LenkaKT komentáře u knih
Dočetla jsem jedním dechem, změnila jsem plány na víkend a jedu za mámou. Ještě ji mám. Skvělé. Silné.
Jsou knihy, které prostě vypráví příběh. Jsou knihy, které vypráví fantastický příběh zajímavým stylem. A pak jsou knihy, v nichž autor uhrančivé střídá styly i formy, aby ve vaší mysli sestavil skvěle vyšinutý příběh, co je současně společenskou a filozofickou sondou a navíc je to celé dost vtipné. No a taková je tahle kniha.
Pořád platí, co u prvního dílu: poctivá pořádná scifi, napínavá až do konce. A spousta námětů k přemýšlení.
Pořádné čtení vyžadující čas, pozornost i trpělivost. Nikdo a nic tu není jen černé nebo bílé, dobré a zlé se proplétá, vše se vyvíjí a v závěru parádně zrychluje. K tomu velká porce jemné anglické ironie a skvělá znalost reálií. Velmi příjemný zážitek!
Promyšlená sci-fi, která je současně taková "clarkovská" a současně úplně trčí z davu. Navíc zajímavá svou čínskou autentičností, odkazy na kulturní revoluci a roky po ní a spousta dalšího. Má velmi silná místa a bohužel také velmi slabá místa.
Dobrá, poctivá, stará sci-fi. A myslím, že kdyby nás někdo navštívil, v pásmu a kolem pásma by se dělo něco velmi podobného ději knihy.
Půjčila jsem si kvůli krásnému názvu. Je to lehké hravé psaní a milé čtení, nejlépe přečíst jako pamlsek pěkně celé najednou.
Moje první od Nesba, jsem zklamaná tím, jak strašně je to surové. Asi další ani nezkusím.
Dobré pokračování prvního dílu. Vytvářený svět je uvěřitelný, děj napínavý, dá se to nasát na dva nádechy. Nemá to už tu tajemnou sílu, protože některé příšery ze stínů a tajemství z minulosti už jsou odhaleny. Také už na konci nejsem tak naštvaná, že se skončilo v půlce věty, na další pokračování budu čekat s menší netrpělivostí.
Pořádná fantasy, kterou člověk drtí ještě ve dvě ráno pod peřinou za nesouhlasného mručení odpovědného zbytku rodiny. Takové knihy jsou čas od času dost potřeba.
Je to dobře napsané, čtivé a příběh je silný. Vadilo mi ale až pohádkové provázání a křížení osudů postav (osud Ivany a Hany, příběh věnečků a tak).
Pro mne kniha roku. Skvěle bohatá, vrstvená, hluboká, přitom vitpná a svižná.
Už jen ten název je na pár hvězdiček. Skvělé dětské čtení, plné fantazie, alenkovský svět, kouzelné postavy, velká přátelství a velké činy. Autorčina lehkost a hravost, dialog se čtenářem, prostě paráda.
Oceňuji český překlad a jazykovou kvalitu originálu. Těžké a zajímavě zpracované téma plné ironie a spisovatelského kumštu.
Léto s hraničářem se vydařilo. Protože sama střílím z luku a občas se projedu na koni, oceňuji přesnost práce s rekvizitou do nejmenšího detailu. Ideální oddychové nenáročné a zábavné čtení. Je znát, že série je určena dětem, všichni kladní hrdinové jsou kladní, záporáci záporní, motivace postav čitelné, děj přehledný a jednoduchý, všichni se mají rádi, dobro vítězí a stát je vzornými jedinci spravován lépe než v budovatelských utopiích. Žádná civilzační deprese a zmar, prostě radostné čtení pro letní lenošení.
Jak píší i ostatní, zpočátku mi autorovy vstupy nebyly příjemné, ale najedou se to nějak zvrtlo a bylo ráno a kniha přečtená. Zejména vylíčení atentátu a událostí po něm je díky zvolené formě strhující.
Pro mne ideální výbor z díla Jiřího Koláře, nejmilejší knihy v jednom balení. Z poličky u postele už nebudu odnášet pryč.