Lenka.Vílka komentáře u knih
Ja nevim, vazne nevim. Tohle bylo uplne stejne (ano, dej-tedy pokud se da o nejakem deji mluvit-je jiny, ale me se to zdalo proste stejne) jako prvni dil...sotva jsem docetla...opustim nedoctenou serii, treti dil me nezajima...je spousta lepsich...
Vzdy kdyz zacinam cist novou serii v zanru eroticky roman, zajimaji me nasledne veci, protoze se to objevuje v kazde tehle knize: co ma on za problem z minulosti, pripadne co ma ona za problem z minulosti. Je to schema, ktere je tam pokazde a ja nebudu tvrdit, ze me to vadi. Pokud je kniha dobre napsana, tak ji doctu (a tuhle jsem docetla bez muceni) a potom se uvidi, jak to bude s dalsim dilem (v tomhle pripade jsem se rozhodla pro pokracovani).
Hned na zacatku se do toho skoci a uz v podstate nevyskoci. To nebylo spatne. Jenom mi vadila jedna vec: Caroline mi neprisla jako slepice, ale vadilo, co rekla Mie hned na zacatku. V dobe, kdy ctenar o hl. hrdinech nevi vubec nic (krom toho, ja ji strasne chci, ja ho nejspis taky strasne chci), ona prohlasi: vypada dobre, je bohaty, neni tedy o cem premyslet. I kdyz...co by si s tim chudakem holka pocala, kdyby byl osklivy a jeste k tomu chudy, ze? Ale celkove v pohode :-)
Na knihu jsem se strasne moc (a dlouho) tesila. Kdyz jsem si ji (konecne) prinesla z knihovny, vubec se mi do ni nechtelo :-( . Coz se zmenilo hned po par strankach :-) . Moc dobra kniha. Pohodove cteni, ktere potesi.
PS: Sla jsem kolem knihkupectvi a knihu si koupila. A to jsem ji do knihovny jeste ani nestihla vratit. Za 69,- to tam nenecham :-) . Urcite si ji prectu znovu.
Rozhodla jsem se pro hodnoceni "plus" a "minus", protoze jsem dosla k zaveru, ze ty body jsou jsou si vetsinou tak blizko, ze bych se do toho jinak zamotala.
+velka pismena
+kratke kapitoly
+mlady hrdina, ktery vsechno zvladne
+odlehceny styl vypraveni
+napinave, kvuli tomu jsem cetla dal a dal a dal
-kniha by mela v podstate mnohem mene stran zmenou formatu
-v tomhle pripade mi kratke kapitoly trochu vadily
-misty bylo tezke hlavnimu hrdinovi uverit
-byt soucasti "gangu" bylo nezbytne k zapadnuti a informacem, ale chvilemi jsem se bala, ze to skoro sklouzne do teen dramatu
Nejvetsim plusem knihy bylo to, ze jsem docetla, abych vedela, jak to dopadne.
Nejvetsim minusem knihy bylo to, ze jsem docetla jenom proto, abych vedela, jak to dopadne.
Pro me prumer.
Takze...predchozi knihy jsem cetla za sebou (hodne za sebou-v rozmezi, myslim, trech dni) a myslim, ze ten fakt ovlivnil moje hodnoceni i tehle knihy. Byl to mesic (?) nebo tak s odstupem od predchozich knih ze serie a jak to dopadlo? Ani tahle kniha nebyla spatna, ale mam chut zmenit sve prechozi hodnoceni knih ostatnich, protoze prave ted nechapu, proc jsem byla az tak prehnane nadsena. Knihy jsou dobre (v ramci zanru), ale tak nejak obecne je beru jako prumer. Jo, u vsech nejspis uberu hvezdicku. Jsem rozhodnuta, udelam to...
Prestoze jsem to nechtela takhle pojmout, reknu to: druhy dil je lepsi. Uvedomuji si, ze je to vlastne nesmysl, ale nevim, jak jinak to nazvat. Libi se mi, ze tohle neni klasicka triologie, ale jedna v podstate jedna kniha, ktera je useknuta ve spravnych momentech, aby ctenar kricel: dejte mi vic! Vrani divka tak najednou pusobi jenom jako uvod do pribehu, ktery je naprosto uchvatny. A bez zardeni kricim: dejte mi vic! Uz abych cetla dalsi dil!!! Hodnotim, jak hodnotim, protoze vic to nelze.
