kralika kralika komentáře u knih

Zničený muž Zničený muž Alfred Bester

Pečlivě vymyšlený příběh postavený především na preciznosti vyprávění. Pasáže se slovními přestřelkami doplněné těmi paralelními telepatickými byly opravdu požitkem.

22.04.2019 4 z 5

Znovu Skotsko po česku Znovu Skotsko po česku Paul Millar

Podobně nesourodá směsice čehokoli se štítkem Skotsko nebo Česko jako první díl. Tu zajímavější, tu nudnější, tu pozoruhodné, tu mystifikující - přičemž těžko říci zda záměrně nebo nechtěně. Pro milovníky britského severu však téměř povinností.

19.04.2019 3 z 5

Přítelkyně osamělých srdcí / Den kobylek Přítelkyně osamělých srdcí / Den kobylek Nathanael West

Ve všem tom marasmu mě zaujala jistá filmovost (jak příznačné) Dne kobylek, kdy autor plynulými přechody těká z Toda na Homera a naopak. Daleko známější Přítelkyně mě z nějakého důvodu minula...

"Přijede Grouchy, nebo Blücher? Grotenstein, producent filmu, mohl sled výjevů pozměnit."

"Upravil si šaty, přešel k parkovišti a posadil se na nízkou obvodovou zídku. Odsud pozoroval nově příchozí, celé rodiny. Jakmile je dav pohltil, stala se s nimi zvláštní změna. Až do té chvíle vypadali ostýchavě, téměř bojácně, sotva se však přiřadili k ostatním, začali se tvářit zpupně a bojovně. Byl omyl domnívat se, že to jsou neškodní zvědavci. Čišela z nich zavilost a zatrpklost, obzvlášť z lidí ve středním věku a starců. Způsobila to nuda a zklamání." (Den kobylek)

10.12.2018 4 z 5

Skotsko. Země dávných tajemství Skotsko. Země dávných tajemství Jan Hrdina

Velmi hezky zabalená skotská tajemství a příběhy dávnověku. Ovšem občas se autor poněkud nechává unést na vlně divokých spekulací, což mírně snižuje jinak fundovaný výklad. Mám na mysli především Zenovu mapu ověnčenou příběhem o objevení Ameriky Benátčany (a Skoty), která je přesvědčivě vyvráceným podvrhem.

05.12.2018 4 z 5

Největší show pod Sluncem Největší show pod Sluncem Richard Dawkins

Jojo, příběhy o Beljajevových liškách, samičím šlechtění samců, nebo o nerozhodných želvách si budu pamatovat hodně dlouho...

08.11.2018 5 z 5

Rob Roy Rob Roy Walter Scott

Rozmáchlá historická freska rozkročená od Londýna po Loch Lomond...

10.09.2018 4 z 5

Kraken Kraken China Miéville

Imaginace pana Miévilla je neskutečná. Celá kniha je gejzírem nápadů, tu originálních, tu originálnějších.
Jenže. Pokud si představíte každý ten nápad jako barvu na paletě mistra malířského, a podle vzoru knihy je smícháte dokupy, vznikne vám nevábná hnědošedá kaše...

08.05.2018 3 z 5

Zapomenutý maršálek: Emanuel Salomon z Friedbergů-Mírohorský Zapomenutý maršálek: Emanuel Salomon z Friedbergů-Mírohorský Jaroslav Fritsch

Styl psaní mi příliš neseděl. Časté opakování stejných informací ve dvou odstavcích po sobě, nebo někdy nepochopitelně vágní formulace - jako třeba popis Hilsneriády bez jména Hilsner nebo Hrůzová - to působilo velmi rušivě. A krom toho je opravdu hodně znát, že se autor ve vojenském prostředí monarchie vůbec nevyzná - naštěstí spíš v drobnostech (v Písku vždy sídlil regiment 11. - nikoli 7., "Pražské děti" jsou jak Latouráci tak Benedáci a opravdu se nemuseli stydět za válku 1866, protože zvítězili nad Italy u Custozy atd.).
Avšak smířlivé hodnocení si celá publikace zaslouží především za první pořádně ucelenou biografii tak zajímavé osoby jakou Friedberg bezesporu byl. Navíc s krásnou barevnou přílohou.

