Květi62 Květi62 komentáře u knih

Čokoládovna Čokoládovna Maria Nikolai

Příjemné, nenáročné čtení "provoněné" čokoládou. Knížka se dobře četla, děj pěkně utíkal. Jistě si přečtu i další díl série. Knížka obsahuje několik receptů, a proto se hodí do výzvy.

02.02.2025 3.5 z 5

Tajemství pomocnice Tajemství pomocnice Freida McFadden

Tajemství pomocnice, další kniha, kterou můžu doporučit. Opět se setkáváme s Milií. A nebyla by to Milie, aby se nesnažila pomoc za každou cenu. Ale je skutečnost opravdu taková, jak se jeví? Je tady také Enzo, ochránce Milie...
Velmi dobře napsané, děj vás vtáhne, krátké kapitoly, ale vy čtete stále dál, protože najednou je vše jinak, ale vy chcete vědět pravdu...
Těším se na další díl.

27.01.2025 5 z 5

Ještě jedny zavřené dveře Ještě jedny zavřené dveře Nuala Ellwood

Knížku jsem si půjčila kvůli čtenářské výzvě. Děj začíná příchodem policie, která chce vyslechnout Vanessu, protože byla poslední, kdo viděl zavražděného muže Geoffreyo /spisovatele dětských knížek/. A potom už jen čtete knížku, kde je chvíli "dříve" a chvíli "nyní". Nejdříve jsem se musela hodně soustředit, abych neztratila nit, ale nakonec jsem si na střídání zvykla.
Vanessa se seznámí s Connorem a má pocit, že našla toho pravého. Ale je to skutečně tak? Také vzpomínky na dětství a na příběhy z knížek Geoffreyo Riverse jsou tajemné. A v neposlední řadě je zde "záliba" Vanessy v prohlížení nemovitostí pod cizím jménem. To vše se v závěru spojí v jeden celek a rozuzlení toho, kdo byl vlastně vrah.
Pro splnění výzvy dobrá volba.

22.01.2025 4 z 5

Maluj můru nohama vzhůru Maluj můru nohama vzhůru Marta Dancingerová

Zajímavá jednohubka, která vás překvapí. Dobře promyšlený příběh, který postupně odkryje rodinné tajemství.

18.01.2025 4 z 5

Hovory s mámou: Intimní rozhovor dcery s matkou dokumentaristkou Hovory s mámou: Intimní rozhovor dcery s matkou dokumentaristkou Hana Třeštíková

Mám ráda Helenu Třeštíkovou i její tvorbu. Ráda jsem si přečetla její rozhovory s dcerou Hanou. Potěšilo mě, že Hana spolupracuje se svojí mámou a chce pokračovat v její práci na časosběrných pořadech.

16.01.2025 5 z 5

Anna ze Summerside Anna ze Summerside Lucy Maud Montgomery

Opětovné shledání s Annou. Milou, chytrou, optimistickou rusovláskou, která se nikdy nevzdává, která má plnou hlavu myšlenek a snů. Annou, která si nemůže pomoc, aby nestrkala nos do cizích záležitostí. A je to právě Anna, která pomůže všem, kdo její pomoc přijmou. Díl Anna ze Summerside se mi líbil. Anna svůj pobyt zde líčí Gilbertovi ve svých dopisech. A já se spolu s ní již těším na setkání s Gilbertem v dalším díle...

16.01.2025 4.5 z 5

Eliška andílek Eliška andílek Pavlína Jurková

Eliška andílek, Eliška rebelka, Eliška detektiv, tři knížky velmi povedené série, pro mladší školáky. Koupeno nejmladší vnučce /9let/, která je zároveň velmi dobrá čtenářka. Takže tyto tři knížky měla velmi rychle přečtené a nadšeně mi o nich vyprávěla po telefonu. Knížky jsem si přečetla a musím se za výběr pro vnučku pochválit. Pavlíně Jurkové se povedl příběh Elišky podat velmi zajímavě a vtipně. Změna bydliště, změna kamarádů, umění prohrávat... Velkým bonusem jsou i krásné ilustrace.

