Květi62 komentáře u knih
Za mě povedená knížka, která se čte velmi lehce. Zápletka sice dost neuvěřitelná, ale o to víc překvapí rozhodnutí hlavního hrdiny, který se problému postaví obdivuhodně.
Smutný příběh tuláka Gumpa, s obrovským srdcem, naplněným láskou k člověku.
Příběh, který vezme za srdce každého.
Dobře vybrané povídky, které vedou k zamyšlení. Sice, jak už bylo napsáno, jsou převážně smutné, ale o to víc pravdivé. Ano, o vánocích nechce být nikdo sám, na někoho čeká usmíření, na někoho poznání a na někoho správné rozhodnutí. Tato malá knížka určitě stojí za přečtení. A kdo si ji nechá na rok 2022, ještě splní bod výzvy č. 11, strom na obálce. Všem hezké svátky.
Lilly, Megan a Sabina, tři ženy, najdou společnou cestu, nebo je pravda rozdělí?
Příběh Sabiny, která se dozví ve svých 38 letech, že je adoptovaná se četl velmi dobře.
Fandila jsem Lilly, ale neodsuzovala jsem ani Megan. Naopak, právě Megan byla ta nejsilnější, protože se rozhodla říct pravdu, i za cenu, že Sabinu ztratí.
Zajímavě napsaná knížka, která vás přinutí zamyslet se nad tím, jak žijete, zda jste šťastní a spokojení, co chcete dělat jinak. Ilustrace ke knize jsou velmi hezké.
Karel Gott, jedna z největších českých osobností. Jeho písničky mě provázely již od dětství. Kniha je velmi rozsáhlá a cena k obsahu knihy přiměřená. Jsem ráda, že jsem si ji koupila.
Čtení mi zabralo hodně příjemných večerů. Karel Gott zde odhaluje hodně ze svého soukromí. Z knihy je cítit jeho láska, pokora i sebedůvěra, radost i smutek. Jak píše v úvodu jsou to jeho vzpomínky a někdo jiný může mít na stejnou událost vzpomínky jiné. Pro mě však Karel Gott vždy zůstane tím nejlepším zpěvákem, který miloval své publikum a svými písničkami rozdával a rozdává radost mnoha generacím.
Hodnotím plným počtem 5*. Příběh Claire a Evy, dvě ženy tak rozdílné a přesto tak podobné. Obě chtějí vrátit čas, žít jiný život, ten svůj, být volné, svobodné, šťastné. Claire vše důkladně plánuje, ale jedna změna a vše je jinak a Claire se již nemůže vrátit zpět, musí se rychle rozhodnout. Setkání s Evou, výměna a "poslední let". Podaří se jim začít nový život? Claire i Eva jsou rozhodnuté to dokázat. Ale jen jedna z nich bude mít to štěstí, že řekne "Jsem připravena vystoupit ze strachu"
příjemné, letní počteníčko, které mi pomohlo splnit výzvu 2021, v bodě 13.
Knihu jsem si koupila, protože seriál mě hodně oslovil. Výměna dětí je určitě noční můrou všech rodičů. Nedovedu si představit tu bolest, když po 6 letech zjistíte, že Vaše dítě není Vaše. Seriál měl hvězdné obsazení a při čtení knihy se mi promítal před očima. Věděla jsem, jak vše dopadne, a přesto jsem se od knihy nedokázala odtrhnout.
Obdivuji Karin Lednickou. Tak poutavě napsat knihu, která vám přiblíží těžký život v Karviné v období od roku 1921-1945. Knihu, od které se nedá odtrhnout. Knihu, o kraji, kde žijí chlapi "tvrdohlaví jako mezci, drsní jako šmirglpapír, prchliví jako dravá řeka. A zároveň srdeční, bohabojní, pracovití". Knihu, ve které věčný boj o území, rozhádá celé rodiny. Knihu, která nám druhou světovou válku vylíčí jako šílený boj o přežití. Knihu, která nás dovede k poznání, že z pomstychtivosti, která neumí rozpoznat nevinu, vznikne jenom další zlo.
Solvejžin slib, třetí část rodinné ságy Paní ze Severu. Nádherné počteníčko, na které jsem se hodně těšila. Hlavní hrdinka Solveig, stejně jako její matka Mathilda a "babička" Agneta, to nemá vůbec lehké. Smrt jejího snoubence jí obrátí celý život. Uvědomí si, že "nejlepším místem,kde můžeme uchovávat vzpomínky na ty, kteří odešli, je naše srdce". Po ukončení studia se vrací na Lejongärd. Své "babičce" Agnetě dá slib, že jejich rodinné panství nikdy neprodá. Vynaloží všechny síly na jeho záchranu. Poznává, že nepřátelé nejsou ti, kteří vám řeknou do očí, jakých chyb se dopouštíte. To jsou ti, kteří mlčí. Solveig je silná a jde za svým cílem. Její láska ke koním a k Lejongärdu jí pomůže najít cestu z velmi obtížné situace a nakonec i štěstí.
