Kotrlat | Komentáře u knih | Databáze knih

Kotrlat Kotrlat komentáře u knih

K majáku K majáku Virginia Woolf

Už ani nevím, o čem kniha byla. Pamatuji si pouze jen, že svítilo slunce a děj byl dokonale roztříštěn na malé kousíčky. A možná právě v tom vidím sílu celého příběhu.

03.04.2014 5 z 5

Čas, bratr mého srdce Čas, bratr mého srdce Josef Hora

Jako by slovo "čas" v Horově podání měnilo svůj význam. Jako by to nebyla jen kapitola " v přestávce mezi životem a tamtím" (Jiří Orten).

17.11.2013 4 z 5

Potopa Potopa František Halas

To je něco neskutečného! Kvůli takovým básním čtu poezii.

01.11.2013 5 z 5

Óda na radost Óda na radost Friedrich Schiller

Nevím, jestli je to tím překladem, ale Schillerovy básně mi vůbec nesedly. Pro mě zůstane spíše filosofem.

31.10.2013 2 z 5

Epos o Gilgamešovi Epos o Gilgamešovi neznámý - neuveden

Dílo významné nejen svou historickou hodnotou, ale i myšlenkou.

30.10.2013 3 z 5

Bratrstvo neohrožených Bratrstvo neohrožených Stephen Edward Ambrose

Četl jsem více takových polorománů z druhé světové války, ale tento je z nich jednoduše řečeno nejlepší. A určitě tuto knihu ocení i ti, kteří viděli pouze seriálové zpracování.

27.10.2013 5 z 5

Blues pro bláznivou holku Blues pro bláznivou holku Václav Hrabě

Ve spojení s recitací pana Kováříka a hudebním podkresem naprosto nezapomenutelná sbírka.

27.10.2013 5 z 5

Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky Miloslav Švandrlík

Škoda, že knížka je oproti filmu zbytečně zdlouhavá. Jinak snad není co vytknout. Především kapitolu o erárních vepřích považuju za naprostý vrchol výsměchu komunistickému systému.

26.10.2013 4 z 5

Čemu se báseň říká Čemu se báseň říká Jiří Orten (p)

Básně, které nepotřebují slov. Naprosto úžasná symbolika a magická síla mistrně poskládaných veršů dělají z čtení Ortenových básní fenomenální zážitek.

Balady Balady Jiří Wolker

Jednoznačně to nejlepší, co nám dala česká poezie mezi válkami.

Komu zvoní hrana Komu zvoní hrana Ernest Hemingway

Aneb hrdinství má smysl jen to do té doby, než se vám do života přimotá žena.

Stařec a moře Stařec a moře Ernest Hemingway

Příběh nudný, a přitom tak opravdový. Natolik opravdový, že se tato knížka stala jednou z mých nejoblíbenějších. Co k tomu říci víc?

Sundejte Hartmanna! Sundejte Hartmanna! Raymond Frederick Toliver

Důkaz, že i nenáviděný nepřítel může mít své hrdiny.

26.10.2013 4 z 5

Rambo I (První krev) Rambo I (První krev) David Morrell

Skutečně přelomová knížka v mém životě, a to nejsem příznivec žánru "krev a vnitřnosti". Jen tak mimochodem. Stále nedokážu pochopit, proč je Rambo mezi všemi těmi Supermany, Batmany a Spider-many tak zapomenut. Asi je to moc "lidový" hrdina...

25.10.2013 4 z 5