kristy.books komentáře u knih
Neonoví bohové je prvý diel série Temný Olymp. Ide o retelling príbehu o Hádovi a Persefone.
Musím sa priznať, že hoci som bola na túto knihu zvedavá a tešila som sa na jej prečítanie, zároveň som sa trochu bála, či to nebude len o pikantných scénach, ktoré budú na úkor iného deja. Autorka ma však milo prekvapila a dopriala mi skvelý príbeh. Áno, bol tu aj sex a nebolo ho málo, no zároveň to podľa mňa nebolo vôbec prehnané (hoci chápem, že verejný sex môže byť pre niektorých čitateľov problémom). Autorka dobre vyvážila erotiku/romantiku a ostatný dej (moderný svet bohov, intrigy, boj o moc a podobne).
Sadol mi aj autorkin štýl, kniha sa mi čítala ľahko a rýchlo.
Olymp je ultra moderné mesto rozdelené na dve časti - horné a dolné mesto. Vládne mu trinástka bohov, z ktorých tri funkcie sú dedičné a zvyšné sú obsadzované. V hornom meste žije väčšina bohov a hlavné slovo v ňom má Zeus. O dolnom meste sa šíria rôzne tajomné zvesti, rovnako ako o jeho vládcovi Hádesovi. Toto moderné spracovanie sa mi dosť páčilo (napríklad stretnutie bohov prostredníctvom videochatu). Bol to taký mix starého a nového, a to dodávalo príbehu takú zaujímavú atmosféru.
Persefona nebola žiadna krehká kvetinka, ktorá by si nechala skákať po hlave. Navonok síce nosila masku poslušnej dcéry a mnoho ľudí ju kvôli tomu podceňovalo, ale v nej sa toho skrývalo oveľa viac. Vedela, čo chcela a nebála sa to dať najavo. Páčilo sa mi, že Hádovi bola rovnocennou partnerkou.
Háda som si zamilovala od prvého stretnutia.Bol úplne iný, než akého som si ho predstavovala. Má povesť tvrďáka, ktorú si dlhé roky poctivo budoval, no ľudia, ktorí ho osobne poznajú vedia, že je to človek s veľkým srdcom, ktorému záleží na jeho ľude a spravil by preň prvé i posledné. Jeho ľud si ho za to veľmi vážil. Aj k Persefone sa správal ukážkovo, ošetroval jej nohy, nosil ju na rukách, splnil jej všetko, čo jej na očiach videl.
Romantickú linku som si nesmierne užívala, bola zároveň sexi i rozkošná. Medzi Hádom a Persefonou to nesmierne iskrilo, starali sa o seba navzájom, vždy sa toho druhého zastali. Často som mala na tvári prihlúply úsmev.
Čo ma dosť prekvapilo bol fakt, že celý príbeh bol dosť vtipný. Často som sa pri čítaní dobre bavila. Hermé a Dionýsos boli ďalšie super postavy, ktoré sa starali o zábavu. Páčilo sa mi ich (ne)kamarátstvo s Hádom.
Knihu vám rozhodne odporúčam a už sa teším na ďalšie časti tejto série.
Tretí diel série Hříšníci: Nová generace so sebou opäť priniesol množstvo emócií, ktoré boli počas celého príbehu vybičované na maximu– hnev, nenávisť, lásku, bolesť... Zároveň tu autorka zapracovala závažné témy ako sexuálne zneužívanie, šikana. Pri čítaní tejto knihy som sa cítila tak, akoby som mala rozdvojenú osobnosť. Niektoré veci ma fakt štvali (najmä bohaté detičky na elitnej škole, ktoré si mysleli, že si môžu robiť čokoľvek a všetko im prejde), no zároveň sa mi príbeh dosť páčil.
Vaughn Spencer nezaprie, že je synom svojho otca. Najmä kvôli jeho povahe som bola veľmi zvedavá na jeho príbeh. S Baronom mali toho spoločného naozaj veľa, najmä masku chladného, bezcitného, arogantného drsňáka, s ktorým nič a nikto nepohne. Postupne sa však ukázalo, že Vaughn niečo predsa len zdedil aj po svojej mame. Už od určitého momentu som mala podozrenie, čo sa mu v detstve stalo a pri konci sa to aj potvrdilo. Vaughn bol zo začiatku na zabitie, také veľké hovädo, ktoré máte chuť niekedy poriadne nakopať do zadku. Láske sa však darilo pomaly búrať hradby, ktoré si okolo seba vystaval a ja som netrpezlivo čakala, kedy sa prejaví aj jeho citlivejšia stránka... a toto čakanie rozhodne stálo za to. Páčil sa mi aj jeho vzťah s rodičmi, ako sa navzájom chránili a boli ochotní pre seba urobiť aj nemožné.
Aj Lenore toho autorka naložila veľa – pred pár rokmi jej zomrela matka a vzťahy s otcom od vtedy dosť ochladli. Miestami mala takú „smolu“, až mi pre ňu pukalo srdce. Mala staršiu sestru Poppy, ktorá sa však tiež nešla nejak pretrhnúť v tom, že by sa o Lenny zaujímala. Niekedy sa mi zdala celkom sebecká, vedela, ako Lenny jej „kamaráti“ šikanujú a aj napriek tomu sa len málokedy ozvala na jej obranu (zatiaľ čo Leny nemala nikdy problém podať sestre pomocnú ruku). Napriek tomu sa však Lenny nevzdala a bránila sa ako lavica. Svojim spolužiakom nič nedarovala, no sama konflikty nikdy nevyvolávala.
Romantická linka bola super – nenávisť zmiešaná s láskou, vzájomné ubližovanie, neustále odháňanie, zatajovanie skutočných citov, žiarlivosť, pomalé zbližovanie...toto sa mi fakt páčilo.
Pri sérii The Ivy Years idem vždy na istotu, že dostanem super príbeh a ani tentokrát ma autorka nesklamala (hoci niektoré predchádzajúce príbehy sa mi páčili trošku viac). Má príjemný, vtipný štýl, vďaka čomu sa mi jej knihy čítajú ľahko a rýchlo.
