Kudík komentáře u knih
(SPOILER) Jodie Parkerová (40) se vrací z Londýna do svého rodiště jako bývalá příslušnice Metropolitní policie, v současnosti provozující, resp. zavádějící cateringovou službu ve fiktivním Penstowanu. V Londýně nechává svojí kariéru, přátele a nevěrného a nespolehlivého exmanžela Richarda. To nejcennější se samozřejmě vrací s ní, a to její dvanáctiletá dcera Daisy. Zde jí znají její vrstevníci pod přezdívkou „Všetečka Parkerová“, což je celkem na místě. Hledání nábytku do nově zřízené domácnosti jí přivede do obchodního domu Penhaligons, který spoluvlastní její dávný kamarád a 14denní přítel Tony Penhaligon, který se za necelý týden žení, a protože se snoubenkou Cheryl přišli o dodavatele, tak se s Jodie domluví a zadají jí její první zakázku. Co se stane, když na jejich svatbu dorazí i jeho exmanželka Mel se svojí fenkou pomeraniana Hermínou? Navíc, když je před obřadem nalezena mrtvá a nevěsta je nezvěstná. Pachatel může být Cheryl, anebo je to další oběť? Hodně toho ukazuje na Tonyho, ale od čeho by byli přátelé, kterým se nezamlouvá vyšetřovaní detektiv inspektora N. Witherse, sice úžasného ... slovy Jody vysokého, světlovlasého, naprosto božského pětatřicátníka s hranatou bradou. :) A když Tonyho opakovaně zatkne, Jodie se promění v tajnou soukromou vyšetřovatelku. Osobně mi vyústění a zjištění, kdo je pachatelem, přišlo mírně překombinované, ale přesto uvěřitelné. Kniha je rychle čtivá se sympatickou hlavní hrdinkou, její zábavnou matkou, dcerou a novým mazlíčkem, vč. obdrzlého inspektora, kde si ráda přečtu další díly (v orig. prozatím 7). 4,5*
„V pondělí tě vezmu na propíchnutí uší,“ slíbila jsem jí. Snažila se
moc neprojevovat radost, ale já viděla, že ji to potěšilo. Není divu.
Otravuje mě s tím už od sedmi let.
„Dvě dírky v každém uchu?“ zeptala se. Zaváhala jsem a pak
přikývla. Proč ne? Proti školním pravidlům to nejspíš nebude,
vždycky si může jeden pár náušnic vyndat a projednou nebudu za
zlou matku. „A jednu v nose?“
„Samozřejmě! A taky jednu v pupíku. A tetování. A babička si
nechá propíchnout bradavku, když už tam budeme.“
„Au,“ zakňučela máma. „Jenom si představ, že se ti něco takového
chytne do svetru.“
Daisy obrátila oči v sloup. „Stačilo říct ne.“
„Dobře. Ne.“
3 příběhy od různých autorek se stejným výsledkem jejich "cesty":
Nevěstou přes noc - Sharon Sala
Jaké to je překvapení, když se jižanská kráska Harley June Beaumontová s celkem pruderní výchovou vzbudí po kamarádčině svatbě s kocovinou a cizincem v posteli, ze kterého se vyklube její manžel. Hasič Sam Claye také nečekal, že potká ženu, kterou si ještě v ten večer v LA za přítomnosti Elvise vezme. Samozřejmě nechce nechat svatbu anulovat a pro ženu si dojede a odveze se jí k sobě. Bylo by to nic moc, ale akce se záchranou kočky v podání Harley a výjezd Sama k dramatickému požáru obchodního centra tomu dodalo vtip a grády. 4*
Jak překazit svatbu - Dixie Browning
Jste-li dvojnásobně starší sestra, která se posledních cca pět let stará o svojí mladší sestřičku Susie, co sotva dovršila osmnáctin a chce se provdat za jednadvacetiletého přítele, jehož čtyřicetiletý strýc je vaším nadřízeným, máte co dělat. Starší sestra Grace McCallová a šéf Chandler Daye se tak dlouho radili, jak nejdřív překazit, poté oddálit a nakonec uskutečnit svatbu svých mladších příbuzných, až do toho sami spadli. Škoda toho závěru, a že Susie a Buck nedostali vše k úhradě. Slabší 3*.
