KubaHanzelin komentáře u knih
Nadčasová a neskutečná klasika, která se mi dostala do ruky úplnou náhodou i když jsem o ní tolik slyšel..
Velmi čtivé a až depresivně "realistické", takhle bych nějak shrnul své dojmy z tohoto skvostu, ze začátku jsem měl trochu strach, že se mi kniha, která vyšla před téměř 70ti lety bude špatně číst, ale pravda byla jiná, naopak se četla úplně sama.
Určitě doporučuji všem, hlavně těm, kteří jako já, málokdy sáhnou po klasice..
Kniha u které si budete smát i brečet, ani jedno se mi u čtení moc nestává, ale tentokrát jsem narazil na tento klenot a neudržel jsem se:)
Skvěle napsáno i přeloženo
Nemám co vytknout
Další doplnění vzdělání a ano, naprosto chápu a souhlasím, že by toto mělo být v povinné četbě, nebo si to měl každý za život aspoň jednou přečíst.
Remarque popsal válku taková jaká je a to se mi "líbí".
Nadčasové dílo, jsem zvědavý na nové filmové zpracování
Detektivky? To jde naprosto mimo mě, ale abych dostál výzvě, tak jsem se na to vrhnul a byl jsem velmi příjemně překvapen!
Legendární Agatha Christie dostala i mě, po většinu doby jsem si říkal, že vím, kdo je vrah, ale pak se stalo to, pak ono a zase jsem byl na začátku (: Doporučil bych všem lidem, kteří jsou jako já, skeptičtí ohledně detektivek, "protože ve filmech je to přece jen lepší a napínavější" a doufám, že se toto dílko dostane na některých školách do povinné četby
Nadčasová kniha, která má v tolika místech opravdu bolestivou pravdu.
Dlouho se mi nestalo, že jsem se od knihy nemohl vůbec odtrhnout a musel jsem ji prostě dočíst, přiznám, že jsem ze začátku byl možná na pochybách, protože klasiky mi moc neříkají, ale tohle se mi opravdu trefilo do vkusu. Bradbury vykreslil před téměř 70ti lety tak neskutečně podobnou společnost té dnešní až je mi z toho lehce nevolno, digitalizace opravdu ničí naší kulturu, ale zároveň ji obohacuje (nebo ne?).
Nemám slov, tohle by si měl přečíst opravdu každý a to i nečtenáři!
Pro mě (zatím) asi nejdrsnější Kingovka co jsem četl.
Chvílemi jsem bojoval se začtením se, ale když už jsem se začetl nemohl jsem Misery odložit, u některých scén jsem si říkal, že ve filmu by mi to asi nevadilo, ale v literatuře je to, možná, pro některé nesmyslné, ale pro mě silnější a nechutnější, ale pravda je asi taková, že čtenářská představivost dokáže být tak živá..
Přečteno do Čtenářské výzvy 2021..
Ne, opravdu, chtěl jsem si tento kousek přečíst už dávno, ale teprve teď na to nastala správná doba, nejen kvůli výzvě, ale i kvůli aktuálnímu světovému dění, protože, to co se od vypuknutí pandemie děje a co si vlády světa vymýšlí mi příjde jak úryvky z tohoto zásadního díla, které by si měl přečíst opravdu každý, doufejme, že to nezajde do takových extrémů jako v příběhu Winstona..
Jednu hvězdu ubírám snad jen za třetí část, která se zbytečně táhla a mohla být o půlku kratší
První kniha od Backmana a rozhodně ne poslední.
Autorův styl psaní mi hodně sedl a proto mi v knize docházely stránky poměrně rychle.
Ale jinak je to kniha o blbcích, tedy o nás, lidech, všichni jsme strašná hovada se svými osobními, ať už uvěřitelnými nebo neuvěřitelnými příběhy, které jsou sice tak nepravděpodobné, ale přesto si říkáte.. sakra, to jsem celý já..
Tohle se autorovi povedlo a nebýt záseku příběhu uprostřed knihy nešetřil bych a dával bych plný počet. Tak třeba příště
Skvělé hard sci-fi, které mi nepřišlo ani moc přehnané, chvílemi jsem se pozastavoval nad tím, že by se to mohlo i stát. Kniha se četla sama, Markův humor nejde nemilovat, bohužel je tu jedno velké ALE a to: Mark je pravděpodobně génius a má minimálně 800 IQ, na všechny problémy vždycky našel řešení, prakticky MacGyver na Marsu..
Klasika, která ovlivnila knihy napříč žánry, přiznávám, že filmy jsem viděl xkrát, ale ke knihám jsem se dostal až teď, bože, já hlupák Bralovská! Opravdu to stojí za to!
Kultovní klasika, která i dnes funguje jako dobře napsaný horor s hutnou atmosférou.
Půjdu asi proti proudu a omlouvám se fanouškům filmu, ale kniha ho naprosto válcuje, i když Jack Nicholson je v roli Jacka T. skvělý, kniha se mi líbila daleko víc
Od Kinga už jsem něco načetl, ale Osvícení se mi perfektně hodilo do letošní čtenářské výzvy, třeba se někdy mrknu na zoubek pokračování v podobě Doktora Spánka
Ponuré a depresivní, velmi dobře napsané, autorův styl mi sedl a hned dnes se chystám na film s Viggem Mortensenem, doufám, že i ten bude dosahovat takových kvalit
Naprosto nechápu některé zdejší komentáře, myslím, že si v knize každý něco najde, kniha je o lidství a poměrně reálně vyobrazuje jak by to asi mohlo vypadat po nějaké přírodní/energetické katastrofě, žádná šílená scifárna, ale poměrně reálný scénář po kterém bychom viděli co v lidech opravdu třímá..
