knihomolka_eli knihomolka_eli komentáře u knih

Ohnivá Ohnivá Kristin Cashore

Knihy autorky Kristin Cashore určite odporúčam všetkým, ktorí majú radi fantasy s vydarenou romantickou zápletkou. Po Výnimočnej som hneď siahla po druhej časti, ale musím priznať, že Ohnivá ma bavila o niečo menej než Výnimočná. Katsa mi sadla viac ako Vatra a aj ten ,,svet" v prvej časti sa mi páčil akosi viac než tento. Myslím, že v slovenskom preklade jej mohli ponechať meno Fire :-D, celý čas ma to meno Vatra iritovalo :-D
Vatra mala pomôcť kráľovi udržať sa na tróne, o ktorý mali záujem aj iní a snažili sa kráľa zvrhnúť. Dej bol síce pomalší, ale páčila sa mi časť odohrávajúca sa v Kráľovskom meste. Autorka v tejto knihe poskytla priestor aj Leckovi, ktorý síce nebol pre dej nijako podstatnou postavou (a myslím, že jeho postavenie v tejto knihe mohlo byť dôležitejšie, už keď ho tam autorka chcela zakomponovať), ale aspoň som mala zodpovedaných niekoľko otázok týkajúcich sa jeho osoby, ktoré som mala po prečítaní prvého dielu. Čo sa týka hlavných postáv, Vatra mi prišla taká...každú chvíľu iná, raz rozvážna, silná, odvážna, citlivá, inokedy ako také rozmaznané dieťa. Páčilo sa mi podrobné vykreslenie Vatrinho otca a opis ich vzťahu, prekvapilo ma tajomstvo, ktoré bolo pred plesom odhalené. K Vatre som pociťovala veľkú dávku súcitu. Nemala to ľahké, ťažko sa vyrovnať s toľkými vecami, s vlastnosťami svojho otca, sama so sebou, s pocitom, že nechce / nemôže mať deti, so stratami, ktoré ju zasiahli...a aj s tým, čo spravila pre dobro ostatných ľudí. Postupne prichádza na to, že ľudia nie sú len dobrí alebo len zlí.
Najviac sa mi páčila romantická dejová línia. Brigan mi bol neskutočne sympatický po celý čas a tiež celá jeho rodina od jeho mamy, cez súrodencov až po Hannu. Kniha bola príjemnou fantasy oddychovkou, pri ktorej sa dá vypnúť, číta sa ľahko a rýchlo.

12.08.2021 4 z 5

Krst ohňom Krst ohňom Andrzej Sapkowski

Krst ohňom sa mi páčil viac ako predchádzajúci diel, ale to je hlavne tým, že sa podstatne menej venoval politike. Cesta Zaklínača za svojím cieľom bola zaujímavá, miestami napínavá. Pri niektorých situáciách s Milvou a Blyskáčom som sa aj nahlas zasmiala. Ciri a Yen bolo venovaného o niečo menej priestoru, ale pribudli vedľajšie postavy, ktoré boli zaujímavé a obohatili príbeh. Na veľa otázok, ktoré som mala po prečítaní predchádzajúcich častí, som dostala odpovede. Pobavil ma aj pôvod Geraltovho mena a paradox na záver :) . Dej postupne graduje a ja sa už teším na ďalšiu časť. Sama som zvedavá, čo sa napokon stane z Levíčaťa z Cintry.

