LenkaKT
![Skleněný pokoj Skleněný pokoj](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25479/skleneny-pokoj-1s7-25479.png?v=1654008804)
Vila sama je zajímavá a má za sebou zajímavý příběh, v knize je ale smyšlený. Připadalo mi to hrozně povrchní, jednoduché, plytké. Zajímavá doba, zajímavý dům a plyneme jen po povrchu vztahů. Škoda toho tématu.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Ta možnost tu prostě je Ta možnost tu prostě je](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/260973/ta-moznost-tu-proste-je-260973.jpg?v=1439638620)
Ta knížka je tak malá, že je rychle pryč. Ovšem radost a spokojenost, kterou kniha přináší, vydrží potom ještě dlouho. Pasáž o duze jsme četly s dcerou ve vlaku, venku pršelo a nad Jizerkami se ukázala duha. Jenže ve vlaku si nejde uvařit kafe, tak jsme se na ni musely koukat. Zabrala celý obzor, klenula se tam třeskutě barevná a byla větší, než všechny Lekníny světa. Tak takové zážitky ta kniha přináší.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Babička, kuře a Drnditonda Babička, kuře a Drnditonda](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/195180/babicka-kure-a-drnditonda-2zu-195180.jpg?v=1398075049)
"Víš, maminko, ty jiný knížky nejsou špatný, ale já mám rád knihy, kde hned od začátku mluví kuře!"
Skvělá kniha pro sedmiletého kluka, který už opovrhl kdejakým prvním čtením. Ale babička, kuře a Drnditonda ho chytili, přimáčkli mu čenich do knihy a poprvé v životě čte. A protože čte nahlas, my ostatní se báječně bavíme. Laskavost, rošťáctví i mravní zásady v dokonalém poměru.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Příspěvek k dějinám radosti Příspěvek k dějinám radosti](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/166111/prispevek-k-dejinam-radosti-quJ-166111.png?v=1645082270)
Silné téma, zajímavé zpracování. Zpočátku se mi zdálo, že jsou to nějaké nesourodé příběhy, ale pak se vše pospojovalo a nešlo to opustit.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Přes matný sklo Přes matný sklo](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/5450/pres-matny-sklo-Ahu-5450.jpg?v=1548504589)
Nevím. Je to dobře řemslně napsané, ale hlavní příběh mne vůbec nechytil nebo jsem ho nenašla. Nepochopila jsem, proč je vlastně hlavní hrdina tak apatický a všechno vzdal, bylo mi moc líto postavy matky a nějak mi tam chybělo propojení těch příběhů. První pohled, druhý pohled, první pohled... Postupné odhalování, že "věci nejsou, jak se jeví" nebo "jak je vnímáme", ale stejně to nevysvětlilo ten totální nihilismus hlavní postavy.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Rudo Rudo](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/237943/rudo-237943.jpg?v=1422701991)
Skvělé. Zpočátku jsem se bála, že to jen osobnost hlavního hrdiny to až do konce neutáhne, ale rozvoj dalších zápletek je skvělý a šlo to na jeden zátah. Myslím, že některé věty a dialogy se u nás v kraji vžijí natrvalo.
A bude-li další, koupím ho zas.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jak číst romány jako profesor Jak číst romány jako profesor](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/195813/jak-cist-romany-jako-profesor-UUN-195813.jpg?v=1551724828)
Odlehčené povídání o současné i minulé literatuře, ideální do autobusu a vlaku. Inspirující seznam doporučené literatury. Pro skutečné literární vědce asi moc vulgární, ale já jsem nedovzdělaný čtenář amatér a pro mne je to příjemné rozšíření obzorů.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)