Kopretina_aku komentáře u knih
Většina knihy se odehrává v době první světové války, další osudy Oldřišky a její rodiny už jsou hodně stručné a ve velkých skocích. Pardubice neznám, takže mě se kniha nijak nedotkla a myslím, že za čas už si nevzpomenu o čem byla.
Po knize s označením mystery bych asi nikdy nesáhla, kdyby mě svou obálkou nepřitahovala stejně, jako hlavní hrdiny Dveře. I tak bych byla spokojená bez tajemného nadpřirozena, protože námětů na hlubší rozvinutí bylo v knize dost, takže jsem litovala, že se to začalo stáčet jinam. Líbil se mi styl psaní a postupné odhalování, kniha se četla velmi dobře. A proto si zaslouží čtyři*.
Uz dlouho jsem si žádnou knihu tak neužila, jako právě tuto. Hltala jsem stránku za stránkou a s Danielou prožívala její osamocení, smutky, hlad, ale i lásku a napětí při odkrývání rodinného tajemství. Styl psaní je jednoduchý, autorka používá krátké věty, nikde zbytečně a zdlouhavě neodbočuje.
Že začátku se mi moc nelíbil styl psaní autorky, mnohdy až úsměvně vyumělkovaný, doplněný o zbytečně časté popisy intimních scén, které se do knihy moc nehodily. Naštěstí s přibývajícími stránkami jakoby styl autorky dozrál. Vadila mi ale absence jakýchkoliv časových údajů, často jsem počítala, kolik je Emilce asi let a do které doby se děj posunul.
Knihu jsem dostala zdarma k jiné knize, takže jsem neměla žádné velké očekávání a byla jsem příjemně překvapená. Nešlo jen o thriller, ale o i vztah matky s dcerou, kdy musely na povrch vylézt skryté minulosti a obě musely hledat cestu k odpuštění. Krátké kapitoly mi vyhovovaly, jen asi od půlky už byl děj moc předvídatelný.
Rozhovor se těžko hodnotí hvězdičkami a původně jsem nechtěla dát žádné hodnocení. Ale za ten Michalův srdcový vztah k jeho rodnému městu, které je i mým rodištěm a za to, že se pořád vrací a hraje pro místní publikum, za to mu ty dvě dám. Občas a hlavně na začátku mi vadil styl rozhovoru, měla jsem pocit, že to je skákání sem a tam, chybělo uspořádání, něco se pořád chaoticky opakovalo. Kniha se dělí na části, ale ani by to být nemuselo, protože i tak uspořádání působí bez ladu a skladu. Možná je Petr Vydra lepší komik a moderátor než spisovatel. Takže na něj už v mém hodnocení žádná* nezbývá. Už jen pro ty hojně se v knize vyskytující výrazy číslovek stylem "sedum" a "osum".
Někdo utíká před démony, někdo před systémem, někdo před lidmi a všichni si samotu zvolili sami a dobrovolně. Žijí v naprostém odloučení až z toho mohou zešílet? Mnohým z nás by se to asi stalo. Nepřísluší mi tu nikoho soudit, zda je blázen, alkoholik, lempl atd. Rozhovory se ženami působily tak, že ony to mají v hlavě srovnané. Oproti tomu někteří muži až moc zdlouhavě rozumovali o bytí a víře a jim jsem to tak nějak nevěřila.
Kniha, která člověka donutí přemýšlet a uvědomit si, jak se má dobře. Každý příběh byl jiný, ale všechny byly vlastně stejné, plné bezmoci, trýznění a hledání naděje, ale mnohdy za cenu nejvyšší. Člověk si nevybere, kde se narodí a nemá možnost z této země odejít. Může jen utéct, když to přežije...
Je to jako když skládáte hlavolam. To, co spolu zdánlivě nesouvisí, postupně zapadne do sebe. A pak přijde to pochopení, jak může jedno rozhodnutí ovlivnit a zkazit život dalším generacím. Z mého pohledu byla Ludmila sobecká a její chování mi přišlo hloupé.
