lampernaqui lampernaqui komentáře u knih

Korzár Korzár Clive Cussler

Záchrana ministryně, teroristé, skryté poklady, otroci, máme tu všechno možné namíchané dohromady. Jako vždy hromada akce od začátku do konce, přehnaná ad absurdum - ale to prostě k Cusslerovi patří. Příjemné odpočinkové čtení na jeden dva dny.

29.06.2015 4 z 5

Morová loď Morová loď Clive Cussler

Skvělá odpočinková zálěžitost, nic víc, nic míň. Znovu chce někdo zničit svět - tentokrát ale jinak než jsme zvyklí, ačkoliv (snad nebude moc spoiler) téma přelidnění planety je v poslední době docela časté.

29.06.2015 4 z 5

Počátek zkázy Počátek zkázy James Rollins (p)

Příjemná oddychová četba o nových "členech" Sigmy - používám uvozovky, jelikož se jedná o pouhou spolupráci se Sigmou. Aneb jak procestovat Rusko a Jižní Afriku společně se psem po boku pod rouškou denního světla a za zvuků kulek. Přítelkyni se do knihy nechce (a to má Rollinse ráda), protože by se neustále strachovala o psího hrdinu. A nedaří se přemluvit ani tím, že spoileruju: pejsek přežije. :) Určitě prý může utrpět zranění... no, však ona se nakonec přemůže a nechá se dobře bavit jako já.

22.06.2015 4 z 5

Zima světa Zima světa Ken Follett

Pokračování ságy, tentokrát v průběhu druhé světové války. Přiznám se, už dlouho jsem knihu neměl rozečtenou dva týdny. Ale vůbec mě to k ní netáhlo. U první dílu jsem se do příběhu tak v polovině dostal, ale tady to bylo prokleté. Od autora mám rád jeho starou Anglii a Pilíře s pokračováním. Tohle, ačkoliv je to psáno stejnou formou, tolik nebavilo. Ale poslední díl si samozřejmě přečtu.

22.06.2015 3 z 5

Pád titánů Pád titánů Ken Follett

Chvíli mi trvalo než jsem se do děje dostal. A i tak jsem četl pomaleji, jelikož se jednalo o období, kterému moc neholduji - oproti Pilířům, kde mi doba byla sympatičtější. Tady čtu opravdu pomalu, abych se vyznal v různých politických diskusích, ale prokopal jsem se tím a hned do dalšího dílu. První světová válka za námi, přichází další v pořadí.

01.06.2015 4 z 5

Proti všem Proti všem Alois Jirásek

Po třech knížkách od stejného autora mě už stará čeština nezpomalovala. Četlo se to dobře, husiti "doblí", všichni ostatní "okliví"... Dále na řadě Husitský král a Bratrstvo. Kdo by to čekal, že začnu číst Jiráska, ale když už člověka nenutí povinná četba, ale může to zkusit sám od sebe, hned je to jiné. Ale je samozřejmě třeba proložit to nějakou dobrou fantasy.

18.05.2015 3 z 5

Na věky věků Na věky věků Ken Follett

I pokračování první bichle je bichle. A je stejně kvalitní. Stále se nacházíme ve stejném měste Kingsbridge, jen se děj posunul dále, takže obyvatelé čelí noční můře v podobě moru. Znovu souboj mezi cechy a církví, několik generací řeší staré i nové spory, prostě vše, jak to ve správné historické sáze má být. Jsem spokojen. Snad se někdy podívám i na televizní zpracování.

13.05.2015 4 z 5

Pilíře země Pilíře země Ken Follett

Zjišťuji, že největší počet jsem nějak přestal dávat (maximálně u knih, které jsem kdysi četl a je to víceméně nostalgická záležitost). Jsem zvědav, kdy dám nějakou "pětku", protože i přesto, že zbožňuji tyto tlusté historické ságy, dal jsem za čtyři. Vše se točí kolem stavby katedrály, máme tu intriky na všech stranách, jednou vyhraje jedna strana, podruhé druhá... a tak nějak se to střídá desítky let. A člověka to baví a sleduje život normálních lidí v té době.

04.05.2015 4 z 5

Sběratel kůží Sběratel kůží Jeffery Deaver

Dobrá detektivka s ochrnutým detektivem, k jejímu přečtení je kupodivu nutné znát předchozí díly, aby člověk znal několik vedlejších postav. Já jsem sice všechny četl, ale moje paměť je děravá jako cedník a proto jsem musel hodně dolovat informace. K příběhu moc psát nechci, protože bez spoilerů to asi nepůjde. Snad jen že nepřijdete o zajímavé vraždy, o zvraty, o zvraty ve zvratech a tak dále. Nějaké zásadní odhalení se na konci podle mého nekoná, všem je to asi jasné, ale stejně jsem chtěl vědět, jak a proč a jakým způsobem se to Lincoln dozví.

28.04.2015 4 z 5

Smrt ve Vratislavi Smrt ve Vratislavi Vlastimil Vondruška

Příjemná oddychová detektivka, přesně taková, jakou ji mám od Vondrušky rád. Nic víc, nic míň. Oldřich s manželkou a panošem pátrají po zmizelém, k tomu nějaké ty vraždy... sklepnice, úředníci, hostince... vše, jak má být. Člověk knížku přečte v klidu za jeden den.

28.04.2015 4 z 5

Cesta sněžných ptáků Cesta sněžných ptáků Robert Lyndon

To se četlo samo, podobné knihy mám rád. K dokonalosti chyběl jen ždibíček. Rád si přečtu pokračování Vallona o jeho dalším putování po světě. A že toho tady procestoval. Zase se člověk dozvěděl něco nového - minimálně o tom, jak cenění byli tito dravci v dávných dobách. Vřele doporučuji.

