LadyLane komentáře u knih
Určité časti autorka rozoberá s citom, trefne a stručne a určité, zväčša tie, ktoré predstavujú jej aktivity, až príliš dopodrobna. Miestami teda veľmi inšpirujúca kniha so zaujímavými myšlienkami, miestami sa pomerne dosť opakuje a tiež je citeľná rozdielnosť našich kultúr.
Ako spomína sám autor, v knihe sa neusiluje o systematickú koncepciu, je to len prvouka jeho predstáv. Občas adresovaná primárne lekárom a aj jazyk je miestami ťažší, medicínsky. Kapitoly sú však zaujímavé a aj pri preskočení medicínskych termínov je porozumenie jednoduché.
Brutálne, áno. Aj téma zaujímavá. Ale niečo mi v tých carterovkách chýbalo a nevedela som to uchopiť. Pri tomto dieli mi to došlo. Napätie. Knihám chýba napätie.
Chcelo by to novšie, doplnené vydanie, celkom by ma zaujímalo, ako dopadli tie štúdie, do ktorých sa pustili v 90.tych (!) rokoch.
Najprv musím poznamenať, že Carter píše tak čtivo, že napriek mojej kritike ma priam ťahá čítať ďalší a ďalší diel.
Avšak v tejto knihe sa mi to nejak vlieklo. Vraždilo sa a pritom sme sa nikam neposúvali.. a čo ma čoraz viac vytáča je, že autor robí zo svojich postáv blbečkov. Chápem, že musí čitateľovi vysvetliť, čo sa deje, ale kvôli tomu urobiť šéfku oddelenia absolútne nechápavú a Hunterovho parťáka len o niečo viac schopného ako šéfku..
Po veľmi dlhom čase kniha, pri ktorej som nepremýšľala nad pozadím a rozuzlením, len som si užívala dej. Pre mňa je však to rozuzlenie trošku menej uveriteľné, preto len 4*. No veľmi sa teším na ďalšie!
Už som zabudla
- aký je Kepler brutálny a občas dráždivo extrémny
- aké je pre mňa neprirodzené čítať v prítomnom čase (slovenský preklad)
Pamäť osviežená.
Vďaka názvu som mala na začiatku pocit zdržovania od hlavného príbehu, nakoniec to však všetko pekne zapadlo do seba.
Kniha je rozdelená na dve časti- pred a po diagnóze. Pokiaľ očakávate len melancholické stránky, nad ktorými si poplačete, nečítajte ju. Pretože prvá polovica až strhujúco opisuje prax doktorov a druhá sa viac zaoberá hodnotami a zmyslom.
Ja som si autorov štýl zamilovala, jeho realistický opis duše medika, ktorý hľadá balans v každodennej práci medzi empatiou a odstupom, jeho úprimnosť a otvorenosť aj o tej cynickej stránke práce, ako nám nemaže med okolo úst.
A keď k tomu prirátame tie svieže opisy..!
Predtým som poznala číslo, táto knižka mi umožnila čiastočne poznať zlomok ľudí. Vedela som, ako to končí a napriek tomu som zúfalo dúfala v iný záver. A tá bezmocnosť pri opise činnosti polície..
Bryndza píše čtivo od prvej knihy, ale táto je prvá v sérii, čo ma naozaj aj bavila.
Fantastická, komplexná kniha o tréningoch, plná príkladov z praxe, konkrétnych aktivít, odporúčanej literatúry a web stránok.
Oproti jednotke autor používa iné postupy v príbehu týkajúce sa zločinov, čo je výborné, na druhú stranu čítame znovu o tých istých prekážkach vo vyšetrovaní, čo je otravné.
Za mňa priemer a nedostať na Vianoce 3. diel, ďalej by som nečítala. Tak snáď prekvapí.
Knižka sa číta ľahko, no dej je v princípe predvídateľný, vrah vzhľadom na počet a charakter postáv tiež. Uvidíme, či autor v ďalších pokračovaniach prekvapí.
Moje prežívajúce ja zažilo príjemné chvíle, moje pamätajúce ja musí knižku ešte párkrát prelúskať, aby som hodnotila aj na základe novonadobudnutých poznatkov.
Ďalšia výborná kniha od Dána.
Veľa vážna, ale aj veľa vtipu. Zaujímavé prípady aj pozadie.
Len to uzatvorenie na posledných stranách mi prišlo také deadline-ové: rýchlo- rýchlo dopísať.
Niekoľkokrát som čítala opis tých istých postáv a ani raz som nemala pocit, že sa autor opakuje. A to je vec nevídaná.
Prvé kapitoly zaujímavé, hnev vykresľovaný komplexne. Príklady sa síce opakujú, ale je ich viac a pokrývajú širšiu oblasť. Lenže. Domnievam sa, že som pri nich narazila aj na chybu.
Podkapitolu Depresia síce autor uvádza v zmysle duševnej poruchy, ale odporúčania sú vhodné skôr pri smutnej nálade.
Nápad za milión.
K piatej hviezdičke mi občas chýbajú širšie kontexty určitých výrokov.
Ale keď otvorím knihu takmer na hociakej strane, je mi do smiechu. A potom do plaču.