Lianne a DJa sme v krátkosti spoznali už v minulej časti. Lianne je slávna mladá herečka, ktorá sa však rozhodla, že chce normálne študovať na výške. Snaží sa na seba nepútať veľkú pozornosť, no aj tak jej doterní paparazzi nedajú pokoj. Tento rok si povedala, že nebude toľko zavretá sama vo svojej internátnej izbe a bude sa snažiť chodiť viac von...možno konečne niekde stretne aj DJ, ktorý jej pri ich prvom stretnutí padol do oka. Hoci spolu postupne trávia čoraz viac času a ani jeden z nich neskrýva vzájomné sympatie, DJ stále odmieta prekročiť hranice kamarátstva. Skrýva totiž tajomstvo, ktoré by vo veľkom mohlo ovplyvniť jeho budúcnosť...
Lianne sa už na konci predchádzajúcej knihy ukázala ako dobráčka a teraz som si ju ešte viac obľúbila. Navonok sa môže zdať, že má dokonalý život, ale nie je to tak. Otec jej zomrel, matku zaujímajú len peniaze a mladší muži, s nevlastnými súrodencami nie je v kontakte, jej manažér nikdy nevypočuje jej prosby, iba jej neustále niečo prikazuje a zakazuje. Až teraz si konečne našla kamarátov, ktorým nejde len o to, aby sa priživili na jej sláve.
DJ a Lianne boli skvelá dvojica, iskrilo to medzi nimi, vzájomne sa doberali a zároveň podporovali. Obidvaja mali záľubu v starých piesňach, vytvárali playlisty na športové zápasy, a tak spolu dokázali komunikovať aj prostredníctvom hudby.
V tomto príbehu sme mali možnosť nahliadnuť do obvinenia zo znásilnenia z pohľadu muža. Opäť ma zaskočilo, ako sa k celej situácii postavilo vedenie školy - nehľadali dôkazy, dokonca si ani nevypočuli DJov pohľad na celú vec. DJa mi bolo celkom ľúto, najmä keď o ňom miestami pochybovali aj jeho blízki. V takejto situácii by si podľa mňa zaslúžil väčšiu podporu.
V angličtine vyšla v tejto sérii ešte jedna kniha, ktorá obsahuje bonusové novely, tak som zvedavá, či sa jej dočkáme aj u nás.
Predchádzajúce dve knihy tejto série sa mi veľmi páčili, preto som sa do tretej časti púšťala s veľkými očakávaniami...a autorka ma opäť nesklamala.
Toužím po tobě má taký popoluškovský, rozprávkový nádych - chudobná krajčírka a úspešný módny návrhár. Zároveň však ide o pekne pikantnú a vtipnú romantiku, počas čítania ktorej som sa dobre bavila. Páči sa mi autorkin štýl, stránky mi rýchlo ubiehali pod prstami. Bola to jedna z tých kníh, ktoré som nedokázala pustiť z ruky.
Kimber bola neriadená strela, poriadne tvrdohlavá a výbušná, nemala problém povedať, čo si myslela, mala podrezaný jazyk, svojský zmysel pre humor. Autorka jej však na plecia naložila veľmi veľa - nevyšla jej svadba, o čom písali všetky noviny, prišla o milovanú osobu i svoj obchodík, zistila, že otec pred ňou tajil veci... V niektorých momentoch mi jej bolo veľmi ľúto, valilo sa to na ňu zo všetkých strán.
Podľa anotácie som čakala, že Matteo bude väčší hajzlík. Áno, niekedy ma hrozne štval a najradšej by som ho prefackala, no už od začiatku dával Kimber najavo, aká je skvelá, pomohol jej, keď to potrebovala, bol pre ňu oporou v ťažkých časoch. Kimber mu to vôbec neuľahčovala, no on sa nevzdával, naozaj s ňou mal trpezlivosť.
Medzi nimi dvoma lietali už od začiatku neskutočné iskry a ja som sa pri tom ich neustálom doberaní a podpichovaní len potmehudsky usmievala. Čakalo však na nich množstvo problémov, ktoré museli vyriešiť, aby mal ich vzťah reálnu šancu vydržať.
Vedľajšie postavy boli tiež sympatické. Páčil sa mi najlepší kamarát Kimber, Jenner, boli podobne blazniví a bola s nimi veľká sranda. Jej ex Brad bol taký ťutko, áno, nevyriešil svoju situáciu práve najlepšie, ale vo svoje podstate nebol zlý.
Všetky tri časti tejto série boli veľmi dobré (mne sa najviac páčila dvojka a trojka) a môžem vám ju len odporučiť.
Od autorky som už čítala sériu The Game Changers, ktorá sa mi páčila, preto som mala veľké očakávania aj od Avy...a autorka nesklamala. Drahá Ava je jeden z tých príbehov, v ktorých celý čas cítite množstvo emócií a pocitov - hnev, bezmocnosť, bolesť, strach, ale i nádej, lásku, odpustenie.
Ava to mala už od detstva veľmi ťažké - matku viac zaujímali chlapi, peniaze, alkohol a drogy, o dcéru sa nikdy nestarala, nepovedala jej pekné slovo, neobjala ju, takže Ava bola naučená spoliehať sa len sama na seba. Keď sa jej narodil brat, matka ich definitívne opustila a Ava si dala za úlohu, že urobí všetko pre to, aby mal jej malý braček dobrý život. Aby toho nebolo málo, pred rokom sa stala obeťou znásilnenia. Vinník sa nikdy nenašiel a väčšina spolužiakov vinu hádzala na ňu. Po niekoľkých mesiacoch sa vracia späť do školy a je odhodlaná nielen zistiť celú pravdu, ale aj ukázať jej bohatým spolužiakom, že s ňou nemôžu zametať.
