lenka608 komentáře u knih
(SPOILER) Postavy jsou sympatické a popis jídla a míst byl poměrně dobrý, ale děj je jedno velké klišé. Pohodové "nudné" čtení jsem očekávala, ale překvapilo mě, že se autorka ani neobtěžovala do děje přidat nějaký zvrat, všechno je to tak strašně předvídatelné a je škoda, že tam není ani jedna jediná pasáž co by něčím překvapila, šokovala... Jediné šokující bylo chování Jamese a to jen v tom smyslu, že ten chlap nemá abslutně žádnou páteř :D
Začátek knihy měl pořádný rozjezd a spád, žádná nuda, žádné chození okolo horké kaše. Nicméně cca ve 2/3 to začalo být nudné. Violet mi trochu brnkala na nervy a začala se chovat jako trapné klišé (inu, přiznejme si typická náctiletá). Pokud bude někdo číst tuto recenzi, dopouručuji se přes tuto nudnější část knihy nějak přenést, protože konec za to rozhodně stojí.
Shrnutí: Nedočetla jsem. A to mohu hrdě prohlásit, že se obvykle donutím přečíst i knížky, co mě nebaví. Tady jsem skončila asi ve 3/4 a dál už se prostě nešlo donutit. Není to vyloženě špatné, ale u hlavního hrdiny jsem nepociťovala žádné sympatie a ostatní postavy mi připadaly napsané ve stylu "aby v knížce nebylo takové prázdno". Měla jsem dojem, že hlavní hrdina se prostě jen nějak protklouká tím co zrovna přijde a zrovna dvakrát nepřemýšlí. A když už koná, tak si člověk říká "proboha co to zase vyvádí". Něco ve stylu - víc štěstí než rozumu. Námět na děj je dobrý, ale zpracování průměrné. Přečíst doporučuju, ale pokud Vás knížka nezaujme na začátku, nestane se tak nejspíše ani později.
Když se řekne perfektní knížka, pak mám jasno. Tahle. Z mého pohledu naprosto dokonalá ve všech směrech (a to často neříkám :))
Zakončení bylo trochu uspěchané, semlelo se nějak narychlo. Dle mého názoru by se dalo trochu více propracovat a protáhnout. Měla jsem z toho pocit, že autorka už to prostě chce jen rychle dokončit. Ale i tak je to 5* - perfektní knižní série :)
Od této knihy jsem čekala něco... víc? Vlastně celá byla jen o tom, že se Brooke honila za mladší sestrou. Tu nakonec našla a konec. Tomu říkám epická záplatka. Jinak se nečetla špatně, jen člověka svádí s přeskakování nudných stále stejných odstavců. A hlavní hrdinka? To je snad Terminátor. Naprosto nesmrtelná. Skočit 15m? Žádný problém. Řídit motorky, auta a lodě? To přeci umí každý teenager. Chvilkama jsem si připadala jak v jiné galaxii.
Tato kniha se čte sama. Je to takový malý sen každé ženy i dívky. Trochu jsem se ztrácela v tom, jak se která dívka jmenuje. Pro 35 holek by to chtělo nějaký přiložený letáček :D Hned se vrhám na další díl. Nicméně bohužel je to ten typ knihy, u jenž chcete číst stále vpřed. Občas se mi stává, že sotva co knihu dočtu, listuji znovu na první stranu. Avšak u této tomu tak nebylo. Možná je to dobře a možná není.
Autorka začíná už jen natahovat konec. Svým způsobem mi to připomíná Vampire Diaries. Tam se také jen protahuje a neustále opakuje to samé. Kniha se sice dobře četla, ale obsahově kvalita klesá.
Knížku jsem dočetla do poloviny a pak nastal zlom, kdy jsem nebyla schopná číst dál. Zezačátku slibný děj se změnil v klasických 50 odstínů šedi snad ještě horších. Nakonec mi to nedalo a s velkým přeskakováním těchto scén jsem se dočetla až na konec. Bohužel jsem očekávala nějaký ten děj, který v polovině knihy poněkud chyběl.
Obávám se, že třetí díl budu muset zhodnotit jako hrůzu. Takhle znuděná jsem u knížek jen opravdu výjimečně vzhledem k faktu, že jsem nenáročný čtenář. Občas se objevovaly napínavější scény, ale těch bylo velmi málo. V jednu chvíli mě napadlo, že knihu odložím a ani nedočtu. Nakonec se mi podařilo ji celou přečíst a došla jsem k pěkně rychle sepsanému konci.
Nejdříve jsem sice viděla film, ale na můj pohled na knihu to nemělo žádný zásadní vliv. Knížka mě rozhodně nezklamala, ba naopak se mi moc líbila a to minimálně stejně jako film. Nemám jí co vytknout a rozhodně bych ji doporučila dál, i když mi přijde, že je psána spíše pro mladší generaci, která má ohledně podobných tématů více otevřenou mysl jak staří lidé.
