kuruteku
![Rozsudek smrti Rozsudek smrti](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474033/rozsudek-smrti-3C1-474033.jpg?v=1622637956)
Na prvotinu opravdu vynikající. Trochu je znát inspirace Colomanem Strikem, ale zasazeno do českých poměrů. Až mne mrzí, že Stvůra i Vesnice mají úplně jinou dvojici a záběr. Tenhle směr se mi líbil víc.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Velké problémy v Malém Vietnamu Velké problémy v Malém Vietnamu](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/244249/velke-problemy-v-malem-vietnamu-lVo-244249.jpg?v=1446327637)
No vlastně je to brak. Ale pořád čtivý, občas i s vtipnou hláškou. Ale jako vycpávka mezi zásadnější literaturou na dva večery to ujde až až.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Měsíc nad Soho Měsíc nad Soho](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/268064/mesic-nad-soho-q4y-268064.jpg?v=1458161571)
Po Řekách Londýna jsem rád a na začátku nadšen začal číst Měsíc nad Soho - dokonce jsem začal hledat varianty Body and Soul (znám ji jen z bluegrassového pojetí, teď ponenáhlu zjišťuji, jak moc se liší). Ve dvou třetinách jsem začal váhat - zase dva případy propletené do sebe, tentokrát ale Peter dost velkou část času proskotačil (všechna jiná synonyma jsou pod 15 let nevhodná) se Simone a rozuzlení v podobě odhalení mne až otrávilo. Ale závěrečná scéna - záchrana ne-osob, muž bez tváře a rozuzlení vrátily téhle sérii lákavou tvář. A závěr naznačuje, že je na co se těšit.
Takže stále zůstávám v očekávání, i když ve světě fantasy jsou i lepší díla.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Zrcadlový muž Zrcadlový muž](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445109/zrcadlovy-muz-MTz-445109.png?v=1604081144)
Po každé kapitole jsem si ze začátku musel dát pauzu, abych to zvládl. Musel jsem ji rozdýchat. Brutální, kruté, šílené. Moc. Ale s příchodem Joony Linny se objevil Theseus, který začal Ariadnino klubko namotávat. Občas šel slepou cestou, občas vstával až skoro z mrtvých, ale šel k cíli. Díky za to. Jenom nevím, jestli závěrečné věnování je opravdu upřimné upozornění na zvrhlost v našem světě nebo omluva autorů. Rád bych věřil tomu prvnímu.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hotýlek Hotýlek](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/235353/hotylek-blc-235353.jpg?v=1462435939)
Krásně se to čte, ale výsledek je nějaký neslastný nemastný. Žil byl umřel. Nějak mi v tomto díle chybí přidaná hodnota, něco, čím se liší od jiných děl, nějaké jiné prostředí, jiný motiv. Na autorku nezanevřu, ale toto dílo k mým oblíbeným nepatří.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Harry Potter a vězeň z Azkabanu Harry Potter a vězeň z Azkabanu](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29804/harry-potter-a-vezen-z-azkabanu-swA-29804.jpg?v=1663408169)
Oproti prvním tu je nejednoznačná postava Siriuse Blacka a oproti posledním dílům tu je ještě dobro vítězící nad zlem (i když tu už je náznak nejednoznačnosti). Přijatelné pro mladší i starší čtenáře. Navíc sympatický Lupin, historky z doby dospívání Harryho otce. Prostě vyvážené.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Job: Komedie spravedlnosti Job: Komedie spravedlnosti](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12856/job.jpg?v=1302803915)
Zvláštní kniha. Ano, začátek musel uhnout jinam. Nicméně aby ve 3/4 se uhlo až k nebi, to mne zarazilo. Věnování Simakovi chápu, nejlidnatější že scifi autorů, jasné. Přesto Heinlein nepřekonal svůj stín. Zdařilé, nicméně trochu méně Henleinovského téma volně lásky, trochu více předurčení/osudu by mohlo být lepší. Trochu jsem to čekal (to ohnutí jinam).