15.01.2025 5 z 5

Zlatí úhoři Zlatí úhoři Ota Pavel

Knížka spojuje příběhy Pavlova tatínka se zážitky autora. A tak v příbězích prožíváme léta předválečná, válečná a poválečná. Vzpomínky na dětství i dospívání je vždy spojeno s chytáním ryb. Krásně popsaná láska k vodě.

06.01.2025 4.5 z 5

Čarodějky Čarodějky Karin Krajčo Babinská

Knížku jsem si koupila na základě hodnocení oblíbených uživatelů již koncem roku. Kvůli odhalované čtenářské výzvě a bodu 2.Kniha z nakladatelství, od kterého jste zatím nic nečetli, jsem si ji nechala až na letošní rok. Přečteno za 3 dny. Kniha mě vtáhla a nepustila. Oblíbila jsem si Deboru, která pokračovala tam, kde její milovaná babička Hermína skončila. Po tragédii, dojde k opětovnému shledání se sestrou Táňou. I když jsou dvojčata, přesto jsou jako den a noc. Před námi se rozvíjí příběh, který vás donutí k zamyšlení. Příběh, který vám bude dlouho ležet v hlavě. Určitě doporučuji k přečtení.
Jediná chyba v knize, která bila do očí, bylo sázení sazeniček ředkviček, mrkve, petržele a cibule /spisovatelka určitě chtěla napsat semínek/.
Ale to nic nemění na mém vysokém hodnocení.

05.01.2025 5 z 5

Jedna dobrá věc… a život znovu začíná Jedna dobrá věc… a život znovu začíná Alexandra Potter

Tak tahle knížka byla vánoční dárek. Nikdy jsem o ní neslyšela a autorku neznala. O to větší překvapení to pro mě bylo. Knížka se krásně četla, děj pěkně plynul, náhody se stávaly důležitou součástí děju. Jako vždy, když mě knížka zaujme, jsem si vzala čistý list papíru a vypisovala pěkné myšlenky. A že jich bylo.
Hlavní hrdinka Liv odchází po rozvodu z Londýna, který vyměnila za život na vesnici, kde dříve žili její prarodiče. Těžké začátky jí pomáhá překonat Harry, starý pes, kterého si vzala z útulku. Vzít si Harryho bylo její nejlepší rozhodnutí. Spolu s ním získává nové přátele a nový pohled na život.
Ano, konec byl jako z pohádky, ale já jsem si přesně takový konec přála.
Moje první knížka, kterou jsem dočetla v tomto roce a já ji všem doporučuji.

02.01.2025 5 z 5

Staré pověsti české a moravské Staré pověsti české a moravské Alena Ježková

Knížku jsem koupila pro vnuka k vánocům. Moc hezká kniha, zajímavé ilustrace. Kromě základních pověstí, které jsou upravené pro dětského čtenáře, je zde i zajímavé shrnutí období, kdy pověsti vznikly. Za mě velmi povedená knížka. Doporučuji.

18.12.2024 4.5 z 5

Mé cesty do hlubin mozku Mé cesty do hlubin mozku Martin Moravec

Tak tentokrát jsem nečetla knížku, ale poslouchala audioknihu. Téma se sice k pečení vánočního cukroví moc nehodilo, ale byla to jediná možnost k poslechu.
Téma bylo vážné, ale velmi zajímavé a poučné. Profesor Beneš je člověk na svém místě. Jeho slova "Největší štěstí člověka je, když dělá co ho těší" mluví za všechno. Protože profesor Beneš, přestože by si již mohl užívat důchodu, dál operuje, školí, přednáší.
Nesdílím všechny jeho názory na život, ale věřím, že jako lékař bude těžko nahraditelný.

15.12.2024 4 z 5

Potom Potom Morris Gleitzman

Ve druhém díle se Felixovi, společně s kamarádkou Zeldou, podaří vyskočit z rozjetého vlaku, vlaku smrti. V ten moment si zachrání život. Jejich naděje na život nekončí, ale kolem je tolik nebezpečí... A my se o ně bojíme, je válka, příběh nekončí jako v pohádce... Velmi silný příběh, který vám nahání slzy do očí a husí kůži. Určitě nedoporučuji číst před spaním.
Celá série je psána z pohledu Felixe. Je určena dětem. Vnuk /11 let/ ji již přečetl, určitě ho velmi zaujala, ale nechtěl prozradit, jak vše dopadne. Tak jsem se dala do čtení. A musím říct, že pro mě je to velmi silné, ale těžké čtení.