21.04.2015 5 z 5

Ničitel světa Ničitel světa David L. Golemon

Nebylo to špatné, ale přiznám se, že jsem čekal něco úplně jiného. Klasické scifi s vesmírnou invazí, záchranou celého světa malým dítětem a podobná klišé. Nakonec jsem dostal podivný mix čehosi, co vypadalo, jako kdyby horror Chvění (Tremors) natočil někdo od armády. Chytání podivného tvora, který je právě tím Ničitelem s velkým N. Čekal jsem vir, talíř, velkého gigantického robota, rozšlapávajícího papundeklové automobily, ale ne toto... byl to rychle se množící tvor. Ale četlo se to dobře a rychle, jen těch překlepů bylo v knize příliš.

21.04.2015 3 z 5

Chaos Chaos Jack Du Brul

Možný spoiler. Na začátku knihy příběh bavil, vtipkovalo se mezi hlavními hrdiny, zajímavá akce a nápad, jenže čím více se to blížilo konci, tím více klišé a nudy to na sebe nabalovalo. Neříkám že jiné podobné knížky nejsou plné klišé (Rollins, Cussler,...) jsou, ale jsou zábavné po celou dobu. Dalo mi celkem práci se dokopat k dočtení, ale příběh o nebezpečí uvnitř Alexandrovy hrobky se nevyvedl. Takže nejvíc zábavy z románu si pro sebe urval starý skoro nepohyblivý důchodce, který rád jezdí autem a rád vsází. A snaží se klaďasovi přebrat jeho holku.

10.04.2015 2 z 5

Zajatci z pravěkého moře Zajatci z pravěkého moře Steve Alten

Nakonec se Steve Alten polepšil a po nudném třetím dílu naservíroval možná nejlepší z celé série. A nacpal do něj úplně všechno, co mohl, a kupodivu to drželo pohromadě a já to shltnul rychle jako Meg pomalého plavce. Jeden megalodon vám nestačí? Co takhle jeden a spousty dalších? Málo? Tak přidáme hromadu nebezpečného potápění a desítky dalších obřích mořských potvor, proti kterým je Meg jen prcek. O zábavu bude hned postaráno.

07.04.2015 4 z 5

V pradávných vodách V pradávných vodách Steve Alten

Tohle se bohužel moc nepovedlo. Nahnat žralokovi do tlamy partu výrostků, to by mi tak nevadilo, spíš o nich tři sta stran číst, jak jsou dobrý a jak adrenalinově žijí. Tento díl se trošku vymknul kontrole a už se nejednalo o zábavné béčko, jako předešlé díly. Snad se to v dalším pokračování napraví.

07.04.2015 2 z 5

Hlubina Hlubina Steve Alten

Čistokrevný odpočinkový román o veleobřím megalodonovi, tentokrát uvězněném v obřím akváriu, kde třikrát denně pózuje návštěvníkům. To by bylo, aby se nedostal ven na širé moře a tropil plavcům neplechu. Od knihy neočekávat filosofické úvahy, má jenom bavit... a to splňuje na jedničku.

30.03.2015 3 z 5

Zóna pandemie Zóna pandemie Jeff Carlson

Konečně, celá trilogie je za mnou a musím říct, že ačkoliv to mělo lákavou obálku, která v knihovně vypadá pěkně, obsahově veliká nuda. Měl jsem co dělat, abych všechny díly dočetl. U žádného z hrdinů mě nezajímalo, co se s ním stane, takže někde byla asi chybka. Ale jak jsem napsal, je to za mnou, můžu se v knihovně přesunout dál. Ale pandemii o nanobotech raději od někoho jiného.

30.03.2015 1 z 5

Válka s pandemií Válka s pandemií Jeff Carlson

Ani druhý díl příliš nebavil. Jelikož se jednalo o jiného překladatele, tipuji, že tímto to nebylo a opravdu tak nudné věty byly v originální verzi. Aneb jak napsat apokalyptický román a posledních přeživších lidského pokolení tak, že člověk bude knihu neustále odkládat a hledat si místo ní nějakou záživnější činnost - například koukat do zdi.

26.03.2015 2 z 5

Rok pandemie Rok pandemie Jeff Carlson

Velké zklamání. Takové, že se mi moc nechce do dalších dvou dílů. Ale jelikož jsem si před časem řekl, že přečtu úplně vše, co mám nakoupeno v knihovně (a nevzdal jsem to ani u Jiráska), tak se do nich pustím. Příběh o pandemii, kde byl zbytek lidstva přinucen žít na vrcholcích hor mohl být pekelně dobrou zábavou. Apokalyptické procházení mrtvého světa, vývoj nové protilátky, vzteklá zvířata... už to vidím... King to viděl taky... Carlson ne. Napsal knihu, která každým dalším odstavcem nudí, místo aby bavila.

23.03.2015 2 z 5

Rodokmen smrti Rodokmen smrti James Rollins (p)

Povedený příběh, který se tentokrát točí kolem Bratrstva. Po několik knížek hlavní hrdiny obtěžovalo jako protivné mouchy, neustále kolem nich kroužilo a do všeho strkalo nos, tentokrát je to opačně. Je třeba se podívat do hlavního sídla a Sigma to vezme z gruntu. Akce střídá akci, přesně jak od autora čekáme.

16.03.2015 4 z 5