09.08.2021 4 z 5

Výnimočná Výnimočná Kristin Cashore

Výnimočná ma bavila od prvej strany po poslednú. Námet ľudí s výnimočnými schopnosťami sa vyskytuje vo viacerých knihách, ale tu sa mi jeho spracovanie páčilo zatiaľ najviac. Schopnosti výnimočných nie sú rovnaké, nie sú rovnocenné a o to je to zaujímavejšie. Dokonca mi ani hlavní hrdinovia neliezli na nervy, čo sa mi často pri YA knihách stáva, keďže postavy sú často nezrelé a naivné. Tu ich charaktery autorka poňala zaujímavo. Boli to v podstate rozvážni a inteligentní mladí ľudia. Okrem hlavných postáv som si obľúbila aj vedľajšie, okolo ktorých sa síce dej netočil, ale boli mi sympatické. Katsa bola svojou podstatou správna ,,rebelka". Postupne sa objavovala, začala chápat svoje schopnosti a takisto Po postupne objavoval tie svoje. Katsin bratranec mi bol neskutočne sympatický, už len pre tie modré vlasy :D . Po bol dokonalým hrdinom, tie oči som si vedela predstaviť úplne detailne a nepochybovala som, ako veľmi bol pre Katsu ten pohľad spaľujúci. To, ako pomáhali princeznej bolo napínavé. Neprekážalo mi jej meno, mne sa dokonca páčilo asi najviac. Horšie to bolo s menom Randa...čítam popri tejto sérii aj Outlander a stále mi šiel pre očami Randall :D . Výnimočná bola jednou z mála kníh, ktorým by som kľudne pridala ešte zopár strán, pretože mi chýbala viac rozvinutá romantická línia, chýbalo mi aj odhalenie Leckových tajomstiev, hlavne príčina, aby čitateľ pochopil, prečo bol schopný toho, čoho bol a tiež mi prišli udalosti na Poovom hrade príliš rýchle, hoci aj tak boli napínavé, ale na mňa to napätie mohlo ešte trošku vygradovať. Taktiež som dúfala v iný koniec. Predsa len Katsa mohla mať názory na svoju ,,slobodu" pred spoznaním Poa iné, ale časom sa názory môžu zmeniť....a tiež mi bolo ľúto následku úrazu Poa...dúfala som, že s tým Katsin bratranec aspoň niečo zmôže. Možno sa ešte niečo z toho, čo mi nebolo úplne jasné, dozviem v Iskrivej, keby aspoň o tom Leckovi a možno až niekedy v ďalších knihách, keďže autorka stále píše. Keby aj nie...Výnimočná bola naozaj peknou knihou a každopádne sa teším na ďalšie.

06.08.2021 4 z 5

Talent na smrť Talent na smrť M. J. Arlidge

Najskôr som sa trochu obávala a premýšľala, či ísť do tejto knižky. Talent na smrť je samostatným príbehom mimo série s vyšetrovateľkou Graceovou, ale musím skonštatovať, že Arlidge opäť nesklamal. Pokiaľ má čitateľ rád tento žáner, napätie, napínavý dej a silnejší žalúdok (vraždy nie sú popísané povrchne, ale dosť podrobne), tak táto knižka je tá pravá. Zanechala vo mne asi najväčší dojem zo všetkých jeho kníh. Čítala sa rýchlo a ľahko. Mám rada tento štýl písania - krátke kapitoly písané z pohľadu rôznych postáv. Nevadilo mi ani mysterióznejšia atmosféra, Kassie som si dokonca dosť obľúbila, hoci som nepochopila, prečo nezasiahla pri jednej dosť smutnej udalosti, uzavrela som si to ale tak, že možno to bolo jediné východisko pre danú postavu a ak by to skončilo inak, možno by len bez duše tápala životom. Niektoré udalosti som si trúfla tipovať dopredu, niektoré by ma nenapadli ani náhodou, záver by som neuhádla, nakoľko som pri čítaní naozaj netušila, komu veriť, čo môže s čím súvisieť, aký je motív a ako to dopadne s Kassie. Faith sa mi tak nejak podarilo odhadnúť. Skôr ma prekvapil Adam, predsa len ako dlhoročný uznávaný psychiater podľa mna nevenoval fosť pozornosti svojim najbližším a vlastne koniec koncov mi ho bolo stranu za stranou viac a viac ľúto. Nechcem spojlovať, ale udalosti, ktoré prežil boli snáď až príliš na jednu osobu. Hlavná vyšetrovateľka ma štvala, robila príliš veľa chýb a hoci jej zaplo aspoň na záver, mňa uz nejak nepresvedčila. Na konci som čakala väčší happe end...ale napriek tomu som nebola sklamaná. Kapitola s Kassinou starou mamou pekne uzavrela celý príbeh Kniha ma bavila od prvej po poslednú stranu, prečítaná bola doslova v rekordnom čase a ja jej dávam plný počet hviezdičiek. A teraz po tejto dávke napätia a strachu, ktorý vo mne nevyvolá hocijaká kniha, je asi načase siahnuť po nejakej príjemnej romantickej oddychovke :) .