Ava bola naozaj silná postava, mala toho na pleciach veľmi veľa, no napriek tomu sa nevzdala a nenechala si skákať po hlave.
Knox, ďalšia skvelá postava, s citlivou povahou a veľkým srdcom. O Avu i svojho brata sa staral s toľkou láskou. Niekedy mi preňho doslova pukalo srdce, pretože často musel robiť rozhodnutia, ktorými síce druhým pomohol, ale seba zranil. Nedalo sa nezamilovať si ho.
Na prvý pohľad by sa dalo povedať, že s Avou sú ako deň a noc, no v skutočnosti mali toho veľa spoločného. Romantická linka bola krásna, medzi dvojicou to nesmierne iskrilo, no zároveň museli prekonať množstvo prekážok, kým mohli byť skutočne spolu.
Prostredie luxusnej školy pre deti boháčov bolo tiež veľmi dobre vykreslené - boli tu typické školské mrchy, bohaté detičky, ktoré sa vyvyšovali nad spolužiakmi zo skromnejších pomerov, rôzne skupinky, šikana...
Autorka má príjemný štýl, príbeh sa mi čítal dobre, stránky mi rýchlo ubiehali pod prstami. Aby ste si nemysleli, že sa tu stále riešili len vážne veci - bolo tu aj niekoľko vtipných a rozkošných momentov, kedy som sa usmievala.
Musím pochváliť aj grafickú stránku knihy - od krásnej obálky po grafiku vo vnútri (obrázky na začiatku jednotlivých kapitol).
Kudy ke hvězdám bolo skvelé, Na jedné vlně bolo zasa slabšie, preto som bola zvedavá, aká bude autorkina novinka. Za seba môžem povedať, že Cesta za štěstím sa opäť podarila. Ide o YA romantický príbeh o dvoch bývalých najlepších kamarátoch, ktorí si po pár rokoch odlúčenia opäť hľadajú cestu k sebe. Samozrejme, autorka tu zakomponovala aj vážnejšie témy - rodinné problémy, neustále sťahovanie, nedostatok komunikácie...
Josie žije so svojou mamou, no vadí jej, že nikde dlho nevydržia a stále sa presúvajú z jedného miesta na druhé. Po dovŕšení osemnástky sa chce presťahoval k svojmu otcovi, známemu fotografovi, a učiť sa od neho. Postupne sa však dozvedá dobre strážené tajomstvá a jej dokonale naplánovaná budúcnosť sa začína rozpadať.
Lucky býval jej najlepší kamarát, no za posledné roky sa dosť zmenil - zo slušňáka sa stal bad boy, ktorý má v okolí zlú povesť. Ich cesty sa nerozdelili v dobrom - keď Josie mama prinútila zo dňa na deň odísť z mesta, Lucky práve ležal v nemocnici s ťažkými popáleninami, takže ani nemali čas sa poriadne rozlúčiť. Zostalo medzi nimi veľa nevypovedaného a teraz, keď sa ich cesty opäť spojili, začína všetko vyplávať na povrch.
Romantická linka bola rozkošná. Užívala som si ich opätovné zbližovanie a prerastanie ich priateľstva v niečo viac. Je to jeden z tých príbehov, pri ktorých som sa usmievala ako slniečko na hnoji.
Lucky bol zlatíčko a hoci mal imidž drsňáka, vo vnútri bol dosť citlivý a pre svojich milovaných by urobil prvé i posledné. Josie ma miestami celkom štvala, ale keďže vyrastala v rodine, kde všetci pred sebou všetko tajili a nezhovárali sa o dôležitých veciach, nečudujem sa, že sa v niektorých situáciách správala tak, ako sa správala.
Na novú knihu od Kylie Scott som sa veľmi tešila, bola som rada, že po toľkých rokoch sme sa jej konečne dočkali. Musím však povedať, že v konečnom dôsledku som bola trochu sklamaná. Príbeh nebol úplne zlý, ale nesadla som si z neho na zadok. Najviac mi vadilo, ako sa všetko točilo okolo peňazí.
Začiatok bol sľubný, prvé kapitoly som si dosť užívala. Keď sa však Beck musel vrátiť domov, začalo to ísť dolu kopcom. Alice bola s jeho rodinou 5 minút a už musela podstúpiť drastickú premenu a nosiť len tie najluxusnejšie značky. Áno, rozumiem tomu, že jeho rodinná situácia sa vyžadovala určitú úroveň, no niekedy to bolo podľa mňa už cez čiaru.
Beck mi najskôr pripadal ako taký pohoďák, čo si viac váži určité nehmotné veci a hodnoty než peniaze a majetky. Keď však prišiel domov, rozhadzoval peniaze na všetky strany a pokiaľ niečo nebolo drahé, nebolo to preňho dobré. Potom ešte všetky tie zbytočné klamstvá...sklamal ma tým.
Alice bola skvelá, veľmi sa mi páčila jej povaha, podrezaný jazyk, to, ako sa o seba dokázala postarať. V Beckovej rodine to nemala ľahké, musela čeliť rôznym intrigám, ale zvládla to. Postupne sa jej podarilo získať viacerých členov na svoju stranu.
Koniec mi prišiel strašne rýchly, všetko sa v podstate vyriešilo zo dňa na deň. Keby som bola na mieste Alice, Beckovi by som tak rýchlo neodpustila a nechala ho viac podusiť.
Alžbeta Báthory je jednou z najkontroverznejších postáv v našej histórii. Počas minulých rokov sa okolo nej vytvorilo množstvo legiend, povier a mýtov, najmä čo sa týka jej údajného kúpania sa v krvi mladých dievčat. Pravdu sa už asi nikdy nedozvieme.
Môj otec pochádza z okolia Čachtíc, sama som tam strávila veľa času a doteraz tam máme veľkú časť rodiny, takže aj z tohto dôvodu ma príbeh veľmi lákal.
