kotoulek kotoulek komentáře u knih

Poslední dívka Poslední dívka Riley Sager (p)

U této knihy musím souhlasit s většinou komentářů. V první polovině knihy jsem se musela do čtení trochu nutit a moc mě to nebavilo. Také jsem nabývala dojmu, že je předvídatelná, a že už tak ve třetině knihy vím, jak to dopadne a co se stane.
No nicméně druhá polovina byla už o něco zajímavější a co teprve pak konec. Nikdy by mě nenapadlo, že to takhle skončí. Fakt jestli si během čtení budete myslet, že víte co se stane, tak vězte že to tak určitě nedopadne :D.
Ze začátku jsem měla pocit, že jsem zklamaná, protože jsem měla úplně jiná očekávání. Ale ten konec a zpětně pak uvědomění, že všechno, co se tam stalo mělo svůj smysl, moje očekávání naplnilo.
Takže se nenechte odradit první polovinou, protože za to rozuzlení a konec to za přečtení stojí.

21.10.2023 4 z 5

Slzy mrtvé jeptišky Slzy mrtvé jeptišky Roxann Hill

Za mě ještě lepší díl než první. Opět jsem tušila kdo bude do vraždy minimálně nějak zapletený, ale i přesto jsem byla na konci překvapená jak to dopadlo.
Opět oddychové, rychlé a příjemné detektivní čtení a rozhodně nepohrdnu dalšími díly.

01.10.2023 5 z 5

Ráj mrtvých dětí Ráj mrtvých dětí Roxann Hill

Nejprve jsem chtěla napsat, že nechápu, proč má kniha tak špatné hodnocení. Pak jsem si to ale rozmyslela, protože i přesto že mně se četla velice dobře a rychle to utíkalo a příběh se mi líbil, někomu mohla kniha navodit pocit znudění a neoriginality.
Jak už jsem řekla, mně se příběh líbil, jak téma tak styl psaní a nejspíše se vrhnu i na další díly této série.
"Padoucha" jsem víceméně odhadla ale i tak to byla příjemná oddychová detektivka.

18.09.2023 4 z 5

Narodili se, aby přežili Narodili se, aby přežili Wendy Holden

Těžko se mi hledají slova.
Přesto, že už jsem nějakou knihu s touto tematikou četla, mě nepřestávalo udivovat, čeho byli schopni...opravdu je mi hodně hodně zatěžko pochopit a uvěřit, jak se mohl takto chovat člověk k jinému člověku.
Je asi trochu nevhodné říct u této knihy, že si mi něco "líbilo", ale oceňuji, že autorka vysvětluje i ten koloběh chaosu po vysvobození. Doteďka jsem žila tak nějak v představě, že je vysvobodili a "všechno" bylo v pohodě. Ale nikdy jsem nepřemýšlela nad tím, že spousta těch lidí, kteří přežili vlastně ztratili většinou všechno...rodinu, blízké, přátele, majetek...a teď sice byli vysvobozeni z toho utrpení pod nadvládou nacistů, ale čekalo je další utrpení v jiné podobě...
Za mě rozhodně stojí za přečtení. Je to velice silný příběh.

09.09.2023 5 z 5

Kladivo na čarodějnice Kladivo na čarodějnice Václav Kaplický

Ze začátku se mi četlo docela pomalu, ale čím víc se to rozjíždělo, tím líp se četlo. Samozřejmě jsem tušila, co mě v této knize čeká...ale nikdy by mě nenapadlo, že to bude až tak hrozný. Fakt jsem nemohla uvěřit tomu, že se tohle skutečně dělo, a že mu tyhle příšerný sviňárny a lži tak snadno všude procházely a kolik kvůli němu umřelo zbytečně a bezdůvodně lidí.
Asi nevím, co k tomu víc dodat..rozhodně doporučuji si přečíst, protože jak už jsem zmínila, ani ve snu by mě nenapadlo, že to v té době bylo až tak zlý.
Jediné co mě trochu otravovalo, byl jazyk a přemíra náboženství, ale s tím samozřejmě musí člověk počítat vzhledem k době, ve které se tyto hrůzy odehrávaly.

27.08.2023 4 z 5

Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Aristokratka a vlna zločinnosti na zámku Kostka Evžen Boček

V poslední době se setkávám s tím, že knížky které lidé opěvují, mě zas až tak nenadchnou a naopak. Tato kniha není výjimkou.
Chápu, že každému se samozřejmě líbí něco jiného. Ale za mě byl tento díl asi nejzábavnější ze všech, i když se úplně nemluvilo o hlavních postavách a děj se odehrával očima postav skoro úplně cizích.
Proto mu dávám 5 hvězdiček, i když jsem ostatním dala jen 4.

