konicekbily konicekbily komentáře u knih

Na západní frontě klid Na západní frontě klid Erich Maria Remarque (p)

Slavný spisovatel a slavný román se silnou protiválečnou tématikou. První světová válka nebyla o nic více milosrdnější než druhá světová. Žádné ideály nejsou takové, aby ospravedlnily utrpení běžného člověka.

01.06.2018 5 z 5

Kyselé třešně Kyselé třešně Lenka Chalupová

Zpočátku pomalu se rozvíjející příběh z vesnice na Hané, zasazený do druhé světové války, se ke konci války zrychluje a po jejím konci tragicky vyvrcholí. Je dobře, že se mladá nastupující generace česky píšících autorů zabývá i stinnými událostmi našich dějin. Jen tak dál!

29.11.2024 5 z 5

Ve znamení Kon-Tiki Ve znamení Kon-Tiki Thor Heyerdahl

Autor, norský badatel a vědec, potřeboval prokázat, že obyvatelé Polynésie jsou původem z Jižní Ameriky a přesto, že tehdy se považovalo za nemožné, aby vodní dálavy byly překonány lidmi, tak postavil kopii voru za použití dávných materiálů, přemluvil či získal dalších pět "spolupachatelů" a v roce 1947 od 28.dubna do 7. srpna se plavili Tichým oceánem - jako tehdejší lidé v 5. století. A vše kolem této výpravy je obsahem tohoto cestopisu. Poutavé čtení o jednom důležitém důkazu historie lidstva!

05.06.2024 5 z 5

Kanibal z Nine Elms Kanibal z Nine Elms Robert Bryndza

Autor novou řadu detektivek píše stejným stylem jako předchozí knihy, vím co mne čeká. To se stalo - a odpočinková série se bude hodit na dovolenou ke čtení!

07.04.2024 5 z 5

TGM: Proč se neřekne pravda? TGM: Proč se neřekne pravda? Jindřiška Smetanová

Vydání vzpomínek člověka, který byl s TGM v Lánech v kontaktu od rána do večera, a to v pracovní době i ve svém volném čase. Obsahuje spoustu i formací o způsobu života v Lánech a o osobách, které se starali o TGM anebo tvořili širší okruh kolem prezidenta. Jsou popsány některé situace z politického života prezidenta a jeho postoje k vybraným událostem. Není to dokumentaristika, ani čistá biografie prezidenta, nejsou tam žádná šokující odhalení jak jsem předpokládal podle názvu, ale jsou to memoáry osoby v té době blízké prezidentu Masarykovi.

04.12.2023 3 z 5

Expedice k Čechožroutům aneb Proč bychom se nepobili Expedice k Čechožroutům aneb Proč bychom se nepobili Zdeněk Šmíd

Autor prostřednictvím své oblíbené fiktivní party toulajících se kamarádů nás seznámil se svými poznatky o našem nejstálejším sousedovi - o Německu. A zná toho o Německu hodně - historie, přírodní a jiné zeměpisné pamětihodnosti, různorodá chování domorodců podle místních zvyklostí. Zamýšlí se nad vnějšími vlivy a porovnává život v Německu a u nás. Knihu vydal v roce 2007 a přiznává, že ji psal 15 let a predikuje, že se snad vztahy v Německu a u nás nebudou moc měnit. Bohužel - mění se a rychle v celé Evropě a ve světě!

13.08.2023 4 z 5

Bubny Berberů aneb Proč bychom se nesušili Bubny Berberů aneb Proč bychom se nesušili Zdeněk Šmíd

Autor tentokráte vyslal své hrdiny do Afriky a své dojmy z této země nám sděluje prostřednictvím jejich zážitků. Způsob života lidí v této muslimské africké zemi, složení obyvatelstva, jeho historii, vztahy k okolnímu světu a mnoho dalších nových informací, o kterých jsem dosud neměl ani "páru".

08.08.2023 4 z 5

Za písní Severu aneb Proč bychom se neztratili Za písní Severu aneb Proč bychom se neztratili Zdeněk Šmíd

Spousta humoru a osobních prožitků autora z "vandrování" je součástí jeho cestopisného vyprávění po Skandinávii. Vše je doplněno jemnými poznámkami z historie, mytologie a ze života tamních domorodců této překrásné a rozlehlé části našeho světadílu. Pro toho, kdo ve Skandinávii byl, vyvolá čtení mnoho hezkých vzpomínek.

07.08.2023 5 z 5

Potopa Potopa Kristina Ohlsson

Počáteční zmatek v autorčině stylu jsem dokázal překonat, pochopil jsem zápletku, s jejím objasněním jsem spokojen - celkový dojem lehký nadprůměr. Předchozí díly jsem četl již "dávno" a tak jsem tápal v postavách.

24.02.2023 4 z 5

Bez krve Bez krve Lincoln Child

Autorům nelze upřít kreativitu, pěkný popis prostředí, scén a akcí - ale s tou fikcí to poněkud, podle mne, trochu přehnali. Katastrofické scény, paralelní události nebo světy i když zcela určitě dobře vymyšlené - mne nenaplňují nadšením. Nepochybuji ale, že příznivcům této řady se to bude líbit.

