KubaHanzelin KubaHanzelin komentáře u knih

Domeček pro panenky Domeček pro panenky Clive Barker

Možná nemusíte Sandmana úplně chápat, ale musíte ho milovat!
Domeček pro panenky je snad ještě lepší než první svazek, ať už jde o příběh Morfea, nebo Rose či rebelujících nočních můr.
Okamžitě sáhnu po pokračování, protože potřebuji další dávku drogy z univerza Věčných:)

11.08.2021 5 z 5

Preludia & nokturna Preludia & nokturna Neil Gaiman

Dnes už klasika, která kombinuje snad všechny fantastické prvky - čarovné fantasy, tajemné sci-fi a děsivý horor, dle mého se jedná o něco co by si každý komiksový nadšenec měl přečíst, aspoň první díl, třeba vás Sandman, Morfeus, který je vzhledově tak podobný svému stvořiteli Neilu Gaimanovi, pohltí jako mě a vrhnete se hned na další:)

10.08.2021 5 z 5

Nikdykde Nikdykde Neil Gaiman

Další Gaimanova pohádka nepohádka!
Vlastně ani nevím co bych o Nikdykde měl psát, kniha ve mě probudila touhu se znovu podívat do Londýna, ale ne na památky, ale do temných a zapomenutých zákoutí na které se v dnešní době už zapomnělo, nebo se přestaly používat, nebo možná lidi omrzely, ale pokud máte aspoň špetku fantazie jako Neil Gaiman, najdete tam mnohem víc..

09.08.2021 4 z 5

Vyvolená Vyvolená Marjorie Liu

Pořád se na to parádně kouká, čtenář se v tom už i začíná orientovat, ale samotný příběh začíná pokulhávat. Postavy se začínají chovat místy nelogicky a původní kouzlo se pomalu začíná vytrácet. Maičin otec je velmi zajímavá postava o které se, doufám, dozvíme víc, protože si pro teď nejsem jistý, jestli se jedná o dalšího zaporáka nebo se ještě projeví jinak. Doufám, že se příběh pomalu blíží do finále, protože zbytečné natahování by mu mohlo uškodit..

02.08.2021 3 z 5

Světlo rytířů Jedi Světlo rytířů Jedi Charles Soule

Nová série ze světa Star Wars a neprobádané období High Republic dorazilo už i k nám!
Měl jsem z tohohle kousku poměrně strach, ale nakonec jsem se při čtení poměrně bavil, i když ne tolik jak jsem u SW knih zvyklý. Příběh se odehrává více než 200 let před Impériem, během nejlepších a nejstabilnějších let Republiky, galaxii chrání úctyhodný řád rytířů Jedi, který mi příjde zase o něco jinačí než ten, který známe z filmů a některých knih, což samozřejmě není na škodu, protože Jediové zde pořád vystupují jako velká a silná mírová skupina vesmírných mnichů, ale přijdou mi uvěřitelnější a více lidští. A nejsou nesmrtelní ani neomilní jak se občas může zdát, což v této knize poznáme hned několikrát.
Bohužel, příběh slouží jako úvod do pravděpodobně delší série a je to na něm poznat, zároveň jsem si nedokázal pořádně oblíbit žádnou z postav a ani záporáci mě neoslovili, snad je to něco co se v další knize změní..
Hodnotím tedy lepším průměrem - 3.6/5*

01.08.2021 4 z 5

Star Wars - Pokrevní linie Star Wars - Pokrevní linie Claudia Gray (p)

V galaxii nastala doba kdy se pro mnohé Impérium stalo jen strašidelnou pohádkou minulosti pro děti, ale ne pro princeznu Leiu..
Na pořádnou canon knihu s Leiou v hlavní roli jsem se těšil, už když u nás měla vyjít v angličtině, ale jelikož jsem lenoch tak jsem se po delší době dočkal překladu a hned jsem se na to vrhnul jako na každý nový SW román.
Impérium je už dlouho pryč, galaxii vládne Nová republika, která má samozřejmě mouchy jak už tomu u demokracie bývá, v centru toho všeho je matka, senátorka a stárnoucí princezna Leia, která chtě nechtě (pro my co ji známe samozřejmě chtě) opět narazí na nějaké to spiknutí, které je nakonec větší než si myslela, zároveň i po letech pořád bojuje se stínem svého biologického otce Anakina Skywalkera, pro galaxii známého jako Dartha Vadera, jakožto Vaderova dcera to Leia nemá lehké, protože i po téměř 20ti letech od bitvy u Endoru je Leia považována za válečného sirotka a ne za dceru nejstrašlivějšího vykonávatele císařovy vůle. Změní události této knihy Lein pohled na Novou republiku? Na demokracii?
Čtěte a uvidíte!
Je mi líto, že nemůžu dát plný počet, ale pasáže s jinými postavami než byla Leia byly o stupínek slabší a proto dávám tomuto, skoro politickému thrilleru, 4.3/5*

