Knihy_nad_zlato Knihy_nad_zlato komentáře u knih

Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

Čekala jsem víc. Hlavně mi asi nesedělo, že je to první díl série, ale je povídkový. Což znamená, že se nedozvíme nic moc o světě ani o postavách a zápletky jsou jen malé, celkem bezvýznamné, protože se každá musí vejít jen do jedné povídky.
Jakože asi kdyby to byla jen doplňková knížka k sérii, nebo by to bylo na konci série, tak asi proč ne. Ale prostě prvně potřebuju znát svět a postavy, aby se mi líbily tyhle krátké výběry z jejich života.
Takže nemůžu pořádně zhodnotit postavy ani svět, protože tam nic z toho nebylo pořádně popsaný.
Každopádně děj některých povídek mě bavil celkem dost, ale některých celkem dost málo.

22.03.2022 3 z 5

Hříšná noc Hříšná noc Elle Kennedy

Tohle, že napsala Elle Kennedy?
Četla jsem od autorky všechny knížky přeložené do češtiny. Všechny se mi líbily, takže jsem i od téhle měla vysoký očekávání. Ale tohle teda ne.
Gage ani Skyler nebyli zajímaví. Teda mohli by být, ale vůbec nic tam o nich nebylo. Což by asi mělo, když je ta knížka jen o nich. Takhle plytký postavy se opravdu jen tak nevidí.
Chemie? Jo, trochu. Láska? Ani náhodou. Ta takhle nevypadá. Nějakej vývoj? Pardon, ale ne. To, že na konci si jedna z postav uvědomí, že se zachovala blbě, a že druhou postavu miluje a může s ní být? To není žádnej vývoj. Prostě ne, tady tyhle věci nefungovaly, jak měly.
Prostředí by mohlo být super. Kdyby bylo popsaný víc než jen velmi letmo.
Myslím, že vedlejší postavy by mohly být fajn, ale opět, když jsou zmíněný jen okrajově, tak jak si tím můžu být jistá?
No, nevím jestli se pustím do dalších dílů. A pokud, tak jen kvůli autorce (a možná maličko, protože další díly jsou o zdejších vedlejších postavách).
Každopádně od autorky doporučuju jakoukoliv jinou knížku, než je tahle.
1,5/5⭐

06.03.2022 2 z 5

Nejšťastnější muž na Zemi Nejšťastnější muž na Zemi Eddie Jaku (p)

Asi první knížka s tématem druhé světové války, kterou jsem kdy četla. Já prostě tohle téma nesnáším. Protože, když je mi něco furt cpaný, tak mám tendenci se tomu vyhnout. A tohle je ve škole v dějáku, občance i v literatuře, tak omílaný furt dokola, že toho fakt víc nepotřebuju.
Ale jsem moc a moc ráda, že jsem si tuhle knížku přečetla. Bylo šílený sledovat, jak Eddie vždycky získal nějakou naději a vzápětí ji zase ztratil. Za to, co si Eddie prožil, za to, jak se ke všemu co se mu přihodilo postavil, za to ho upřímně obdivuju. Ale pro mě byl největším hrdinou v knížce Eddieho otec.
Připadá mi neuvěřitelný kolik pocitů vyvolala tahle kniha na tak málo stránkách.
Rozhodně stojí za přečtení. I pokud tohle téma, stejně jako já, nevyhledáváte.