Autorka ma opäť raz nesklamala a dopriala nám skvelý príbeh. Obdivujem autorov, ktorí sa púšťajú do spracovania historickej témy, vyžaduje si to mnoho štúdia a aj v tomto príbehu je vidieť, že autorka túto časť nepodcenila. Samozrejme, že niektoré veci si upravila v prospech príbehu, ale aj tak som sa dozvedela veľa nového.
Páčilo sa mi, akým spôsobom Alžbetu v príbehu vykreslila - na jednej strane prísna, krutá, inteligentná pani, ktorá sa dokázala postarať o veľké majetky, na druhej milujúca, citlivá a starostlivá žena a matka. V príbehu sledujeme jej osud v podstate od detstva až po smrť, jej vzostupy i pády. Musím povedať, že zo začiatku som voči nej cítila určitý odstup, ale postupne mi prirástla k srdcu.
Doba, v ktorej sa príbeh odohráva, bola veľmi pekne popísaná. Autorka používala dobový jazyk, čo ešte viac prispelo k vytvoreniu autentickej atmosféry. Bolo tu skvelo poukázané na to, ako rýchlo sa z malého nedorozumenia dokáže stať veľký problém. Klebety sa vždy šírili rýchlosťou svetla. Jedna baba povie druhej, tá si to trochu upraví, pošle ďalej a je to.
Zaujala ma aj časť ohľadom liečiteľstva, bolo to veľmi zaujímavé a poučné (najmä využívanie rôznych byliniek), hoci v príbehu to spôsobilo celkom veľkú šarapatu.
Darvulia (a aj ďalší potulní umelci) vniesla do príbehu niečo magické. Mala okolo seba takú zvláštnu auru, čo ju robilo takou zaujímavou a tajomnou (asi aj kvôli tomu ležala niektorým ľuďom v zuboch). Túto stránku tiež podporilo prepojenie minulosti s prítomnosťou.
Ďakujem autorke, že do príbehu vložila aj niečo pre moju romantickú dušu. Mnoho takýchto scén tu síce nebolo, no o to viac som si ich užívala.
Kráľovnú krvi radím medzi tie najlepšie autorkine knihy a môžem vám ju len odporučiť.
Už žádné předstírání je typický príbeh, na aký sme u tejto dvojice zvyknutí. Neprišli s nejakou extra originálnou zápletkou, ale ja som si čítanie užívala. Ich knihy sa mi vždy čítajú ľahko a rýchlo, takže aj túto knihu som zhltla za pár hodín. Tentokrát sa príbeh nesie skôr v emotívnej rovine, hoci ani tu nechýbajú nejaké tie vtipné momenty (najmä v prvej polovici príbehu).
Molly pracuje ako sestrička na pôrodníckom oddelení. Už dlhší čas je zamilovaná do jedného doktora, ale vždy sa okolo neho točila nejaká žena, a tak nemala priestor nejak posunúť ich vzťah. Momentálne tiež rieši svoj komplikovaný vzťah s otcom, ktorému nedávno diagnostikovali závažné ochorenie. Snažia sa opäť nájsť cestu k sebe a užiť si čas, ktorý im ešte zostáva.
Declan je sympaťák, vtipný, milý, šikovný, no aj on bojuje so svojimi démonmi. Trápia ho depresie a bojí sa, že prerastú do ochorenia, s ktorým bojuje aj jeho matka. Videl, čo s ňou táto choroba urobila a ako ublížila jej blízkym, a preto si nechce nikoho pustiť k telu. Nechce, aby si aj jeho milovaní museli prejsť niečím podobným s ním.
Ich vzťah si najskôr prešiel cez kamarátstvo, až potom sa zblížili viac. Mne sa páčil tento pomalý vývoj, hoci niekedy ma poriadne štvali, keď namiesto toho, aby si povedali pravdu, radšej povedali milosrdnú lož. Keby sa otvorene porozprávali, všetko by sa vyriešilo už skôr... no potom by sme zasa nemali žiadnu zápletku.
Posledný diel série Vested Interest je venovaný Sandy, náhradnej mame chlapcov z BAM, ktorí by bez nej boli úplne stratení.
Nedávno prišla o milovaného manžela, ktorý bol od nej značne starší. Rodina z BAM sa jej snaží pomôcť začať znovu aktívne žiť, prípadne si nájsť novú lásku, čomu sa však dlho bráni. Má pocit, ako by tým zrádzala svojho zosnulého manžela.
Jordan tiež predčasne ovdovel, takže vie pochopiť, čím si Sandy prechádza. Často sa stretávali a zverovali sa o svojich trápeniach, lenže potom si od neho začala Sandy držať odstup. Teraz je však odhodlaný jej ukázať, že môžu byť viac než kamarátmi.
Myslím si, že to bolo zakončenie, aké si táto séria zaslúžila (hoci opäť to pre mňa bolo miestami až moc presladené).
Veľmi som sa bavila nad tým, ako chlapci z BAM reagovali na to, keď sa Sandy prihlásila na zoznamku a ako ich ona vždy pekne schladila; alebo keď sa hádali, ktorí z nich je jej obľúbenec. Pri týchto scénach som sa musela len prihlúplo usmievať. Zbožňujem túto partičku kamarátov, vždy je s nimi veľká sranda.
Musím povedať, že Jordan mal so Sandy veľkú trpezlivosť. Chvíľu jej trvalo, kým určité veci spracovala a rozhodla sa pohnúť v pred, ale on na ňu netlačil a hoci ho odháňala, vždy tu bol pre ňu, keď to potrebovala.
Síce je tento príbeh o starších hlavných hrdinoch (obaja majú takmer 60 rokov), ale nemusíte sa báť, že by bol menej vášnivejší ako predchádzajúce časti).
V závere autorka nadelila všetkým párom z celej série veľkú a šťastnú rodinu. Samozrejme, že všetci si zostali blízki aj po rokoch. Bol to jednoducho typický happyend, ale všetci si svoje šťastie právom zaslúžili.