23.07.2021 4 z 5

Hail Hydra Hail Hydra Nick Spencer

Capa moc nemusím, ale proč nesáhnout po něčem co zabije čas v práci a možná se dozvíte zase něco o světě Marvelu..
Tak tohle byl zajimavý kousek, Steve Rogers se zdviženou pravicí mě překvapivě bavil, aneb další alternativní linka jednoho z tahounů marvelovského universa, která má dost velký potenciál, i když to tu není poprvé a podle mě ani naposledy. Zajímalo by mě, jak by tohle vypadalo ve filmu nebo seriálu..:)

17.07.2021 3 z 5

Mláďata v Zemi hraček Mláďata v Zemi hraček Bill Willingham

Příběh o ztracené holčičce, která se chtěla stát královnou jako její sestra.
Příběh o bratru ztracené holčičky, který ji chtěl zachránit i za tu nejvyšší cenu..
Ach, Mýty, jak jste mi chyběly a hned takhle zhurta. Normálně bych asi udělil plný počet, minimálně za to, že tohle byl poměrně, no, drsný příběh ze světa Mýtů, ale tak nějak mi chyběla větší účast mých oblíbených aktérů a proto dávám 4* i když je to skutečně někde kolem 4.5* :)
A minipříběh byl protentokrát velmi zajímavý, omrknuli jsme Wolfiho minulost, která vrhá na jeho celkový příběh zbrusu nové světlo..

16.07.2021 4 z 5

Thanos: Svatyně nuly Thanos: Svatyně nuly Tini Howard

No, předchozí trilogie s Thanosem mě bavila mnohem víc, tohle je takový prazvláštní příběh, který by se dal považovat spíš za Gamořin origin. Sám Thanos z mého pohledu je za takovou slabší verzi sebe sama, minimálně po psychické stránce, my čtenáři chceme drsného a vražedného Thanose. Takže za mě pro tentokrát pouze průměr, hlavně díky Gamoře, která to celkem utáhla..

15.07.2021 3 z 5

Batman: Tři Jokeři Batman: Tři Jokeři Geoff Johns

Po škobrtnutí Black labelu s Wonder Woman Mrtvá Země tu máme opět Batmana s jeho archnemesis Jokerem, ale tentokrát jsou Jokeři hned tři!
Upřímně moc nevím jak tohle okomentovat, v příběhu jde o téma, které jsme xkrát probírali s přítelkyní a konečně se mi dostalo do ruky na papíře, takže je to tak trochu vymodlený kousek, který si najde cestu do naší knihovničky:) Kresba je přesně taková jaká by podle mě u Batmana měla být. Takže i když tento další svazek z Black Labelu bude pro(dle mého názoru) větší část čtenářů jen lehký nadprůměr, mě se trefil do vkusu a budu se jako vždy těšit na další

11.07.2021 5 z 5

Anihilace Anihilace Catherynne M. Valente

Not great, not terrible
Iniciace pro mě zůstává z této trilogie netrilogie asi nejlepším dílem. Chápu o co se autorka snažila, přiblížit nám ne moc okoukané a ne moc oblíbené rasy ze světa ME, z části se ji to i podařilo.. kdyby většina knížky nebyla tak nějak o ničem. Ale abych jen nemaloval čerta na zeď - druhá půlka, nebo spíš druhá část knihy už byla poměrně zábavná a dávala dost smysl, i když to bylo předvídatelné..
Možná jsem ve výsledku škarohlíd, protože jsem knihu zhltnul téměř během jednoho dne, což se mi poslední dobou moc nestává, takže si tam pro mě za mě tu třetí hvězdu k mému hodnocení přidejte:)

