lenkaabooks lenkaabooks komentáře u knih

Temné vábení Temné vábení Loreth Anne White

Olivia, žena těžce zkoušená životem. Před dvanácti lety se jí podařilo uniknout sadistickému vrahovi, který ve vězení zemřel. A kdo jí tedy nechává vzkazy, kterým rozumí pouze ona a mrtvý vrah? Příběh má i svou romantickou linku, která nijak nerušila.

29.07.2024 4 z 5

Psí Vánoce Psí Vánoce W. Bruce Cameron

Sice už máme po Vánocích, ale proč si je nepřipomenout s roztomilým štěnětem na obálce knihy. Starosti jedné rodiny, kdy maminka leží v nemocnici a o rodinu se musí postarat otec s dědou, puberťačka Ello a tříletá dvojčata kluci, kteří jsou jak neřízená střela. Alespoň trochu veselí do rodiny vnese štěně Ruby. Sám příběh byl čtivý, dojmout mě však nedokázal.

07.01.2024 3 z 5

Mami, vrať se!: Ponížená až na samé dno Mami, vrať se!: Ponížená až na samé dno Oxana Kalemi

Do svých čtrnácti let žila Oxana na Ukrajině šťastný život dítěte. Pak se to zvrtlo-byla znásilněna. Ve dvaceti letech má tři děti a násilnického manžela. Za vidinou peněz odjíždí do Turecka, poté do Bosny, Itálie, Anglie, kde si jí pasáci prodávají mezi sebou.
Je to skutečný příběh ženy, která se ne vlastní vůlí živila svým tělem.

03.12.2023 3 z 5

Bez lásky Bez lásky Alice Oseman

Knihu mi vnutila dcera, na podobné téma jsme nedávno vedly hovor. A musím říct, nijak mě nebavila. Byla utahaná a rozvleklá, ale hecla jsem se a dočetla do konce. Třetí hvězdičku dávám, že jsem se něco přiučila.

16.11.2023 3 z 5

Z kolébky do hrobu Z kolébky do hrobu Joyce Egginton

Kniha se čte ztuha, nejen svým námětem, ale hlavně zpracováním. Marybeth střídavě rodí a pohřbívá své děti, celkem devět. Zemřely děti přirozeně, nebo násilně? Smrt poslední holčičky dostane Marybeth před soud.

27.06.2023 3 z 5

Poslední plavky Poslední plavky Marie Formáčková

Znám jako film, párkrát mě už pobavil. Knižní zpracování je v podstatě stejné. Taková jednohubka na horké letní dny.

25.06.2023 3 z 5

Nikdy o tom nemluv Nikdy o tom nemluv Kathy O’Beirne

Další z knih na téma prádelen Máří Magdalény, irských sirotčinců, zvěrstvech páchaných katolickou církví. Po stránce literární nic moc. Po stránce lidské se chce plakat, kolik toho bylo naloženo na jednu malou holčičku.

14.06.2022 3 z 5

Pekárna v Brooklynu Pekárna v Brooklynu Julie Caplin

Sophie dostane tak trochu vztahovou facku, proto přijme nabídku odjet na půl roku na stáž do Ameriky. Takže Londýňanka v New Yorku. Byt má nad pekárnou, ve které se samozřejmě vyrábí ty nejlepší dorty a dortíky a její majitelka má šarmantního bratrance Todda, který je zároveň i Sophiin kolega. No a už to jiskří :-)
Kniha je samé klišé, to ano, ale prostě autorka musí být opravdu fajnšmekr přes jídlo, protože já mám díky ní chuť na lasagne, kuře s parmezánem, thajské kari, chléb s medem a ořechy...

20.05.2022 3 z 5

Svět podle Agnes - Život s mnichem Svět podle Agnes - Život s mnichem Agnes Pechová

Tak jsem se zase nechala do něčeho uvrtat, ach jo. Tohle není čtení pro mě. Nemám ráda vulgarismy v běžném životě, natož v knihách. Tím ovšem netvrdím, že je neumím použít :-) Skončila jsem na straně 36 a nebudu se nutit číst dál. Kniha je vtipná a své čtenáře jistě má, pro které ji vracím zpět do knihovny.

07.02.2022

Dítě jménem Kuba Dítě jménem Kuba Tereza Melišová

Na zadní straně knihy je napsáno že vznikla na motivy blogu. A tam i měla zůstat. Celá kniha je o tom že Kuba řve. Pár vtipných momentů jsem našla, jinak mě celkově kniha nebavila.

19.01.2022 2 z 5

Království Království Amanda Stevens

Druhý díl a zase mě nijak nenadchl, přesto o něco lepší to bylo. Asi tím že se nám odhalí jisté tajemství týkající se Amelie, restaurátorky hřbitovů která vídá duchy. I zde je romantická linka s velmi temným pozadím.

