lenkaabooks Online lenkaabooks komentáře u knih

Nejkrutější měsíc Nejkrutější měsíc Louise Penny

Duben, vše kvete, aby vzápětí zahynulo. Proto nejkrutější měsíc. Inspektor Gamache se vrací do vesničky Three Pines, aby nejen vyřešil smrt ženy při spiritistické seanci, ale aby i čelil zrádcům z domovské Sureté.

21.11.2024 4 z 5

Eleanor se má vážně skvěle Eleanor se má vážně skvěle Gail Honeyman

Eleanor mi přirostla k srdci od prvních stránek. Její introvertský pohled na svět mě bavil. Čím více jsem ji poznávala, tím mi bylo veseleji, ale i smutno. Děkuji za Raymonda, který je opravdový kamarád.

17.11.2024 4 z 5

Spletité lži Spletité lži Angela Marsons

Super díl. Nemohla jsem nevzpomenout Ch. Cartera, protože tentokrát jsou vraždy opravdu brutální. No a slovní přestřelky mezi Kim a Tracy jsou potěšením.

15.11.2024 4 z 5

Kde se les dotýká hvězd Kde se les dotýká hvězd Glendy Vanderah

Před chatou ornitoložky Joanny se objeví malá holka. Je v pyžamu, bosa a na těle má modřiny. Tvrdí že pochází z hvězd, tělo si vypůjčila a vrátit se smí až pozná pět zázraků. Kde je pravda? Jo se dívky ujme a učí ji poznávat přírodu. Přidá se k nim soused Gabe a Jo po letech začíná cítit, že žije. Kniha je plná problémů a kostlivců, ale také je to pohlazení a potěšení z četby.

13.11.2024 4 z 5

Pomocnice Pomocnice Freida McFadden

Knihu psanou s tak sarkastickým nádechem jsem asi ještě nečetla. Ale to vůbec nebylo na škodu, naopak. Krátké kapitoly, které nutí číst dál a dál, napětí, překvapení a ten závěr, já jsem spokojená. I když jsem už něco podobného četla, nevadí. Jsem zvědavá na pokračování.

12.11.2024 4 z 5

Budeš tam? Budeš tam? Guillaume Musso

Cestování v čase mně přitahuje jak můru ke světlu :-) A tady vůbec nejsem zklamaná, tedy až na konec, ten si autor mohl odpustit. Ráda zkusím další knihu pana Musso.

11.11.2024 4 z 5

Korejské halušky Korejské halušky Dominika Sakmárová

Autorka se s rodinou na nějaký čas přestěhovala do Jižní Koreji a tamní zážitky a zvyklosti ji přiměly sepsat tuhle fajn knihu. Koreou naprosto nepolíbena jsem jenom žasla. Paní Dominika v krátkých kapitolách shrnula spoustu pro nás neobvyklých zajímavostí a já si čtení opravdu užila.

03.11.2024 4 z 5

Srdcerváči. Kniha 5 Srdcerváči. Kniha 5 Alice Oseman

Pátý díl grafického románu o lásce dvou kluků. Nick a Charlie by se rádi ve vztahu posunuli dál. A navíc Nick půjde na univerzitu. Zvládnou vztah na dálku?

01.11.2024 4 z 5

Buď jako řeka Buď jako řeka Shelley Read

Krásná kniha. Na základě skutečných událostí. Příběh na začátku sedmnáctileté Victorie, naivní a nesmělé dívky, která musí velmi rychle dospět. Utrpí velké ztráty, které ji nakonec posílí a ukážou jakou cestou se dát. Moc dobře se to četlo. A popisy přírody byly úchvatné.

01.11.2024 4 z 5

Maminka neříká pravdu Maminka neříká pravdu Michel Bussi

První polovina knihy mě pohltila, druhá půlka už byla překombinovaná a konec nevěrohodný. Tříletý chlapec školnímu psychologovi tvrdí, že jeho maminka není jeho skutečná maminka. A on mu uvěří natolik, že zkontaktuje policistku, které se to sice nezdá, ale jsou tu podivné okolnosti...