13.04.2018 3 z 5

Půl žlutého slunce Půl žlutého slunce Chimamanda Ngozi Adichie

Téma knihy mě velice zajímá, čtení jsem si užil, ale přes autorčinu snahu tomu něco chybělo. Nevím, napadají mě sice spíše plusy, ke kterým patří i pozorná redakce, s doplněným doslovem a rozhovorem se současnou nejznámější africkou autorkou. Celou knihou se však táhne těžko uchopitelné mínus, které mě nutí tu jednu hvězdičku ubrat.

09.04.2018 4 z 5

Bismarck Bismarck Alan John Percivale Taylor

Elegantně napsaná studie o státníkovi, na kterého jsem musel trochu změnit názor. To co jsem si myslel, že o něm vím, byla jen jeho legenda, kterou částečně budoval on sám. Od "železného kancléře" jsem nečekal tak bezcílný politický oportunismus. (Viz jeho výrok: "Přijměte moji politickou linii. Jestliže ji nepřijmete... musím přijmout já vaši."
Ovšem navzdory anekdotickému střihu vyprávění, to není čtení pro každého - chce to mít nějaký ten historický "základ".

"Všichni revolucionáři, když se domohou moci, se stávají konzervativci."

26.03.2018 5 z 5

Podivná revoluce: Dlouhá cesta Američanů k nezávislosti (1763–1783) Podivná revoluce: Dlouhá cesta Američanů k nezávislosti (1763–1783) Svatava Raková

Tato malá knížka "do kapsy" klame tělem. Nejde jen o souhrn toho nejdůležitějšího, ale dokazuje, že i menší text může být brilantní politicko-historickou studií. Avšak je potřeba dodat, že ti, kteří by od této knihy čekali podrobnější popis vlastních válečných operací budou zklamáni...

19.01.2018 5 z 5

Šťastný návrat Šťastný návrat C.S. Forester (p)

Mám poněkud rozporuplné pocity. Na jedné straně skvělý popis námořního boje, kde autor ukazuje svou kompetenci a uvěřitelný nepřekombinovaný příběh. Na straně druhé pocit, že tam něco chybělo - román to není plastický, tedy s výjimkou titulního hrdiny, protože o jeho podřízených a jejich vztazích a starostech se nedozvíme vůbec nic. Takhle mi to přijde poněkud ochuzené. Ale to nic nemění na tom, že jde o pozoruhodné dílo už jen vhledem do psychologie kapitána lodi a jeho vnitřních bojů, jež je fantastický.

26.11.2017 4 z 5

Ostrov doktora Moreaua Ostrov doktora Moreaua Herbert George Wells

Klasika sci-fi, která se čte jedním dechem.
Jen mě mírně zklamalo negativní vnímání "zvířecího" v oněch "zvířatech", protože paradoxně z nich udělala bestie implantovaná "lidskost".

13.07.2017 4 z 5

Válečná loď Válečná loď Joshua Dalzelle

Military sci-fi, které má všechno co k němu patří a při němž si nelze nevzpomenout na Battlestar Galacticu. Všeho je tam tak akorát, jen těch jmen na W... Kvůli tomu si ani teď nevzpomenu na Celestino příjmení...
Jsem zkrátka spokojen a vyhlížím další díl.

10.03.2017 4 z 5

Zápisky Zápisky Ladislav Prokop

Mezi šestašedesátníky legendární...
Ale nesmírně zajímavé a poutavé i ve věcech netýkajících se války roku 1866. I vzpomínky na učení se ve Vídni nebo vojančení v Kotoru stojí za pozornost!

17.01.2017 5 z 5

Roboti nemají ocas Roboti nemají ocas Henry Kuttner

Skutečně velmi svěží záležitost! Z povídek bych vyzdvihl "Svět patří mě" za nápad a "Gallegher plus" za formu.

22.06.2016 4 z 5

Dubliners / Dubliňané (5 povídek) Dubliners / Dubliňané (5 povídek) James Joyce

Není to jednoduché čtení, ale vyvolává mnoho myšlenek všemi směry. Toho si cením především. Bohužel mě díky mému "neirskému" pohledu na věc některé věci poněkud minuly (Milost, Břečťanový den). Naopak mezi nejlepší řadím Mrtvé, Obláček, Protivníky, Evelínu a Setkání.
(čteno v překladu K. Hilské)

13.03.2016 4 z 5