Texaské dobrodružství - Stella Bagwell
Potřebujete se urychleně zbavit snoubence? Není nic lepšího, než ujet x mil a na trase k babičce navštívit podnik s názvem "Rohatá ropucha", zde vyslechnout rozhovor dvou přátel a následně jednoho z rančerů požádat o ruku. Přesně tak to vyřešila Gloria Rhodesová a přesvědčila Spencera Tatea, aby se sňatkem a jistou dohodou souhlasil. Takových příběhů již bylo, ale zde je navíc plemenný býk Krasavec a tvrdohlavý otec Vernon. 4*
(SPOILER) Také jsem neodolala a zkusila tuto scifi-fantasmagorii a upřímně nevím jak ji ohodnotit. Příběh je více než čtivý, hodně opapričkovaný s parádně zvládnutým překladem, ale nesmí se nad dějem moc hluboce přemýšlet. :)
Začínáme rovnou neupřesněným únosem Georgie Carruthersové, a dalších žen (všechny ve věku cca 22let), která se probere v útrobách vesmírné lodi. Unesli jí zelení cvrlikající mužíčci, ale dozor vykonávají basketbalové hlavy s hmyzími očky. Kdyby jen dozor, ale i "ukáznění", kde jsem vděčná, že nebylo podrobněji popsáno. Do svého cíle se však loď nedostane celá, protože má závadu motorů a nákladový prostor s děvčaty, a to jak těmi "navíc", tak i v hibernačních komorách, je dočasně odložen na neznámé planetě. Georgie, která již prokázala jisté hrdinství v lodi, se vypraví na průzkum neznámé krajiny, protože bez dostatku potravin a vody nemají šanci na ledové planetě dlouho přežít. Zde se celkem netradičně seznamuje s Vektalem, který je náčelník sa-khuiského kmene. Přes fyzické rozdíly i jazykovou bariéru (i když u jeho „Šorší“ jsem se bavila), si padnou vzájemně do oka. Díky zpívajícímu a vrnícímu khui Vektal rovnou pozná, že Šorší je jeho vyvolená družka. K čemu jsou takové družky je asi většině jasné. Nyní je na těchto dvou, zda zachrání zbývající ženy a khui přesvědčí i samotnou Georgie.
Originální příběh s neobvyklými mužskými hrdiny, kde jsem ráda, že první díl obsahuje i novelu líbánek, zajímavý doslov autorky a seznam osob. Těžko říci, zda vyjde v překladu celá série, ale další díly si také přečtu. 3,5*
Naplnění slibu Ethana Hawka Patricii Kendrickové (v přechozí části nazývané přezdívkou Patch, nyní zkratkou Pat), neproběhlo dle jejího očekávání, protože na něj po 8 letech, pro jiné záležitosti, pozapomněl.
Pat byla již v "Bosé nevěstě" neuvěřitelně živelné dítě a jen díky nevl. matce Molly se proměnila v dámu, i když jí to občas ujelo. :) Na slib a svojí dětskou lásku nezapomněla a jako dvacetiletá dáma se chtěla za Ethana provdat, takže neváhala, a vyhledala jej. Protože o jeho osudu v posledních letech neměla tušení, ani z čeho přesně byl před 17lety obviněn, snaží se jej očistit, a to za pomoci jeho nejlepších přátel v podání Franka a Boyda. Možností, kdo udělal takovou hnusárnu zrovna o třináctých narozeninách Merielle Trahernové, bylo vícero. Bohužel nedošlo k řádnému a včasnému vyšetřování šerifem, protože dle jejího otce byl pachatelem jednoznačně Ethan. Já osobně pojala podezření relativně od začátku, i když mě autorka 2x lehce zmátla. Jen zamrzí, co jeden záštiplný a závistivě hamižný neřád způsobil tolika lidem a jak dlouho mu to procházelo.