A co dodat na závěr. Snad jeden citát z knihy, moudrost, kterou řekla Agneta své vnučce Solveig, když jí bylo nejhůř. "I když tvůj život neprobíhá tak, jak sis ho naplánovala, budeš žít jiný. A kdoví, třeba bude stejně krásný jako ten, který sis vysnila."
Knížku jsem objevila na databázi a moc se mi líbila. Pěkné čtení o lásce, ale také o ztrátě a poznání. Knížka se četla na pohodu, závěr měl své napětí. Odpovědi na otázky, které mi zůstaly, snad najdu v pokračování. Určitě doporučuji.
Tak. Teď opravdu nevím, jak popsat své pocity, z právě přečtené knihy. A. Mornštajnová psát umí velmi dobře, přečetla jsem všechny její knihy a hodnotila nejlepším možným hodnocením, každá její kniha ve mě zanechala svoji nesmazatelnou stopu. To nakonec i tato kniha, ale jaksi jinak. Přestože jsem knihu přečetla za dva dny, stále na ni myslím a nemůžu si úplně srovnat, co mi na ní vadí. Snad to, že předcházející příběhy se zakládaly na pravdě na uchopitelném příběhu. Tato kniha však byla něco jako, co by bylo, kdyby...
A to kdyby zde bylo popsáno v té nejčernější možné barvě. Záměr spisovatelky asi skutečně byl takový, uvědomit si, co máme, a o co bychom přišli, kdyby listopad 1989 nedopadl dobře. Přesto musím za sebe říct, že ty negativní pocity z knihy převážily nad těmi dobrými, protože jsem žádné nenašla.
Hlavní hrdinka je politováníhodná, je sobecká a líná. Chce jen brát. Čeká od všech jen chválu, zájem, pomoc, ale sama neumí nic z toho dát. Člověk, který má rád jen sebe, nemůže čekat, že bude šťastný.
Kniha se četla dobře, vadila mi neustálá cigareta v rukou Emy. A také jsem moc nevěřila jejímu rozhodnutí v závěru knihy.
Velmi milé a poučné čtení o skřítcích a zvířátkách pro menší děti. Četla jsem malé vnučce, která si Medovníčka, Medulku a Medulínka oblíbila a jedna pohádka před spaním jí nestačila.
Spisovatelka Lenka Chalupová umí. Její knížky mě vždy překvapí. Kyselé třešně jsou toho důkazem.
Život v Lověšicích, kam přichází v roce 1944 učitel Petr Skála, plyne poklidně. Lidé zde prožívají svá štěstí, radost, lásku. Tu zde nachází i Petr Skála. Je ale válka. Ta zrůdná a zlá, která přináší bolest, ztrátu, bezmocnost. S koncem války přichází úleva, radost, víra v nové začátky.
Události, které se v červnu 1945 stanou v Lověšicích, však poznamenají všechny. A ty, kteří jsou jako Petr, příliš hodní a lidští, kteří se nehodí do světa plného surovostí, zničí.
Zlo plodí zlo, ale trpí ti nevinní.
Mám ráda knížky Táni Vasilkové. Čtu je vždy na pohodu. Příběh Kláry, která se i ve 40 letech stále hledá, se mi líbil. Její jednotvárný život vzhůru nohama obrátí právě dopis. Dopis, který původě vůbec nebyl určen pro ni. Musí udělat velmi důležité rozhodnutí.
"Život je dar, vzácný dar a jen na chvilku, a když ho promrháme, když neuděláme to, po čem toužíme, o čem víme, že musíme udělat, prostě na to doplatíme. Už navždycky si s sebou jako okovy povlečeme své nesplněné sny."
Knížka určitě stála za přečtení. Mladý veterinář vypráví příběhy o své práci se zvířaty. Dělí se se svými zážitky, pocity, poznáním. Z knížky je cítit jeho láska ke všemu živému, k jeho povolání. Ví, že "Práce se zvířaty je na hony vzdálená od sobeckého šplhání po žebříčku sebedůležitosti. Práce se zvířaty je tak krásná, že pokoří i nejarogantnější lidi, nikde to neplatí víc než při práci s volně žijícími zvířaty." Poznává že je důležité se rozhodnout na základě intuice a zkušeností a potom respektovat základní pravidlo. "Nikdy neměň rozhodnutí." Informace v závěru každé kapitoly jsou poučné a zajímavé