Lenka.Vílka Online Lenka.Vílka komentáře u knih

Půlnoční slunce Půlnoční slunce Jo Nesbø

Nesbo mě dostal a touhle knihou v tom nehorázně pokračuje! Jestli to ještě někomu náhodou nedošlo, doporučuji a čtěte!

15.12.2015 5 z 5

Láska bez scénáře Láska bez scénáře Tina Reber

Kniha je napsána dobře, poutavě a čtivě (za to jedna *), ale příběhově strašně neoriginální. Doufala jsem, že to půjde, ale nešlo. Navíc na mě kniha měla až moc stran a já podváděla. Protože kdybych měla číst úplně každou stranu, asi by mi to vypálilo díru do hlavy. Asi bych to měla brát jinak, protože tohle je pohádka pro dospělé. Nic víc, nic míň. V případě téhle knihy to ale nedokážu. Ale dočetla jsem do konce (za to * druhá), takže to ve výsledku nebyl propadák roku, ale nadšení se taky nekonalo.

15.12.2015 2 z 5

Otčina Otčina Robert Harris

Jednoznačně dokonalé. Bavilo mě číst a nešlo přestat, dokud jsem nebyla na poslední straně. Určitě si od autora přečtu další tituly.

11.12.2015 5 z 5

Stalker Stalker Lars Kepler

Předchozí díly jsem přečetla rychle za sebou (po vydání dílu čtvrtého), takže čekání na Starkera bylo strašné a nekonečné. Ale možná to bylo lepší, protože jsem si tento klenot o to užila víc. Další skvělá kniha ze série, která baví a fascinuje. Jednoznačné doporučení!

10.12.2015 5 z 5

X-Men: První třída: Nejsvětlejší zítřek X-Men: První třída: Nejsvětlejší zítřek Jeff Parker

Příběhově jednoznačně hodnotné a dobré. Ale...ach ty barvy. Celkový designový kabátek mě navíc nezaujal.

07.12.2015 3 z 5

Hranice zapomnění Hranice zapomnění Sergej Lebeděv

Když jsem se začetla, konečně to šlo. Ale být člověk netrpělivý, nedám to. Což by byla škoda. Zajímavá a dobrá kniha, napsána možná nekonvenčním způsobem, o to víc svá a jedinečná.

06.12.2015 5 z 5

Muž z vysokého zámku Muž z vysokého zámku Philip K. Dick

Knihu jsem si chtěla přečíst už hodně dlouho (a ještě déle čtení odkládala, takže nebýt seriálu, asi si stále říkám, že to ještě chvíli počká, když to zvládlo čekat už tak dlouho) a jsem ráda, že mám konečně přečteno! Dokonalý příběh. Klenot. Doporučuji.

04.12.2015 5 z 5

Ultimates 2: Kniha druhá: Jak ukrást Ameriku Ultimates 2: Kniha druhá: Jak ukrást Ameriku Mark Millar

Neměla jsem v plánu sednout a všechny čtyři díly přečíst na zátah, ale neměla jsem na výběr. Ale co. Když musíš, tak musíš...

26.11.2015 5 z 5

Ultimates 2: Kniha první: Bohové a monstra Ultimates 2: Kniha první: Bohové a monstra Mark Millar

Stále dobré, stále krásné. Co dodat...

Ultimates: Národní bezpečnost Ultimates: Národní bezpečnost Mark Millar

Jízda pokračuje a já já šílim. Na horské dráze jsem ještě nikdy nejela, ale čtení téhle série se tomu moje pocity podobají...
Update 14.1.2018: zmizelo mi hodnocení, tak doplňuji... :(

Ultimates: Nadčlověk Ultimates: Nadčlověk Mark Millar

Orgie v přímém přenosu. Dokonalý děj, krásná kresba. Chcete víc? Já asi ne. Dnes ne. A nejspíš a ani zitra...

Potulný rytíř (adaptace) Potulný rytíř (adaptace) Ben Avery

Na Rytíře sedmi království se teprve chystám. Prostě jsem neodolala. Působí to na mě jako další rejžování na originálu? Na to upřímně kašlu! Jako dárek naprosto vhodné (až na to, že je třeba potom koupit i další díl, co?) a k jedinému přečtení mám knihovnu. Mě se kniha líbila. V tomhle případě jsem se spíš soustředila na formu (která byla dobrá, ale četla jsem už lepší) než na obsah (který byl přesto též dobrý), takže spokojenost na obou frontách.

26.11.2015 4 z 5

Syn Syn Jo Nesbø

Do knihy jsem se nemohla začíst, tak jsem si dala chvíli oddech. Ale nemoc mě donutila! Neměla jsem na výběr, musela číst a ve výsledku si čtení užila. Na HH se teprve chystám, tak nemusím (naštěstí!) porovnávat. Syn byla dobrá kniha. Nesbo si umí a rád hraje se slovy a mě to bavilo.

25.11.2015 5 z 5

Porodní bába Porodní bába Katja Kettu

Zaujala mě anotace. Proto jsem byla ráda, že už ji mají v knihovně. Před týdnem na mě přišla řada a já se do ní konečně pustila. Po dějově stránce jsem byla spokojená. Příběh se mi líbil. Sice jsem si neoblíbila ani jednu postavu, ale to nevadilo. Už po pár stránkách jsem pochopila, že v téhle knize to není podstatné (jestli si hrdiny oblibim nebo ne pro mě není hlavním měřítkem při hodnocení).