02.08.2023 5 z 5

Dívka, která psala na hedvábí Dívka, která psala na hedvábí Kelli Estes

Než jsem začala číst, měla jsem trochu pochybnosti, jestli mě tato kniha bude bavit. Ze začátku mě kniha bavila. Postupem času však ani nevím proč moje nadšení trochu opadlo a musela jsem se lehce do čtení nutit. Ale pořád mě zajímalo jaké kniha přinese rozuzlení, a jak to nakonec dopadne.
Konec jsem přečetla jedním dechem, protože jsem byla hrozně zvědavá, jak to dopadne a to i přesto, že jsem některé vazby a překvapení, která kniha měla na konci přinést, tak nějak v hloubi duše předvídala, nebo mě to alespoň na chvíli napadlo.
Líbilo se mi, že je příběh založen na pravdě, i když samozřejmě postavy a jejich osudy jsou fiktivní. Také jsem se dozvěděla spoustu věcí o staré Číně a bylo dost kruté si uvědomit, jak to tito lidé měli v té době těžké.
Takže závěrem. Byl to hezký zajímavý příběh, který podle mě stojí za přečtení.

24.07.2023 4 z 5

Hadrový panák Hadrový panák Daniel Cole

(SPOILER) Jsem upřímně docela překvapená, že má tato kniha takovéhle hodnocení a v komentářích schytává kritiku a je označována za průměr.
Za mě byla tato kniha skvělá. Četla se velmi dobře a byla velmi napínavá. A na rozdíl od některých jiných detektivek byla alespoň za mě docela nepředvídatelná. Až do poslední chvíle jsem nevěřila, že to Wolf skutečně udělal. Také se mi líbilo proložení děje velmi zábavnými kousky, u kterých jsem se upřímně pobavila.
Postavy byly docela sympatické, i když v určitých situacích občas lezly na nervy. Koho jsem ale nemohla vystát byla Andrea a celá ta novinářská skvadra. Z těhle hyen mi bylo opravdu s prominutím k zblití. A to nejenom v této knize, ale ve všech filmech, seriálech či jiných knihách. Jejich chování je opravdu hnus a vždycky mě to dokáže úplně neskutečně vytočit ta jejich bezcitnost.

17.06.2023 5 z 5

Aristokratka ve varu Aristokratka ve varu Evžen Boček

Po prvním díle jsem přemýšlela, jestli další díly stojí za přečtení. Když jsem si všimla, že tento druhý díl má jen sto a kousek stránek, tak jsem si řekla, že tomu dám šanci, a kdyby mě to náhodou nebavilo, tak je to jenom pár stránek, dočtu to a další díl už si nepřečtu.
Přečtení druhého dílu mě však přesvědčilo, že dám šanci i zbylým knihám ze série. Kniha se četla opět skvěle a rychle a laťka humoru navázala na druhou polovinu prvního dílu, takže jsem se docela pobavila a nejednalo se rozhodně o lehce trapný humor, který se objevoval v první části předchozí knihy.

11.06.2023 4 z 5

Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Podle mého názoru tady jde asi o další z mála případů, kdy se mi film líbil více než kniha. Film se sice od knihy trochu odlišoval, ale miluju ho. Skvělá komedie podpořená úžasnými hereckými výkony. Na knihu jsem se proto moc těšila, ale ta už ve mně takové pocity jako film nevyvolávala.
Nemůžu říct, že jsem se vůbec nezasmála. To ne. Ale mnohokrát mi přišly pokusy o vtipy až trochu trapné, na každém kroku a z větší části ani moc vydařené.
Ale propadák to rozhodně nebyl. Kniha se četla skvěle a rychle a druhá půlka byla za mě tedy lepší a co se humoru týče vydařenější. Jen teď hodně váhám, jestli stojí za to přečíst i ostatní díly, nebo to bude pořád to samé dokola a nestojí to za to.

06.06.2023 4 z 5

Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

Nevím, jestli můžu úplně objektivně knihu zhodnotit vzhledem k faktu, že jsem viděla prvně film, takže jsem dopředu věděla, co se stane. Nebylo tam tedy nic, co by mě překvapilo. Ale i přesto jsem byla knihou trochu zklamaná. Nápad jako takový se mi hrozně líbil a těšila jsem se. Ale kniha byla plná zbytečných a nudných pasáží, které mi čtení trochu znechucovaly a musela jsem se do čtení nutit. A hrozně jsem se těšila, až to konečně dočtu a knihu budu moct odložit.
Na to, že se jedná o horor, jsem moc hrůzy během čtení nezažila, a to jsem docela velký posera a mám velkou fantazii.
Od Kinga to byla moje druhá kniha (tu první si tedy už moc nepamatuju) a chtěla jsem si rozhodně přečíst i další. Po tomhle ale zvažuji, jestli se do toho pustit.

