L_Into komentáře u knih
Rozhovory jsou nevyvážené - některé zajímavé, některé hluboké, jiné povrchní. To ale není výtka autorům, spíš konstatování. Některé osobnosti toho prostě mají víc co říci. Mně to zaujalo a obohatilo, určitě to ale neni oddechovka k vodě. Spíš must-have pro obdivovatele Havla.
Už je to nějaký čas, co jsem knihu četla, ale líbila se mi. Nabízí přestup k udržitelně zdravějšímu životnímu stylu. Učí principům správného stravování (včetně vážně chutných receptů, velikostí porcí, vyváženosti složek jídel) a dostatečného pohybu (cviky, tipy). Smyslem onoho inzerovaného 12titýdenního programu je naučit se žít zdravěji a lépe napořád, ne rychle shodit (a zas to nabrat).
Našla jsem zde vše, co jsem hledala. Kniha obsahuje rozumné rady, snesitelné množství product placementu a pěkné grafické zpracování.
Recepty mi nepřišly úplně využitelné, obsahovaly spoustu ingrediencí, které bych do příkrmu zařazovala spíše opatrně - nadýmavý květák, alergenní rajčata... ale odborná část je praktická. Jen jsem narazila na nesrovnalost v doporučené gramáži masa podle věku, jinak jsem se dozvěděla užitečné věci. Psáno příjemným jazykem.
Tahle kniha se tváří jako odborná, ale přitom je to spíš pamflet. Neupírám autorovi znalost oboru, ale takto radikální přistup - často v kontrastu s aktuálně žitou praxí - přece nelze uvádět bez konkrétních zdrojů. Je to nedůvěryhodné. Použitý styl ani nekomentuji.
Graficky moc příjemná knížka. Ale víc nic. Překlad působí místy trochu kostrbatě, ale hlavně je to prostě pro jinou cílovku. Myslela jsem si, že se dočtu také něco o tom, jak zvládnout první mateřství v psychické pohodě a s nadhledem. Našla jsem místo toho pouze návod, jak se co nejdřív dostat fyzicky do formy a nic neřešit - Ta změna života o 180 stupňů si přece po pár týdnech sama sedne, ne? *mrk mrk* U me si třeba nesedla, takže řeším jiné věci, než dokonalou postavu. Asi nejsem ta schopná matka, pro kterou toto psali :)))
Neuměla jsem si představit, že by kniha mohla být o ničem.... tahle je. Rádoby vtipná, úplně k ničemu :)
Šikovná knížka s tipy na aktivity, které podpoří motoricky vývoj miminka. Víc bych v ní ale nehledala. Paní Kiedroňová je odbornice ve svém oboru, to jistě, jinak ale má své osobní názory, se kterými člověk nemusí úplně souznět. O tom, kdy začít svému dítěti nastavovat režim a jak se k němu chovat, si každý rodič rozhodne sám. Pokud by si chtěl nechat poradit, doporučuji spíše knihu dětského/vývojového psychologa než fyzioterapeutky a plavkyně :)
Zajímavá kniha publikující výsledky výzkumu mateřství současných Češek. Jaké zaujímají přístupy k výchově, co pro ně znamená kojení, kolik hodin denně naspí? :) Čtivé hned z několika důvodů - většina respondentek byly prvorodičky okolo třicítky. Čtenář tedy nahlédne do toho, jak mateřství prožívá aktuálně plodící generace. (Vážně jsou pro ně důležitější rady z internetových fór než zkušenosti vlastních matek? Apod.) Shrnutí: české mladé maminky dají mnohem více na selský rozum, než by se často mohlo ze sítí zdát. Pro mne jako čerstvou maminku prvního dítěte bylo zajímavé zjistit, jak "to" mají ostatní a co mě pravděpodobně ještě čeká (sledovaly se první tři roky od narození dětí). Srozumitelné i pro nesociology.
Na Waltariho úroveň poměrně nezralá knížka. Vzhledem k tomu, jak mladý ji napsal, to však není míněno jako výtka. Kdybych ji četla na prahu dvacítky, asi bych s ní cítila hluboké souznění. Že mi ale její čerstvý překlad zkřížil cestu až teď, mohla jsem si četbu "pouze" užít, vychutnat atmosféru meziválečné Evropy a nechat se nést duchem doby, ve které myšlenky, jež měly později inspirovat nacismus, nebyly zdiskreditované, ale pouze vzrušující a přitažlivé.
Jako celek to pochopitelně nefunguje, několik povídek bylo ale povedených. Jednoznačně nejvíc mě dostala Urbanova Štědrá noc, atmosférou evokující až E. A. Poa.
Kniha rozhodně stojí za přečtení a s téměř stoprocentní jisototu vyvolá u čtenáře řadu hlubokých úvah. Je však třeba mít neustále na paměti, že se nejedná o empiricky důkladně podložený akademický text, ale spíše o autorův příspěvek k mýtům československé historie.
Jak si snadno a rychle zjednodušit život. Doporučuji všem, které třeba ani nezajímá time management, ale cítí, že si potřebují přerovnat priority každodenního života, aby se ze všech svých povinností nezbláznili a zvýšili svůj potenciál.
Apokalyptický příběh, ve kterém zkázu nepřináší jaderné zbraně ani cizí tělesa z vesmíru, ale příroda, které dle autora jasně po právu došla trpělivost s nadutou snahou člověka spoutat ji a zneužít. Originální a velmi čtivé.
Autor na můj vkus knize vtiskl příliš přepjatou, rádoby dramatickou formu. Působí spíš jako předpřipravený scénář pro dokudrama. Téma k zamyšlení jistě nabízí, ale forma shazuje obsah.