Kotrlat

Už ani nevím, o čem kniha byla. Pamatuji si pouze jen, že svítilo slunce a děj byl dokonale roztříštěn na malé kousíčky. A možná právě v tom vidím sílu celého příběhu.

Jako by slovo "čas" v Horově podání měnilo svůj význam. Jako by to nebyla jen kapitola " v přestávce mezi životem a tamtím" (Jiří Orten).

Nevím, jestli je to tím překladem, ale Schillerovy básně mi vůbec nesedly. Pro mě zůstane spíše filosofem.

Dílo významné nejen svou historickou hodnotou, ale i myšlenkou.

Četl jsem více takových polorománů z druhé světové války, ale tento je z nich jednoduše řečeno nejlepší. A určitě tuto knihu ocení i ti, kteří viděli pouze seriálové zpracování.

Ve spojení s recitací pana Kováříka a hudebním podkresem naprosto nezapomenutelná sbírka.

Škoda, že knížka je oproti filmu zbytečně zdlouhavá. Jinak snad není co vytknout. Především kapitolu o erárních vepřích považuju za naprostý vrchol výsměchu komunistickému systému.

Básně, které nepotřebují slov. Naprosto úžasná symbolika a magická síla mistrně poskládaných veršů dělají z čtení Ortenových básní fenomenální zážitek.

Aneb hrdinství má smysl jen to do té doby, než se vám do života přimotá žena.

Příběh nudný, a přitom tak opravdový. Natolik opravdový, že se tato knížka stala jednou z mých nejoblíbenějších. Co k tomu říci víc?

Důkaz, že i nenáviděný nepřítel může mít své hrdiny.

Skutečně přelomová knížka v mém životě, a to nejsem příznivec žánru "krev a vnitřnosti". Jen tak mimochodem. Stále nedokážu pochopit, proč je Rambo mezi všemi těmi Supermany, Batmany a Spider-many tak zapomenut. Asi je to moc "lidový" hrdina...