31.05.2023 3 z 5

Jeden z nás je na řadě Jeden z nás je na řadě Karen M. McManus

(SPOILER) Za mě teda mnohem lepší díl než první. Postavy byly mnohem sympatičtější než v prvním díle a ani chvilku jsem se nenudila. Strašně moc jsem záviděla Meave Luise a doufala jsem, že spolu skončí.
Byl to opět částečně předvídatelné, ale rozhodně míň než první díl, takže jsem byla docela napjatá až do konce a ten úplnej konec, poslední kapitola, mě docela dostala.

13.05.2023 5 z 5

Jeden z nás lže Jeden z nás lže Karen M. McManus

(SPOILER) Nápad se mi hrozně líbil a velice jsem se na knihu těšila. Začátek super. Pak už to začalo pomalu upadat a chvílema to byla docela nuda.
Když pak měl přijít ten největší zvrat a ''odhalení'', že to nakonec vlastně byla sebevražda s lehkou dopomocí, ani mě to nijak nepřekvapilo. Ne že bych to dopředu věděla, že to takhle skončí, ale když jsem si to přečetla, hlavou mi problesklo něco jako 'Jo to dává smysl.'
I přesto byl ten konec zase na úrovni skvělého začátku a stojí za to se k němu prokousat.
Ještě co se postav týče, asi nedokážu říct, že by mi některá z postav vyloženě přirostla k srdci. Nate a Cooper byli asi z těch sympatičtějších, ale třeba Bronwyn mi byla vyloženě nesympatická a nechápala jsem co na ní Nate vidí. A snad nejvíc jsem nenáviděla Simona, který ač se v knize vyskytoval víceméně jen ve vzpomínkách, jeho činy a myšlení byly odporné a značně nepříjemné a je fakt hnus, že jeden člověk, který nemá dostatek pozornosti, a proto musí kydat špínu na všechny okolo a vlastně pak skoro zničí životy několika lidí, z toho se mi dělalo fakt zle.

06.05.2023 4 z 5

Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Na tuto knihu jsem se velice těšila. Jak námět, tak i skvělé hodnocení mě k ní úplně přitahovalo. Bohužel jsem asi měla příliš velká očekávání, protože a rozhodně naplněna nebyla. Až tak do tří čtvrtin knihy hráli trifidi spíše vedlejší roli ne-li skoro žádnou.
Když jsem se nad tím zamyslela, rozhodně bylo naprosto příšerné představit si, že se něco takového opravdu stane a tisíce let práce a vývinu na tomto světe přijdou vniveč. A nechtěla bych to zažít. Ale co se příběhu týče, tak mne nijak zvlášť nezaujal. Kniha se četla docela dobře a rychle, ale rozhodně ne tak, že bych ji úplně hltala a přečetla za den. Chybělo mi tam napětí a také zvrat. Tento příběh osobně považuji za konstantní víceméně po celé své délce.
Pozn.: Četla jsem verzi překladu od pana J.Kořána. Nevím, kdo je v tomto na vině protože nevím jak to u překladů chodí, ale v knize bylo docela hodně překlepů.

12.02.2023 3 z 5

Proč? 13x proto Proč? 13x proto Jay Asher

(SPOILER) Nejprve musím konstatovat, že jsem nejdříve viděla seriál, a až pak jsem zjistila, že existuje i kniha. Proto nemůžu hodnotit, jak moc kniha byla emotivní a napínavá vzhledem k tomu, že jsem věděla, co bude dál.
Nicméně jsem ji přečetla opravdu rychle, protože kniha byla velice čtivá a líbila se mi, stejně jako seriál, který jsem ovšem víc prožívala. Každopádně jedna věc se mi opravdu nelíbila. Přestože souhlasím, že věci, které se Hannah děly byly hnusné a rozhodně nepříjemné, podle mého názoru přesto nejsou důvodem k ukončení svého života. Těch věcí bylo hodně a nabalovaly se na sebe až jich bylo moc, ale přesto mi přišlo, že místo toho, aby si nechala pomoct, se rozhodovala způsobem, že tu pomoc snad ani doopravdy nechtěla. Proč by jinak vyháněla Claye z pokoje? Proč by utekla z místnosti od pana Portera? Mně to pak na konci přišlo spíš jako rozhodnutí, která jí dávala záminku, aby měla na koho tu svoji sebevraždu svést. Že si nikdo ničeho nevšiml a přesto jí nikdo nepomohl..všechny věci se dají nějak vyřešit, i přesto že je to někdy velice náročné a sebevražda mezi ta řešení rozhodně nepatří.