Knihy od Elle mám rada, preto som si nemohla nechať ujsť ani túto novinku. Bola to fajn oddychovka, ale nečakajte Off-Campus, ani Briar-U, od tých to má naozaj ďaleko. Ide o jednohubku, ktorá má okolo 160 strán, takže ju prečítate v priebehu pár hodín. Keďže je však taká krátka, všetko sa deje rýchlo a nie je priestor pre nejaké väčšie zvraty. Mne sa v podstate páčila, aj sa mi dobre čítala, ale nesadla som si z nej na zadok.
So Skyler som niekedy mala zmiešané pocity, pretože sa mi chvíľku zdala ako dračica a chvíľku ako hanblivka. Bola to však sympaťáčka a páčilo sa mi, ako o Gagea bojovala a nedala sa len tak rýchlo odradiť.
Gage má za sebou temnú minulosť, už od detstva sa staral o brata, ktorý sa neskôr zamotal do problémov, začal brať drogy, narobil si dlhy, a tak zasa všetko musel riešiť Gage. Je to bývalý zápasník, ktorý sa musel k zápaseniu vrátiť, aby splatil bratove dlhy. Počíta minúty do posledného zápasu, ale organizátor zápasov mu ani potom nedá pokoj a strpčuje mu život. To je aj dôvod, pre ktorý si nehľadá žiadny vážny vzťah.
Osobne by mi nevadilo, keby bol príbeh trochu dlhší a autorka niektoré zápletky viac rozpísala. Som zvedavá na ďalšie časti tejto série.
Od autorky som zatiaľ čítala tri knihy a každá bola úplne iná. Zbožňujem jej štýl, predovšetkým zmysel pre humor, preto som sa na jej novinku veľmi tešila a môžem povedať, že som nebola sklamaná. A ten fešák na obálke je tiež veľkým lákadlom pre potenciálnych čitateľov.
Autorka ma niekoľkokrát prekvapila, najskôr som si hovorila, že to bude poriadne vtipný príbeh, ktorý sa zrazu premiestnil do emotívnej roviny a v druhej polovici nadobudol ešte závažnejší tón. No už keď príbeh hneď začal zoznámením našej dvojice, bez nejakých zbytočných omáčok, tušila som, že ich vzťah bude poriadne komplikovaný a budú musieť zvládnuť viacero prekážok.
Ema si ma hneď získala, páčila sa mi jej drzá povaha a podrezaný jazyk, mám rada ľudí, z ktorých doslova srší pozitívna energia. Vždy mala po ruke nejakú vtipnú hlášku, ktorá mi vyčarovala úsmev na tvári. Autorka jej toho na plecia však naložila dosť, takže miestami mi jej bolo veľmi ľúto, najmä v druhej časti príbehu.
Matthewa sme mali možnosť spoznať z viacerých stránok, ako veľkého pohoďáka a vtipálka, ale aj ako mrzúta, ktorý od seba všetkých odháňal a neraz im chtiac-nechtiac ubližoval. Na druhej strane, nemôžeme sa mu čudovať, keď sa ocitol v takej situácii.
Maxa som vnímala ako sympaťáka a hovorila som si, že na Emu čaká naozaj ťažké rozhodovanie... ukázalo sa, že môj úsudok na ľudí (aj tých knižných) nie je zrovna najlepší. Len by ma zaujímalo, či to na začiatku tak dobre hral, alebo všetko zapríčinili určité veci, ktoré sa dozvedel.
Na knihe sa mi tiež páčilo, že jej dôležitou súčasťou bola hudba. Ema aj Matthew sú obaja hudobníci, takže sa tu veľa spievalo a hralo na gitare. Väčšinou som lenivá vyhľadať nejakú skladbu, ktorá sa v príbehu spomína, ale teraz som si jednoducho musela vypočuť Love of My Life.
Priznám sa, že z Red, White & Royal Blue som nebola taká nadšená ako ostatní čitatelia, preto som k tejto knihe pristupovala s určitou opatrnosťou. @ivka_s_knihou ju však toľko vychvaľovala, že som si povedala, že jej teda dám šancu aj ja... a dobre som urobila. Překvapivý následník bol omnoho lepší ako Red, White & Royal Blue. Ich téma je síce celkom podobná, ale tu sa mi jej spracovanie páčilo rozhodne viac.
Následník trónu a premiér, vekový rozdiel, od priateľstva k láske, zakázaný vzťah, rozkošné a vtipné momenty, postupne sa vyvíjajúci vzťah, závažnejšie témy... to bola kombinácia, ktorá mi sadla. Áno, ani tu nechýbala politika, ale v tomto prípade mi nevadila. Obe témy (romantika i politika) boli dobre vyvážené a vzájomne sa dopĺňali.
Callum bol svojský, rozumiem, že takýto človek nesadne každému, no mne prirástol k srdcu. Bol tak trochu nemotorný, každú chvíľu nechtiac niečo vyviedol, rád sa učil nové fakty a potom ich rozprával ľuďom vo svojom okolí, v stresových situáciách mu ústa predbiehali hlavu, no nič by som na ňom nezmenila. Bolo to také slniečko, ktoré okolo seba šírilo pozitívnu energiu a neraz by som ho najradšej objala. Zo dňa na deň sa mu život prevrátil hore nohami a oceňujem, že sa nevzdal a snažil sa zo všetkých síl, aby pomohol svojej rodine a nesklamal ľudí, ktorí sa naňho spoliehali.
Oliver bol z trochu iného cesta. Keďže sa pomaly blížil k štyridsiatke, mal už za sebou mnoho skúseností a nenechal sa len tak niečím zastrašiť. Vedel, čo chce a tvrdo si za tým išiel. Bol vážny a málokedy dával najavo svoje pocity. Jeho detstvo a dospievanie ho inšpirovali k tomu, aby sa snažil vo svojej krajine niečo zmeniť a zabezpečiť všetkým ľuďom čo najlepšie podmienky na život. Bol to muž s hlavou i srdcom na správnom mieste a tiež som si ho obľúbila.