Nepříjemná alegorie na východní myšlení.
Naprosto souhlasím s tím, aby tato kniha byla v každé povinné četbě, pokud ne jako poučení pro sebe samé, tak jako varování pro každého rozumného člověka..
Vzhledem k tomu kdy kniha vyšla, tak musím říct, že je neuvěřitelně nadčasově napsaná, parádně se čte a i když jsou některé názory a myšlenky již překonány
V knihovně mi leží další kousky od Heinleina, nevidím důvod proč nezkusit hned další:)
Tak jednoduchý a zároveň geniální příběh nelze pořádně ani ohodnotit..
Všichni jsme Charlie, všichni chceme být někým, všichni chceme někam zapadnout a být milování, mít přátele a rodinu, bohužel ne každému je to dáno a toto je příběh jednoho z nás..
Hrozně moc rád bych tohle viděl v povinné maturitní četbě!
Reynevane tys mi teda dal..
Neuvěřitelné putování neuvěřitelně naivního slezského studenta medicíny a ne moc dobrého čaroděje nedosahuje takových kvalit jako autorovo známější dílo, ale byl jsem velmi spokojen. Bál jsem se po některých zdejších komentářích propadáku, zvlášť po tom co jsem četl Zaklínačskou ságu a ihned se do ni zamiloval. Samozřejmě pořád doufám, že se Sapkowski k Geraltovi nebo jeho světu vrátí, protože jde o srdeční záležitost a Reynevan nemůže Bílého vlka nahradit, ale byl jsem velmi rád, že jsem si přečetl od autora i něco jiného, něco s nádechem historického románu a ne fantasy, z velmi zajímavé části našich dějin a určitě si přečtu i další díly. (Snad nebudeme na dotisky moc dlouho čekat).
Knize samozřejmě můžu vytknout pár věcí.. např.: Jazykolomnost jmen, která mi občas dávala zabrat, hlavně když pro jednu postavu máte tři jména - české, německé a polské, sice chápu, že se v knize všechny tři národy pohybují, ale občas je to lehce otravné a to nemluvím o tom, že se tam občas přicmrndla i francouzština. Ale další kritiku nechám ostatním, protože to bych musel pak své hodnocení stáhnout níž a to opravdu nechci, protože si to kniha, dle mého názoru nezaslouží
"Cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly, na té cestě jsem potkala bledého muže...a on se na mě usmál."
Už obálka v edičním plánu mě dostala, po tom, co se mi tohle dílo dostalo do ruky mě dostal jak promakaný příběh, tak i parádní kresba. Doufám, že se autor k Harley vrátí a že Crew nám bude sypat další komiksy z DC Black Labelu!
Marťanská kronika tak silně začně, dlouho si drží tempo...až ke konci začne lehce slábnout, ale pořád je v ní neskutečné moudro a ano, zase kritika společnosti, lidé ne, že byli, jsou a budou schopni ničit matičku Zemi, ale v této knize se jim toho "povedlo" mnohem více. Rád bych se o tom rozepsal, ale hodně bych spoileroval:)
Chtěl jsem jednohubku z alternativní historie ČSR/ČSSR/ČSFR/ČR a dostal jsem přesně to, co jsem čekal - tedy příjemné čtení, které nijak neohromí, ale ani neurazí, příjemně se čte a i když má příběh lehce "Kotletovský" nádech, je to takové dospělejší, než autorovy sci-fi/fantasy knihy
Čekejte poměrně jednoduchou detektivku s překvapivým koncem a pro mě neokoukanými reáliemi
Knihu bych kvůli slabšímu hodnocení asi normálně vynechal, ale perfektně se mi hodila do letošní čtenářské výzvy:)
Duna
Oblíbená kniha mé přítelkyně, která se mě snažila téměř dva roky přesvědčit, abych si ji přečetl, kniha, díky které možná přehodnotím svůj názor na Star Wars a zjistím, že SW Dunu v jistých směrech kopíruje.
S Dunou jsem bojoval téměř 3 týdny a vlastně nevím ani proč tak dlouho, protože se jedná o skvost, který by v žánru sci-fi opravdu neměl být opomíjen a po přečtení chápu, proč je Duna často spojována s již zmíněným SW, skoro bych řekl, že George Lucas se místy i inspiroval a pokud ano, vím proč.
Je to nadčasová paráda.
I když byla originálně vydaná v roce 1965, což už nějaký ten rok je, při čtení "stáří" knihy nebylo vůbec poznat, ať už jde o obsah, nebo jazyk. Samozřejmě jsem měl místy problémy a knihu odkládal, hlavně ze začátku druhé části, která se točila kolem Paulovy proměny a putování po pouštích Arrakisu.
Pak si říkáte, proč dávám při hodnocení plný počet? Protože když jsem se začetl, tak jsem ztrácel pojem o čase a stránky jsem doslova hltal a velmi nerad jsem od čtení odcházel, protože jsem věděl, že se blíží ten moment, kdy si zase řeknu: "Wow.."
Tímto se považuji, za připraveného na film, který si snad letos po ročním přesunu užijeme v kině a zároveň chci poděkovat své úžasné přítelkyni, že mě k tomu čtení dokopala a snášela, když jsem si chtěl o tom co se v knize zrovna dělo zase a zase povídat - Děkuji Ali, tvoje oblíbená kniha, stála sakra za to:)