22.01.2023 4 z 5

HEX HEX Thomas Olde Heuvelt

Tato kniha ve mně zanechala rozporuplné pocity a vlastně je pro mě dost těžké si na ni udělat názor. Jsem člověk, který knihy hodně prožívá. Ale tuto knihu jsem přečetla tak nějak skoro bez jediné známky nějakých větších emocí.
Autorův styl psaní mi vůbec nevyhovoval. V jednu chvíli se dozvíte že postava přišla na něco strašlivého, ale co tak moc strašlivého to bylo, už ne. Hodně mi také dávalo zabrat autorovo přeskakování v čase a bylo pro mě těžké se orientovat v tom, kdy se co právě děje.
První polovina knihy nebyla ani moc zajímavá a i jsem přemýšlela, že ji odložím nedočtenou. Přesto však na knize bylo něco, co ve mně vzbuzovalo zvědavost a touhu v knize pokračovat. Přesto však kniha nenaplnila moje očekávání a těšila jsem se až ji konečně dočtu a budu ji moci odložit.

19.01.2023 2 z 5

Mengeleho děvče Mengeleho děvče Viola Stern Fischerová

Už dlouho jsem nepřečetla žádnou knížku tak rychle jako tuhle. Úplně mě to vtáhlo do sebe. Vždycky jsem věděla, že během 2.světové války se děly příšerné věci. Ale až po přečtení této knihy jsem zjistila, že jsem věděla opravdu velmi málo. Upřímně se mi párkrát i zvedl žaludek po přečtení určitých částí. Byl to opravdu silný zážitek, ale určitě velmi doporučuji si tuto knihu přečíst.

12.12.2022 5 z 5

Hvězdy nám nepřály Hvězdy nám nepřály John Green

Přiznám se, že mě kniha docela zklamala. Docela jsem se na ni těšila a měla jsem od ní velká očekávání, protože jsem od všech slyšela, jak je skvělá. Ano, je to smutné, že lidé a v tomto případě děti umírají na rakovinu, či jiné nemoci, ale v tomto podání mě kniha moc nezaujala a upřímně jsem u ní ani nebrečela...a to už je co říct, protože mě rozbrečí kde co. Obzvláště části ohledně knihy Císařský neduh a jejího autora Petera Van Houtena mě docela nudily. Postavy mi sympatické moc nebyly a dost často jsem se ztrácela ve všech těch jejich myšlenkách, kdy jsem ani moc nechápala, co tím chtějí vlastně říci.
Takže za mě knihu moc nedoporučuji.

16.08.2021 2 z 5

Andělé a démoni Andělé a démoni Dan Brown

Tuhle knížku jsem četla k maturitě, ale i kdybych nečetla, chtěla jsem si jí přečíst i mimo maturitu, protože jsem si myslela, že mě bude bavit, a protože mi jí doporučovaly mamka se ségrou. A nespletla jsem se.

Tohle byla jedna z nejlepších ne-li nejlepší kniha, kterou jsem kdy četla. Tak krásně všechno zapadalo do sebe a tak krásně to dávalo smysl, až jsem tomu snad nemohla ani uvěřit. Tolikrát jsem si říkala, že tohle už musí určit být konec a přemýšlela jsem, co se tam za těch 50 stránek může ještě stát? Nebyl to konec. Několikrát jsem si to myslela, ale pokaždé se tam ještě přihodilo něco nečekaného a převratného, co postupně doplňovalo tu celou skládačku, aby byla dokonalá, i když už se mi několikrát zdálo, že je celá.

Rozhodně doporučuji.

17.05.2020 5 z 5

Všechno, úplně všechno Všechno, úplně všechno Nicola Yoon

Nemám slov.... Romány nejsou úplně moje oblíbené čtení, ale tohle...tohle je prostě dílo boží. Od první stránky až do poslední jsem nemohla v klidu dýchat. Během čtení mě zaplavovali všemožné emoce. Pobavení, smutek, občas menší infarkt a ke konci velká zástava srdce... Nevím co víc k tomu dodat. Snad jen, že tuhle knihu v mém žebříčku TOP knížek jen tak něco z TOP 1 nevyřadí...

18.05.2019 5 z 5