02.08.2021 5 z 5

Americká zem Americká zem Jeanine Cummins

Ku knihe som sa dostala prostredníctvom jednej zaujímavej recenzie a som rada, že som na ňu natrafila. Nevedela som ju pustiť z ruky. Hltala som očami stranu za stranou. Dosť sa čudujem nízkemu hodnoteniu, ale pri každej knihe platí 100 ľudí 100 chutí. Slovenský preklad vyšiel na výbornú, čo nie je u nás až tak samozrejmé. Kniha sa čítala dobre a rýchlo. Lýdiin príbeh, hoci fikcia, no veľmi uveriteľná a bohužial aj možná, ma absolútne zaujal. Už prvá kapitola, kde Lýdia príde o 16 členov svojej rodiny behom pár sekúnd, neskutočne vtiahne do deja. Cítila som nesmierny smútok, súcit, prežívala som s ňou chvíle, kým cartel neopustil miesto svojej pomsty. Prežívala som s ňou jej strach, nie o seba, ale hlavne o jej syna, všetky materinské ochranné inštikty sa vo mne zapli a ostali zapnuté až do konca. Neuveriteľné, čoho všetkého je schopná matka, ktorá bojuje o život syna. A jej syn, 8-ročný chlapec, ktorý je nesmierne rozumný, preukázal neuveriteľnú odvahu (pri naskakovani na Beštiu som za každým tŕpla). V priebehu príbehu sa snažia prežiť a zároveň sa každý po svojom vyrovnávajú so stratou najbližších.
Čitateľ sa dozvedá o fungovaní cartelov, odkrýva sa komplexná osobnosť (pozitíva aj negatíva) hlavy jednej organizácie...a vlastne to potvrdzuje, že každá minca má dve strany. Nech bol ale Javier akokoľvek inteligentný, rozumný, priateľský, nadaný atď . stále mal svoju čiernu stránku, ktorá ďaleko presiahla tú dobrú...činy jeho cartelu vraveli za všetko...mne nebol sympatický v ničom, i keď musím uznať, že keby nebol tým, kým bol, bol by zaujímavým človekom. Preto som chápala aj pocity Lýdie a vnútorný boj, ktorý musela sama so sebou zvádzať okolo jeho osoby.
Popri príbehu hlavných hrdinov sa čitateľ dozvedá aj príbehy ďalších migrantov, osudy niektorých sa uzavrú, osudy niektorých ostanú otvorené, všetky sú ale zaujímavé.
V dnešnej dobe je téma migrantov viac ako aktuálna, v spoločnosti prevládajú isté stereotypy a možno aj táto kniha môže niekomu pomôcť pri vnímaní týchto vecí a rozlišovať jednotlivé individuálne príbehy. Nie každý imigrant je zločinec. Hrdinovia tejto knihy nestretli na svojej púti len tých dobrých, dôležité ale je, aby ich vždy bolo viac ako tých zlých. Pre mňa bol tento príbeh plný smútku, strachu, odvahy ale aj nádeje a chuti žiť lepší život.