(SPOILER) Od autorky jsem toho zatím zdolala poskrovnu, a tak jsem se vrhla na tento titul, kde je to hlavní uvedeno v anotaci, přesto toho kniha obsahuje mnohem více. V kostce je to o tom, že když se dva dají dohromady na inzerát, je jich ve výsledku 5 + zvěřinec. :)
Vdova po kapitánovi Molly Gallagherová odpoví na inzerát pětatřicetiletého lékaře Setha Kendricka, který hledá manželku. Oba dva však v počátku utají své potomstvo, a to jejího syna Whita (10) a dceru Agnes zvanou Nessie (4), takže jejich vzájemné seznámení vč. Sethovi dcery Patch (12) není úplně nejhladší a neobejde se bez koupele a jistých ztrát na obutí. Postupně se tato rodina sžívá, i když začátky jsou trošku bouřlivější a děti se musí spojit, aby rodiče dostaly od sebe. Do toho zasahují i jiné faktory, např. povaha a praxe Setha, přítel Ethan Hawk, identita Černé masky, nevěstka Dora Deverauxová, pistolník Pike Hardesty a rozliční mazlíčci Patch, např. mýval Bandita, vlčák Tulák a puma Rebelka..... Celkově je to čtivé a úsměvné, hlavně, co se naschválů starších sourozenců týká.
(SPOILER) Má první kniha od této autorky, u které rozhodně nekončím. Příběh veterinářky Estelle Lawfordové, která zrovna v den, kdy zjistí, že je v očekávání, také současně odhalí i nevěru svého manžela Jamese, což byl dost sobecký bídák. Za vydatné pomoci své tety Flo, a i dosud neznámého strýce Charlieho, se rozhodne změnit prostředí Londýna, za veterinární praxi svého dosud nepoznaného a nedlouho zesnulého biologického otce Rosse Coopera v městečku Kangaroo Crossing. Změna je to hodně drsná, navíc pro čerstvou těhulku, která se z ruchu velkoměsta a moderního domu, stěhuje do městečka o třinácti obyvatelích a rozpadají se chatrče. Z počátku tají svůj původ, protože otec zde byl oblíbený, ale její matka u místních nikoliv, a také své těhotenství. V jejích nových začátcích jí postupně pomáhají místní obyvatelé, a to nejen její strýc, ale i pilot Michael Murphy, doktor Dan Dugan, ošetřovatelky Kylie a Betty, obchodník Marty a mnoho dalších, vč. domorodky Mai s dcerou Binnií. Estelle měla neuvěřitelné štěstí a vytrvalost, jinak by takovou změnu a pár nezdarů, vč. jedné havárie, neustála. Líbil se mi popis vyprahlé krajiny, péče o Stargazera, interakce s dingem, pomoc okolním farmářům….. a až do příchodu doktora Jonese, jsem nevěděla komu fandit. Trošku mě mrzí, že se vše zásadní rozhodlo v rámci dvou posledních kapitol a té veterinární práce mohlo být více. 4,5*
Poslední, a to nejstarší bratr Annie a dvojče Kanea v podání Reida McKinnona, který v předchozích částech měl malou, ale u obou párů celkem významnou roli. Po smrti svého otce se od své matky dověděl tajemství, které jej zlomilo a překazilo mu slibné námluvy spolužačky Annie a v současnosti místní učitelky Sarah Rossiterové. Jeho přístup mi na "drsného" farmáře přišel absolutně nesedící, ale bez toho by nebyla natahovaná zápletka, jejíž vyústění mě nepřekvapilo. 3,5*
Annie McKinnonová nejmladší ze sourozenců vyráží z farmy Jižní kříž nečekaně do města, a to na schůzku s Damienem, mužem, kterého poznala přes internet. Namísto něj se však po jisté události seznamuje s jeho strýcem Theem Graingerem, který je přednášejícím filozofie na univerzitě. Annie, která měla na starost péči o starší bratry, a to vaření, uklízení a účetnictví si vedle něj přijde nevzdělaná, ale protiklady se přece přitahují. Zápletka s kolegyní/nadřízenou v závěru byla trošku zbrklá, ale něco se stát "muselo".