Tuto knihu jsem koupila (bohužel) až po shlédnutí seriálu, z kterého jsem byla nadšená. Většinou bývají knihy lepší jak filmy, což je všeobecně známý fakt. Nicméně u této knihy si dovolím nesouhlasit. Celých 280 stran jsem si připadala jako v úvodu a neustále čekala, kdy se to "rozdeje", kdy se začne něco pořádného dít. Tímto stylem jsem se dočetla až na konec, který byl na můj vkus tak trochu nudný. Můj názor je ten, že autor měl přidat pár stran a čtenáře trochu navnadit na druhý díl... po přečtení tohoto dílu si nejsem jistá, zda se vrhat na ten další.
Kniha má zvláštní začátek. Vhodí čtenáře doprostřed děje, takže jste zpočátku poněkud zmatení a tápete. Což by samo o sobě vůbec nevadilo, ale ono se to bohužel vůbec nelepší. V knize nenacházíte odpovědi, nenacházíte vysvětlení a pokračujete ve fázi zmatenosti až vám dojde trpělivost a knihu zavřete se slovy "to je marné". Špatné hodnocení dávám nerada, vždy se snažím knihu dočíst, ale tentokrát to i přes veškerou snahu opravdu nešlo. Přitom námět je opravdu dobrý, jen to zpracování pokulhává.
Dobře čtivá kniha, děj zajímavý, zvrat tam taky nějaký byl ... ale přišlo mi, že autorka mohla trošku víc využít minulosti a objasnit tam pár věcí, u kterých nechala čtenáře tápat v nepochopení. Takže kniha dočtená a pořád mi chybí objasnění určitých spojitostí a narážek, které zůstaly nevysvětleny. No, snad se dočkám v dalším díle...
POZOR MOHOU SE VYSKYTOVAT SPOILERY !
Skvělá kniha, s hlavní postavou je snadné sympatizovat (i přes určité zjevné povahové nedostatky), dobře čtivá, děj se posouvá, postupně vyvíjí. Postavy mohly být trochu víc do hloubky - nebylo jich zase tolik, aby se tomu nešlo věnovat. I u hlavní postavy byla minulost shrnuta do pár bodů, což byla škoda. Kdyby hned na začátku byla minulost hlavní postavy trochu rozepsána, bylo by velice snadné ve čtenáři vzbudit silnější emoce. Dala bych 5*, ale zklamal mě konec. Magie, kouzla, čáry - ok, beru, i když kombinace s moderní technologií a neobjasnění původu údajné magie a kouzel... Zkrátka ten konec byl už moc přitažený za vlasy. Myslím, že autor moc dobře věděl jak by to měl ukončit, ale rozhodl se schválně udělat to jinak. Jak? Absolutně nelogicky. Myslím že snaha o nečekaný a originální konec se poněkud nevydařila.
Dala bych 5*, ale stejně jako měla Kráska pocit, že jí něco chybí, tak mě v této knížce také něco chybí k tomu aby byla dokonalá. Někdy vleklý děj, občas stereotyp... jak to říct? Knížce chybí trocha té magie, která čtenáře nutí bdít do rána.
Zvažovala jsem 3* nebo 4*. Problém spočívá v tom, že kniha je v první třetině nudná, nezáživná, špatně čtivá. Příliš mnoho postav (jednou pojmenované pravým jménem, jednou přezdívkou) - takže text poté působí poněkud chaoticky a neorganizovaně. Kapitola přítomnost x minulost ve střídavé fázi je sice poměrně častý druh psaní, ale autorka se vůbec neobtěžovala čtenáři naznačit, že se kapitoly časově střídají (například nadpisem). Takže chvilku trvá než člověku tato skutečnost dojde. Přibližně po 50 stránkách jsem měla chuť knihu zahodit s tím, že to nemá cenu (to se mi opravdu moc často nestává). Nakonec jsem vydržela, ale děj se rozeběhl až někdy v polovině knihy, konec už byl záživnější.
Takže doporučuji, pokud dokážete přetrpět první třetinu, která je opravdu tragicky nudná a chaotická.
Knížka se četla poněkud obtížně. V jednu chvíli chudé osekané věty a pak věta s takovou skladbou, že vyšla na dobrých 7 řádků. V polovině jsem to s knížkou vzdala a odložila ji - ne proto, že by byl špatný děj, ale proto, že bylo obtížné se do něj dostat. Některé věty byly zkrácené, jako by v nich chyběla jakási podstatná část. Jiné naopak příliš dlouhé zamotávajíc více věcí dohromady. Tenhle způsob psaní mi bohužel nesedl.
Tak z téhle knížky mám rozporuplný dojem. Některé povídky dobré, některé skvělé a některé... u kterých jsem se zmohla jen na "co to sakra?!". Pár povídek bych označila za literární brak, tak 1/3 byla dobře čtivá. Asi to stojí za přečtení ale knihu bych si nikdy nekoupila.