Kopretina_aku Kopretina_aku komentáře u knih

Úterní ženy mezi bylinami a řepou Úterní ženy mezi bylinami a řepou Monika Peetz

Moje první setkání s Úterními ženami mě donutí si pořídit i předešlé díly. Velmi milé čtení o tom, co dokáže přátelství a jak je důležité. Výborně jsme se bavila.

26.10.2014 4 z 5

Manželovo tajemství Manželovo tajemství Liane Moriarty

Tři ženy, tři životy, tři osudy. Jedno město, jeden týden a všem se obrátí život naruby. Každá z hlavních hrdinek prožívá svou osobní tragédii, svůj smutek a beznaděj. Všechny přemýšlí nad otázkou viny a trestu. Řeší dilema, co všechno jsou ochotné obětovat spravedlnosti, zadostiučinění a zda je možné odpustit a za jakou cenu. Ale všechny jsou také matky, které bojují o své rodiny, o šťastný život dětí. Někdy je lepší nechtít vědět, co by bylo, kdyby... Některé skutky se už vrátit zpět nedají. Kniha splete dohromady osudy všech žen a jejich rodin. Ale čekala jsem možná trochu víc, že se všechno bude točit hlavně kolem manžela a jeho dopisu. Nejvíc mi vadilo, že onen všude zmiňovaný dopis si mohu přečíst pomalu až v půlce knihy. Manželovo tajemství za přečtení určitě stojí, ale není to nic, co by se vrylo do paměti, ze čeho bych si, jak se říká, sedla na zadek.

27.09.2014 4 z 5

Se(x)znam Se(x)znam Joanna Bolouri

Připomínalo mi to Deník B. Jonesové, ale chybí romantika. I když základ jako přes kopírák - pětatřicátnice pracující v redakci, pokukující po každém chlapovi, obklopena třemi nej přáteli, žijící sama se zásobou lahví vína a pro ruce vždy krabičku cigaret. Začne si vést deník (sexznam) po té, co se nemůže smířit s rozchodem s mužem, kterého pořád miluje i nenávidí. A svůj seznam postupně realizuje. Oceňuji, že je to vtipné, čte se to dobře, i když je to převážně jen o sexu, sexu a zase sexu. Celkové hodnocení - neurazí, nenadchne.

14.09.2014 3 z 5

Nesmrtelný příběh Nesmrtelný příběh Catherynne M. Valente

Tohle byl pro mne na začátku oříšek, abych se do knihy vžila. Ale pak mě tak pohltila, že jsem musela číst dál a dál. Dobro a zlo, život a smrt, spolu budou bojovat neustále, ať je to v reálném životě nebo v pohádce. Velmi zajímavý příběh, kdy se člověk po letech opět setká s Kostějem Nesmrtelným.

16.03.2014 5 z 5

Letní zahrada Letní zahrada Paullina Simons

Já budu asi vybočovat, ale pro mne to byl nejslabší článek ságy. Kdyby v knize bylo místo 200 asi jen 50 milostných aktnů Taťány a Alexandra, mohla být o dobrých 100 stran tenčí. Prvních 400 stránek se zbytečně táhne, místy je to už nezajímavé a nudné. Zbytek života je oproti tomu zbytečně zrychlený a vtěsnaný do 200 stran, přitom je to nejzajímavější část knihy. Jako trilogie je to skvělé, ovšem Měděný jezdec je naprostá jednička.

20.01.2014 3 z 5

Ohnivá laguna Ohnivá laguna Laura Walden

Velmi příjemné překvapení. Napínavé, romantické, vtáhlo mne to do děje a musela jsem pořád číst dál. Skvělá knížka na dovolenou.

10.09.2013 4 z 5

Já o koze, on o voze… Já o koze, on o voze… Simona Monyová (p)

Prostě ze života :-)

21.10.2011 3 z 5

Další báječný rok Další báječný rok Michal Viewegh

O poznání horší, než první deník. Vcelku zbytečná kniha, kterou si stejně přečtou všichni autorovi příznivci, jako jsem já. Nic se z ní nedozví, kromě toho, jaké bere honoráře, kam jezdí na dovolenou, kam lyžovat, co si dává k jídlu v luxusních restauracích a s kým se tam stýká a kolik panáků nebo lahví vína vypije. Večná nespokojenost s kritikou a prezidentem mě až otravovala. Přijde mi, že je pryč doba vynikajících knih jako jsou Báječná léta pod psa nebo Výchova dívek v Čechách. Poslední roky se autorova díla ztenčují, začínají být nudné a časté používání vulgárních slov už snad nemůže bavit nikoho.

21.10.2011 1 z 5

Zlatá země Zlatá země Barbara Wood

Opět skvělá kniha z dílny B. Woodové. Výborně se čte, napínavá, romantická. Také poučná ať už jde o začátky medicíny nebo o kolonizaci Austrálie.

21.10.2011 5 z 5

Museli jsme odejít: Strastiplné příběhy deseti německých žen o útěku, odsunu a přesídlení Museli jsme odejít: Strastiplné příběhy deseti německých žen o útěku, odsunu a přesídlení Viktoria Schwenger

Je zajímavé si přečíst o odsunu německého obyvatelstva z pohledu německých žen, protože ony to jistě mnohdy viděly jinak, než Češi nebo Poláci. Nejzajímavější byl ale příběh Norky, která doplatila na sňatek s Němcem.