30.01.2022 5 z 5

Půl krále Půl krále Joe Abercrombie

Další knížka od Abercrombieho. Další moje láska.
Svět je tu opět vybudovanej parádně dopodrobna, zápletka zajímavá, ale hlavně zase výborný postavy. Hlavního hrdinu - Jarviho - jsem si oblíbila poměrně dost rychle. Nemůžu říct, že úplně okamžitě, protože mi úplně na začátku přišel dost ukňučenej, ale postupně s tím kam ho život zavál, se z něj stával trošku drsnější člověk, který přece jen něco vydrží. Takže za vývoj hlavní postavy tleskám. Další postava, kterou jsem si oblíbila ještě rychleji než Jarviho je Nikdo. A fakt jediná věc, co mě na něm štve, je, že bylo příliš jasně vidět, kdo je doopravdy, že jsem se k tomu nemohla dopracovat víc postupně. Na nějaké 102. stránce mi bylo jasný, kdo je, ale to velkolepý odhalení přišlo až někde kolem strany 285. Stejně jsem si, ale oblíbila i Jarviho kámoše na cestách, navíc mám ráda, když mi oblíbený postavy umíraj, takže další naplněný očekávání.
Vztahy mezi postavami jsou tu taky dobře napsaný, především přátelství. Z dalších možných vztahů je tu taky hodně nepřátelství, ale ostatní city jdou krapet bokem, což mi naprosto vůbec nevadí.
Hádám, že větší zápletka bude až v dalších dílech, protože zápletka tady byla trošku menší, která, ale směřuje k něčemu většímu. Líbí se mi, že všechno co se v knížce stane, má smysl. Nejsou tu asi žádný zbytečný věci. Konec se mi sice líbil, ale nepřekvapil mě. Bylo to takový, že by to mělo překvapit, ale to se prostě nestalo. Na konci je velký odhalení toho, co jedna postava udělala, ale mě to bylo jasný asi tak 75 stránek předem a to už předtím jsem něco tušila.
Každopádně i když se mi to fakt hodně líbilo, už jsem četla od Abercrombieho trilogii První zákon, takže prostě vím, že to autor dokáže ještě o něco líp.

21.01.2022 4 z 5

Tlukot tisíců srdcí Tlukot tisíců srdcí Kiera Cass

Sice nedám pět hvězdiček, ale byla jsem nadšená. Hlavní postavy jsem si oblíbila prakticky okamžitě. Ale tu jejich ohromnou lásku jsem jim nevěřila ani chviličku. Myslím, že to mělo být hate to love mixnutý se zakázanou láskou. Jenže hate to love, kde se v jedné chvíli nenávidí a v další bez sebe nemohou žít prostě nebude působit uvěřitelně asi nikdy, holt je tam potřeba nějaký vývoj. Nějaká část, jak se dostávají od té nenávisti k lásce. Nemůžou se prostě půlku knížky nenávidět bez jakéhokoli vývoje a najednou se na další stránce milovat.
To byl můj první - a musím říct, že vážně velký - problém s touhle knížkou. Druhý problém je, že jsou tu zajímavé vedlejší postavy - nebo spíš, mohly by tu být zajímavé vedlejší postavy - jenže nedostanou téměř žádný prostor. Kór třeba Inigo mě zaujal hned, jak tam o něm byla zmínka, páč bylo naznačeno, že se s Lennoxem nesnášeli. A já bych prostě chtěla vědět víc. Což bych teda chtěla i u hlavních postav. Proč tam není, tak nějak nic z jejich minulosti?
Ale jako prostředí i příběh byl dost dobrý a atmosféra taky. Jakože pokud znáte knížky od Mary E. Pearson, tak tohle je jim dost podobné. Neříkám, že okopírované, ale prostředí, příběh a hlavně ta atmosféra, se ubírá stejným směrem. A vlastně i postavy. I když musím říct, že mi romantická linka spíše připomínala tu ze série Svět Tryllů (akorát, že tam je napsaná líp, že).
Ale tak i ten vztah Anniky a Lennoxem měl světlé chvilky (ehm třeba ta část, kdy si Palmer hrál na poslíčka).
Každopádně si myslím, že kdybych to četla v době, kdy jsem četla téměř jen YA fantasy, tak bych s tím nebyla tak spokojená, jak dnes. Protože to byl vlastně dost příjemný návrat k tomu, co jsem četla spíš dřív. A samozřejmě i ke Kieře Cass.
3,5/5

22.06.2023 4 z 5

Fantastická zvířata a kde je najít Fantastická zvířata a kde je najít Mlok Scamander (p)

Prakticky jen výčet kouzelných tvorů. Jako jo, bylo to fajn, ale nemůžu říct, že by mě to zrovna nějak hodně bavilo.

31.12.2022 3 z 5

Famfrpál v průběhu věků Famfrpál v průběhu věků Kennilworthy Whisp (p)

Tahle kniha mě taky docela dost bavila a docela mi to přišlo taky dobré, vzhledem k tomu, že v celé sérii HP je famfrpál docela dost. Ale nezajímalo mě to až tak moc.