Abych byla uprimna, nebylo to spatne, ale taky nebylo nejlepsi...pravdou je, ze prestoze nerada porovnavam (ale bez toho to bohuzel nejde)...mnohem vic se tesim na Beautiful secret nez na Dirty rowdy thing...asi je z toho jasne, ktera serie je pro me po dejove strance (psano stale stejne dobre) lepsi...skoda...
Tak tenhle dil (zatim, uvidime, jak to bude dal) me bavil nejvic... :-)
Nemela jsem obavy, ze se mi kniha bude libit mene nez Pockam na tebe. Byla jsem zvedava, jestli to bude nastejno nebo vic. Je to neco mezi nastejno a o chlup vic ;-) ty veci navic v pribehu jsou u tehle knih z druheho pohledu vzdy k nezaplaceni...
Bez vahani oznacuji jako to nejlepsi, co jsem v posledni dobe (napric zanry) cetla. Uz se tesim na pokracovani.
Tenhle díl se mi líbil tak moc, že se na čtení dalšího vlastně i těším a jsem z toho faktu překvapená :) lepší než první
Jelikoz nejdriv ctu a teprve potom soudim (jako ten komentar pode mnou...fakt vtipny), pisi tedy i svuj nazor. Kniha je pro me stejna jako dva predchozi dily. Cte se dobre, dej neni spatny, autorka v tom proste umi chodit. Precetla jsem treti dil (protoze by bylo blby to neudelat, kdyz jsem prelouskala i ty predchozi) a vazne stejne. Mam jistotu, ze to nebyla ztrata casu. Ale jsem si jeste jistejsi v tom, ze par mesicu me nenapadne, ze bych knihu cetla znovu. Jako zabava na par hodin to ale nebylo opet spatne ;-)
Cerveny vrch jsem jeste necetla, takze jsem byla zvedava, jak vypada i jiny zanr v podani tehle autorky. No, moc rozdilu tam nebylo.
Jared je klasika. Hezky, mily, vzdy tam, kde ho je treba, zahadny a potom hodi tu bombu o tom, kdo je.
Nina je jeste vetsi klasika. Vsechno kazim, nikdo me nechce (ale kdo jsou potom ty dva manici, co o ni usilujou?!), vsichni mi lzou, ale to nevadi. Stve me, ze mi lze ON!
Ryan je...nezbytna postava, ktera tam musi byt. Sice si celou dobu rikate, ze by ta holka musela byt fakt blba, kdyby si ho vybrala, ale akceptujete jeho pritomnost, protoze v kazde knize musi byt alepon jeden debilni kteten, co leze na nervy. Ale Nina si za to vlastne muze sama.
Potom par trhlych kamaradu. Cim vic hlasu rika, ze tohle je nezdravi vztah, tim lepsi.
V knize se prekvapive dlouho nic nedelo. Byla jsem skoro v polovine a cekala cokoliv. To by mi zase tolik nevadilo, protoze do te poloviny se resily jenom vztahy, vztahy a vztahy. Jamie psat umi, takze ok. Prekvapilo le, ze zacatek byl tak rychly a ja myslela, ze se to udrzi. Jenze potom se dej zpomali a je to jenom o tech pocitech. Ta nadprirozena esence zmizi a ja si pripadala, jako kdyz ctu klasickou soucasnou romanci. Ty dalsi veci jsou jenom na pozadi. Proto se tesim na dalsi dil. Jestli se to poradne rozjede. Konec to sice vynahradil, ale i tak..
A ted neco co nechapu. Jak tohle lze prirovnat ke Stmivani? To je hodne velka blbost. Ale respektuju to a chapu. Stmivani asi byla prvni kniha v zanru (myslim celkove v zanru nadprirozena), kterou dost lidi cetlo. Jenze andele maji k upirum docela daleko a uprimne, jestli se to ma porovnavat podle postav, je to jeste vetsi blbost. Protoze tohle je typicke schema, aby mel roman dost stavy a zaujal. Ale kdo chce, najde si spojitost mezi vsim. Vlastne jsem si pripadala jako ze ctu Krasnou katastrofu v bledemodrem. A to nikdo se Stmivanim neporovnava. Nebo snad jo a ja to nepostrehla?!
