Kopretina_aku Kopretina_aku komentáře u knih

Chmýří pampelišky Chmýří pampelišky Monika Fišerová

Přemýšlím, jestli by se mi kniha nelíbila víc, kdyby šlo jen o příběh Heleny a Roberta. První kapitola leccos naznačila. Linka s Terezou byla zajímavá spíš tím, že kapitoly s Helenou navazovaly stejnými slovy. Ale samotná linka s Terezou nebyla ničím výjimečná a vlastně se kolem Terezy nic nedělo, takže jsem chvílemi měla pocit, že pořád čekám na něco, co má přijít a nepřichází. Tereza byla jen jeden díleček skládačky. Kniha je psaná moc hezkým stylem, chvílemi jsem měla pocit, že čtu knihu od Jiřího Hájíčka, přesto mám pořád pocit, že tam něco chybělo.

16.11.2024 4 z 5

Dej mi pokoj Dej mi pokoj Petra Štarková

Trochu mi vadilo, že žádná postava nebyla tak úplně normální a že někteří působili dojmem, že právě vystoupili z Výměny manželek. Postava Adély byla trochu zbytečná, u ní k žádnému vývoji nedošlo. Oproti tomu příběh Dušana a Josefa bych uvítala mnohem více rozvinutý do hloubky.

05.11.2024 4 z 5

Nejsem jenom sestra Nejsem jenom sestra Hana Šlechtová

Motivační kniha pro zdravotníky, kteří koketují s myšlenkou na práci v zahraničí, především v arabských zemích. Pro ty ostatní spíše zajímavý pohled na život v zemi, která se od té naší snad nemůže více lišit.

31.10.2024 3 z 5

Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Martin Moravec

Velmi přínosná kniha, ať už jde třeba o téma první pomoci nebo o pohled ze strany zdravotníka nejen na pacienty, ale i na kolegy a fungování urgentní medicíny.

25.10.2024 5 z 5

Museli jsme odejít: Strastiplné příběhy deseti německých žen o útěku, odsunu a přesídlení Museli jsme odejít: Strastiplné příběhy deseti německých žen o útěku, odsunu a přesídlení Viktoria Schwenger

Je zajímavé si přečíst o odsunu německého obyvatelstva z pohledu německých žen, protože ony to jistě mnohdy viděly jinak, než Češi nebo Poláci. Nejzajímavější byl ale příběh Norky, která doplatila na sňatek s Němcem.

14.10.2024 3 z 5

Někdo z nás Někdo z nás Kristýna Trpková

Autorka píše čtivě, ale její knihy jsou pro mne velmi brzy předvídatelné a přicházím tak o momenty překvapení. Začátek a seznamování s postavami velmi rozvláčný, až třetí část knihy nabrala spád.

27.09.2024 3 z 5

Dům v Matoušově ulici Dům v Matoušově ulici Tereza Boučková

Tohle a román? Jeden dům a v něm změť různých osudů a do toho myšlenky a zážitky pisatelky. Popsat něčí osud v pár větách a hned se věnovat dalšímu, vybírat si víceméně osobnosti nějak známé (například Miloš Forman), do toho zakomponovat světově dějiny od koncentračních táborů po Ukrajinu, Izrael, Gazu, nesmí chybět zmínky o Chartě 77, Havlovi a celé to točit kolem jednoho domu, to z díla zajímavý román nedělá. Kniha mě nenadchla.

25.09.2024 2 z 5

Tajemství domu v L. Tajemství domu v L. Šárka Andrlová

Dočetla jsem do konce jenom proto, že z úcty k autorům knihy nerada odkládám nedočtené. Čekala jsem nějaké temné tajemství a místo toho mě čekalo 50 odstínů šedi v domě v L. Dvě nymfomanky, jeden proutník, jeden prasák a ve změti všech postav s pokřivenými charaktery mi byl snad nejsympatičtější Václav. Styl psaní velmi jednoduchý.

24.09.2024 2 z 5

Svátek hada Svátek hada Lucie Hlavinková

Autorka mě překvapila, jak dokázala popsat ztráty ideálů, těžké doby a osudy třech hlavních postav a přesto z nich vyzařovala touha po lepším životě a nadějích na lepší zítřky.

16.09.2024 4 z 5

Dokud dýchám Dokud dýchám Aleš Novotný

V tomto díle ubíhal děj sice pomaleji a nemělo to takový spád a akčnost, ale co mě zarazilo, to bylo velké množství osamělých mladých duší, které trpí pocitem bezcennosti a odstrčenosti. Ještě teď mě z toho svírá a mrazí.