Charity Denhamová přijíždí hledat do Mirrabrooku svého bratra Tima, který se jí a otci přes svůj slib více jak měsíc neozval. Ví, že pracoval na farmě Jižní kříž u McKinnonů, takže když potká Kanea, neváhá se jej zeptat. Jeho odpověď jí však moc neuklidní, a tak přijme dočasné místo hospodyně, za jeho sestru Annie, která na pár dní odjela neplánovaně do města, aby Timovi přišla na stopu. Mé první čtení od autorky a v rámci žánru nepřekvapí, ale ani nezklame a z celé série asi nejlepší část.
Půjdu proti proudu, a i přes smýšlení Audrey Gibsonové, že má o kolečko víc a já si často říkala, že v tom bude jiný problém (než pouhé kolečko), jsem se od toho oprostila a tuhle trhlou, praštěnou, šílenou, módní vintage upcyklovačku, si oblíbila. :) Také jejího kocoura Garyho... jeho živé úlovky a následně Vévodu s motýlkem i bez.
V reálu, by si žádný guvernér něco takového domů nepořídil (nemyslím to zvířectvo :) ), ale knižní Warren Russo, někoho takového potřeboval. Kolikrát jsem se smála nebo culila s ním. A jak on potřeboval jí a Gary svojí psycholožku, tak i Audrey svého (NE)zaměstnance Millera. Tenhle středoškolák mě bavil, a co z toho vzešlo bylo i překvapením.
Mimo zábavy ohledně šílenější hrdinky se zvláštními duševními pochody a pár domácích mazlíčků kniha moc nenabízí, ale na vypnutí a ujištění, že někdo je na tom hůř než vy, je to fajn. :) 3,5*
Rychle čtivé a hrdinové jsou, ať již Leigh Bransomová nebo Chad Dillon, stateční sympaťáci. Přesto se mi zde něčeho nedostávalo... nevím, prostě mi nesedělo chování Chada, kdy tajil nejen svojí práci, ale i svůj stav a u relativně čerstvé vdovy Leigh, její celkem rychlé vzplanutí. Detektivní romány a současnější tvorba autorky mi sedí víc.
Příběh, kdy se jedna zoufalá a silně těhotná Laura Maloneová ve sněhové vánoci z důvodu smyku málem srazí s Gabrielem Bradleym. Ten je na cestě zpět na svojí chatu, kde si ordinuje léčebnou samotu, což mu Laura a její problémy překazí. Gabriel udělá mnohem více, než že jí pouze poskytne dočasné útočiště. V den, kdy se Michael narodí se toho stane mnohem více, ale tím jejich dobrodružství nekončí. Po návratu do San Franciska se Laura musí postavit své minulosti a Michaelovým prarodičům. Závěr nepřekvapí, přesto se jedná o příjemný příběh se špetkou napětí.
Těšila jsem se na další příběh od této autorky, jejíž "Vánoce na skotském hradě" se mi moc líbily. Tento mi přišel také zajímavý, ale oproti předchozímu o chloupek slabší, i když opět plný přátelství, osamělosti a rodinných vztahů a vazeb.
Živelná zrzka Evie Stuartová ztratila důvěru a svojí jiskru, poté co zažila se svým ex Liamem, a proto se před rokem vrátila k rodičům a své babičce Agnes na rodinnou farmu. Jedním z hostů ubytovaných v jurtách Buttermead Farm je i hasič Callum Ryder z NY, kterého měla vyzvednout na letišti, ale to se nestalo, a tak se setkávají u "kouzelného" jezera. Následně postupně Evie zjišťuje, že žít je lepší než přežívat, navíc, když nic z toho nebyla její vina a Callum nachází na Skotské vysočině víc, než díky nálezu po své zesnulé babičce Idě, doufal, že najde. Do toho je zde mnoho druhů marmelády, i když některé bych si nechala ujít, dále slečna Daisy což je neuvěřitelná kamerunská koza a proběhne zde záchrana Zobana a Taga. Identita majitele iniciál L. M. asi nikoho nepřekvapí, resp. já si byla jistá bezmála od začátku a závěr neuvážené sázky Meg také.
