kokrokr kokrokr komentáře u knih

Osudové nebe Osudové nebe Mary Robinette Kowal

První román byl přeslazený, v pokračování autorka zvážněla a přidala pathos. Opět poukazuje na nerovnoprávné postavení žen a barevných, ale už tolik netlačí na pilu. Hlavní hrdinka přestala trpět panickou atakou a konečně se dostala na Měsíc a Mars. Knize ty změny prospěly, ale za plnokrevnou sci-fi ji nepovažuji. Autorka se složitějším technickým popisům ráda vyhýbá. První let na Měsíc rovnou vypustila, začala děj na již vybudované lunární základně a nejvíce řeší vzájemné vztahy osob. Myslím, že ty ceny, které trilogie obdržela jsou více za kritiku sociálních nerovností, než za sci-fi příběh. K současné sci-fi jako je „Mise Saturn, Marťan či Spasitel bych „První astronautku neřadil, spíš ji vidím jako společenský či sociální román se sci-fi zápletkou.

18.10.2022 3 z 5

Plavba do nenávratna Plavba do nenávratna František Niedl

Podobný námět má film Přepadení v Pacifiku se Stevenem Seagalem. Tady se jedná o velkou výletní loď, která je plná turistů a je obsazena teroristy. Dabert tu potají odstraňuje jednoho nepřítele po druhém. Průměrný dobrodružný příběh, který se celkem dobře čte. Přiznávám ale, že předešlé díly Daberta považuji za zábavnější knihy než je tato.

12.10.2022 3 z 5

Odpadlík Odpadlík Jamie Sawyer

(SPOILER) Popis několika akcí jednotky duplikantů. Probíhají tu vzájemné boje mezi armádou, lidskou organizací Černa spirála a některými kmeny mimozemské civilizace Krell. Je to trochu chaotické a nezáživné, bojové scény jsou sice dobře popsané, ale jako celek to trochu nudí. Cílem je možná zničit vedení Černé spirály, ale ani to není jasně řečeno. Vysvětlení smyslu děje nás patrně čeká až v dalších dílech této série. Kniha mě příliš nezaujala, další díly asi číst nebudu.

01.10.2022 3 z 5

Citadela Citadela Alexej Osadčuk

Druhý díl obsahuje více dobrodružných akcí. Oleg dál těží nerosty, plní rozmanité úkoly, cestuje do nových lokací. Na cestách zažívá nebezpečné situace, vylepšuje svou postavu, dostává zajímavé mazlíčky. Administrátoři hry a největší klan začínají projevovat zájem o jeho osobu.

29.09.2022 4 z 5

Černý hřebec Černý hřebec Walter Farley

Povedený dobrodružný příběh pro mládež. Jako klukovi mi pod ruku nepřišel a já ho přečetl až teď na stará kolena. Dost dobrý, zejména závěr je strhující jako Blackův finiš.

05.09.2022 4 z 5

Pátá profese Pátá profese David Morrell

Proboha, co to mělo být? Po zajímavém začátku hlavní hrdinové pořád někam prchají a hledají odpovědi na své otázky. Vše je ovšem hodně zdlouhavé, nelogické a překombinované. Naprosto idiotský závěr tomu dodal korunu. Tak hloupá a nesmyslná pointa se hned tak nevidí.

22.08.2022 2 z 5

Soumrak mužů Soumrak mužů Christina Sweeney-Baird

Autorka se patrně inspirovala románem „Muži pod ochranou”, který vyšel v roce 1974 a napsal ho Robert Merle. Je zajímavé porovnat, jak toto téma zpracoval před padesáti lety Francouz, muž v již pokročilém věku a nyní Angličanka, mladá žena. Přiznávám, že Merleho dobrodružný až akční styl mě jako muže zaujal více. Ten současný příběh o dopadu pandemie na psychiku žen je ale také dobrý.

29.07.2022 3 z 5

Případ Pelikán Případ Pelikán John Grisham

Zajímavý příběh, který se táhne jak cezená nudle. Je to příliš zdlouhavé, pomalé, nemá to spád. Pokud by autor knihu trochu proškrtal a zrychlil tak děj, hned by to mělo větší švih a lepší atmosféru. Rozhodně jsem četl od Grishama řadu lepších románů. Tento je patrně díky výbornému filmu trochu nadhodnocen.

22.03.2022 3 z 5

Jen vrah mluví pravdu Jen vrah mluví pravdu Petr Eidler

Slabší průměr za dva a půl bodu.

27.02.2022 3 z 5

Nyxia nespoutaná Nyxia nespoutaná Scott Reintgen

První díl měl pevný rámec, vše se odehrávalo na lodi a šlo o soutěž. V druhé knize je děj více rozmanitý a přichází řada nových poznatků. Autor mě tím ale nezaujal a změna koncepce mě nebavila. Začal jsem si říkat zda nejde jen o nezáživný slepenec bláznivých nápadů. Kniha je ovšem určena mladým čtenářům, takže pokud je vám méně než třicet, neberte mé hodnocení za bernou minci.

