Květ komentáře u knih
Mojí první letošní přečtenou knihou je sedmisetstránková Kingova Pohádka. A řeknu vám, uteklo to jakoby nic :) Kingův vypravěčský talent mě vcucl od prvních stránek a příběh se mi před očima odvíjel jako film. Dobrý film. Hodně dobrý film. Takový, od kterého nechcete odcházet. Kniha začíná "obyčejně," ale brzo čtenáře zavede do paralelního světa. Do světa, které ovládá Zlo, ale kde dobro ještě úplně neumřelo a kde je taky trochu z pohádek... Svět fantasy umí King rozprostřít stejně tak dobře, jako ten horroru. Užila jsem si to.
Rodinná sága z prostředí rančerů v Texasu, která se odehrává na přelomu devatenáctého a dvacátého století. Čte se to samo, oddechová knížka, lehce natahovaná i předvídatelná, nenáročná, ale přesto pěkná. Taková odpočinková holčičí četba na léto. (3,5*)
Ruta Sepetys je autorka, která si vybírá pro své knihy těžká témata. Knížka Musím tě zradit je situována do socialistického Rumunska, pár měsíců před revolucí, která zde proběhla jinak než v ostatních státech východního bloku. Vypravěčem je sedmnáctiletý student a styl vyprávění tomu odpovídá, řekla bych, že román je cílen na mladší čtenáře. Děj má jednoduchou kostru a klouže spíš po povrchu. Krátké kapitoly se rychle čtou i když popisují otřesné podmínky tehdejšího režimu. Na konci knížky jsou i dobové fotografie. Nenáročná forma osvěty, bohužel, čekala jsem víc.
Silný a syrový příběh dvou žen z Estonska, celkem mě to vzalo.... Aliide prožívá své stáří sama v chátrajícím domě, když objeví na zahradě zuboženou dívku Zaru, která utekla mafiánskému pasákovi. Setkání obou žen roztočí koloběh jejich vzpomínek a v různých časových rovinách se odvíjí děj, ze kterého mrazí. Bravurně napsaný a oceněný román, který se čte sám, ale lehko mi z něj nebylo. Některé pasáže jsem četla ze staženým hrdlem a s krátkými přestávkami na vstřebání. Román je mnohovrstevný, dotýká se témat vztahových, lásky, žárlivosti, násilí na ženách, okupace, totality.... tísnivý pocit zaručený, myslím, že na něj hned tak nezapomenu. Doporučuji.
Od autorky jsem znala její prvotinu "Má je vina," která se mi opravdu hodně líbila, stejný dojem mám i z tohoto thrilleru, který jsem si nesmírně užila. Knížku jsem přečetla během jednoho dne, zaujala mě od prvních stránek a nedokázala jsem ji odložit. Čtivá, napínavá, dobře vykreslené postavy, prostředí... nic mi nechybělo. Do poslední chvíle jsem si nebyla jistá, jak se všechno vyvine. Velká spokojenost!
Četla jsem kompletní první část (800 stran). Knížka mě upoutala, chytla si mě a nepustila. Fantasy svět Západozemí s jeho starobylými rody, kde svět na severu za Zdí stráží Noční hlídka, v lesích číhají stínokočky a v božích hájích rostou čarostromy, mě prostě dostal. Autor vystavěl skvělý příběh s detailními popisy osob i prostředí. Zprvu dá zabrat množství postav, ale po zorientování už jsem si děj vychutnávala naplno.
"Kdo hraje o trůny, musí buď vyhrát, nebo zemřít."
Historický román o dvou renesančních velikánech Leonardovi da Vincim a Michelangelovi Buonarrotim. Knížka se odehrává v době, kdy oba současně pobývali ve Florencii, Michelangelo tvořil svého Davida a Leonardo maloval Monu Lisu. Autorka smísila skutečné historické fakty s fikcí a napsala čtivý a velice sugestivní příběh. I když čtenář ví, jak příběh dopadne, že díla jsou vytvořená, prožívá prostřednictvím knihy naději i obavy umělců o dokončení jejich děl. Knížka se mi moc líbila, bavila mě a při popisech Florencie se mi vracely vzpomínky, když jsem tam byla.
Touto knihou doslova prosvištíte, děj je svižný, poutavý, lehce se čte. Krátké kapitoly, střídání děje v minulosti a současnosti, obojí stejně zajímavé a napínavé. Po třiceti letech od neštěstí se Laura vrací na pohřeb své tety. Děsivé vzpomínky na požár, při kterém uhořela její kamarádka a se kterými bojuje doteď, se vybavují a Laura navíc zjišťuje, že smrt tety možná nebyla jen náhodným neštěstím. Začíná pozvolna pátrat na vlastní pěst...
Nevím, jak to autorka dělá, ale tato série se mi líbí čím dál víc :) Další ze sester, další vyprávění, tentokrát z Anglie. Obě dějové linky, historická i současná mě moc bavily. Doporučuji.