09.09.2024 4 z 5

Když andělé dřímají Když andělé dřímají Tereza Bartošová

Půjdu proti proudu, ale na mne kniha působila, jako kdyby ji splácali pejsek s kočičkou. Vezmeme dobu covidu, přidáme očkování, k tomu něco jako koncentrační tábor, svezeme se na koňském povozu jako před 100 lety, muži prodávají ženy za demižon slivovice jako ve středověku... Některé scény byly zcela mimo logiku. Proč byl nějaký tábor v Josefově? Proč tam byly určité ženy a děti? Co dělalo dalších 10 milionů lidí v tomto státě? Stříleli po sobě všichni za kus žvance? Ne, toto nebyl můj šálek čaje. Příště raději zase nějakou detektivku.

07.08.2024 3 z 5

Posílám to dál Posílám to dál Lucie Bílá

Kniha, která by mohla oslovit nejen fanoušky Lucie Bílé. Díky její otevřené zpovědi by se právě takovým lidem mohla více přiblížit.

31.07.2024 3 z 5

Pamatuj na smrt Pamatuj na smrt Aleš Novotný

Za mě dobrá detektivka pro mládež, i když už dávno nejsem ve věkové skupině Adama a jeho bratra. Měla bych pár nejasností a pochybností k dořešení, ale toho se, zdá se, dočkám v pokračování.

30.07.2024 4 z 5

Třetí terapie Třetí terapie Danuta Chlupová

Podle recenzí nejsem jediná, kdo je z knihy na rozpacích. Jako celek to působí jako povrchní vztahovka, do které autorka zamíchala jakousi vinu z chování předků. To u mne vyvolává otázku, proč Mathildu vůbec nezajímalo, kdo byl její otec a zaměřila se pouze na otce matky. Obálka knihy je z mého pohledu zavádějící a pouze lákadlo, protože knihy o holokaustu stále táhnou. Příběh by se ale mohl odehrávat i kdekoliv jinde. Postava "terapeuta" tomu moc nepřidala. Nějak se mi tomu všemu ani nechtělo věřit.

12.07.2024 3 z 5

Krajina roztavených zvonů Krajina roztavených zvonů Jan Štifter

Autor používá krásný jazyk, jeho knihy jsou originální, ale už podruhé jsem u jeho knihy nepochytila myšlenku. Nenašla jsem tam žádnou hloubku ani poselství. Jediná povídka, která mě zaujala, byla z období cholery.

03.07.2024 3 z 5

Dopisy od babičky Dopisy od babičky Veronika Doušová

Čtení pro ženy s nádechem romantiky na pozadí válečných let se střídá s dobou covidovou a klasickým často opakovaným tématem - "nevím, co vlastně chci". Kniha je napsaná čtivě, historický ale téměř o ničem nevypovídá a tím se stává obsahově podobná mnoha jiným na téma dopisy z minulosti.

25.06.2024 4 z 5

Lidi od kolotoče Lidi od kolotoče Kamila Hladká

Nahlédnutí tam, kam se jen tak někdo nedostane. Určitě zajímavé čtení, i kdyz osobně poutě nevyhledávám.

19.06.2024 3 z 5

Byly jsme tam taky Byly jsme tam taky Dagmar Šimková

Zajímavý a reálný pohled do ženské věznice v 50. a 60. letech. Vadilo mi, že až v doslovu jsem se jen okrajově dočetla o důvodu uvěznění Dagmar Šimkove. Stejně tak chyběl popis propuštění, časové údaje, chybělo mi vysvětlení, jak se setra Šimkové dostala do Austrálie, když matka se sestrou byly odsouzené. A nějaký alespoň krátký popis odchodu ze země bych také uvítala.

11.06.2024 3 z 5

Jmenuji se Eva… Jmenuji se Eva… Jana Mirovská

Styl psaní mi dlouho vadil, působil moc zjednodušeně, jako kdyby to bylo psané pro děti. Příběh paní Evy byl plný zvratů, byla to obdivuhodná žena, která na víc než 100% využila dar, že přežila.

02.06.2024 4 z 5

Špína Špína Barbora Bernátová

Dívka v mlze měla zajímavější téma i průběh vyšetřování. V této knize lze pachatele a jeho důvod vytušit velmi brzy. Každopádně čtivě napsané.

20.05.2024 3 z 5