Váhám, jak knihu vlastě ohodnotit. Až v poslední třetině jsem začala více chápat postavy a jejich propletence a časové skoky. Nebyl to žádný příběh plný zvratů, někdy jsem měla pocit, že to úplně stojí na místě a nechápala jsem smysl příběhu. Ke konci jsem si to dokázala zpětně poskládat, ale zřejmě je potřeba u této knihy hledat nějakou hloubku a to jsem nenašla. Nebo mi jen nesedl styl psaní. Oceňuji ilustrace, ty jsou velice zdařilé.
Pohodové čtení, občas zajímavý tip na výlet. Čekala jsem asi víc humoru, hezké ilustrace a celkově pěkné zpracování .
Oproti románu Kyselé třešně pozvolnější, i když ani tento román z poválečného Přerova není příliš optimistický díky době a nástupu komunistického režimu. Symbol jablka, který má více významů provází celou knihu až do samotného závěru. Autorka velmi dobře pracuje s historickými událostmi a obyvatele Přerova musí její knihy obzvlášť potěšit.
Příběh sám o sobě velmi silný a díky tomu, že autorka pokračuje ve vyprávění i po válce, tak velice zajímavý. Poslední část knihy popisující terapeutickou praxi mě ale moc neoslovila, měla jsem pocit, že se myšlenky stále opakují.
Oproti knize Vrány nešla autorka až na dřeň, přesto je to velmi silný příběh. Není to úplně černé nebo bílé, čtenář může s hlavním hrdinou sympatizovat a stát na jeho straně, zároveň může mít pochybnosti a ve vzduchu se bude vznášet takové to "Ale přece..." je to především příběh o hledání cesty z velmi těžké až bezvýchodné životní situace.
Příběh začínající i končící na Švédských Šancích postupně rozvine osudy nejen Pera Skály, ale mnoha jiných obyvatel Lověšic. Konec byl oproti jiným místům v knize poněkud zrychlený. Styl psaní mi úplně nesedl, musela jsem si čtení dávkovat. Téma těžké, osudy kruté, ale je potřeba o takových událostech vědět.
Za mne skvělé. I když pár výhrad ne ke stylu psaní, ale k obsahu bych měla. Tolerovat nehodu, způsobenou policistkou, jízdou na červenou jenom přimhouřením oka, to mě až nadzvedlo ze židle. Líbí se mi styl psaní, který odsýpá, udržuje v napětí. Téma zajímavé a hlavní vyšetřovatelé jsou vykresleni lidsky a souvisle s případem čtenář sleduje i jejich osobní příběh.
Kdo čeká román, měl by sáhnout spíše po knize Jizva. Lednická knihu pojala velice dobře jako přepis vyprávění pamětníků, doplněný záznamy z kronik a archivů. Sepsáno přehledně, doplněno obrazovou dokumentací. Skvěle zpracovaná literatura faktu s ohledem na citlivosti dosud žijících lidí, kterých se tragédie přímo týkala.
Oproti Chaloupkám je příběh vyzrálejší. Atmosféra poválečných Sudet vykreslena dokonale. Jsou dobří lidé a špatní lidé, ať už Němci nebo Češi. Nic není černobílé.
Dočetla jsem, ale románem bych to nenazývala. Jde spíše o pár krátkých příběhů s jedním společným jmenovatelem a tím je vila. Některé jsou vyloženě jen hodně okrajové. Pokud si čtenář sám nevyhledá informace o historii vily, asi mu toho kniha moc nedá.
Ani nevím, co napsat. Měla jsem příliš velké očekávání a přišlo zklamání. Těžkopádně psané, nemohla jsem se soustředit na postavy a vztahy dávno minulé. Vadilo mi střídání časových rovin. Postavy nesympatické. Prostředí a vše kolem plné pesimismu a vykresleno jako nevlídný konec světa bez naděje na lepší zítřek. Až posledních 50 stran to mělo šťávu a akci, jakoby to napsal někdo jiný. Zmínit v knize případ Kramný byl asi totální úlet.