Kuža007 Kuža007 komentáře u knih

Prima sezóna Prima sezóna Josef Škvorecký

Krásný autobiografický příběh Dannyho Smiřického z období protektorátu. Krásně popsaná atmosféra doby.

27.03.2020 5 z 5

Sekyra Sekyra Ludvík Vaculík

Většina lidí Sekyru Ludvíka Vaculíka přirovnává k Žertu Milana Kundery. Ano, jsou tam nějaké ty podobné rysy - znaky doby, ale myslím si, že po přečtení obou je přece lepší jen Kunderův Žert.

26.03.2020 4 z 5

Malý muž a velká žena aneb Vlak dětství a naděje Malý muž a velká žena aneb Vlak dětství a naděje Věra Sládková

Skvělý historický román ze ženského pohledu. Skvělý je i stejnojmenný seriál Karla Kachyni se Stanislavem Zindulkou, Helenou Růžičkovou a Terezou Brodskou.

Přede mnou poklekni Přede mnou poklekni Bohumil Říha

Původně jsem měl Bohumila Říhu pouze za spisovatele, který se věnuje dětské beletrii, ale toto je velice povedený historický román. Tedy celá trilogie je skvělá. Bohumil Říha se skvěle držel historických faktů. V tomto díle je věnována pozornost prvním létům vlády Jiřího z Poděbrad a jeho politice.

Honzíkova cesta Honzíkova cesta Bohumil Říha

Moje první přečtená knížku. Knížka mého dětství. Poprvé jsem si četl ve svých pěti letech asi.

Adelheid Adelheid Vladimír Körner

Krásný román. Vladimír Körner dokonale vystihl atmosféru po 2. světové válce. Krásný romantický příběh Němky a českého poručíka. Navíc krásné filmové zpracování Františka Vláčila v hlavní roli s Petrem Čepkem.

Blaník Blaník Zdeněk Svěrák

Jednoznačně nejlepší hra Járy Cimrmana (dua Smoljak a Svěrák). Úžasný seminář o vztahu Járy Cimrmana k historii. Hra samotná stejně úžasná. Nezapomenutelný Smoljak jako Veverka z Bítýšky, Weigel jako Hynek z Michle a Jan Kašpar jako Smil Flek z Nohavic. Nejlepší hlášky:
"Co kdybychom, Veverko, udělali takovou výměnu. Ty nám odvoláš Bílou horu a my ti necháme Václavák."
"Vítové si mohou blahopřát."
"Tady nestůj, padají rozkazy!"
"Pryč s Václavem. Žižka na jeho místo."
"Já - Václava tam nechci. Tam já - Žižku chci. Změna!"
"Výměna mečů!"
"Ona umí i mizet. Zmiz!"
"Dáme mu albánskou rukavici nebo kubánské kleště?" - "Kubánské kleště? Přece ho tu nebudeme kastrovat. Albánskou rukavici!" - "A jéje, tyrana."
"Máme své české vojsko, je dobře vyzbrojeno a vycvičeno, je stále v pohotovosti, bedlivě sleduje, co se v Čechách děje, a čeká, až bude národu nejhůře. Říkám to dobře?" - "Dobře to říkáš. A ještě jim řekni, že nikdy nebylo tak zle, aby nemohlo být ještě hůř.“

Dlouhý, Široký a Krátkozraký Dlouhý, Široký a Krátkozraký Zdeněk Svěrák

Skvělý příklad české moderní pohádky. Nezapomenutelný Čepelka jako princové Jasoň a Drsoň. Nejlepší hlášky:
"Cimrmanovy pohádky: Jak chudák ještě do větší nouze přišel, O třinácti tchyních, Kašpárkův hrobeček."
"Dotýkám se tě, princezno, poprvé..."
"Kdo jsi?" - "Jsem osel, princezno!"
"Berte si, co hrdlo ráčí." - "Já bych si s dovolením také vzal."...