06.07.2021 2 z 5

Spasitel Duny Spasitel Duny Frank Herbert

Kdyby "Spasitel Duny" byl obsažen jako další část původní Duny asi by se nic nestalo, je to takový krátký, ani ne moc příběh, navíc co se dělo po událostech Duny, bohužel kvalita pokračování již nedosahuje stejných kvalit jak bychom si všichni přáli.
Sem tam mi to trochu připomínalo Hru o Trůny, spousta intrikování jak svrhnout božského imperátora Paula, který trpí pod návalem věšteb možných budoucností. Ale abych byl upřímný, po většinu času jsem se při čtení bavil, zajímalo mě jak to s Paulem, Chani, Aliou a Duncanem dopadne a hořkosladký, možná až špatný konec dost pomohl tomu, abych nakonec přidal i tu třetí hvězdu. Tímto se považuji za připraveného na (snad) ne moc vzdálený film a k sáze Duny se ještě někdy určitě vrátím:)

01.07.2021 3 z 5

Pod křídly smrti Pod křídly smrti Stjepan Šejić

Šejićovi něco těžko vytýkat, jeho kresba je parádní, příběh opět neskutečně promakaný a poutavý a po dočtení si říkám, sakra, chci pokračování, kéž bychom se ho někdy dočkali, i když už je to dlouho a žádného se pravděpodobně nedočkáme, jsem rád za přečtení tohoto kousku od velkého chorvatského talentu. Hvězdičku ubírám snad jen kvůli tomu, že první co jsem od Šejiće četl byla Harleen a tam je vše dokonalé i kresba mi přišla vyspělejší, ale pokud jste Harleen nečetli, přidejte si i tu pátou *

26.06.2021 4 z 5

Akira 1 Akira 1 Katsuhiro Otomo

O Akirovi jsem hodně slyšel a už se dlouho snažím dokopat k filmu, tak jsem si řekl, proč nezkusit předlohu..
Příběh se odehrává v roce 2019, (haha, to bylo ještě se světem všechno v pořádku:)) ale v jiném než známe my, svět kde se přehnala 3. světová válka, svět, který je zkažený od úplných základů..
Trochu mi to připomíná subžánr cyberpunk, i když možná jen atmosférou, příběh je čisté sci-fi zasazené do světa mladých delikventů, kteří mají problém se školou, alkoholem a drogami a i když to zní, že tohle je zcela jistě komiks pro dospělé, nemůžu si pomoct, ale přišlo mi to, že ve svých téměř sedmadvaceti nejsem už cílovka, hlavně z toho důvodu scénáře a samotného textu postav si myslím, že kdybych tohle četl nějakých 10 let zpátky byl bych nadšený, ale teď už ne.
K Akirovi jakožto manze jsem přišel s respektem a s respektem zase odcházím, možná si přečtu časem i další díly, ale teď jsem zvědav spíš na film:)

17.06.2021 3 z 5

Piknik u cesty Piknik u cesty Arkadij Strugackij

No, jak tohle ohodnotit a napsat k tomu něco smysluplného..
Prvně bych rád uvedl, že jsem četl nejnovější vydání, které vychází jak je výše uvedeno z úplného textu originálu a tak jak to mělo být.
Kniha mě dostala již ze začátku komentářem jak to vlastně bylo s jejím psaním a hlavně jaké obrovské problémy mělo autorské bratrské duo s vydáním v tehdejším SSSR, musím říct, že horší a zároveň lepší reklamu autoři dostat nemohli. Protože po vydání se stala jak hitem kniha, tak se o ni začal zajímat i filmaři a hlavně režisér Andrej Tarkovskij, který v roce 1979 dostal na plátna kin film Stalker, který se stal kultem, později byl Piknik i inspirací pro několik her z nichž nejnovější má vyjít příští rok.
Ale k samotné knize..
Ze začátku jsem byl nadšený, pošmourná atmosféra příběhu, který začal tak dobře až jsem si říkal, že bych tu měl dalšího kandidáta na opravdu výbornou sci-fi, ale tak brzo po skvostné Duně? Po první kapitole/části příběhu přišlo lehké vystřízlivění, které vymizelo snad jen při rozhovoru Noonana a Pillmana, který beru jako asi nejlepší část knihy - lidstvo prostě a jednoduše, nebylo pro "Návštěvu" dostatečně zajímavé a tak tu udělala bordel, něco tu nechala a zase odletěla a my tu po ní sbíráme v podstatě odpadky o kterých nevíme co si myslet ani co s nimi dělat, ale víme, že je chceme a chceme je zkoumat, i kdyby nás to mělo stát život.
Škoda, že kniha nebyla trochu delší a návštěv v Zóně víc, očekával jsem možná trochu více akce a místo toho jsem dostal více filosofie, která knize vůbec neškodila, ale holt jsem čekal něco jiného.