31.12.2022 3 z 5

Macbeth Macbeth William Shakespeare

Mě se to zatím z her od Shakespeara, které jsem četla, líbilo nejvíc. Celý příběh perfektně dával smysl.
Trošku jsem se ztrácela v postavách, ale s tím mám téměř vždycky u her problém, prostě proto, že těm postavám nevidíme do hlavy. Je tam jen to, co dělají a říkají, ale ne, co si skutečně myslí. Takže drama asi nikdy nebude moje oblíbená forma. Ale jako mile mě to překvapilo, a bylo to vyloženě napěchovaný dějem, žádná hluchá místa.
Vzhledem k tomu, že jsem tuhle knížku četla jen kvůli tomu, že byla hodněkrát zmíněná v knize Když jsme se proslavili, nečekala jsem nic moc dobrého (Shakespeare mi zatím moc nesedl), ale tohle bylo opravdu moc fajn.

26.12.2022 4 z 5

Královsky spolu Královsky spolu Emma Chase

Jako bavilo mě to, ale má to spoustu „ale“.
Hlavní postavy jsem tu měla radši než ty v prvním díle. Už v Královsky v háji jsem si víc oblíbila Henryho než Nicholase. Sarah mě v prvním díle zaujala, i když na nějaké oblíbení tam nebyl čas. Trochu mě zklamalo, že jsem Henryho měla radši jako vedlejší postavu v Nicholasově příběhu, než jako hlavní postavu v jeho vlastním. Jako by ztratil někde mezi prvním a druhým díle velkou část svého kouzla. To Sarah ale ne. Ta mě tu zajímala ještě daleko víc než v prvním díle.
Celkem se mi líbilo, jak si Henry se Sarah k sobě hledali cestu. Ale něco mi tam chybělo, a tím nemyslím chemii, protože tu měli, i když jí mohlo být trošku víc. Prostě mi u nich chybělo něco, co nedokážu přesně pojmenovat.
Každopádně tu byly skvělé dialogy, víc než jen dostatek vtipných scén, a navíc kapitoly jak z pohledu Sarah, tak i z pohledu Henryho.
Ale tak nějak mi tu chyběla pořádná zápletka, měla jsem dojem, jako by se tam vlastně vůbec nic nedělo. Tak trošku moc v klídku čtení.
Jako bylo to fajn, hezký. Četlo se to rychle a bylo to opravdu hodně vtipný, ale něco mi tu prostě chybělo.
3,3/5⭐

29.11.2022 4 z 5

Harry Potter a Fénixův řád Harry Potter a Fénixův řád J. K. Rowling (p)

Jakoby myslím, že k tomuhle není ani moc, co říct. Vždyť Harryho Pottera zná asi každej.
Harryho jako postavu jsem nikdy neměla ráda, ale tenhle díl mi znechutil i pár dalších, mezi nimi i některé mé oblíbence
Třeba Siriuse, Remuse a dokonce i Snapea! A taky ještě Cho a Brumbála, ale ty jsem nikdy neměla nijak zvlášť v lásce, jenom se u mě propadli ještě někam daleko hlouběji.
Dějově se mi taky víc líbil třeba třetí nebo čtvrtý díl. Ale je to prostě Harry, takže jasně, že se mi to i tak líbilo. A třeba Ginny si dokonce oproti filmům i trochu polepšila. Jako i tenhle díl se mi líbil víc než filmový, ale stejně se mezi knížkama (těma pěti, co mám ze série přečtený) bude řadit až na čtvrtý místo.
Každopádně tím, že tu vlastně všechno zůstává stejný, jako v předchozích dílech, a tím, že jsou i filmy dost dobře zpracovaný a navíc je každý zná, není moc, co víc k tomu říct. Jakoby stejně má na Harryho už svůj názor fakt každej.
A i když jsem si pátej díl zrovna nezamilovala, o to víc se těším na ten šestý, který mám ve filmech asi nejradši, tak jsem zvědavá na knižní předlohu.