30.07.2021 5 z 5

Čas opovrhnutia Čas opovrhnutia Andrzej Sapkowski

Tejto knizke som musela ubrat niekolko hviezdiciek... Geralt ma bavil ako obvykle, je to naozaj zaujimava postava, Ciri taktiez ... nenudila som sa ani pri jej putovani po pusti, ani pri vsetkych dobrodruzstvach, ktore zazila. Pustim sa hned do dalsej casti. Co ma ale nebavilo a za co odoberam hviezdicky je to, ze cely snem carodejnikov a cela politika okolo bojov o tron, mi v podstate uplne unikala...velke mnozstvo nazvov, miest, postav...kto je s kym a kto intriguje proti komu, v tom som sa neskutocne stracala. Co pri inych knihach a autoroch s tymto nemam ziaden problem. Tu autor len prikladal a prikladal mena, bez nejakeho vacsieho zoznamenia sa s postavami a koniec koncov nic z toho som nepochopila a ked som uz aj mala pocit,ze chapem, ostala som zas stratena ako Ciri na pusti. Za mna zbytocne komplikovane a prekombinovane. Pacila sa mi ale druha tretina knihy. Som zvedava na dalsi osud Geralta, Yen a Ciri.

26.07.2021 3 z 5

Noc, keď som spadla Noc, keď som spadla Christina McDonald

(SPOILER) K tejto knihe som prišla úplnou náhodou. Pred dovolenkou som si chcela z kniznice pozicat nejaky triler, necitala som anotacie, len nazvy knih v zozname a tento ma zaujal. Asi to tak budem robit castejsie, pretoze ma kniha prijemne prekvapila. V knihe sa prelina sucasnost, z pohladu Abi, ktora hlada pravdu o nehode svojej dcery a minulost z pohladu Olivie, z casu pred nehodou. Dokonale som sa dokazala s obomi zžiť. S Oliviou som prezivala vsetky jej pocity, zvedavost, tuzbu odhalit, co pred nou mama tajila, ale aj pochopenie a uznanie, ktore citila voci svojej mame, jej zalubenie, jej priatelstva, jej problemy, jej radosti. A potom Abi...ta bolest, ta bezmocnost, ked vidite takto svoje dieta...to vsetko som prezivala s nou, to odhodlanie najst vinnika, tazke detstvo a nevyrovnanost s hrozami v nom a tie rozporuplne pocity z prichodu Zoe, ktory,ako je hned zname, znamena stratu Olivie... smutne, velmi smutne. Vinnika sa mi nepodarilo odhalit hned...ono podozriví boli prakticky viacerí a nevedela som, akým smerom sa autorka uberie. Dereka mi bolo neskutocne luto. Posledne kapitoly som citala cez slzy...pre mna nesmierne silna kniha o vztahu matky s dcerou, o nekonecnej laske, o pochopeni, odpusteni. Olivia, Abi a Sarah a aj vysetrovatelka Samsonova boli svojim sposobom neskutocne silne zeny, akurat, ze kazda pre nieco ine. Knizku rozhodne odporucam. Je to take pripomenutie toho, ze si treba kazdy den uzivat naplno s milovanymi ludmi, nikdy nevieme, co sa moze udiat.