Romantická linka bola veľmi milá, neraz mi vyčarovala úsmev na tvári. Bavilo ma sledovať, ako sa títo dvaja tak nesmelo oťukávali, lepšie spoznávali, pomaly zbližovali. Zistili, že majú veľa spoločného a dokázali jeden druhého pochopiť. Callum mal v živote konečne niekoho, kto ho bral takého, aký bol a nesnažil sa ho zmeniť a Oliver zasa niekoho, kto rozumel jeho práci a bol mu oporou. Veľmi pekne sa dopĺňali. Ako je vám však asi jasné, ich láske bránilo viacero prekážok a museli o ňu poriadne zabojovať.
Čo viac dodať, bol to skvelý príbeh a môžem vám ho len a len odporučiť. Rada si od autorky ešte niečo prečítam.
Podľa obálky som očakávala letný príbeh, čo sa mi viac menej splnilo, keďže šestica najlepších kamarátov sa vybrala na (svoju typickú) dovolenku do letného domu, čo príbehu dodalo letný/dovolenkový nádych. Čo som nečakala bolo, že dostanem takúto emotívnu bombu, ktorá dá mojím emóciám poriadne zabrať. Autorka sem zaradila viacero závažných tém.
Priznám sa, že zo začiatku som mala skôr zmiešané pocity, ale keď sa príbeh viac rozbehol, bola som maximálne spokojná. Od autorky som už zopár kníh čítala a môžem povedať, že Kde je mi dobře zatiaľ patrí k mojím naj.
Harriet i Wyn mali svojich démonov, ktorí sa podpísali na ich sebavedomí. Obaja sa cítili pod veľkým tlakom (každý z iných dôvodov) a neustále o sebe pochybovali. Báli sa, že nebudú tomu druhému stačiť a že nie sú preňho dosť dobrí. Kým Harry som si obľúbila takmer hneď a všetko som s ňou prežívala, k Wynovi som si hľadala cestu dlhšie. Najskôr som naňho kvôli jeho správaniu k Harry bola nahnevaná, ale čím viac som ho spoznávala, tým lepšie som mu dokázala porozumieť.
V príbehu sa striedajú kapitoly z prítomnosti a minulosti, vďaka čomu sme mali možnosť sledovať, ako sa postupne vyvíjal ich vzťah. Celý čas som sa pýtala sama seba - čo sa pred 5 mesiacmi vlastne stalo, keď sa ich cesty rozišli? To bol aj jeden z dôvodov, ktorý ma nútil otáčať jednu stránku za druhou. Predtým mali naozaj krásny vzťah (neraz som sa pri čítaní len prihlúplo usmievala) a bolelo ma srdce, keď som videla, aké to je teraz medzi nimi komplikované. Bolo cítiť, že ich vzájomné city stále neochladli, no v ceste im stálo viacero prekážok. Niektoré momenty boli doslova nabité najrôznejšími emóciami a poriadne ma emočne vyžmýkali. Opäť raz sa ukázalo, aká je vo vzťahoch dôležitá vzájomná komunikácia. Miestami som už mala chuť od frustrácie na nich zakričať, nech sa konečne otvorene porozprávajú a nič pred sebou netaja.
Tento príbeh nebol len o partnerských vzťahoch, ale vo veľkej miere aj o priateľstve. Obľúbila som si aj zvyšných štyroch kamarátov, hoci je pravda, že Sabrina miestami až moc tlačila na pílu. Táto partička mala za sebou naozaj pestrú históriu a mne sa ich silné, niekoľkoročné priateľstvo veľmi páčilo. Spomienky na ich vylomeniny trochu odľahčili napätú atmosféru a vniesli do príbehu dávku humoru. Bolo však jasné, že tajomstvo nemajú len Harry a Wyn...
Máme tu posledný diel série Clifton Forge a mne je celkom ľúto, že už je koniec, s týmito motorkármi a ich rodinami sa mi bude ťažko lúčiť. Táto séria sa mi veľmi páčila a pokiaľ máte radi spojenie romantiky a akčnej zápletky, určite si ju nenechajte ujsť. Královna síce nebol najlepší duel série (aspoň pre mňa), ale bolo to ukončenie série ako sa patrí.
Emmetta sme v predchádzajúcich častiach spoznali ako takého pohoďáka, ktorý si rád užíva život, strieda jednu ženu za druhou, máločo berie príliš vážne a je s ním sranda. Okrem toho to však bol aj muž, ktorý by pre svojich milovaných urobil prvé i posledné. Nebolo ťažké si ho obľúbiť. Páčil sa mi jeho blízky vzťah s mamou, vždy ma pri ňom zahrialo pri srdci.
S Novou to bolo trochu komplikovanejšie. Najskôr mi nebola vôbec sympatická. Síce som na jednej strane rozumela jej pohnútkam, ale aj tak ma pekne štvala. Postupne však prehodnotila určité veci vo svojom živote a ja som si k nej našla cestu.
Chválim aj romantickú linku v štýle plánu na pomstu a do istej miery aj zakázanej lásky. Táto zápletka bola naozaj dobrá, no zároveň aj pekné emotívna, predovšetkým v druhej polovici príbehu. Akčná zápletka nebola tentokrát taká výrazná ako v predchádzajúcich častiach, ale som aj celkom rada, myslím, že naši hrdinovia si toho už zažili dosť a ja som im veľmi priala, aby mali konečne pokoj a mohli si užívať svoje novonadobudnuté šťastie.
Jednou z vecí, ktoré sa mi na tejto sérii páčia najviac, je súdržnosť tejto motorkárskej rodiny. Zbožňujem, ako vždy všetci pri sebe stoja, podporujú sa, kryjú si chrbát, môžu sa jeden na druhého spoľahnúť.
Clifton Forge je síce už na konci, ale videla som, že vydavateľstvo onedlho pripravuje prvú časť autorkinej ďalšej série The Edens, na ktorý sa už teraz nesmierne teším.