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Konec perského prince Konec perského prince](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26933/ota-fink-discret-konec-perskeho-pri-JVS-26933.jpg?v=1420111147)
Třetí čtení a konečně sedlo celé - nostalgie, znechucení dobou, hlášky. Troška sexu, trocha násilí, jenom té trampské noty pomálu. Ale i tak.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Roseanna Roseanna](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176014/martin-beck-romany-o-zlocinu-roseanna.jpg?v=1731252305)
Nádhera. Pro mne počátek "severské" detektivky, kde jde daleko více o člověka, o společnost, než o záhadu. Ostatně tou záhadou není tolik nalezení pachatele, ale jeho motivů. Díky školnímu bazaru detektivka za dvacet korun, ale potěšení nevyčíslitelné.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Miliónový jeep Miliónový jeep](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475947/milionovy-jeep-3Cz-475947.png?v=1646041616)
Svobodný člověk je svobodný i ve vězení, fantasta je fantastou i v Zemi divu a realista realistou v pekle. Do třetiny jsou to smutné veselé historky z naší minulosti, mnohdy i vtipné (stávka na vykládce; boj s papírovou přihláškou i vznik podnikové banky), pak přichází boj s následky, který nelze vyhrát a průser, před kterým nelze utéct dostatečně daleko. Zmoudření nepřichází, zblázněni ano, byť s působivým finále. Nováka jsem vzal na milost díky jeho bankovní epizodě a přes Dědu se dostal i k prvotině a rozhodně nelituji, nádherný jazyk, "banální příběh/historky" povýšené na literaturu. Ke konci už mi to přišlo rozvleklé, ale i to k příběhu patří.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Černá lilie Černá lilie](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506399/cerna-lilie-lXj-506399.jpg?v=1669289198)
No, hodně překombinované a hodně postav, ale zapadlo to do sebe jako kostky lega. Dokonce i Diviš přispěl svým fištrónem, spravedlnost byla nastolena i bez zákonných prostředků a páni rytíři se mezi sebou nepobili.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Strašidlo minulosti Strašidlo minulosti](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/105886/strasidlo-minulosti-105886.jpg?v=1326624258)
Nově vydané Mystery pressem a já až do 3/4 jsem měl pocit, že tuhle Finkovku jsem ještě nečetl. A že konečně trochu chápu ty pozdější narážky na Bernartice. Blbost, závěr mne vrátil na zem - House a Bimbo zachraňují Otíka, který svým zjevem Gérarda Phillipa sbírá střípky tam, kam se policie nedostane. A už ví, že "ukvapené závěry jsou kriminalistova zhouba". Asi bych si měl dát celou sérii znova.
![Králové Clonmelu Králové Clonmelu](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40947/hranicaruv-ucen-kral-40947.jpg?v=1384728857)
Jasně, je to knížka pro děti či dospívající, ale je to nádhera. Jednoduché, prosté, občas se zajímavým nápadem, kamarádskými špílci, nádhera. Vytloukání klínu klínem se povedlo.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Delikatesy Delikatesy](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136960/delikatesy-UKA-136960.jpg?v=1513209724)
I když na dvojici V+S mi přišel geniálnější ten druhý, i toto má něco do sebe. Lituji, že jsem četl elektronickou verzi a přišel tak o krásné koláže. Asi pět básniček jsem si i zatrhl, že si je někam musím zapsat. Krátké, ale pobaví.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Nádraží Perdido Nádraží Perdido](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32324/nadrazi-perdido-C1Y-32324.jpg?v=1560525297)