24.07.2021 5 z 5

Ty krásna, temná Vanessa Ty krásna, temná Vanessa Kate Elizabeth Russell

(SPOILER) Po docitani knihy vo mne ostalo hadam milion otazok. Toto je velmi tazka tema, ale Vanessa mi proste sympaticka nebola. Ano, da sa hovorit o manipulacii, jej ucitel ju v podstate nenapadne dostal presne tam, kam chcel .... pri hocijakej obeti by sa dalo povedat,ze zmanipulovana bola. Da sa to ale povedat uplne stopercentne aj o Vanesse? Bola zmanipulovana, alebo to aj sama chcela? Prisla mi cely cas nerozhodna ... akoby ani sama nevedela, co chce. Ak jej slo o pozornost starsieho muza a potrebovala sa citit vynimocna, tak preco? Chybalo jej nieco v detstve? Pochybili rodicia, rodina, priatelia ci okolie? Vobec neviem, co ju viedlo k takymto rozhodnutiam. Bola taka naivna, aby verila, ze ju miluje a tak mu doverovala? Ved bola opisana ako prilis zrela na svoj vek. No mne sa nezdalo. Spravala sa az prilis zvlastne ... miestami az hlupo. To, ako uvazovala pri dalsom ucitelovi, bolo tiez divne. Popieranie vypovedi ostatnych dievcat a to, ze si klamala aj sama pred sebou, ze o nic neslo, ze si vymyslaju a nestalo sa nic hrozne, by som chapala, keby sa snazila na vsetko zabudnut a popierat problem, ako vacsina dievcat v takejto situacii ... proste tvarit sa, ze sa vlastne nic nestalo ... ale to sa predsa nedalo v jej pripade, kedze s nim nevedela kontakt ukoncit. Ak bola taka vyspela, preco stale pila a drogovala? Mne neprisla teda ani nahodou zrela vzhladom na svoj vek. Pri svojom partnerovi vravela, ze sa mu zdoverila, ale ved ona sa tymto ,,vztahom" zdoverovala v podstate vsetkym. Sama si nepripustala, ze sa stalo nieco zle ... klamala v skole ... klamala do tvare ludom,ktori sami videli iste veci, odmietala pomoc a o ziadnu vlastne ani nestala. A jej rodicia?! Zaujali k celej veci velmi zvlastny postoj ... jej mamu som nechapala ani nahodou a otca?! Kazdy normalny otec by sa neuspokojil s tymto, hadam by najskor chcel pocut svoju dceru a pytal by sa a urcite by to nenechal tak. Ziaden milujuci rodic by k niecomu podobnemu predsa nepristupoval takto, ako k nejakej banalite, ktora sa da hodit za 5 sekund za hlavu ... prislo mi to prilis nerealne a ze sa nakoniec jej mama vyjadrila ako sa vyjadrila, uz nezachranilo to, aby som nadobudla nejaky ten pocit uveritelnosti toho celeho. Urcite moze byt obet taka zmanipulovana,ze je zavisla od svojho manipulatora ... ale odviazat sa,zit mimo neho, no stale sa k nemu vracat este aj po rokoch...neposunut sa...nevidiet zivot inak...chodit k terapuetke, ale zdoverit sa az po vsetkom...velmi zvlastne. Vanessa sa mi nim zdala viac posadnuta,nez on nou ... prenho bola skor hracka. A pedofilne a manipulatorske sklony prosto mal ... a tiez mohlo byt objasnene, preco vlastne...co ho k tomu vsetkemu viedlo. Trest, ktory mu autorka ,,pridelila" bol spravodlivy. Vela veci by sa mohlo stat, ale vela veci mi prislo absolutne nerealnych. Knihu som citala na zaklade odporucania, ale cakala som iny pribeh...viac prepracovany a v mnohom viac objasneni. Takto mi to prislo, ze psychicky chorí, boli az na psychoterapeutku a Vanessinych spoluziacok a spoluziakov, ktori chceli vsetko riesit a neostali ticho, snad vsetci v tej knihe .... od pedofilneho ucitela, cez Vanessu, jej rodicov, aj dalsich ucitelov a ludi,ktori o vsetkom vedeli,ale pristupovali k tomu vlazne, ako keby sa v podstate nic nedialo.

14.07.2021 3 z 5

Tieňová sestra Tieňová sestra Lucinda Riley

Od príbehu Star som sa nevedela odtrhnúť. Veľmi sa mi páčilo, ako sa osobnosť Star každou ďalšou stranou vyvíjala, páčilo sa mi pátranie po jej pôvode, príbeh Flóry a aj ,,rodina",ktorá sa stala súčasťou jej dní. O Myšiakovom tajomstve som vedela, resp. tušila som ho skôr, ako ho sám prezradil, ale netušila som okolnosti a všetko do seba postupne zapadalo. Aké sú korene Star som neuhádla...hoci prekvapilo ma,akým štýlom s ňou vtedy Orlando komunikoval...nehodilo sa mi to k jeho povahe. Skôr by sa mi to hodilo k Myšiakovi,no ani ten by to tak v tom čase Star neoznámil. A Florin príbeh z minulosti bol fascinujúci. Bavilo ma všetko. Čítať o tej dobe bolo naozaj zaujímavé a k tomu o to viac, že veľa zo spomenutého,bolo tak aj v skutočnosti. Autorka píše naozaj neskutočne dobre, minulosť,prítomnosť - všetko je zrozumiteľné, nechaotické, postavy sa nepletú, každú vykreslí absolútne uveriteľne. Za každým sa viem vcítiť do hrdiniek príbehu,ich povahy sú detailne rozpracované a mám pocit,akoby som ich poznala osobne. Také je to všetko uveriteľné. Neviem sa dočkať príbehov ďalších sestier a odhaleniu tajomstiev Tatka Slaného.

