lenka608

Než začnete tuto knihu číst, ujistěte se že nemáte v následujících dvou dnech nic v plánu. Chystáte-li se do školy či do práce, připravte si předem omluvenku. Od téhle knížky se totiž neodchází!

Původně jsem knížku brala jako nudnou oddechovku, poměrně předvídatelnou, ale někdy v polovině nabral děj spád a začal být zajímavý. Odpočinkové čtění, místy trochu klišé, ale příjemné a dobře čtivé.

(SPOILER) Dala bych 5* ale to si závěr série nezaslouží...
SPOILER
Mrzí mě zakončení, jaké autorka zvolila. Takový konec si celá knižní série nezasloužila - zasloužila si opravdové zakončení a ne takové utnutí. Vlastně tím celý děj předchozích knih autorka pohřbila ve smyslu "nic z toho se nestalo". Jako by se neobtěžovala vymyslet pořádné zakončení. Smrt Rudé královny byla odfláknutá a neodpovídala její osobnosti. Ani nebyla řádně vysvětlená - prostě pár vět a bylo hotovo. Rafanovo otočení o 180° v ovládání emocí bylo - přinejmenším pozoruhodné.
Abych jen nehanila - knížka Vás stejně jako v předchozích dílech vtáhne do děje a rozhodně stojí za přečtení. I přes výše uvedené výtky je to strhující knižní série, jedna z nejlepších co jsem četla.

Každý kdo zažil šikanu ve škole, nebo touhu ztratit se v anonymitě na internetu bude s hlavní "hrdinkou" soucítit. Příběh sám o sobě nemá nijak komplikovaný děj, je to vcelku oddechové čtení na odpoledne u něhož si mozkové závity zrovna nezavaříte, ale dobře popisuje pocity, které Eliza má a její snahu se s nimi vypořádat či před nimi utéct. Jestli Vaše základní / střední škola nebyla zrovna na vlně popularity, budete mít pro Elizu víc než jen pochopení. Příjemné čtení, nic náročného, prostě oddechovka.

Tato autorka mě velice mile překvapila svou tvorbou. Ačkoliv mě America v první knize trochu štvala, všechny jsem je přečetla jedním dechem. Dokonce i volbou konce celé série mě překvapila. Žádná klasika "a žili šťastně až do smrti", ale zároveň ani žádný masakr :D Takové ideální zakončení. Nemám co vytknout :)

Tak ohledně hloubky děje je to hrůza, to nelze popřít. Každopádně v době vydání to bylo velmi netypické téma pro román a to bude důvod, proč tuto knihu četlo takové množství lidí. Kniha se dobře čte, když pomineme občasné opakování a lehké nesmysly :D Ale na odreagování, kdy si člověk chce přečíst něco, u čeho nemusí nutně používat celý svůj mozek jako u detektivek, je to skvělá kniha. Takže u mě si nakonec získala oblibu a to dokonce takovou, že jsem si ji koupila :)

Jakožto ženu 21. století z demokratické země mě začátek knihy mírně řečeno iritoval, popisované postavení žen ve mě vyvolávalo nechuť a od děje jsem zpočátku příliš neočekávala, ale někdy v polovině děj konečně dostal spád a začal být i určitým způsobem zajímavý. Z knihy plyne i vcelku dobré ponaučení, že nic není takové, jaké se na první pohled zdá a některé osoby sice známe celý život, ale možná je vlastně vůbec neznáme. Knihy s náboženskou tématikou obvykle v oblibě nemívám, ale z pohledu "hrdinky" této knihy s tím rozhodně problém mít nebudete.

Kniha pro odpočinek, u které se nemusí ani nijak přemýšlet. Dobře se čte, i když já v ní neustále hledala něco, co by ději dalo nějakou "šťávu". Prostě jen kniha pro odreagování se. Jen mi v ní chybí taková ta "tažná síla", která člověka donutí na knihu myslet i týdny poté, co ji dočte. Tahle kniha to nemá, ale i tak určitě stojí za přečtení, obzvláště pokud se potřebujete uvolnit, na nic nemyslet, prostě vypnout.

Prvně jsem viděla film - z toho důvodu jsem se obávala, že to ovlivní můj dojem z knihy. Nestalo se a za to jsem opravdu ráda, neboť se jedná o skvělou knihu se strhujícím dějem a překvapivým závěrem. 5*

Typická kniha pro snílky jako jsem já. Je tu trochu záhadna, nadpřirozena, ale ne tolik, aby to člověku připadalo jako scifi. Přiznám se, že jsem ji přečetla už 4x a je to jeden z mých oblíbených děl. Jedna z mála knih, na které jsem nenašla žádnou chybu. 5* :)

Oproti předchozímu dílu se dostáváme k jakémusi víceméně smysluplnému ději. Prolínají se zde pasáže z prvního dílu a zároveň klasické téma většiny románů. Tuto knihu jsem shledala lepší a dokonce se i mnohem lépe čte.