06.11.2022 4 z 5

Na seznamu smrti Na seznamu smrti Jack Carr

O téhle knize jsem se dozvěděla díky seriálu, který je podle ní natočen. Chtěla jsem se na něj podívat, ale když jsem zjistila, že je podle knihy, řekla jsem si, že si prvně přečtu tu předlohu. A jsem za to moc ráda. I když to byla jedna z těch knih, které jsem neměla potřebu otevřít, když už jsem ji otevřela, vždy jsem se hned začetla.
Hlavní postava James Reece je perfektní. Na začátku výbornej voják speciální jednotek, teď vrah, který nezná slitování. To, jak zabíjí, že v tom opravdu není ani špetka dobra, ale přesto chápete, proč to dělá. To, co všechno zažil, ale nezhroutil se. To, že přestože jedná dost chladnokrevně, stejně má pořád silný pocity. To je prostě výborný. Stejně tak jsem měla ráda i ostatní postavy. Třeba Kate, Marco nebo Liz. Zajímalo by mě, jaký na ně mělo to všechno nakonec dopad.
Líbilo se mi, že to opravdu splňuje zařazení do akčního thrilleru. Ale snad ještě víc jsem byla nadšená, že to byla taková emoční nálož.
To prostředí bylo výborný. Klidně bych si hned přečetla něco podobnýho.
Některý věci mi přece jen přišly trochu předvídatelný. Třeba ten zrádce, ten byl jasnej, sotva se tam objevil.
Ale jinak fakt výborný. Bylo vidět, že autor ví, o čem píše. Těším se na druhý díl (a budu doufat, že vyjde taky znovu v paperbacku).

02.10.2022 5 z 5

Jeho zákusek Jeho zákusek Penelope Bloom

Třetí díl tohohle bizáru, a zcela upřímně, jsem krapet zklamaná. Nebavily mě hlavní postavy. Jediný scény, které jsem si opravdu užívala, u kterých jsem se fakt bavila, byly ty s Williamem. A teda i většina se Stevem. Ale Ryan (i když byl v minulém díle super) ani Emily mě prostě nebavili. Jako oba byli v pohodě, žádnej zásadní problém s nimi nemám, jen mě prostě nebavili, nezajímali. A ani jsem mezi nimi neviděla žádnou chemii. Nebo minimálně ne tolik, kolik měli asi mít.
A ten konec byl hroznej. Mírně nechutnej řekla bych.
Ale četlo se to snadno a rychle, a bylo to i vtipný. Ale zatím je to určitě nejslabší díl.

15.08.2022 2 z 5

Polibek bez duše Polibek bez duše Jennifer L. Armentrout

U téhle knížky mi přišlo, jako bych ji už někdy četla. Což je blbost, jenže jsem četla pár knih, kterým se Polibek bez duše prostě docela dost podobal. Nejvíc se to podle mě podobá sérii Svůdné zlo, ale má to i špetku Pádu a Nástrojů smrti.
Přestože mi tenhle příběh přišel ohranej a předvídatelnej, stejně se mi líbil. Mám ráda tuhle tématiku nebe a peklo/andělé a démoni. Vždycky mě zajímá, jak přesně to autor pojme.
Postavy mi taky přišly jak podle šablony. Hodná naivní holka s vymytým mozkem jednou stranou. Týpek z té druhé strany, samozřejmě bad boy (kterej se změní kvůli ní?). No prostě postavy, jaký tu už byly spoustukrát. Ale musím uznat, že Roth (a možná i Bambi) byl hlavním tahounem celé knížky.
Jejich vztah, jejich city, jsem jim tak docela nevěřila, ale užívala jsem si ty jejich dialogy, ty opravdu stály za to.
Děj mi přišel šíleně předvídatelný. Jako by byl opsaný z jiné knihy, jakou jsem už četla a jen trochu upravený aby nebylo poznat, že už tu tohle prostě bylo.
A prostředí? Jak z Rudá jako Rubín. Víc k tomu asi nemám co říct.
Jako takhle, mě se to vlastně docela líbilo. Čtení jsem si užila a oddechla jsem si u toho. Jenže to dle mého nebylo asi v ničem originální. Jestli se někdy pustím do pokračování to se teprve uvidí.