12.07.2021 5 z 5

Búrková sestra Búrková sestra Lucinda Riley

Druhá kniha sa mi páčila rovnako ako prvá. Každá z nich mala svoje čaro, každá sestra je iná a má iný príbeh. Páči sa mi ako autorka vie prechádzať z prítomnosti do minulosti a naopak a čitateľ sa v tom vôbec nestráca. Príbeh Ally bol z veľkej časti smutný. Vžila som sa do postavy a sama som bola smutná z toľkých strát, čo zažila. Ale, ako to už býva, aj veľa nového našla. Jej pátranie po minulosti a koreňoch sa mi veľmi páčilo, aj príbehy predchádzajúcich generácii. Hoci často smutné, no veľmi zaujímavé. Hudba, orchester a aj jachtárstvo sa mi veľmi páčili a Ally obe tieto oblasti sedeli ako uliate. Som rada, že jej autorka aspoň čiastočne na záver vykompenzovala to, čo stratila v úvode. Teším sa na ďalší diel o Star, som zvedavá ako a za akých okolností sa jej podarí odpútať od CeCe :) A samozrejme na postupné rozuzlovanie záhad Tatka Slaného.

04.07.2021 5 z 5

Vojna rodov Vojna rodov Victoria Aveyard

(SPOILER) Teraz, keď je už celá séria dočítaná, môžem zhodnotiť, že mne sa najviac páčila práve prvá a posledná časť. Bolo mi jasné (už len podľa názvu), o čom bude posledný diel a nesklamal. V podstate to bola vojna každého s každým. Napriek tomu,že by som knižķy skrátila,hlavných hrdinov som si obľúbila. Pri Mavenovi mi bolo ľúto, čo z neho vlastná matka spravila. Mare bola stále Mare,no pre mňa príliš nerozhodná a taký rojko. Cal sa zachoval správne hoci koniec ma dostal. Chcela som, aby to skončilo inak. Najviac som si obľúbila Evangeline, ktorá hádam ako jediná prešla skutočnou zmenou seba samej od prvej časti po poslednú a veľmi som jej priala to, po čom túžila. Monfort bol zaujímavým kontrastom Norty, Jazerozeme a Piedmontu a som rada, že Norta prešla akou takou premenou. Hoci ruku na srdce, autorka príbeh natiahla na 4 knihy,ale záver bol doslova odfláknutý. Ak tvrdí,že to je posledný diel,tak ho mala aj patrične ukončiť. Čitateľ netuší, čo sa stane s Jazerozemou, netuší či sa Cal dočká svojho happy endu a ani netuší, ako nakoniec prijali zmeny obyvatelia Norty a či vôbec. Minimálne v epilógu mohla autorka spraviť aký taký záver. Ale séria sa mi páčila :) najskôr sa mi podobala na všetky, čo som už čítala, ale nakoniec mi prišla originálna práve svojou hlavnou myšlienkou. Ak vyjdú poviedky, určite si prečítam aj tie.