Hospoda na mýtince Hospoda na mýtince Zdeněk Svěrák

Asi nejlepší hra z Divadla Járy Cimrmana. Smoljak jako vězeň Kulhánek, Svěrák jako hostinský, Čepelka jako hrabě Zeppelin a Václav Kotek coby inspektor Trachta. Nejlepší hlášky:
"Byl jste vždycky poctivý člověk?" - "Byl" - "Odseděl jste si poctivě svých deset let?" - "Odseděl" - "Vidíte spravedlnost vždycky zvítězí!"
"Růženka, děvenka moje starostlivá, šla do města pro šafrán, a trochu toho zázvoru."
"Pro mne existuje jediná žena na světě. Setkali jsme se pouze na okamžik, když mě vedli v řetězech. Vidím ji stále před sebou, jak odstrčila stráž, nabrala vodu do dlaní a řekla. Pij."

17.03.2020 5 z 5

Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou Arnošt Lustig

Lustigovo stěžejní dílo. Krásně ukazuje holocaust i odpornost nacistů, kteří se snažili Židy okrádat, aby podpořili, i v téměř prohrané válce, nacistický režim. Obdivuhodné filmové zpracování Antonína Moskalyka. Adamírův úlisný nacista Brenske mě děsí ještě dnes.

Krásná čarodějka Krásná čarodějka Vladimír Neff

Nádherná dobrodružná Neffova trilogie šlechtice Petra Kukaně z Kukaně, místy připomínající díla Alexandera Dumase, nás zavádějí do rudolfínské alchymistické Prahy. A navíc je Petr vtažen do třicetileté války, kde bojuje s Albrechtem z Valdštejna. Jako opět mě pan Neff nezklamal.

Prsten Borgiů Prsten Borgiů Vladimír Neff

Nádherná dobrodružná Neffova trilogie šlechtice Petra Kukaně z Kukaně, místy připomínající díla Alexandera Dumase, nás zavádějí do rudolfínské alchymistické Prahy. Tentokrát nás příběh přivede i do Itálie a zjistíme, jak se Petr Kukaň z Kukaně zaplete do záležitostí okolo prstenu Borgiů. Jako opět mě pan Neff nezklamal.

Romeo, Julie a tma Romeo, Julie a tma Jan Otčenášek

Opět knížka o nešťastné lásce. Ale je to pěkně, hlavně když je popisována doba protektorátu a Heydrichiády.

16.03.2020 4 z 5

Ostře sledované vlaky Ostře sledované vlaky Bohumil Hrabal

Jedno z nejlepších Hrabalových děl. Nádherně popsáno prostředí železniční stanice. Skvělý příběh z období konce války. Je nádherné i filmové zpracování Jiřího Menzela, které dostalo Oscara.

Reportáž, psaná na oprátce Reportáž, psaná na oprátce Julius Fučík

Krásná dojemná kniha, která popisuje strádání vězňů, které drželo v Praze gestapo. Zajímavě je zde také vylíčena odvaha Julia Fučíka, když čekal na svou popravu.

15.03.2020 4 z 5

Němá barikáda Němá barikáda Jan Drda

Krásné, realistické a vlastenecké Drdovy povídky z dob Protektorátu Čechy a Morava a Pražského květnového povstání. Většina z povídek byla zfilmována a tento soubor je považován za Drdovo vrcholné dílo a největší přínos české literatuře. Koho nedojal Vyšší princip není Čech.

15.03.2020 5 z 5

Romance pro křídlovku Romance pro křídlovku František Hrubín

Velice krásná kniha. Pěkná Hrubínova poezie.

15.03.2020 4 z 5

Píseň o Viktorce Píseň o Viktorce Jaroslav Seifert

Úžasná Seifertova poezie. Zde pojednává o Viktorce, postavě z Babičky, a zároveň o Boženě Němcové. U obou vyjadřuje jejich krásu, ale i strastiplný život.

15.03.2020 5 z 5

Džungle před tabulí Džungle před tabulí Evan Hunter (p)

Je to velice zajímavá kniha. Založená nejspíše na skutečných událostech. Naštěstí, i přesto mám pořád chuť stát se jednou učitelem.

01.01.2020 5 z 5

Smrt je mým řemeslem Smrt je mým řemeslem Robert Merle

Velice krásně, naturalisticky, napsaná kniha. Dokonale popisující situaci v Osvětimi.

07.12.2019 4 z 5