14.10.2024 3 z 5

Dopisy od babičky Dopisy od babičky Veronika Doušová

Čtení pro ženy s nádechem romantiky na pozadí válečných let se střídá s dobou covidovou a klasickým často opakovaným tématem - "nevím, co vlastně chci". Kniha je napsaná čtivě, historický ale téměř o ničem nevypovídá a tím se stává obsahově podobná mnoha jiným na téma dopisy z minulosti.

25.06.2024 4 z 5

Lidi od kolotoče Lidi od kolotoče Kamila Hladká

Nahlédnutí tam, kam se jen tak někdo nedostane. Určitě zajímavé čtení, i kdyz osobně poutě nevyhledávám.

19.06.2024 3 z 5

Deník Věrky Kohnové: Jak ráda bych tak zůstala Deník Věrky Kohnové: Jak ráda bych tak zůstala Jiří Sankot

Není to román, ale spíše dokument, který obsahuje Věrky deník, záznamy z archivů a fotografie. Zpracování je přehledné, ale jako celek průměrné.

10.07.2023 3 z 5

Nebudu ti lhát Nebudu ti lhát Petr Vydra

Rozhovor se těžko hodnotí hvězdičkami a původně jsem nechtěla dát žádné hodnocení. Ale za ten Michalův srdcový vztah k jeho rodnému městu, které je i mým rodištěm a za to, že se pořád vrací a hraje pro místní publikum, za to mu ty dvě dám. Občas a hlavně na začátku mi vadil styl rozhovoru, měla jsem pocit, že to je skákání sem a tam, chybělo uspořádání, něco se pořád chaoticky opakovalo. Kniha se dělí na části, ale ani by to být nemuselo, protože i tak uspořádání působí bez ladu a skladu. Možná je Petr Vydra lepší komik a moderátor než spisovatel. Takže na něj už v mém hodnocení žádná* nezbývá. Už jen pro ty hojně se v knize vyskytující výrazy číslovek stylem "sedum" a "osum".

24.02.2023 2 z 5

Vendulka: Útěk za svobodou Vendulka: Útěk za svobodou Ondřej Kundra

Zpracování bylo takové hodně stručné. O všem něco málo, jako celek jednoduché. Vendulce bych věnovala více prostoru a na spoustu otázek bych ráda našla odpovědi.

09.07.2021 3 z 5

V plesových střevíčkách sibiřským sněhem V plesových střevíčkách sibiřským sněhem Sandra Kalniete

Nesedl mi začátek, který byl plný historie a politiky, ale chápu, že spousta čtenářů tuto stránku Lotyšška nezná. Více mě zajímala rodinná historie a líbilo se mi, že se autorka opírala nejen o vzpomínky rodinných příslušníků, ale i o archivy.

09.07.2021 3 z 5

Tři tváře anděla Tři tváře anděla Jiří Pehe

Tuto knihu jsem četla na doporučení kamarádky. Nikdy jsem o ní neslyšela, řekla bych že je neprávem opomíjená. Velice čtivě napsaný příběh formou dopisů a deníků několika trápících se generací jedné rodiny, se kterými projdeme celou novodobou historii. Je to kniha, která vyvolá spoustu otázek a donutí čtenáře přemýšlet o životě, o tom, že někdy je jen veden okolnostmi a nemá na výběr. Možná bylo místy až moc náhod, ale se dá prominout. Líbilo se mi zapojení anděla Ariela a jeho podoby, které na sebe bral, i když jeho role byla spíše okrajová a stál v pozadí. Přesto jeho zjevení mělo většinou fatální následky. Otevřený konec byla správná volba autora. Je na každém čtenáři, co si z knihy vzal a jaký konec by rád viděl.

27.03.2020 5 z 5

Oči války Oči války Miroslav Beňo

Příběh o konci války, který zaujme především obyvatele Bylnice a okolí a možná v knize budou číst i o nějakém svém příbuzném. Líbilo se mi střídání vyprávění mezi Martou, Jarmilou a Rudou. Přechod fronty znamenal především strach jak z Němců, kteří byli schopni čehokoliv, tak z Rusů a Rumunů. Je smutné,
kolik bylo poslední dny války zmařených životů. Jen toho fotbalu v knize už na mě bylo moc. Ale chápu, že to téma bylo spíš na odlehčení a pousmání se.

27.02.2019 5 z 5

Léto u jezera Léto u jezera Hannah McKinnon

Z mého pohledu žádné velké drama, jen běžné životní trable jako rozvod, návrat ke kořenům, sourozenecká rivalita a dávná tajemství, nic co by už nebylo mnohokrát napsáno. Takže se žádné překvapení se nekonalo, jeden příběh z mnoha jemu podobných, řekla bych velmi lehce předvítadelný. Pohodové čtení pro nenáročného čtenáře na letní a klidně i zimní večery.

22.10.2017 3 z 5

Medová smrt Medová smrt Hanni Münzer

Velmi pěkná kniha. Sice mi to místy přišlo už přitažené za vlasy, ale celkový dojem na 5*. Jen ty poslední roky na konci knihy mi přišly zbytečně stručné a zkrácené.

14.06.2017 5 z 5