Čtení trošku kazí pár chyb a záměny rodů, ale Callum mě také pobavil, protože celou dobu to dělá naopak, až do: „Teď ty.“ Evie sklouzla pohledem k jeho nohám a Callum se taky posadil, sundal ponožky a pak boty."
Démon Damian Damon se nám zde vyloupil ve své pravosti a jeho popis v nelidské podobě by mi asi také naplnil kalhoty. :) Jessica Cassidy alias Jess se mihla již v předchozí části, jako Lenina vzdálená nejlepší kámoška a zde ji máme možnost pořádně poznat, vč. jejího ex a dětí Treye a Lisy. Překvapil mě původ Jess a její příbuzenský vztah, kde mám jistou představu o zmíněné sestře, ale nechám se autorkou překvapit. Damian jako "otec" byl neuvěřitelný, takový hodně zidealizovaný až vysněný, ale zato mstitel, to bylo přesně to pravé. Osobně bych něčeho ubrala a něčeho přidala. Podobné předchozímu dílu se snahou o přitvrzení ve vícero zónách. Nepřekvapilo mě, že jsem pár věcí odhadla, ale došlo i na několik překvapení. Těším se na příběhy Kevina/Pevina, který snad bude dalšího monoklu ušetřen a Luciuse. 3,5*
(SPOILER) Předně doporučuji číst před sérií "Rivalita španělských bratrů", kde se Ciro SantAngelo jako nejlepší přítel Sancheze chvilku mihne.
To že neodpovídají obálky je celkem standard, ale že má Lara výrazně světlé vlasy a Ciro snědší pleť s havraními vlasy a současně je o více jako o hlavu vyšší, to už je celkem dost nepřesné. Dále netuším, zda to jsou rozdíly vzniklé překladem, anebo vlastní neznalostí postav, ale Lazaro Sanchez má tmavě blond vlasy a průzračně zelené oči, ale zde sedí pouze barva vlasů, protože na svatbě se díval pronikavýma tmavýma očima. :)
Lara Templetonová byla celkem chudák, protože poté, co ve 13letech přišla o bratra a rodiče se dostala do rukou ke svému strýci. V rámci děje vyplývá, co vše měl tento usurpátor a manipulátor na svědomí a jak to Ciro a Lara odnesli.
Autorka píše v rámci žánru nadprůměrně, ale tohle je moje 3. HQ od ní a současně i třetí neposkvrněná hrdinka. Na tohle už jsem vážně moc stará, cynická, anebo bych to žánrově dala jako fantasy. :)
Leonora Flores de la Vega měla s Lazarem Sanchezem oznámit své zasnoubení, ale to jim jistá Květina (Skye) přerušila. Přítomen byl i jeho nevl. bratr Gabriel Ortega Cruz y Torres, který byl zvědavý, o co jde. Děj titulu začíná a běží souběžně s "Všechny vůně Madridu". Předchozí dvojice se mi zamlouvala více, ale zde zase bylo trochu více dramatu v podání sourozenců a zvratu v závěru.
Lazaro Sanchez chce oznámit zásnuby s Leonorou Flores de la Vega, ale jeho zrzavá jednorázová známost, mu to jistým oznámením přeruší. Tato drobná servírka jménem Skye Květina OHarová je rozhodnutá zajistit svému dítěti to nejlepší, i když do života jeho otce zrovna nezapadá. Překvapivě má však s Lazarem společného více než se zdá. On sice své rodiče zná, ale nikdy se k němu nehlásili.