Některé věty a obraty byly geniální. O to mě mrzelo, když jsem některé z nich naopak musela číst znovu, protože jsem se ztratila (většinou souvětí na pět řádku oceňuji, tady to bylo tak 50/50). O to jsem se víc soustředila na chyby. Škoda...
Líbilo se mi vyprávění přesně tak, jak šlo za sebou a jak bylo časově "poskládané". Upřímně, jsem zmatená. Na jednu stranu jsem ráda, že jsem četla, ale na druhou nechápu, jak jsem se mohla dostat až na konec.

Chápu, že v určitém období na určitém místě planety, lidé mluví určitým způsobem. V knize se (z dnešního pohledu) vyjadřovali hodně jinak (nemyslím tím, že byli hloupý nebo po vyjadřovací stránce chudí...nejspíš to tam prostě takhle měli...vážně nevím, jak to přesně popsat...a to včetně hlavní hrdinky), což mi nekorespondovalo s tím, jak se vyjadřovala mimo přímou řeč. Jestli to bylo způsobené tím, že je příběh vyprávěn, to nevím, ale nesedělo mi to tam.

Porodní bába je kniha plná extrémů, paradoxů, špíny, nechutnosti, lásky, potřeby. Ale celkově to šlo. Už dlouho jsem nebyla zmatená jako právě po dočtení téhle knihy. Každopádně jedno vím jistě. Tahle kniha není pro každého. Prostě se to musí zkusit...

25.11.2015 4 z 5

Turista Turista Olen Steinhauer

Dokonalé, čtivé, napínavé. Bavila jsem se a už se těším na další díl. Jenom doufám, že bude lépe "rozepsaný". Tady na mě některé pasáže působily nepříjemně kvůli za sebou těžce nasekaným větám, které mi vážně vadily (snad dodatečně najdu, co mi tady chybělo...).

24.11.2015 3 z 5

Prostá pravda Prostá pravda Jodi Picoult

Překvapivě jsem z knihy nebyla vydřená.
Téma- zajímavé jako vždy.
Styl psaní-je to Jodi, jednak než dobře to ani nejde.
Dostala jsem do příběhu na 100%? Ne.
Mnohem víc se těším na její Čas odejít, než jsem se těšila Prostou pravdu (chci si dočíst její starší knihy, které mi ještě chybí...). Ale u knihy se mi stalo to samé, co u Nejsem jako vy. Celý děj mě bavil, ale okamžiky ze soudní síně, pro mě byly slabší (to jde na moje triko, nemám ráda ten soudní faktor nikde). Ale jinak jako celek hodnotím spíš pozitivně...

22.11.2015 4 z 5

Zločin v Yorku Zločin v Yorku Sam Thomas

Není to úplně můj šálek čaje, to přiznávám. Pokud si správně vybavuju, moc historických detektivek jsem nečetla. Kniha nebyla špatná, ale já asi nejsem vhodný čtenář, který je schopen to posoudit. Ale jako žánrová premiéra (vážně to je nejspíš moje první) to nebylo špatné.

20.11.2015 4 z 5

Dívka v pavoučí síti Dívka v pavoučí síti David Lagercrantz

S hodnocením knihy jsem měla problém. A se čtením taky. Strašně jsem se těšila, ale rovným dílem i obávala. Už je to delší dobu, co jsem četla původní trilogii a moc se mi líbila (moje premiéra se severskými autory a od té doby jsem závislák). Ke knize jsem proto přistupovala jako k (filmovym) prequelum a sequelum, které jsou teď tak strašně v módě. Některé se provedly. Některé ne. Jako s touhle knihou. Ta se povedla. Relativně. Mohu pouze doufat, že autor, už v mě hlavě nezůstane zapsány jako " ten, kdo dal psal Milénium ". Průšvih je totiž v tom, že kniha je označená jako čtvrtý díl série. Což se mi zdá nevhodné. Já bych na obálce nechala jenom to "inspirováno sérii Stiega Larssona". Žádné další číslování. Já bych byla za novou trilogii, když už to musí být. Ale to je asi o marketingu. Konec, teď ke knize.

Snaha, aby to vypadalo, že jde o klasické pokračování mě iritovala. Příběh mě bavil, to ano. Ale neprosadila jsem se na zadek. Knihu proto řaďím na stejnou úroveň jako ty povedenější podobné kousky. Původní Milénium mělo koule, Dívka v pavoučí síti pouze kuličky. Ale kolem a kolem dobré.

20.11.2015 3 z 5

Za hranicí nevinnosti Za hranicí nevinnosti Abbi Glines

I přes všechny mé vyhrady prvnímu dílu, se mi děj vlastně líbil. To o druhém říct až tak moc říct nemohu. Nejdřív jsem se nudila, ale potom...jsem se nudila dál. Nic překvapivého, ale děj šel dopředu, tak jsem četla. Pro mě průměr, na který hned zapomenu. Škoda.

17.11.2015 2 z 5

Trable Trable Samantha Towle

Každý, kdo v určitém žánru už čte x-stou knihu, je s každou novou u stejné otázky. Překvapí mě ještě něco? Bude to něco nového? Hlavně v tomhle konkrétním, co? Já překvapivě překvapená byla. Mia byla srdíčko a naprosto mě dojala, rozesmála, rozbrečela (což fakt nesnášim, ale nic s tím nenadělám). Jordan byl...no, byl přesně podle vzoru, jak to má všechno vypadat, aby autorka dosáhla ach efektu. Takže celková pointa (mě to vážně nenapadlo, přísahám! Mělo, ale fakt nic!) překvapila a ke konci jsem si přála, aby kniha měla happyend. Takže, jestli to chcete taky zjistit, knihu si přečtěte. A jestli se něco hodí vypíchnout, je to čtivost knihy.

16.11.2015 4 z 5