LadyLane LadyLane komentáře u knih

Pozornost - Skrytá cesta k dokonalosti Pozornost - Skrytá cesta k dokonalosti Daniel Goleman

Očakávala som, že kniha s takýmto názvom bude viac zameraná na pozornosť, jej vlastnosti a "anatómiu". Ale autor si trochu viac odbočil k mindulness a emocionálnej inteligencii. Tiež mi chýbali rady, prípadne nejaké cviky k jej rozvíjaniu (okrem spomínanej všímavosti).

02.11.2021 3 z 5

Stačí jen málo	- 52 způsobů, jak rozvíjet klid mysli pomocí neuropsychologie Stačí jen málo - 52 způsobů, jak rozvíjet klid mysli pomocí neuropsychologie Rick Hanson

Ako už z názvu vyplýva, kniha sa zaoberá množstvom spôsobov, ako sa sprítomniť, nájsť súcit so sebou, získať väčší vhľad do osobného aj spoločenského života a to všetko s odtlačkom neuropsychológie- logicky, stručne a zároveň zrozumiteľne popísané mechanizmy nášho mozgu a tela, ktoré vysvetľujú, ako fungujú jednotlivé cvičenia, čo dodáva na dôveryhodnosti.

"Ak sa staráte o minúty, roky sa o seba postarajú samé."

29.05.2021 5 z 5

Ako som sa stal sám sebou Ako som sa stal sám sebou Irvin D. Yalom

Táto kniha sa ma hlboko dotkla napriek tomu, že vlastne rozoberala viaceré oblasti len povrchne. Je zaujímavé čítať o psychoterapeutovej úzkosti, o existenciálnych otázkach, ktoré v sebe celý život rieši, o akademickom živote a cestovaní, o rodinnom živote a nakoniec bilancovaní.

Trochu ma vyrušili kapitoly ohľadom vzniku kníh, ktoré pôsobili násilne, na druhú stranu mi poskytli jasnú predstavu, čo od neho ešte čítať budem a čo nie.

17.12.2020 5 z 5

Znám tajemství Znám tajemství Tess Gerritsen

Po dlhšej dobe som sa k Tess vrátila, a teda musím sa priznať, že už som zabudla, ako vie písať. Podáva presne toľko informácií, aby to bolo pútavé, aby to vŕtalo v hlave a zároveň, aby si čitateľ nevedel domyslieť všetko. Nebola som schopná odtrhnúť sa od nej, klobúk dole.

16.10.2020 5 z 5

Pol Potov úsmev Pol Potov úsmev Peter Fröberg Idling

Kambodža v súčasnosti, v minulosti, historický kontext, genocída, vojna vo Vietname, USA a Čína, rozhovory, príbehy, životy, množstvo zdrojov- to všetko v krátkych kapitolách, ktoré ťažkú a komplexnú tému svojou stručnosťou robia zrozumiteľnou a pútavou.

11.08.2020 5 z 5

Lovec očí Lovec očí Sebastian Fitzek

Z 1 som mala veľmi rozporuplné pocity, preto som 2 čítala s oveľa väčšu rezervou a nadhľadom. Rozuzlenie bolo naozaj prekombinované a v jeho kontexte požiadavka na Zorbacha zo začiatku knihy vôbec nedáva zmysel.

09.07.2020 3 z 5

Sběratel očí Sběratel očí Sebastian Fitzek

Mám rozporuplné pocity. Veľmi čtivá kniha, aj keď po chvíli človek príde na to, že nič nie je také, ako sa hlavnej postave na prvý pohľad javí a napínavý koniec kapitoly je len samoúčelový. Schopnosti Aliny tiež v knihách moc neobľubujem, dobrú polovicu knihy som netušila, čo očakávať, potom sa mi všetko vyjasnilo skôr, ako to explicitne vyjadril autor.. Pointa bola uspokojujúca, detaily menej.. Hovorím, rozporuplné.