01.01.2023 3 z 5

Dítě noci Dítě noci Karen McQuestion

Asi to měl být psychologický thriller, ale mně to tak nepřipadá. Spíše příběh zařazuji ve své mysli jako sociální román na ožehavé téma výchovy dětí, jejich dospívání a hledání cesty k samostatnému rozhodování o tom, kde má dospívající hledat pomoc a komu by měl pomoci. I bez ohledu na následky. Některá rozhodnutí hlavních hrdinů jsou mimo moji úroveň chápání!

25.12.2022 4 z 5

Ztracené střípky Ztracené střípky Tim Weaver

Autor si vytvoří poměrně jednoduchou zápletku, potom nasadí k tomu netradiční prostředí - kam přivede hlavní hrdinku, přidává k tomu zpětný pohled - jimž odhaluje souvislosti, přidá ještě jednu linii s vlezlým detektivem a vše až příliš dopodrobna popisuje, někdy v tom navozuje napětí a popisuje svým podrobným stylem. Natahuje knihu na maximální možnou míru a tak nevím, zda je to vše k prospěchu čtenáře! Očekávám, že se hodnocení budou lišit.

03.12.2022 4 z 5

Žulové město Žulové město Stuart MacBride

Jak píší kolegové - je to hodně silná káva! Vypadalo to na sériové dětské vraždy, vyšetřované místním policejním oddělením - popisy jsou hodně realistické - není to čtení pro slabší povahy. Ale celý příběh je složitější, postupně odkrývaný a na závěr je vše objasněno a původní nepochopitelné souvislosti dávají smysl.

20.11.2022 5 z 5

Smrt komára Smrt komára Jaroslav Velinský

Perfektně vylíčené poválečné prostředí dělníků, hospod, mezilidských vztahů a celkové atmosféry ve společnosti. Pěkná čeština, moc hezký styl, vybroušené věty a nezapomenutelné výroky a dialogy - to vše převyšuje obdobnou literaturu té doby!

07.11.2022 5 z 5

Propast smrti Propast smrti Robert Bryndza

Pěkně promyšlená zápletka s vyšetřováním jedné vraždy (po dlouhé době) se postupně rozšiřuje o další podezřelá úmrtí a naši detektivové postupně poodhalují návaznosti a odkrývají možnosti - jak to vše asi bylo. Závěrečná thriller-scéna je také dobrá a kniha je dobrým odpočinkovým čtením.

03.05.2022 4 z 5

Norské dřevo Norské dřevo Haruki Murakami

Tápaní kolem maturity, Jak nastartovat život, Kudy vede cesta do života? - tak nějak by se dal nazvat tento román. Autor si zvolil za téma mladickou nerozvážnost, tápání, hledání způsobu, jak dál se životem po dospívání a co bude po studiu. Autor se narodil v roce 1949 - jako já - a je ovlivněn událostmi kolem roku 1968, který byl ve znamení celosvětových studentských bouří - u nás navíc okupace. Dokonale popsal psychicky narušené jedince té doby - co se životem - a i se spoustou sebevražd. Snaží se popsat pocity, odhodlání jak nejasným situacím čelit a jak je překonat a rozhodnout se, jak dál žít. Domnívám se, že se mu podařilo vyjádřit pocity naší generace té doby.

10.02.2022 5 z 5

Platnéř Platnéř František Niedl

Moc hezká pohádka pro dospělé z předhusitské Prahy. tentokrát tam není mnoho historického pozadí, ale o to více se autor věnuje vyprávění, jak to v Praze tenkrát bylo s řemesly a jací tehdejší "radní" byli. Pěkně vykreslené postavy a hlavní hrdina je v "oboru své činnosti" geniální a tak jsem zvědav, co ještě v dalších dvou dílech předvede!

11.10.2021 4 z 5

Viděla jsem vraždu Viděla jsem vraždu Agatha Christie

Hodně detektivek slavné autorky je psáno ve stylu "záhada zamčeného pokoje" - tedy počet podezřelých je jasně definován a autorka se vyžívá ve vytváření kombinací možného a i nemožného a vodí nás za nos v zápletce i způsobu provedení a i v osobě vraha - a nakonec má připraveno závěrečné zhodnocení v podání "hlavního detektiva". Pokud tomu tak je - bývám uspokojen. Tak tomu bylo i zde!

04.08.2021 5 z 5

Sekta Sekta Martin Goffa

Příběh ze současnosti, odkazy na historii a reálné skutečnosti souhlasí. Je to to nejenom thriller, či detektivka, ale současně i varování tomu, kdo by snad spoléhal na někoho nebo některé, kteří se mu jakoby náhodou zjeví, že mu všechny problémy - záludnosti života - pomohou jednoduše vyřešit. Sám jsem byl osloven několikrát - různými rafinovanými "náborčími" - a pro slabší povahy může být složité jejich lákadlům nepodlehnout. Moc pěkně napsáno!

29.06.2021 5 z 5

Dobrodružství Sherlocka Holmese Dobrodružství Sherlocka Holmese Arthur Conan Doyle

Dvanáct povídek proslulého autora vyprávěných doktorem Watsonem o skvělých výkonech vzdělaného a o mistrné dedukci Sherlocka Holmese mi udělalo radost. Autorův styl, pokud ho očekávám, bez zbytečných odboček a vat, mě dokáže připoutat i k opakovanému přečtení jeho díla.

30.05.2021 5 z 5