02.02.2022 3 z 5

Stopař Děrsu Uzala Stopař Děrsu Uzala Vladimir Klavdijevič Arseňjev

Cestopis o mapování území okolo řeky Ussuri. Autor poukazuje na různé nesnáze průzkumných cest. Píše o nebezpečném počasí, těžkém terénu, nedostatku zásob a zdravotních problémech. Co zaujme je popis života místních obyvatel a přátelství vedoucího expedice s lovcem Děrsu. Vzdělaný kapitán Arseňjev se učí od nevzdělaného lovce jak číst stopy, lovit a přežít v tajze. Knihu hodnotím jako průměrnou. Pokud si chcete přečíst zajímavé příběhy o zvířatech z tajgy a stepí, berte raději od Rudolfa Luskače „Závoj zeleného ticha” a „Revír bez hranic”.

19.01.2022 3 z 5

Zastírací manévry Zastírací manévry David Baldacci

Průměrné dobrodružné čtení a dosti překombinovaný a nereálný děj. Poslední třetina knihy je už hodně velká nadsázka. Hlavní hrdina je snad superman a přežil by i výbuch vodíkové bomby. Každý ho chce zabít a patří do toho i šéfové americké administrativy a dobrá polovina jeho spolupracovníků z různých bezpečnostních agentur. Mám rád napínavé příběhy, ale někdy je méně vlastně více. Tady už autor moc tlačí na pilu.

12.09.2021 3 z 5

Průvodce Průvodce R. K. Narayan

Barvité a působivé dílo. Knihu jsem četl před řadou let ale pořád si ji pamatuji. Ten duševní přerod hlavního hrdiny byl pozoruhodný. Tohle už z hlavy asi nevymažu.

11.08.2021 4 z 5

Odplata Odplata Louis L'Amour

Dobrý průměr, ale jiné knihy od L'Amoura se čtou lépe a jsou zábavnější. Například román „Na temných stezkách”, ve kterém se Milo vrací domů a pomáhá matce zachránit rodný ranč. Mezi mé nejoblíbenější knihy tohoto autora patří Lando, V Mojavské poušti, Muž na mustangu, Samotář, Galloway, Hora pokladů a Sám v horách. Ty jsou snad z celé ságy o Sackettech nejlepší.

05.08.2021 3 z 5

Hledání Uldanů Hledání Uldanů V. Mahaněnko (p)

Hodnotím jako průměrný dobrodružný příběh s trochu chaotickým dějem. Jsou tu ale pěkné popisy bojů kulové lodi a za to dám tři a půl bodu.

01.07.2021 3 z 5

Sebranka Sebranka Petr Eidler

Velmi průměrný a nudný příběh.

27.05.2021 2 z 5

Sladká Sue - II Sladká Sue - II Jaroslav Danda

Pokračování příhod rodiny Suchých. Po několika měsících v Americe již znají dostatečně jazyk a vyrazí na cesty. Nakonec po další ztrátě peněz skončí na zlatých polích v Kalifornii. Největší změnu osobnosti prodělá mladý Suchý. Stává se nebezpečným mužem, který má nůž či střelnou zbraň vždy po ruce. Rodině se začíná trochu dařit, ale otec Suchý umírá na zánět slepého střeva. Matka si místo hledání zlata zařídí v zlatokopeckém táboře jídelnu a syn trochu loví, vozí zásoby a hledá zlato. Mladík se však často dostává i vlastní vinou do nebezpečných rvaček a přestřelek. Mladý Suchý se nakonec usadí, najde zlato, koupí farmu a ožení se.

19.05.2021 3 z 5

Sladká Sue - I Sladká Sue - I Jaroslav Danda

Popis dobrodružné cesty českého emigranta. Sedlák Suchý se nechá zlákat k prodeji hospodářství a k cestě do Ameriky. S několika tisíci v dolarech, manželkou a dospívajícím synem se odváží překonat oceán a snaží se uskutečnit svůj sen o zbohatnutí v nové zemi. Začátky jsou ale těžké, nezná jazyk a o část peněz přijde.

19.05.2021 3 z 5

Adept Adept Adam Przechrzta

Autor umí zacházet se slovy a jeho dobrodružný fantasy příběh je dobrý. Já se ale nemohl začíst a román mě do sebe nevtáhl. Jindy slupnu knihu jako malinu, ale tohle jsem chroupal s obtížemi. Patrně nějaká chyba na mé straně. Dávám tři a půl bodu.

22.04.2021 3 z 5

Anihilace Anihilace Jeff VanderMeer

Sen poživače opia, deník pacienta psychiatrické kliniky, či špatná verze „Pikniku u cesty”, sám nevím co vybrat, je to podivný děj o ničem. Příběh neustále naznačuje možnost transformace těla i duše do čehosi neznámého, ale vše se nakonec rozplývá do nicoty. Také mě iritoval autor tvrzením, že ženy nesou půlroční zásoby jídla. Tuhle hloupost si mohl odpustit, stejně pak dodal, že v základním táboře je zásob z předešlých expedic dost. Autor tedy emoce vyvolat umí, ale já cítil více ty záporné, dokážu ale pochopit, že u někoho převáží ty kladné. Dávám dva a půl bodu.

06.03.2021 3 z 5