03.05.2020 3 z 5

Psychosomatická prvouka Psychosomatická prvouka Radkin Honzák

Ako spomína sám autor, v knihe sa neusiluje o systematickú koncepciu, je to len prvouka jeho predstáv. Občas adresovaná primárne lekárom a aj jazyk je miestami ťažší, medicínsky. Kapitoly sú však zaujímavé a aj pri preskočení medicínskych termínov je porozumenie jednoduché.

26.02.2020 4 z 5

Dievča v ľade Dievča v ľade Robert Bryndza

Knižka sa číta ľahko, no dej je v princípe predvídateľný, vrah vzhľadom na počet a charakter postáv tiež. Uvidíme, či autor v ďalších pokračovaniach prekvapí.

13.05.2019 3 z 5

Bohyně v domácnosti Bohyně v domácnosti Sophie Kinsella (p)

Neviem sa zbaviť dojmu, že túto knihu písali dve autorky (tínedžerka s tendenciou prehnane zveličovať, dramatizovať a miestami byť nasilu vtipná a zároveň dospelá žena s nadhľadom a schopnosťou dokonale vtiahnuť čitateľa do pocitov hlavnej postavy). V dvoch tretinách knihy ešte k tomu prichádza s motívom hodným detektívky, čo si o niekoľko strán rozmyslí a daná udalosť slúži len k patetickému rozuzleniu deja. Nehovoriac o tom, že všetky udalosti od toho momentu sú megazostručnené až odfláknuté. Napriek tomu občas píše s nenúteným vtipom, ktorý má potenciál zamilovať si ho. Občas.

"Napadlo ji, že s tebou možná...špatně zacházeli." Díva se na druhou stranu. "Jsi tak napjatá a nervózní."
"Vůbec nejsem napjatá a nervózní," namítnu okamžitě. Možná trochu napjatě a nervózně.

24.01.2014 2 z 5

Obraz Doriana Graye Obraz Doriana Graye Oscar Wilde

"Lord Henry se dosud nevrátil domů. Chodil vždycky pozdě, ze zásady; jeho zásadou bylo, že přesnost je zloděj času."

29.12.2013

Dymová clona Dymová clona Jørn Lier Horst

Čakala som, kedy sa to rozbehne.
Čakala som, kedy sa to zamotá.
Čakala som, kedy príde napätie.
Čakala som na wow moment.
Márne. Vnímam veľký kontrast oproti jednotke a som zmätená z lepšieho hodnotenia dvojky.

06.02.2025 2 z 5

Moderná psychológia: Rýchlokurz duševného zdravia Moderná psychológia: Rýchlokurz duševného zdravia Denisa Moravčík Debrecká

Publikáciu vnímam veľmi pozitívne. Je to naozaj síce taký rýchlokurz, ale spomenuté je všetko podstatné, obsahuje konkrétne techniky a zároveň je okorenený zaujímavými štúdiami. Taktiež osobný jazyk, ktorým autorka prehovára k čitateľom je príjemný.
Vyrušujúco na mňa pôsobili dve veci- reklama na Symprove, kde mi ešte aj chýbala citácia k účinkom spomínaných kultúr na duševné zdravie (pričom citácií je kniha plná) a ukončenie knihy. Fakt som dvakrát kontrolovala, či sa mi nezlepili strany, vzhľadom na spomínaný osobný tón knihy mi tu veľmi chýba záver.
V každom prípade sa teším na ďalšie počiny autorky! :)

30.01.2025 4.5 z 5

Rosnička Rosnička František Kozmon

(SPOILER) Sklamaná som. Dve vyšetrovacie miesta na mňa pôsobili veľmi nesúrodo a hlavne! Keď máte od začiatku malý počet postáv, tak hneď ako sa niečo trošku viac dozviete o popise vraha, je vám jasné, kto ním je. A čo ma ešte nepríjemne prekvapilo- to si fakt nezistili identitu Jeleňa? :D

V každom prípade p. Kozmon píše bez zbytočných omáčiek, opisov, k veci, k dialógom a to čiastočne vyvažuje moju nespokojnosť s príbehom a držím palce trojke:)

21.12.2024 3 z 5

Dvůr křídel a zmaru Dvůr křídel a zmaru Sarah J. Maas

(SPOILER) Neviem, čo si myslieť. Autorka má dar dychberúcich opisov, vie prekvapiť, vystavať napätie, vtiahnuť do prežívania postáv. Škoda, že si nedovolila prísť o postavy. Vo vojne je to očakávané.. a spôsob, akým si to nedovolila a vlastne len naťahovala čitateľa a ešte k tomu skopírovala samu seba a finále 1.časti ma dosť sklamal.