Kazdopadne...kniha se mi libila a tesim se na pokracovani :-)
Tenhle dil je jiny nez ty dva predchozi. Nebudu to tajit, jsem rada, ze me prvni dil neodradil tak moc a ze jsem se nakonec dostala ke trojce, ktera se mi libila nejvic.
Jestli nekomu vadilo, ze predchozi dily byly jenom o sexu a kleni, tenhle si zamiluje. Popisy sexualnich scen vystridaly popisy emoci a slovo fuck nahradilo bloody (necetla jsem original, odhaduji podle prekladu). Pro me absence sprostych slov bylo castecne minus. Kazdy mluvi sproste. I sexy Britove. Presto jsem byla prekvapena, ze me kniha dostala, to jsem po predeslych zkusenostech s autorkou necekala. Jenze...neni to moje prvni setkani s tematem, takze nedokazu byt prehnane nadsena. Pro me prumer a prekvapeni.
Zase ten zapraskany pritomny cas! Ze zacatku nezajimave, coz jeste umocnoval ten pritomny cas...nakonec jsem se zacetla a moc me to bavilo.
Moc se mi libil i tenhle dil. Neodvazuju se rict, ktery se mi zdal lepsi, protoze to ani nejde (navic jsem tenhle cetla poprve a prvni dil od te doby vickrat, takze proste to neni fer). Kazdy byl vlastne jiny, ale napsane je to stale stejne krasne :-)
Já nevim. Jestli je tohle určeno pro čtenáře Stmívání, tak jsem nepochopila ani jednu z knih...jako kdyby všechno, kde je divná holka (jakýmkoliv směrem) a nadpřirozený kluk (jakýmkoliv směrem) mělo být porovnáváno zrovna s touhle knihou. Děj není úplná blbost. Je stejný jako všechny žánrové kamarádky, což mi tolik nevadí. Beru to jako vedlejší efekt všech žánrů. Jenže tohle mě nezaujalo po stylistické stránce. Když je kniha psaná tak, že otáčím stránky jako divoká, většinou všechna ta klišé přehlédnu a soustředím se na něco jiného. Tady mi chybělo větší rozepsání, které by možná zmizelo v méně dílech s více stranami. A jak jsem se dívala do obsahu dalších knih, všechno je podle klasického scénáře. Neříkám, že musím znát všechny podobné série, ale kdybych o téhle nevěděla, tak zase o tolik nepřijdu. Škoda, ve výsledku do nápadově nebylo tak špatné, ale...prostě ale...
Ja nevim...zacatek me nazhavil, tak moc, ze to az nebylo hezky a zajimalo me, co bude dal. Bavilo me cist. Libilo se skakani do minulosti. Zacetla jsem se. Tak kde je problem? Nevim tak uplne, ale neco mi chybelo k dokonalosti. Snazila jsem se vyhnout porovnavani, ale je to tezke, protoze konkurence je velika. Jestli se pustim dal do serie, to si jeste rozmylim. Ale mam radeji serie, ktere jsou na 100% dokonale a kazdy dil zeru na 100%. Myslim, ze kniha je pro me prumer.
Prvni polovina se mi moc libila (chtela jsem vedet, co je Vincent zac, proc ho jen tak popadne tohle silenstvi zvane Maria, jestli je uz z tech drog tak vygumovanej, ze nevidi jasne).
Druha polovina byla horsi, ale nemyslim tim, ze se mi nelibila (vlastne mi byli jedno, co se stane s kymkoliv v knize). Najednou se z toho stala kovbojka kombinovana s patetickym popisem citu k holce, kterou by nikdo na nedelni obet k rodicum rozhodne neprivedl. Skoro jsem si pripadala jako v kazdem druhem filmu, kde se (najednou) poctivy hajzlik snazi, aby skoncil v prirozene (snad ne poprve v chemicke) duze sveho stesti a jeste (malem bych zapomela) dostal tu holku. Tohle schema je obehrane, takze zalezi na provedeni. A tohle provedeni bylo dokonale, naprosta spokojenost v tomhle ohledu.
Bavilo me to preskakovani v mylenkach a vzpominkach. Bylo by trapne a neveryhodne, kdyby byl Vincet Franke vypravec s ucelenymi myslenkami a jejich dokonalym usporadanim.
Ten konec se libil.
Rozhodne si od nej prectu dalsi knihu.
A jeste neco. Me to nevadilo, ale te anglictiny by na nekoho mohlo byt moc.