02.08.2022 3 z 5

Deeply Deeply Ava Reed (p)

Pro mě rozhodně nejlepší díl ze série! Zoey a Dylan jsou prostě úžasní. Jejich chování dává smysl a jo, sice mi tak docela nesedlo, jak rychle se do sebe zabouchli, přesto se mi líbilo, jak si k sobě hledají cestu. Ze všech třech párů z téhle série mi tento přišel nejvíc uvěřitelný. Nejvíc pochopitelný.
Zoey je skvělá hlavní hrdinka. Navzdory tomu, čím si prošla nezanevřela na to město, na muže, na život. Prostě se snažila držet hlavu nad vodou a jde jí to.
Dylan je taky moc fajn. Takovej ten hodnej a přátelskej, ale mlčenlivej kluk od vedle. Tak trochu mě irituje, že tu jednu věc tak dlouho tajil před svými přáteli. Jako chápu, jakto, že jim to nikdy neřekl, jenže zároveň jim to prostě říct mohl. Prostě iritující.
No, k ději toho asi moc nemám, protože tady jde fakt prostě o ten vztah, o to jak si k sobě někoho pouštějí a jak se vyrovnávají s minulostí. Ne, že by mi to u tohohle vadilo.
Prostředí pořád stejné, takže dobrý. A Dylanova babička je super. Jo musela jsem ji zmínit.
No faktem je, že se mi líbila celá série. I když u mě nebude patřit mezi ty nejvíc top.

17.06.2022 5 z 5

Ztracený princ Ztracený princ John Flanagan

Tady k postavám nic moc říct nejde. Přijde mi, že jsou všichni pořád stejní. Přijde mi, že i Will je prakticky pořád stejný už od prvního dílu. A jo měla jsem ho ráda (a pořád mám), ale taky mi trochu vadí, že se nevyvíjí. Stejně tak další hlavní postava Maddie. Ve dvanáctém díle, kde se objevila poprvé se změnila celkem radikálně, ale pak už vůbec. To mi opravdu k postavám nestačí.
Svět ale pořád miluju stejně. Jasně, tady Araluenu nebylo tolik a Skandie vůbec, ale stejně se mi to prostředí líbilo. Jo, nejspíš má na tom nějaký podíl i nostalgie, ale co už.
Děj mi připadal hrozně předvídatelný. Přijde mi, jako by se tak nějak opakoval. Jasně, kdybych to četla před lety, když jsem s Hraničářovým učněm začínala asi by se mi ten příběh furt hodně líbil, ale teď už moc ne.
No jo no, už to nejspíš není nic pro mě. Už jsem z toho nejspíš krapet vyrostla. Ale tak jsem si zavzpomínala na časy, kdy jsem HU začala číst, že jsem si to vlastně dost užila. A jo, někdy si přečtu i pokračování.

04.06.2022 3 z 5

Když jsme to tajili Když jsme to tajili Sarina Bowen

Jako pěkný, ale na předchozí díly to nemá. V předchozích dílech se řešilo i něco jinýho než jen romantická linka, kdežto tady bylo jen to. Jasně tak jsou to dva kluci, ale tak nějak mi to nestačilo. Když v předešlých dílech řešili i nějaké jiné problémy, tak jsem myslela, že budou i tady.
Rikkera i Grahama mám celkem ráda, ale přesto, že je chápu, tak mě Graham hrozně štval.
Líbilo se mi, že oba hlavní hrdinové měli nějakou tu společnou minulost.
Čekala a doufala jsem, že se tu bude víc řešit Grahamův problém s alkoholem.
Vcelku se mi to vlastně líbilo, jen k tomu mám daleko víc výhrad než k předchozím dílům.

04.06.2022 3 z 5

Cesta za štěstím Cesta za štěstím Jenn Bennett

Je to stejně dobrý, jako Kudy ke hvězdám? Ani zdaleka. Lituju ale přečtení? Vůbec ne.
Prostředí bylo pěkný. Malý přístavní městečko, proč ne. Ale na mě nebylo dostatečně popsaný, nebo možná nebylo dostatečně zajímavý.
Stejně tak i postavy. Byly fajn, to jo, jenže mě nezaujaly. Josie i Lucky se navíc často chovali divně. Lucky obzvlášť. A Josie byla zase hrozně naivní. A ty romantický city jim nežeru. Přátelství jo, ale na něco víc jim tu chyběla chemie. V předchozích dvou autorčiných knížkách to mezi hlavními hrdiny TAK jiskřilo, ale tady vůbec. Ovšem to, jak si k sobě po letech hledali cestu zpět se mi moc líbilo.
Přišlo mi, že se většinu knihy nic neděje, všechny ty zvraty a zajímavý momenty se odehrály na posledních asi tak 50-ti stránkách.
Kdybych neměla tak vysoká očekávání, líbila by se mi víc. Ale i přesto jsem si čtení užila. A až budou někdy další knížky v češtině, tak je určitě zkusím taky.