22.10.2024 3 z 5

Kamenné nebe Kamenné nebe Nora K. Jemisin

V poďakovaní autorka uviedla, v akej životnej etape sa pri písaní nachádzala a že téma materstva je hybnou časťou príbehu, pričom tá emocionalita doslova presakuje z knihy. A toto si ja aj odnášam. Ale keby som nebola matkou, tak asi budem kritickejšia aj k vývinu postáv, aj k častiam knihy, ktoré sa mi mimoriadne ťažko čítali (Syl Anagist).

"Už ale začínam chápat, že lidé věří tomu, čemu věřit chtějí, a ne tomu, co mají skutečně před sebou, co vidí, čítí a na co si mužou sáhnout."

27.02.2024 4 z 5

„Neposlušné“ deti neexistujú „Neposlušné“ deti neexistujú Kate Silverton

Ja som z knihy veľmi príjemne prekvapená. Mechanizmy stresovej reakcie a možnosti jej regulácie sú majstrovsky prevedené do metafory so zvieratkami a myslím, že sa dá použiť nielen pri výchove detí. K tomu si pripočítajte množstvo techník a rád ako sa zachovať vo vybraných situáciách.

Žiadna kniha vám nevychová dieťa a aj tie techniky chcú veľa cviku a trpezlivosti, avšak každá kniha, ktorá ma dovedie k zamysleniu sa nad sebou a súcitu s dieťaťom hádžucim sa o zem si zaslúži ocenenie :)

(Ale áno, aby som ju nevynášala len do nebies, aj mne už začala vyskakovať vyrážka po každej vete "Neposlušné de.... "ach, nedokážem to ani dopísať.)

08.02.2024 5 z 5

Smrť Smrť Anton Heretik

Pri tejto knihe som si uvedomila, aké dôležité sú skúsenosti a životná etapa čitateľa, aby porozumel téme a aj teóriam napr. Freuda či Fromma. 15 rokov dozadu to bolo pre mňa viacmenej memorovanie.

Chcela by som však viac. Viac kazuistík. Viac osobných pohľadov autorov na rôzne perspektívy. Z každej kapitoly samostatnú knihu.

A vtipných vsuviek je tak akurát, pričom sú brilantné.
"Tak ako samovražedných atentátnikov čaká podľa niektorých vykladačov islamu po mučeníckej smrti 70 panien. (To je nejaká odmena? Musí to byť pekná fuška!)"

29.01.2024 5 z 5

Brána z obelisků Brána z obelisků N. K. Jemisin (p)

Evilunicorn to vystihol pomerne presne. Jednotka mala dynamické dejové linky a ich rozuzlením dvojka proste stratila šarm. Dokonca váham, či sa pustím do trojky.

Bavil ma však aspoň autorkin nenútený humor.
" Nezbude ti než ji vysvětlit, že tá velká ženská se záhadně pokřiveným řebríčkem hodnot dospěla k závěru, že bývalá geomestka beze spolu a se sociálními dovednostmi šutru představuje vrchol přitažlivosti. "

27.01.2024 3 z 5

Záhrada umenia Záhrada umenia Michaela Ella Hajduková

Moja prvá kniha od autorky a veľmi príjemné prekvapenie. Začítala som sa hneď a zvedavosť mi nedala knihu odložiť, bavili ma všetky línie. Dva mínusy sú: na môj vkus priveľa odkazov na Harryho Pottera (práve tu pôsobili detinsky) a rozvláčny koniec. Tam, kde iné knihu gradujú, sme tu asi 50 strán uzatvárali príbeh.

01.01.2022 4 z 5