V rámci edice to není nejhorší, i když jsem se hodně bavila, že Lazar nosí dvě saka, protože sundá jedno, a o souvětí dál jej sundá znovu. :)
Raději mám od Nory díla, která mají propracovanější děj, zajímavější postavy a detektivní zápletku, tohle je opravdu slabší odvar.
Brooke Gordonová se od děvčete pro všechno možné, vypracovala přes klapku a asistentku režie na režisérku samotnou. Když jí Claire Thortonová před deseti lety přijímala, jako sotva osmnáctiletou žabku, netušila, že si tak v její společnosti Thorton Productions povede. Nyní mají nabídku na reklamní spoty pro oblečení značky de Marco, kde vyžadují namísto herce sportovce. A výběr padne na baseballistu Parkse Jonese. Přiznám se, že Parks byl o chlup lepší než Brooks. Jejich interakce a občasná choleričnost mi nesedla a v závěru ta neuváženost při požáru byla asi poslední kapka.
Co může způsobit dopis od Asociace majitelů domů? Možná je to poslední kapka pro Joan Sampleovou (54), která před čtyřmi lety přišla o svého manžela, otce svých dětí, přítele a kolegu v jedné osobě. Těžko si představit trávit s někým doslova čtyřiadvacet hodin denně a nečekaně o něj přijít. Do toho nastala pandemie covidu a nucená izolace, čímž se následně Joan dostala do stavu letargie a lehce komplikovaného truchlení. Nyní nabírá dech a mílovými kroky se posouvá zpět do života. Pomáhá jí k tomu nájemnice Maggie Herbertová, nečekaný "dar" v podobě štěněte a profesionální zahradník, kde láska ke květinám byla podmínkou jeho přijetí.
I přes smutné téma se jedná o nenáročné a milé čtení, kde od počátku tušíte, jak to asi dopadne.
(SPOILER) Zkusila jsem novou knihu pro mě dosud neznámé autorky a nelituji. Dobrodružné, veselé i smutné čtení s ukázkou, že špatní mohou být jak dobří, ale také ještě daleko horší.
Mererid, zvaná Mer, se narodila před 18ti lety jako páté dítě do statkářovi rodiny. Nic nenaznačovalo, že by dívka měla být výjimečná, ale prozradil to déšť, který novorozence nenamočil. Když ve svých 8letech zachránila malého topícího se chlapce a u toho "zkrotila" řeku, doneslo se to ke kralevici Garanhirovi, který pro ní poslal svého vrchního zvěda. Tento zvěd se jí na pár let stal něco jako náhradním rodičem a vyučujícím. Poté co kralevic v rámci válečného tažení ublížil mnoha nevinným, a to za nevědomé asistence Mer, byla kralevicem zajata a ocejchována. Následně utekla a dostala se k cechu zlodějů, kde poznala jejich princeznu Ifannu. Po čase se dočkala zrady i zde a od té doby byla neustále na útěku. Dokud jí nenalezl vrchní zvěd Renfrew, a to aby jí naverboval na úkol o okradení kralevice. Současně sledujeme i příběh Fana, který v jedenácti letech přišel rukou žoldáků kralevice o svojí rodinu a od jinolidu si usmlouval sedm let služby, za sedm životů. Současně pro ně pracoval jako železohled a odstraňovač mrtvol. Z těchto důvodů je zde skupina složená z posledního žijícího vodomága, bývalého vrchního zvěda, princezny zlodějů, zápasníka Fana s jeho corgim Treforem, což je pro lidi jinolidský špeh, a dále tajemného Gryfa a učence Emricka.
V této skupině je i zrádce, ale přesto mě postupná ztráta členů mrzela.
U 27. kapitoly resp. její poslední věty mě autorka dostala.
Bylo skvělé, jak jistá věc z počátku knihy ovlivnila názor některé z postav na jinou. Závěr je však parádní. Stylem a promyšleností děje mi to trochu připomnělo knihy od Naomi Novik.