Do Clifton Forge sa vraciam rada. Táto séria je pre mňa už určitou zárukou, že dostanem príbeh, ktorého čítanie si užijem a ani tentokrát ma autorka nesklamala.
Cass bola pomerne mladá, mala pár rokov po dvadsiatke, no na svoj vek bola vyspelá. Vedela, čo chce a išla si za tým. Všetko mala naplánované do poslednej bodky. Jej plány sa však zo dňa na deň zmenili. Zažila stresujúce udalosti a jej život sa otočil hore nohami.
Leo na mňa v predchádzajúcich častiach pôsobil ako pohoďák, takže som sa na jeho príbeh tešila. Musím však povedať, že teraz ma miestami pekne štval. Áno, na jednej strane jeho správaniu rozumiem (najmä po tom, čo nám osvetlil veci z jeho minulosti), no zároveň by som ho niekedy najradšej prefackala, aby sa konečne spamätal. Chvalabohu, že si to neskôr u mňa vyžehlil.
Vzťah týchto dvoch bol poriadne komplikovaný. Málo ísť o jednorázovku, no osud mal pre nich prichystané iné plány. Priznám sa, že obdivujem Cass, akú mala trpezlivosť s Leom, ja by som mu toľko šancí nedala. Niekedy sa k nej vôbec. nesprával pekne, no napriek tomu naňho nepovedala škaredé slovo, dokonca sa mu snažila pomôcť. Bolo to jednoducho zlatíčko s veľkým srdcom. Držala som im palce, aby dokázali nájsť spoločnú reč.
Samozrejme, ani tentokrát nechýbala ,,akčná" zápletka. Chlapi už síce niekoľko rokov neboli súčasťou motorkárskeho klubu, no ich minulosť ich neustále dobiehala a museli byť v strehu. Vždy, keď sa niečo vyriešilo, objavilo sa ďalšie nebezpečenstvo.
Za seba vám môžem sériu rozhodne odporučiť. Čoskoro vychádza šiesty, posledný diel série. Teším sa naň, no zároveň mi bude ľúto sa s touto partičkou rozlúčiť. Som zvedavá, čo si pre nich autorka ešte nachystala.
Už som mala možnosť čítať jeden z autorkiných príbehov, ktorý bol skvelý, preto som sa do tejto novinky púšťala s megaveľkými očakávaniami... a nebola som vôbec sklamaná, práve naopak. Autorka nám dopriala temný mafiánsky príbeh plný prekvapení, ktorý som si užila od prvej po poslednú stránku.
Síce to bol jej debut, ale je cítiť, že písaniu sa venuje už dlhší čas, pretože má super štýl písania, vďaka čomu sa mi jej príbehy čítajú ľahko a rýchlo. Keď sa raz začítate, nedokážete knihu pustiť z rúk. Aj Kráľovstvo podsvetia som "zhltla" v podstate na jedno posedenie.
Vivian bola dobrosrdečná, priateľská mladá žena, ktorá síce vyrastala v mafiánskej rodine, no na jej povahe sa to nejak extra nepodpísalo. Bola citlivá a nevedela skrývať svoje emócie, čo bolo v tomto prostredí skôr nevýhodou. Občas však ukázala aj svoju "rebelskú" stránku a za veci, na ktorých jej záležalo, bojovala ako levica.
Kasian, už dávno som z hlavnej mužskej postavy nemala také zmiešané pocity. Na jednej strane na ňom bolo niečo, čomu sa nedalo odolať a v niektorých momentoch ma mal totálne omotanú okolo prsta. Najviac ma dostali scény s jeho štvornohým kamarátom. Títo dvaja mala medzi sebou taký blízky a krásny vzťah, že ma pri tom vždy zahrialo pri srdci. Amudis bol proste výnimočný pes.
V niektorých momentoch by som ho však najradšej prefackala alebo nakopala do citlivých partií. Tento chlap mi tak vedel zdvihnúť tlak! Nikdy som si nebola istá, čo od neho môžem očakávať. Všetko mal pod palcom a neraz som zostala stáť s otvorenými ústami nad tým, kam až siahajú jeho plány.
Mafiánske prostredie ja môžem, takže mi sadla aj táto časť príbehu. Táto zápletka nebola ani tak založená na akčných scénach či krviprelievaní, skôr na intrigách, manipulácii, plánoch pomsty a tajomstvách, čo sa mi veľmi páčilo. Autorka to všetko mala premyslené naozaj dobre.
Záverečné odhalenie ma až tak neprekvapilo, keďže toto som očakávala. Epilóg ma však úplne dostal. Po jeho dočítaní som si nebola už istá ani tým, ako sa volám. Len som zostala stáť s otvorenými ústami a hovorila si, že takto to predsa nemohlo skončiť! Mám asi milión otázok a súrne potrebujem pokračovanie, takže dúfam, že sa ho dočkáme čo najskôr.
Na návrat do Green Valley sa vždy veľmi teším a ani tentokrát ma autorka nesklamala. Nové šance síce nie sú mojim naj dielom z celej série, ale ich čítanie som si užila, zhltla som ich za pár hodín.
Leonie bola pivovarníčka, čo je pre ženu pomerne netradičné povolanie, aspoň v knihách som sa s ním (myslím) doteraz nestretla. Bolo to také príjemné spestrenie, aj keď je mi trochu ľúto, že sme tu z nej práce nemali viac, rada by som ju videla ,,v akcii". Bola to priateľská a dobrosrdečná mladá žena, nebolo ťažké si ju obľúbiť.
Sama sme stretli už v predchádzajúcich častiach, kedy na mňa pôsobil ako veľký sympaťák a tešila som sa, že teraz sa o tomto slobodnom oteckovi dozviem viac. So svojou dcérkou mal veľmi pekný vzťah a urobili by pre ňu prvé i posledné. Bol to taktiež veľmi šikovný kuchár, neustále vyváral samé dobroty, až som tiež zostala hladná.
