vykreslena tehdejší mentalita lidí a přisuzování viny/neviny na neštěstí jiných, třeba i příbuzných. Každý prakticky hledá vlastní prospěch a pokud hledí i na ostatní, tak je trochu moula nebo divný. V tom se doba tehdejší a dnešní neliší, jen se dnes tito lidé neoznačují jako rytíři a nehovoří se o cti. Viz. výborná část s výslechem na mučidlech a křivá obvinění vs. zdravý selský rozum. Kdo mu ale v době praktikování útrpného práva dával přednost před zápisem fantazií do smolných knih?

Tři povídky / části se souvislostí. Chvílemi až básnický /moc pěkné obraty/ a zkratkovitý jazyk, takže to není na hltavé čtení. Nejlepší byla první povídka, ale já jsem spíš na romány, i tady mi vadilo, že se to prostě utne a velice slibný děj i vedlejšími "okounějícími" postavami se prostě utne. Je lepší znát souvislosti nebo si je během čtení najít, takže je to složitější pro cizince nebo mladší čtenáře. Nečetlo se to špatně, ale kniha rozhodně není pro široké čtenářské publikum. Hodně z nich ji nepochopí nebo nedočte.

Klasicky čtivý kus od autora. Líbilo se mi, že velkou část vyšetřování vede tentokrát "pomocník" Ota. Dobře vymyšlený příběh a skutečnost, že v každé době se spoléhalo na společenské postavení a jakousi imunitu, která z něj plynula.

Čekala jsem asi víc, trochu pomalejší rozjezd. Zřejmě přišla v době, kdy jsem na ni nebyla moc připravená. Nedokázala jsem dočíst.

Výborně napsaná kniha o závažných tématech (nejen) z ženského pohledu. Čekala jsem víc místa pro meziříčskou tragédii s tyfem a méně místa pro téma koncentračního tábora, ale mohlo mě to napadnout, když na obálce jsou pruhy "vězeňského pyžama".
Kam až vede malá aktivita/pasivita nebo nesplnění přání/požadavku matky, sestry, kamaráda. Jedno rozhodnutí, velké následky (zdůrazněno opakovaně v životech postav).
Doporučila bych k přečtení i všem zamilovaným mladým dívkám, aby včas prohlédly úmysly svého vyvoleného. Okolí nám většinou radí dobře, ale člověk neposlouchá a milého/milou neustále omlouvá. Krásně je popsané "rozhodování" hl. hrdiny mezi ženami, kterou si má vzít a proč. Tady umocněné tehdejší dobou, dnes muži řeší jiná kritéria, ale chovají se u toho stejně, nic se v principu nezměnilo. A je vůbec dobré být nástupkyně původní nevěsty s vysněným mužem?
Kniha se četla velice dobře, lehce, bavila mě mnohem víc než předchozí tituly autorky.
Hodnotím jako jednu z nejsilnějších knih, kterou jsem četla. Slzy následovaly. Po přečtení mi bylo opravdu mizerně a musela jsem to prostě nechat doznít a usadit, ani jsem nedokázala hned napsat komentář.

Oddechovka na bázi deníku ženy z dnešní doby, na kterou se valí mnoho požadavků, které se ukazují jako nesmyslné.

Výborná napsaná kniha pro ty, co milují historické, romantické a dobu hraběnek a baronek s koňmi bez automobilů. Výlet na císařský dvůr a k těm, kteří si spravují majetek, dodržují etiketu a řeší svá milostná dramata. Lepší je číst od začátku série (Kočár do neznáma).

Výborně napsaná detektivka. Rozuzlení je dosti mrazivé. Četla jsem jedním dechem.

Je to trochu zkratkovité, ale čte se to dobře, kniha má spád. Mě zaujalo hlavně probírané téma, moje překvapení, že kukačka je zároveň i příjmení hl. hrdinů. Bavila jsem se u slovensky psané části, kde vystupuje starý boxer a hovoří se svou ženou, pak se tam pere s kdekým, ale souhlasím s předchozím komentářem, že příběh je místy absurdní. Ne v záměně dětí, ale v ději okolo. Toto je první kniha od P. Brycze, kterou jsem dočetla, v těch dřívějších jsem se nedovedla začíst a nebavil mě příběh.
Matka hl. hrdinky mi moc sympatická nebyla, ale co už. Postavičky jsou různorodé, děj má spád, občas sice autor přeskakuje, jako vydra v řece z kamene na kámen, takže musíte být ve střehu, ale celkově se mi kniha líbila.
Jedna z lepších českých knih, na které se zaměřuji.
Obálka je skvělá, ta mě zaujala i na první pohled, když kniha vyšla.

Co všechno vás potká, když na cestě narazíte autem do sedačky Chesterfield barvy červené?
Potkáte se s jinotvory, budete nuceni jíst rolády, takže možná přiberete a budete se toulat divokou a hlavně kouzelnou Švédskou krajinou. No, proč ne.
Kniha je napsaná velmi čtivě, sarkasmus a ironie hlavního hrdiny, který je trochu outsider a nikomu by zřejmě nechyběl, kdyby zmizel /alespoň si to myslí/ je krásně podaná. Realita se prolíná s kouzelnem, kterému nechce racionálně nastavená mysl dlouho uvěřit, ale všeho do času. Pokud se necháte vtáhnout do děje, budete s hlavním hrdinou plnit úkoly, kterým ani nebudete věřit, budete se trochu bát a možná i trochu zuřit, ale užijete si to. Rozhodně doporučuji k přečtení.

Od knihy jsem čekala víc. Neseděl mi způsob vypravování a nezaujalo mě ani uchopení tématu. Nakonec jsem trochu přeskakovala.

Od autora první kniha, která mě opravdu nadchla. Měla jsem v ruce i jiné, starší knížky, ale nedokázala jsem je dočíst. Přišly ve špatnou chvíli nebo mi nesedly, nevím. Rytíři jsou napínaví, krutí, jak středověk byl, drsní i romantičtí v tom středověkém slova smyslu. Kniha se četla opravdu výborně, lehce a přes množství postav se v ní dalo dobře orientovat. Nepřečetla jsem ji za 1 den, protože mám vždy rozečteno více knih, ale to spíš proto, abych si ji trochu šetřila. Oceňuji historické romány z "českého" prostředí, kterému se mnoho autorů nevěnuje.

Na to, jak ji všichni čtoucí vychvalují, to byla neuvěřitelná nuda. Stačilo by 150 stran. O konci snad ani nemluvě. Nic proti otevřeným koncům, ale tohle bylo o ničem. Popis planety místy zajímavý, popis mimozemšťanů také, pár otázek pro zamyšlení, ale celkově dosti slabé. Chybí gradace. Nezanechalo to vě mě žádnou hlubší myšlenku/rozpor/otázku, jen jsem se těšila až to skončí. Bohužel...