Autora jsem neznal a dílo tím pádem ještě méně. Až na doporučení a zapůjčení jsem se začetl. A žasl. A do třísté stránky trpěl. Až na doporučení, že to stojí za to dočíst, jsem zatnul zuby, otevřel hlavu. A užasl. Pořád mi ale vrtá hlavou, proč to autorovi stálo za to stvořit takhle šílený svět, popsat jej, uvrhnout do zmatku a pak nechat hrdiny protrápit se až do úmorného konce, kde není vítězů, jen svět pokračuje dál, v podstatě nezměněný. Trochu jsem v tom viděl Bennettovy Časotvůrce, kteří ale jsou ve svém jádru optimističtější. Alegorie umělé inteligence byla velmi zajímavá, nicméně v malém tu je Pratchettův mravencový počítač (a Newmanův včelopočítač). Nelituji, možná se s autorem ještě setkám, ale musím se doporučitele zeptat, v čem viděl tu velikánskou přidanou hodnotu autora.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Sladká pomsta Sladká pomsta](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/450950/sladka-pomsta-4XS-450950.jpg?v=1598262581)
První Stařík byl bomba. Analfabetka krok jinam. Zabiják Anders úlet a druhý Stařík odvar. Tohle je hned za prvním Staříkem a Analfabetkou, na začátku hodně rozlítané do všech stran a ztřeštěné, na konci už jenom do sebe zapadávající a ztřeštěné. Musel jsem se přemáhat, abych se v tramvaji nesmál nahlas a jak se usmívám, nebylo pod rouškou vidět. Už je zase možné vzít autora na milost. Dobrá je ta šíře a seznámení s uměním Irmy Sternové, našel jsem si i Adolfovy obrazy, abych byl v obraze. Ale Ole Mbatian mladší moderní je Deus Ex Machina par excelance. Zase někdo exoticky uvěřitelný ;-) A podnikavec Hugo se Sladkou pomstou, to je až inspirující.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nůž Nůž](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/407982/nuz-Lx9-407982.jpg?v=1565188542)
Nic nechybělo, naopak zůstalo smutno za dalšími postavami série. Na rozdíl od Larse Keplera uvěřitelnější, i když zašmodrchanější, příběh. Sice podle stránky se dá odhadnout, kam stopa vede, ale na tom nesejde, nečtu jen pro vyřešení detektivní záhady, ale pro příběh samotný. A jsem nadmíru spokojen.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dracula Dracula](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/1952/dracula-2uy-1952.png?v=1550269156)
Přečetl jsem, slyšel jsem rozhlasovou hru, viděl jsem Belu Lugosiho i Maxe Schrecka. A teď mudruji, který byl nejlepší. Je dobré vědět, o co film a rozhlas okradl Renfielda, jeho promluvy s dr. Sewardem jsou zajímavé, ale mimo hlavní příběh. Stejně tak jsou zajímavé Stokerovy představy o Slovácích v Rumunsku, inu od Shakespearových dob se zeměpis v britské škole moc nezlepšil ;-)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Stráž na Psí skále Stráž na Psí skále](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29490/straz-na-psi-skale-RYs-29490.jpg?v=1560759247)
Kdysi jsem Fikerovy kovbojky hltal - Nejdřív já!, Tříoký jezdec. A objevil i jeho detektivky. Kvalitní lehká četba. A tak jsem z knihobotu Stráž na psí skále vzal, jen se přede mnou objevila. Pořád je to stejné čtivé, jen ten závěr už je jasný od začátku. Ale co, konec dobrý, vše dobré. Nový prvek je automobil, městský intelektuál na farmě, možná i vztah matky a syna. Jinak starý dobrý western.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Prstenec kolem Slunce Prstenec kolem Slunce](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28578/prstenec-kolem-slunce-pAN-28578.jpg?v=1520890210)
Ano, ano, Simakuv humanismus. Zdařilé dílo. O paralelní země nejde, jen o to, jak nalozime s tou svou a s příležitostmi. Joe Vickers nikoho nezabije, dá jen jednu ránu do zubů. A hledá cesty tam, kde zdánlivě nejsou, snaží se spojit vodu a oheň. Na jeho místě bych vzteky zůstal na straně lidi, on ale zůstal klidný až do konce, protože věděl, že proti sobě má jen sám sebe. Trochu náročné, ale zdařilé.