18.01.2022 3 z 5

Rytmus, já & Malychin Rytmus, já & Malychin Mariana Zapata

Tak jsem si řekla že je čas na něco něžně nenáročného. No, na to že Gaby bylo 26, se chovala jako dost potrhlá . Humor byl jaksi občas na hraně. Chápu - strávit tři měsíce na turné s partou mladých mužů, ti se nežinýrují ani se slovníkem ani s projevy svých těl :-) Měla jsem pocit že čtu knihu spíše určenou starším puberťákům. Přesto, účel splněn - zasmála jsem se a rozněžnila občas taky.

08.01.2022 3 z 5

Kuře melancholik a jiné povídky Kuře melancholik a jiné povídky Josef Karel Šlejhar

Přečetla jsem první dva příběhy a pak ten, kvůli kterému jsem si knihu půjčila - Kuře melancholik. Tolik bolesti, lidské zášti a zlomyslnosti - nechtělo se mi číst více.

06.01.2022

Chůva Chůva Gilly Macmillan

První část knihy mě držela v napětí, které postupně sláblo. Z hlavních postav mi byla nejblíže malá Ruby, matka i babička mi byly protivné, o další postavě nemluvě. Celé to bylo nějak překombinované, konec se mi nelíbil vůbec. No a vyšetřovací linka mi přišla úplně zbytečná.

28.12.2021 3 z 5

Holka, kterou nechtěli Holka, kterou nechtěli Torey L. Hayden (p)

Speciální pedagog Torey začne jako dobrovolník pracovat s psychicky narušenou Jessie. Dívce je teprva devět let, je nesmírně bystrá a inteligentní, ale také neskutečně lže. Sezení jsou často pod vedením nikoliv terapeuta, ale manipulativní dívky. Zdá se že terapie se nikam neposouvá, ale Torey je tak ohromně trpělivá, ví kdy mlčet a kdy mluvit, rozumí dětem a zvláště narušeným dětem. Příběh Jessie je tak smutný, rozuzlení překvapivé.

08.12.2021 4 z 5

Sestra s perlou Sestra s perlou Lucinda Riley

CeCe - čtvrtá že šesti adoptovaných sester, umělkyně a malířka která se teprve hledá. Nápověda ji zavede na druhý konec světa, do Austrálie, kde hledá svou biologickou rodinu. Druhá dějová linka nás vede o sto let dříve k lovcům perel, vztahům mezi bílými bohatými a původními obyvateli Austrálie - Aboriginci, jejich sepjetí s přírodou, zostřené smysly a pocitové jednání.
Kniha se četla pěkně a rychle, hodně jsem se dozvěděla a teď už jsem zvědavá na Tiggy.

01.12.2021 4 z 5

Křiváci Křiváci Maureen Johnson

Po čase jsem sáhla po knize určené mladším čtenářům, hrdinům je tak 16,17 let. Děj se odehrává ve dvou časových linkách, kdy před 80 lety byl spáchán zločin. A máme tu Stevie, která se zajímá o zločiny a detektivní práci a stará záhada na Ellinghamově akademii ji naprosto fascinuje. Četlo se to velmi lehce a docela mě zajímá jak to bude dál.

24.10.2021 3 z 5

Unorthodox: skandální odmítnutí mých chasidských kořenů Unorthodox: skandální odmítnutí mých chasidských kořenů Deborah Feldman

Je zajímavé jak znovu nás překvapí životy jiných lidí. Chasidští Židé - uzavřená komunita v Brooklynu, se svými pro nás předpotopními názory a pravidly o tom jak se oblékat, jak mluvit, kdy a za koho se vdát či oženit, jaké knihy číst. Deborah už od dětství ví že chce víc, brzké manželství bez lásky ani slepá poslušnost víře to nejsou. Kniha se mi zpočátku četla zdlouhavě, spousta faktů, pak manželství a rychlý konec - ten bych naopak brala propracovanější.
Jsem zvědavá na zfilmovanou verzi.

29.09.2021 4 z 5

Mami, típni to! Mami, típni to! Michaela Krýslová

Pro děti od sedmi let.
Výborně napsané, s humorem. Poučné nejen pro děti, ale i pro rodiče. Osmiletá Pepina zjistí že těhotná maminka svým kouřením miminku ubližuje. No a když se sejde pár odhodlaných dětí, to by bylo aby se kouřit nepřestalo :-)

01.06.2021 5 z 5

Hotelstory aneb když to hosté rozbalí Hotelstory aneb když to hosté rozbalí Vladimíra Černajová

Příjemné čtení při chvilce volna. Stejně jako zákazníci v obchodě, tak i hoteloví hosté jsou prostě jenom lidi - s nesmyslnými požadavky, blbou náladou, hvězdnými manýry. Sice jsem se nebavila tak jako u novější autorčiny knihy "Sejdeme se v pět",
zato jsem se poučila jak se vede hotel a že ne všichni instalatéři jsou Pat a Mat.

30.05.2021 4 z 5