Títo dvaja si padli do oka už pri prvom stretnutí a ich vzájomná príťažlivosť bola citeľná. Celé situácia medzi nimi však bola dosť komplikovaná. Leonie cez Green Valley len prechádzala a jej čas tu bol obmedzený. Sam zasa musel v prvom rade myslieť na svoju dcérku, preto skôr túžil po vzťahu, ktorý má nejakú perspektívu do budúcnosti. Dlho váhali, či majú poslúchnuť hlavu, alebo srdce.
Samozrejme, nechýbali tu ani naši starí známi z predchádzajúcich častí. Vždy ma poteší, keď sa s nimi opäť stretneme a vidím, ako sa im darí po určitom časovom odstupe.
Určitú výhradu by som mala ku koncu, na mňa bol taký moc rýchly. Chýbal mi tu epilóg, ktorý by ukázal, ako Leonie a Sam vyriešili celú situáciu. Snáď o nich ešte budeme počuť v ďalších častiach a ja tak dostanem odpovede na svoje otázky.
Polib mě ještě jednou je tretím a zároveň najdlhším dielom zo série Osobní strážce. Okrem príbehu Eve a Kingsleyho obsahuje na záver ešte jednu bonusovú novelu.
Hlavný príbeh je rozdelený na dve časti, medzi ktorými je časový odstup 2 rokov. Prvá časť sa odohrávala v kráľovskom prostredí a dozvedeli sme sa v nej, ako sa Eve a Kingsley spoznali. Prevládala v nej milá romantická linka.
Druhá časť príbehu nás zobrala do elitnej internátnej školy pre šľachtické deti. Táto škola mala osobité pravidlá a panovala v nej taká zvláštna atmosféra (človek musel byť neustále v pozore, pretože nikdy nevedel, čo môže od svojich spolužiakov čakať), no mne sa táto dejová linka páčila, spestrilo to klasický romantický kráľovský príbeh, na aký to zo začiatku vyzeralo. Čo ma prekvapilo, bola krimi zápletka, ktorá túto druhú polovicu príbehu ovládla. Nečakala som, že sa to až takto zvrtne a najmä záver bol poriadne akčný. Romantika tu išla trochu do úzadia, no nevadilo mi to.
Eve sme spoznali už v predchádzajúcej časti. Bola to taká rebelka, ktorá sa neraz ocitla v problémoch. Dosť na ňu vplývala jej rodinná situácia, keďže rodičia sa sústredili hlavne na hádky medzi sebou a dcére sa až tak nevenovali. Tieto jej excesy teda boli skôr volaním o pomoc a pútaním pozornosti. Niekedy ma svojím správaním hnevala, inokedy mi jej bolo veľmi ľúto. Páčilo sa mi však, ako postupne dozrela a stala sa z nej mladá žena so srdcom i hlavou na správnom mieste. V druhej časti mi veľmi prirástla k srdcu.
Kingsley síce pochádzal z úplne rozdielnych pomerov, no aj jeho trápili rodinné problémy, predovšetkým chladný vzťah s otcom. Priala by som si, aby dostali viac času medzi sebou napraviť aspoň niektoré veci. Toto bol jeden z najemotívnejších momentov celého príbehu. Kingsley bol dobráčisko a som rada, že nakoniec nespadol na temné chodníčky, kam ho eventuálne mohli stiahnuť jeho najlepší kamaráti.
Čo viac dodať, mne sa tento diel páčil a milo ma prekvapil svojou zápletkou.
Túto knihu vám asi nemusím veľmi predstavovať. V posledných mesiacoch obletela celú knižnú komunitu a v decembri sme sa dočkali aj jej slovenského prekladu. Elitná škola, draky, boj o život, intrigy, tajomstvá, nebezpečenstvo, súboje, priateľstvá, láska... toto a mnoho ďalšieho tu čaká na čitateľov. Po dočítaní môžem povedať, že sa tiež pridávam k jej fanúšikom. Užila som si ju viac, než som čakala a hoci by sa našlo pár detailov, na ktorých by sa ešte dalo popracovať, bola som spokojná.
Violet sa mala stať pisárkou a na túto prácu sa tešila. Jednak zbožňovala knihy a jednak by to vyhovovalo aj jej chatrnému zdraviu, keďže stačil malý úraz a hneď mala niečo zlomené. Jej matka s ňou však mala iné plány, a tak sa musela zúčastniť výberu na jazdcov. Keďže mala zdravotné problémy, musela drieť ešte viac než ostatní. Ešte k tomu bola dcérou jednej z veliteliek, prečo bola tŕňom v oku mnohých svojich spolužiakov, ktorí sa jej chceli zbaviť. Páčilo sa mi na nej, že sa nevzdávala a tvrdo na sebe pracovala. Postupne bolo vidieť, že sa čoraz viac zlepšuje a že z nej bude odvážna a spravodlivá jazdkyňa.
Xaden bol celkom tajomná postava. Detaily z jeho osobného života sme sa dozvedali po malých kúskoch a aj tak bolo stále jasné, že nám stále neprezradil všetko. Čím viac sme ho však spoznávali, tým viac si ma získaval a nakoniec som si ho úplne zamilovala, inak to ani nešlo.
Romantika v štýle od nepriateľstva k láske sa mi tiež páčila. Prechod od jedného k druhému bol pomalý, postupný, vďaka čomu na mňa pôsobil uveriteľne. Užívala som si, ako sa Violet a Xaden zbližovali. Na tú pravú romantiku sme si síce museli počkať trochu dlhšie, ale nevadilo mi to, práve naopak, som rada, že autorka im dopriala dostatok času a nič neuponáhľala.
Svet jazdcov a drakov bol podľa mňa vymyslený dobre, aj keď nie som až taký veľký odborník na fantasy. K tomuto sviatočnému obdobiu plnému rozprávok (a drakov) sa mi táto novinka veľmi dobre hodila.
Na konci mi autorka tak trochu zlomila srdce. Samozrejme, že záver zostal otvorený, preto budem dúfať, že sa pokračovania dočkáme čo najskôr.