10.05.2022 3 z 5

Tři drsné lekce Tři drsné lekce Nikki Sloane

Po to výborným prvním dílu jsem měla dost vysoký očekávání. Škoda. Tohle totiž s prvním dílem mnoho společného nemělo.
Payton jsem měla v jedničce ráda, tady už jen ušla. Dominik byl ok, ale to je tak nějak všechno. Vývoj jejich vztahu nebyl nic moc. Nebo spíš prostě nebyl. Nevím, bylo to jak lusknutím prstů. Žádnej opravdovej vývoj. Navíc mezi nimi naprosto chyběla chemie. Fakt. Tam žádná nebyla. A ty jejich city jim taky nevěřím.
Začátek byl dobrej, ale právě jak mělo dojít na nějakej vývoj, tak to šlo akorát tak z kopce. Navíc, jako já chápu, že je to erotická knížka, ale přece i takové mají mít děj. A nejen ten v posteli. Ke všemu některý slova, který u toho používali byly fakt hrozný.
Jako asi jediný co můžu fakt vyzdvihnout, je, že se to čte prakticky samo. Jenže to mi nestačí.
A ano, až bude další díl, tak si jej přečtu, ale doufám, že se podobá spíše prvnímu dílu než tomuto.

07.05.2022 2 z 5

Škola dobra a zla Škola dobra a zla Soman Chainani

Agáta i Sophie byly fajn. Jen fajn. Nemám je vyloženě ráda, ale ani nemůžu říct, že by mi vadily.
Prostředí bylo opravdu zajímavý. I když mě fakt štvalo, protože to, jak tam jsou některý věci nastavený bylo fakt, no prostě k naštvání. Ale bylo dobře popsaný, přesně si dokážu představit, jak to tam asi vypadá.
Zápletka byla zajímavá a originální, ale mě se prostě nelíbila. Nelíbilo se mi, co ty „opačné“ školy dělali s Agátou a Sophií. Hlavně s Agátou. Měla jsem ji ráda. Na začátku. Ale u konce, jak se změnila, jak zapadla do školy dobra, tak už ne. Mám ráda, když mají postavy nějaký vývoj, ale tady mě vyloženě zklamaly. A to jejich „přátelství“ jim fakt nežeru.
Nicméně byli to zajímavý a originální a já jsem si čtení navzdory nejedné výtce opravdu užila. Ale jsem si jistá, že kdybych to četla ještě jako malá, nebo kdyby mi to mamka kdysi četla před spaním, tak bych z toho byla podstatně víc nadšená.

09.04.2022 3 z 5

Jax Jax Kristen Callihan

Tohle bylo krapet delší než by se mi zamlouvalo. Některý části byly prostě zdlouhavý. Přesto jsem si tenhle díl užila stejně jako ty předchozí.
Jak Jaxe, tak Stellu jsem si dost oblíbila. Přesto mě oba hrozně štvali.
Některý věci byly rozepsaný až moc, o jiných bych se pro změnu ráda dozvěděla víc.
Každopádně stejně jako předchozí díly, tak i tenhle byl neskutečně čtivý a zábavný. Ty slovní přestřelky mě vždycky baví.
Celou tuhle bandu - fajn, tak hudební skupinu - jsem si oblíbila už v prvním díle. A mám je fakt všechny hrozně ráda a jsem nadšená, že je každej díl o jiným členovi, ale zároveň mě v každým díle víc baví vedlejší postavy, než ty hlavní. Možná kromě jedničky, protože tam to bylo všechno ještě takový nový.
Fakt to chtělo trochu seškrtat. Přesto jsem si čtení moc užila.
Prostě komu se líbil Idol a Manažer, tomu se bude asi líbit i tohle, ale je nutný počítat s tím, že se to krapet táhne.
A jako kde máme další díl? Chci vědět víc o Whipovi! Jo, jo, samozřejmě i o Ryeovi a Brenně. Samozřejmě. Ale o Whipovi prvně.

26.03.2022 5 z 5