06.12.2024 5 z 5

Kdysi Kdysi Morris Gleitzman

Knížku jsem si půjčila od svého 11-ti letého vnuka, který právě četl již 3.díl série. Děj se odehrává v Polsku v době 2.světové války. Židovského chlapce jeho rodiče ukryjí v katolickém sirotčinci, aby ho zachránili. Po necelých čtyřech letech Felix uteče, aby našel rodiče a varoval je. Spolu s devítiletým Felixem, který příběh vypráví, a který si různé situace vysvětluje po svém /ale mi dospělí víme, co strašného se děje/, procházíme těžkým obdobím války. Velmi silný příběh. Doporučuji.

05.12.2024 5 z 5

Kočičí lumpárny Kočičí lumpárny Petra Poláčková

Knížka, kterou jsem koupila vnučce k vánocům. Tak jsem si ji přečetla. Z pohledu 10-ti leté vnučky, která není až tak velkou čtenářkou, jsem s knížkou maximálně spokojená. Příběh rodiny, která nalezne malé, poraněné koťátko a vezme si ho domů. Doma však má již jednu /tak trochu rozmazlenou/ kočku. Jak vše dopadne a zda si kočičky porozumí, to si určitě malí čtenáři rádi přečtou. Knížka je doplněna pěknými ilustracemi.

05.12.2024 5 z 5

1000 nejkrásnějších rostlin pro zelený domov 1000 nejkrásnějších rostlin pro zelený domov Ursula Krüger

Krásná encyklopedie, ke které se ráda vracím, když hledám radu nebo pomoc při pěstování pokojových rostlin. Přehledná, křídový papír, pěkné fotografie.

03.12.2024 5 z 5

Myšlenky za volantem 2 Myšlenky za volantem 2 Marek Eben

Stejně jako první díl: milé, vtipné, úsměvné, pravdivé. Příjemná, krátká zamyšlení. Každý si najde ten "svůj" sloupek. Pohodové čtení před spaním. Doporučuji.

01.12.2024 5 z 5

Štěpán Kozub: Klaun se zamáčknutou slzou Štěpán Kozub: Klaun se zamáčknutou slzou Zuzana Burešová

Kniha rozhovorů Zuzany Burešové se Štěpánem Kozubem mě velmi překvapila.
Knížka určitě změnila můj pohled na jeho herectví. Již v něm nevidím toho "šaška", který jde často až do extrémů. Naopak, je to herec, který své povolání miluje, vše dělá naplno a nebojí se výzev. Je si vědom toho, jaké karty mu život rozdal a umí s nimi dobře hrát. Když se pro něco rozhodne, jde za tím. Dobře ví, že "Reprízy se odehrávají jenom na divadle, v životě tomu tak není".

11.11.2024 4 z 5

Když přišli psi Když přišli psi Scarlett Wilková

"Některá tajemství by měla zůstat navždy skryta"
Knížka, která vás "pohltí" a nepustí. Knížka o lidských osudech, o lidských charakterech, o tajemstvích, o zradě, o pomstě, o špatných rozhodnutích.
Živa, Ludmila, Slávek, Ondráš i Karel mají co tajit. A my spolu s nimi prožíváme období války a období nástupu komunismu. Silný příběh, který by zasloužil pokračování. Doporučuji k přečtení.

04.11.2024 5 z 5

Zásah odnikud Zásah odnikud Sandra Brown

Novou knížku od Sandry Brown jsem přečetla velmi rychle. Sandra je výborná vypravěčka. Tentokrát svůj příběh rozvíjí na pozadí velké tragédie - masové střelby na texaském výročním trhu. Tragédie, která neskutečně zasáhne, ale následně i spojí spisovatelku Elle Portmanovou a sebestředního Caldera Hudsona. Oběma se změní život. Oba chtějí znát motiv toho šíleného vraha, ale ten policii stále uniká... A také oba cítí /jak už to u Sandry Brown bývá/, že se navzájem přitahují . Velmi povedená knížka s překvapivým koncem. Doporučuji.

28.10.2024 5 z 5