27.06.2021 4 z 5

Hana Hana Alena Mornštajnová

Knihu urcite odporucam. Precitala som ju za jedno doobedie...tak ma vtiahla do deja. Pribeh bol v podstate o niekolkych silnych zenach, ale aj muzoch. Hana,jej mama,sestra a Mira...kazda si zazila svoje aj ked nie uplne rovnakym sposobom. Hanu vojnove udalosti velmi poznacili,comu sa ani niet preco cudovat...zaver ma ale prekvapil, podla mna tie venceky boli az prilis. Neviem si ani predstavit, zit taky strasny zivot ako Hana, niest taku tarchu samych vycitiek svedomia,hoc sama bola obet. Na zaver som si poplakala. Ale pri knihe nastali aj usmevne momenty, napr.ked dvoril Mire jej mily a ako vzdy ma fascinovali ludia,ktori pomahali ako sa dalo,aj ked sami ohrozovali svoj zivot a zivot svojich rodin. Urcite precitam od autorky aj viac knih.

09.06.2021 5 z 5

Svetlo, ktoré nevidíme Svetlo, ktoré nevidíme Anthony Doerr

Pribeh o dvoch mladych ludoch na opacnych stranach, ktori sa spolu stretnu uprostred bombardovania, oslobodzovania Francuzska. Kniha ma kratke kapitoly, cita sa dobre a rychlo. Je plna postav, z ktorych kazda ma svoj osud a pasuje sa so svojimi problemami. Werner, Marie Laure mi prirastli k srdcu. Bolo zaujimave vidiet aj pohlad nemeckeho vojaka, a to ako si napriek vsetkemu musel vybrat to spravne rozhodnutie. Zaver knihy a kapitola o Fredericovi ma dojali. Rezim tej doby bol neskutocne kruty, treba si ho pripominat a uz nikdy ho nedopustit

08.06.2021 5 z 5

Kráľova klietka Kráľova klietka Victoria Aveyard

Tretí diel ma bavil zatiaľ najviac. Koniec ma ale dostal...dúfala som v iné, som zvedavá ako sa to ešte zvráti v poslednom dieli. Táto kniha ma ale prekvapila pri viacerých postavách, viac som pochopila Cameron, Mavena a dokonca aj Evangeline, niektoré zvraty by som nečakala ani náhadou. Rozhodne bolo toto pokračovanie pre mňa zatiaľ najzaujímavejšie a najnapínavejšie. Aj dvojica Cal a Mare ma bavila, no škoda toho konca. Keď už čakám, že postavy sa zachovajú správne,tak ma ich konanie prekvapí. Mňa Calove rozhodnutie sklamalo...a dúfam,že to autorka zakončí inak,ale teda uvidíme :) No a ten zvysok,boje,stratégie, schopnosti strieborných a Novej krvi,tie sú fascinujúce a veľmi dobre vykreslené.

04.05.2021 4 z 5

Sedem sestier Sedem sestier Lucinda Riley

Kniha sa mi naozaj velmi pacila. Po tomto zanri siaham menej,o to viac som bola prekvapena,ako sa mi pacila. Zaciatok mi prisiel riadne divny a rozmyslala som,ze to ani citat nebudem, tatko Slany, divna smrt,divny pohreb,zvlastny clovek,zvlastne adopcie,...a potom prislo Rio, Francuzsko...minulost aj sucasnost...a uz to slo :). Velmi sa mi pacil pribeh Izabely, aj pribeh najstarsej sestry Maie,hoci viac slo o jej korene a o Izabelu. Citala sa rychlo a dobre,vtiahla ma do deja a nevedela som prestat,kym sa nedozviem,ako to skoncilo. A v istych castiach to neskoncilo az takym happy endom ako som cakala. Napriek tomu nelutujem a tesim sa na pribeh dalsej sestry.

07.03.2021 5 z 5

Sklenený meč Sklenený meč Victoria Aveyard

Knižka ma bavila, čítala sa mi pomalšie ako prvý diel, ale bola napínavá,hlavne posledných cca.100 strán bolo plných zvratov. Niektoré časti knihy by som ale pokojne skrátila. Som zvedavá ako sa bude príbeh vyvíjať ďalej. Mare skončila tak ako skončila...a už sa neviem dočkať 3.časti, resp.čo na to Cal a či Maven vôbec dodržal slovo.