Moje první setkání s autorem a vlastně s cestopisy obecně dopadlo úspěšně. Láďovo povídání mě bavilo, po celou dobu čtení jsem měla dobrou náladu, knížka je prodchnutá pozitivní energií a radostí z cestování. Jediné, co mi chybělo byly fotky, i když četné ilustrace mají určitě také svůj půvab. Ráda si přečtu i další Ziburovy knížky.
Smutný příběh mladé lásky z období druhé světové války. Hlavní dějová linka je fikcí, ale román je i plný skutečných jmen a osudů. Tak jako jiné z této doby, vezme za srdce, dojme, rozpláče. Román je čtivý a krásný, válečné hrůzy nejsou do detailu rozpitvány, takže ho snesou i slabší povahy, přesto dokáže zasáhnout. Můžu doporučit.
Knížky od Browna mám doma všechny a tak ani Počátek nemohl chybět. Opět bravurní symbolog Robert Langdon, opět krásná dáma v nesnázích, opět porce vědy, náboženství, rozporů a sporů mezi nimi, luštění kódů a opět mě to bavilo. Možná méně akční než třeba Šifra mistra Leonarda nebo Andělé a démoni, ale čtenář, který má autorův styl rád, si přijde na své. Příjemné, obohacující a podnětné čtení.
Kdyby nic jiného, tak romány této spisovatelky zaujmou vždy neotřelým námětem. V knize Prostá pravda náročné téma vraždy novorozeněte vsadila do prostředí americké sekty Amišů. Příběh vzdouvá emoce od počátku až do konce, autorka dokáže psát velmi přesvědčivě a vylíčit prostředí i postavy tak, jako byste byli mezi nimi. Knížka se mi nechtěla odkládat, přečetla jsem jedním dechem a utvrdila se v tom, že bych měla ráda celou sbírku autorčiných děl doma. Za mě doporučuji.
Všechny detektivky od Bryndzy mám doma, tak mi nemohl chybět ani jeho nejnovější přírůstek. Autor pokračuje v sérii s hlavní vyšetřovatelkou Erikou, a proto je pro mě kniha shledáním se "starými známými" a oblíbenými postavami, kniha je napsána stylem, na který je čtenář zvyklí. Erika v tomto díle řeší případ dvou mrtvol nalezených v kufrech a zároveň dostává zabrat i její osobní a partnerský život. Napínavá knížka pro chvíle odpočinku.
Krásný román na jedno odpoledne. Osudy tří žen, které se střídají ve vyprávění, nevím, na kterou z nich jsem se těšila víc. Indka Smita, čistička latrín z nejnižší společenské kasty, krásná Giulia ze sicilského Palerma pracující v rodinném podniku, úspěšná advokátka Sarah na vrcholu kariéry, zdánlivě nepropojitelné ženy mají přece jen něco společného, nepřízeň osudu, sny a touhy o lepším životě, odvahu ke změně. Příběh chytne za srdce, určitě přečtěte.
Román k pobavení a pro zasmání. Sledujeme v něm šlechtickou rodinu Kostků, která se po revoluci vrací z Ameriky do Čech a přebírá rodové sídlo, kde hodlá žít. Samozřejmě na každém kroku číhají potíže, které řeší leckdy svérázným způsobem. Při čtení mi cukaly koutky, sem tam jsem se zasmála i nahlas. Výbuchy smíchu se nekonaly, humor je víceméně prvoplánový, ale jako odreagování knížka splnila svůj účel. Možná časem sáhnu i po dalších dílech.
Bryndzovy knížky mě prostě baví. Čtivé, napínavé, bez hluchých míst, prostě se začtete a nechce se vám přestat. Oblíbila jsem si autorův styl, hlavní postavu detektiva šéfinspektora Fosterovou i ostatní z jejího vyšetřovacího týmu. Doufám, že autor brzy přijde s další knihou!
Čtvrté pokračování série detektivních příběhů z rudolfinské doby. Kapitán Stein, notář Barbarič a kaprál Jaroš se tentokrát vydávají do Vídně, neboť v ohrožení je nejenom život biskupa, ale i samotného arcivévody Matyáše. Jako v předchozích dílech nechybí typický humor, propracovanost, skvělé vykreslení postav a dobových reálií. Baví mě to :)
Konec, šlus, poslední (zatím?) díl ze série s Larsem, soukromým očkem, který s humorem sobě vlastním řeší zapeklité případy. Stejně nerozbitný, sarkastický, poblíž Jacka Danielse se vyskytující a s krásnou slečnou v merku. Celá série se odvíjí v jednom duchu, je to v podstatě blbina, ale baví :)
Na poslední kousek série Šesti tudorovských královen jsem se hodně těšila a bylo na co :) Stejně jako předcházející díly i tento je velice podrobný a popisuje Kateřinin život od jejího narození až do její smrti. Autorka má hodně nastudováno a co se týče historických faktů, pokud panují nějaké rozpory, vysvětlí je v doslovu. Přesto děj nepůsobí suchopárně, ale Weirová umí čtenáře zaujmout a doslova vtáhnout do příběhu. Těším se na její další knížky.