30.10.2024 3 z 5

Celej svět je rodná hrouda - Češky a Češi v cizině Celej svět je rodná hrouda - Češky a Češi v cizině Pavla Smetanová

Rozhovory s Čechy, kteří se rozhodli žít v různých koutech světa, ať tam šli za láskou či za prací. Ač zápasili s cizím jazykem, mnohdy nedostatkem financí, láska přece hory přenáší :-)

28.10.2024 4 z 5

Pod zámkem Pod zámkem Maude Julien

Skutečný příběh neobyčejně silné ženy. Maude je od svých tří let až do osmnácti zavřená v domě, kterému vládne despotický otec. Ten je přesvědčen, že z dcery vyrobí jakéhosi nadčlověka. Dívka je tedy celé roky vystavena mučivému psychickému týrání, fyzickým úkolům nepřiměřených jejímu věku, mnohahodinové denní výuce od matky, vymývání mozku od otce. Poté, co se Maude podaří od otce odejít, vystuduje psychologii a jako terapeut pomáhá lidem s traumaty.

27.10.2024 3 z 5

Fantóm opery Fantóm opery Gaston Leroux

Pod dojmem nedávno zhlédnutého filmu jsem prostě musela sáhnout po literárním zpracování. Obojí se mi moc líbilo. Láska mezi krásnou zpěvačkou Christinou a vikomtem Raoulem, jíž není přáno ze strany tajemného fantóma, žijícím pod budovou Opery.

24.10.2024 4 z 5

Jak se zbavit Mstivý Soni Jak se zbavit Mstivý Soni Jiří Holub

Vtipná, já se pochechtávala docela často. Jediný kdo tuhle pátou třídu jakž takž zvládá, je učitelka Soňa. A ta umí být pěkně pomstychtivá.

20.10.2024 4 z 5

Vesnice Vesnice Kristýna Trpková

Musím uznat, že tento příběh se mi líbil o chlup víc než ten předchozí. Více se tu řeší vztahové věci, které mi ale nijak nevadí. Vyšetřovací linka měla spád a pachatele jsem neuhodla ani náhodou.

19.10.2024 4 z 5

Stvůra Stvůra Kristýna Trpková

Namlsaná paní Klevisovou jsem zkusila další českou detektivku. Nebyla špatná, jen hra na hodného a zlého policajta mi příliš neseděla a určitě by neměli tak blízce spolupracovat ti, jež mají spolu nevyřešenou minulost. Místy mi příběh přišel poněkud toporný.
Vzhledem k tomu, že mám doma pokračování a je na něj rezervace, pustím se do něj.

18.10.2024 3 z 5

Kukátko do (ne)manželského života: Zápisky z deníku psychoterapeutky Kukátko do (ne)manželského života: Zápisky z deníku psychoterapeutky Zuzana Peterová

Fenka anglického buldoka Lily celkem vtipně komentuje rozhodnutí své paničky pověsit povolání vědkyně na hřebík a začít dělat hospodyni. A není to jen tak. Lidé jsou různí, jejich požadavky často úsměvné, občas je taktní nevidět neslyšet.

16.10.2024 3 z 5

Továrna na panenky Továrna na panenky Elizabeth Macneal

Anglie, rok 1850. Iris pracuje v dílně, kde maluje panenkám obličeje a touží po tom být uznávanou malířkou. Díky své kráse padne do oka malíři, který podle ní namaluje obraz a zároveň ji učí kreslit. Bohužel je jí však okouzlen i slizoun Silas, preparátor zvířat, který svou posedlost dívkou touží dovést k dokonalosti. Z knihy je cítit bída a špína té doby, charaktery postav jsou umně vykresleny, líbila se.

14.10.2024 4 z 5

Sametový domov Sametový domov Vesna Evans - Tvrtković

Knihou jsem se prokousávala, autorčin styl psaní mi úplně nesedl. Rodiče se svými dvojčaty utíkají před válkou v Sarajevu, až skončí v Praze. Přivykání se cizímu jazyku, snížení životní úrovně, rodiče lékaři prodávají ve stánku s oblečením. První polovina knihy je psána z pohledu dvojčete Máji většinou deníkovými záznamy, druhou polovinu dopisuje matka.

12.10.2024 3 z 5

Pryskyřice Pryskyřice Ane Riel

Tak z této knihy jsem si tzv sedla na zadek. Já musela číst dál a dál, protože to prostě jinak nešlo. Jak dokáže s člověkem zamávat narušená psychika, v tomto případě jde o otce rodiny. Matka která svůj život vzdala a malá Livie, která vyrůstá v tak narušeném prostředí, ale ona nic jiného nezná a tak je to tak v pořádku. Podle mého jde o psychologický román, thriller je poněkud zavádějící.

01.10.2024 4 z 5