lencin lencin komentáře u knih

Spravedlnost podle Selba Spravedlnost podle Selba Bernhard Schlink

Výborné. Trochu mi připomínalo P. Marlowa, ale v Německu.
Konfrontace s vlastní vytěsněnou nacistickou minulostí.

06.06.2019 4 z 5

Daleko v srdci Daleko v srdci Mark Slouka

Silná kniha. Obdivuju autorovu statečnost podívat se na život svůj i své rodiny pravdivýma očima. Smekám.

27.05.2019 4 z 5

Skleněný pokoj Skleněný pokoj Simon Mawer

Příběh slavné brněnské vily Tugenhat a jejích obyvatel v divokém 20.století. Tato Mawerova kniha se mi moc libila.

04.05.2019 4 z 5

Kedrigern a hlas pro Princeznu Kedrigern a hlas pro Princeznu John Morressy

Zábavné, opravdu jsem se bavila a pobavila. Obzvlášť se mi líbilo, že Princeznin hlas byl vlastně spíš na závadu.

02.04.2019 4 z 5

Povětroň Povětroň Karel Čapek

Příběh "spadlého" letce očima jasnovidce, jeptišky a básníka. Příliš mě na rozdíl od jiných knih K. Č. nezaujala.

27.03.2019 3 z 5

Gottland Gottland Mariusz Szczygieł

Výborné. Pohled na některé významné Čechy a Češky 20. století očima Poláka.
Tomáš Baťa, Lída Baarová, Han Procházka, Marta Kubišová a další.....

10.03.2019 4 z 5

Žluté oči vedou domů Žluté oči vedou domů Markéta Pilátová

Román odehrávající se v 80.letech 20.století v ČSSR a v Latinské Americe. Příběh o hledání lásky a cesty k sobě samému. Více generací. Průniky. Propojené příběhy čtyř žen. Exotická Brazílie vs. éra československého socialismu. Odvaha odejít do emigrace vs. strach ze z ní vrátit. A jak důležité je i v dnešní rychlé, těkavé a pohyblivé době mít své opravdické "domů"?
Moc hezké.

06.03.2019 4 z 5

Sova Sova Samuel Bjørk (p)

Druhý případ Holgera Muncha a Mii Krügerové.
Hezky napsané, čtivé a zajímavé. V něčem pro mě trochu předvídatelné.

14.01.2019 3 z 5

Průvodce smrtelníka Průvodce smrtelníka Ondřej Nezbeda

Výborně napsané. Hluboké, citlivé a velmi se dotýkající mého nitra. Děkuji.

14.01.2019 5 z 5

Johana Johana Pavla Horáková

Hezky napsaný, čtivý příběh o osudech Johany a její maminky,osmdesátá léta až současnost. Něco chybí, možná je kniha příliš předvídatelná.

26.11.2018 3 z 5

Panda v nesnázích Panda v nesnázích Markéta Lukášková

Hezký a zajímavý příběh mladé autorky. Popisy Tereziných stavů mi přišly velmi silné. Jen to prolnutí příběhů Marie a Terezy mi tam moc nepasovalo a přišlo mi takové nedovysvětlené.

05.11.2018 4 z 5

Kočičí host Kočičí host Takaši Hiraide

Jemné a dojemné, ale nijak výrazné a upřímně nechápu, proč byla kniha tak nadšeně přijímána....

18.10.2018 3 z 5

Pohyblivý písek Pohyblivý písek Henning Mankell

Bilancování a zároveň příběh lidskosti. Dojemné....

16.10.2018 4 z 5

Utajená láska prezidenta Masaryka : Oldra Sedlmayerová (1884-1954) Utajená láska prezidenta Masaryka : Oldra Sedlmayerová (1884-1954) Petr Zídek

Bylo to zajímavé,ale nijak oslňující.

03.04.2018 3 z 5

Příběh nového jména Příběh nového jména Elena Ferrante

Výborné. Adolescence- objevování svých emocí i těl. Cesty Lenù a Liny se postupně rozdělují,ale pořád pro sebe zůstávají důležité.

03.03.2018 5 z 5

Co odvál dým aneb Jak jsem přežil holokaust Co odvál dým aneb Jak jsem přežil holokaust Miloš Bondy

Mrazivé vzpomínky na koncentrační tábory, kterými autor prošel. Měl by si přečíst každý!!!

15.02.2018 4 z 5

Ptačí žena Ptačí žena Lenka Chalupová

Hezký příběh z Přerova

11.02.2018 4 z 5

Krasojezdkyně Krasojezdkyně Jojo Moyes

(SPOILER) Miloučký a pozitivní příběh ze současné Anglie a Francie. Sára je 14letá dívka,která má koně a dědečka (Papy) a nic jí nechybí . Pak však dědeček dostane mrtvici,je v nemocnici upoután na lůžko a Sára se protlouká sama. Shodou okolností se dostane k rozvádějícím se manželům Natdhe a Macovi.
Dojalo mě to a dobře se to četlo, ale velká literatura to není. Ale u srdce to zahřálo,takže dobrý dojem trvá.

05.02.2018 3 z 5

Stoner Stoner John Williams

Poklidná, a přitom dramatická kniha o životě Williama Stonera. Milé a dojemné, hlavně tím neurčitým pocitem ztráty,smutku a míjení se.

03.02.2018 4 z 5

Opuštěná společnost Opuštěná společnost Erik Tabery

Velmi zajímavé a poučné, ale také smutné. Doporučuji.

02.01.2018 5 z 5