16.06.2021 4 z 5

Probuzení Probuzení Mirka Andolfo

Zajímavý kousek, který mě zaujal už když ho ohlašovali, ale upřímně jsem nečekal, že po něm nakonec sáhnu, přece jen to vypadá jako komiks pro jinou cílovku.
Autorka poutavou kresbou vtáhne rychle do děje světa, který je obýván místo lidmi zvířaty, ale jak už to tak bývá, zvířata se chovají více jak lidé než by si dokázaly připustit. Máme zde spoustu narážek, i když co narážek, celý příběh se točí kolem problémů dnešního světa - ať už jde o rasové nebo sexuálně orientované stereotypy je tohle naprostá utopie, ale jelikož se nám do toho zapletla magie tak to nebude nejspíš jednoduché jak to vypadá..

10.06.2021 4 z 5

Ekhö: Zrcadlový svět 7 a 8 Ekhö: Zrcadlový svět 7 a 8 Christophe Arleston

Zatím asi nejslabší svazek Ekhö
Vrátili jsme se k "detektivce", která nás provázela prvními dvěma svazky. .
Londýnský příběh byl fajn, spousta narážek na kulturu, Gringottova banka, The Beatles a další, jen od začátku nebylo moc těžké přijít na to kdo je padouch.
Další kousek nás zavedl zpátky do New Yorku a bylo tu zase to stejné jako dříve, do Mraveny vstoupí někdo nedávno zemřelý a už se vezeme.
Ale nechci být jen negativní a proto čtenáře ujistím, že dle mého názoru má tento svět ještě pořád co nabídnout, jen musí autoři trochu popustit pud fantazii:)

09.06.2021 3 z 5

Ekhö: Zrcadlový svět 5 a 6 Ekhö: Zrcadlový svět 5 a 6 Christophe Arleston

Je to pořád ulítlé, má to slabší i silnější chvilky.
Rád jsem se dozvěděl jak je to doopravdy s Prikóny a něco z historie samotného světa Ekhö, celkově v obou sešitech se celkový příběh dost posunul a to je podle mě ta správná cesta jak psát tento příběh a ano, jak se píše v anotaci bylo to žhavé:)

09.06.2021 4 z 5

Duna Duna Frank Herbert

Duna
Oblíbená kniha mé přítelkyně, která se mě snažila téměř dva roky přesvědčit, abych si ji přečetl, kniha, díky které možná přehodnotím svůj názor na Star Wars a zjistím, že SW Dunu v jistých směrech kopíruje.
S Dunou jsem bojoval téměř 3 týdny a vlastně nevím ani proč tak dlouho, protože se jedná o skvost, který by v žánru sci-fi opravdu neměl být opomíjen a po přečtení chápu, proč je Duna často spojována s již zmíněným SW, skoro bych řekl, že George Lucas se místy i inspiroval a pokud ano, vím proč.
Je to nadčasová paráda.
I když byla originálně vydaná v roce 1965, což už nějaký ten rok je, při čtení "stáří" knihy nebylo vůbec poznat, ať už jde o obsah, nebo jazyk. Samozřejmě jsem měl místy problémy a knihu odkládal, hlavně ze začátku druhé části, která se točila kolem Paulovy proměny a putování po pouštích Arrakisu.
Pak si říkáte, proč dávám při hodnocení plný počet? Protože když jsem se začetl, tak jsem ztrácel pojem o čase a stránky jsem doslova hltal a velmi nerad jsem od čtení odcházel, protože jsem věděl, že se blíží ten moment, kdy si zase řeknu: "Wow.."
Tímto se považuji, za připraveného na film, který si snad letos po ročním přesunu užijeme v kině a zároveň chci poděkovat své úžasné přítelkyni, že mě k tomu čtení dokopala a snášela, když jsem si chtěl o tom co se v knize zrovna dělo zase a zase povídat - Děkuji Ali, tvoje oblíbená kniha, stála sakra za to:)

06.06.2021 5 z 5

Star Wars: Moře v plamenech - Pevnost Vader Star Wars: Moře v plamenech - Pevnost Vader Chuck Wendig

Bezkonkurenčně (zatím) nejlepší Vaderovský komiks co u nás vyšel, všechny příběhy stály za to, ale hlavně ten poslední, no, slzička skoro ukápla..
"Já jsem tvůj otec!"

30.05.2021 5 z 5