Tuto knihu jsem shlédla až po filmu, ale o to více se mi líbila. Je spíše pro mladší generaci, avšak zaujala mě natolik, že jsem si ji koupila :)

(SPOILER) Původně jsem byla ke knize trochu skeptická s předsudky, přeci jen z české tvorby málokdy vznikne dobré fantasy. Nicméně po přečtení knihy mohu s čistým svědomím říct, že máme konečně autora fantasy na světové úrovni. Knize nechybí napětí, akce, zvraty... Jediné co bych vytkla je že začátek je trochu chaotický, asi prvních padesát stran jsem byla dost zmatená ze jmen, názvů, pojmů a dalších drobností které byly pro hrdinku běžné, ale pro mě neznámé a nedostatečně vysvětlené. K objasnění se dostanete později, ale zmatený začátek mě rozčiloval. Pak samotná hlavní postava měla zpočátku trochu na nervy jdoucí nedostatky, ale ty dávají smysl vzhledem k tomu že během děje prochází fázemi zlepšení, pochybností a hledá samu sebe (spoiler?). Jinak vysvětlení pojmů na konci knihy je úplně nesmyslné pokud člověk čte eknihu na čtečce opravdu od konce nezačíná. Závěr: těším se na další díl.

Není to vyloženě špatná kniha, ale druhá polovina byla dost chaotická, děj se vlekl, neměl žádný spád ani napětí. Byl tam bezejmenný (snad to není spoiler) - postava se kterou se dalo pracovat z pohledu autorky - vnést do děje napětí, drama, akci... ale potenciál postavy nebyl náležitě využit. Takže z toho vyšla June, která se motá ve vlastním životě, náhodně a zcela bez nějaké smysluplné linie skáče od vzpomínky ke vzpomínce, které nemají žádnou návaznost a dokonce se ani netýkají stejné osoby. To by se dalo přehlédnout... ale ten konec? Asi 30 posledních stran jsem si řikala jen "počkat cože?!". Vůbec to nedávalo smysl a ani sama autorka už zjevně neměla ponětí co je realita a co ne. Určitě nelituji toho, že jsem knihu četla, ale podruhé bych si ji nevybrala a asi bych ji ani nedoporučila.

Z knížky mám rozporuplné pocity. Chvilkama byla dost chytlavá a pak jsem zase měla sto chutí jí zahodit. Velice pestrá slovní zásoba sprostých slov na každé stránce nutí člověka přemýšlet, jak gramotná vlastně autorka knihy je. Dobrý byl asi jenom konec. V dost pasážích se člověk společně s hlavní postavou ztrácí a nechápe o co tu vlastně jde a proč to vůbec čte. Námět dobrý, zpracování hrozné, bohužel...

Kniha se čte sama. Doslova. Za jeden jediný den jsem ji zhltla na posezení. Autorka umí skvěle vtáhnout čtenáře do dění a šokovat zvraty a dějem. Nic předvídatelného (alespoň já konec neodhadla). Těším se na další díl :)

Dle hodnocení jsem čekala něco, co bude mít strhujicí děj, že ani nebudu moci jít spát a budu mít potřebu číst dál a dál... no, to se rozhodně nestalo. Knížka dobrá, téma a děj perfektní, ale trochu přeceňovaná. Podruhé bych ji nečetla, jelikož mě zas až tak nezaujala.

První díl z pohledu Abby se mi líbil mnohem víc. K Travisovi jsem tak blízko neměla... bohužel tento díl mě moc nenadchnul. Nic nového kromě pár detailů.

Třetí díl... né že by mne zklamal, ale ani nenadchnul. Považuji jej za nejslabší, nicméně rozhodně ne špatný. Jen trochu... "přitažený za vlasy". Každopádně určitě stojí za přečtení :)

Vzdala jsem to. Příliš mnoho postav, nemožnost rozlišit kdo je důležitý k zapamatování a kdo ne, je to jeden velký chaos. Na knížku co má 256 stran se snaží autorka nacpat příliš mnoho zbytečných informací. Nápad na knížku je skvělý, obálka, anotace, vše perfektní. Ale zpracování špatné. Nedočetla jsem. Snažila jsem se, vážně... ale někdy u strany 80 jsem to vzdala. Autorka nedokáže čtenáři děj přednést tak, aby se do něj snadno a plynule vžil. Možná by udělala lépe, kdyby napsala knihu delší a měla tak prostor vše postupně začlenit. A taky ubrat na postavách. Proč si mám pamatovat jméno někoho, kdo dalších 50 stran není ani jednou jedinkrát zmíněn? Za sebe nedoporučuju, bohužel.