03.03.2021 4 z 5

Červená kráľovná Červená kráľovná Victoria Aveyard

Kniha Cervena kralovna ma bavila, ale kludne by som niektore kapitoly skratila, citala som ju dlhsie nez ine fantasy knihy.
Nepovedala by som,ze to dopadne ako to dopadlo a som zvedava, ako sa to bude vyvijat dalej. Mare a schopnosti jej ,,druhu" su celkom zaujimave. A celkovo mi prisiel namet dost originalny. Cal mi sadol,aj ked ma som cakala od neho trochu ine zmyslanie...no na koniec mi ho bolo strasne luto, koniec bol hlavne prenho dost kruto rieseny. Zato jeho brat ma stval od sameho zaciatku a bola som zvedava ako sa tento ,,trojuholnik" vyriesi. Niektore veci mi ale prisli nedotiahnute,ine zas prilis rozpisane, uvidim ako sa autorka popasuje s pokracovanim. Kniha je skor vhodna pre mladsich citatelov. Pred 10 rokmi by ma isto nadchla viac :-)

12.02.2021 4 z 5

Krv elfov Krv elfov Andrzej Sapkowski

Tento diel ma velmi bavil. Pri prvych dvoch knihach som si postupne privykla na caro kratkych poviedok, v tejto knihe slo uz o uceleny pribeh. Nakoniec som poviedkovym kniham vdacna, hoci som najskor bola voci nim skepticka, prave vdaka nim sa citatel vie orientovat medzi postavami, ktorych je v tejto knihe vela a zaroven vie potrebne info o Geraltovi a Ciri. Pribeh sa cital lahko, rychlo,posledna kapitola s Ciri a Yennefer sa mi pacila asi najviac, a som zvedava, ake vztahy a zavery pri tejto trojici vzidu a ci vobec. Velmi zaujimave,napinave a tesim sa na dalsiu cast.

04.02.2021 5 z 5

X spôsobov, ako zomrieť X spôsobov, ako zomrieť Stefan Ahnhem

Tato seria patri medzi moje top tohto zanru. Aj tato kniha sa citala neuveritelne rychlo a lahko,kapitoly su kratke a vzdy plne napatia. Fabian a taktiez ostatni z timu sa posunuli v zivote dalej, konecne sa odhalili veci,na ktore som cakala uz v minulej casti. Pripad bol napinavy, vrah zvlastny, uplne iny typ,nez ostatni, s ktorymi sa stretli doteraz. Velmi dobry napad a dobre spracovany. Neviem sa dockat dalsieho dielu, velmi ma zaujima aj dej v Dansku a Dunja, ale taktiez ako sa bude vyvijat pribeh Riskovej rodiny a samozrejme aj dalsi pripad,ktory nam autor predostrie. Ja nemam co vytknut,knihy tohto autora ma vzdy absolutne pohltia.

31.01.2021 5 z 5

Chlapec, čo nasledoval otca do Osvienčimu Chlapec, čo nasledoval otca do Osvienčimu Jeremy Dronfield

Dalsia kniha o holokauste za mnou...pocity po precitani su vselijake i ked kniha skonci tak, ako sa skonci, tak sa vlastne o nejakom stastnom konci vraviet ani neda. Tolko zbytocnych obeti,tolka krutost, bezcitnost a neludskost...pri kazdej knihe z tohto obdobia sa zamyslam nad tym,ako sa vobec mohlo taketo bestialne spravanie medzi ludmi vobec diat...a pri tom sa nevraciame do dalekej minulosti, ale len do minuleho storocia... Zaujimave je, ze kazdu knihu spajaju nielen spolocne fakty z tohto strasneho obdobia, ale vzdy v nej clovek objavi kus ineho pribehu...tato bola o pribehu otca a syna, o velkej viere v buducnost, v slobodu,zivot, o nerozlucnosti a sudrznosti...pre mna velmi emotivny pribeh...

30.01.2021 4 z 5