LenkaKT LenkaKT komentáře u knih

20 let nového Polska v reportážích podle Mariusze Szczygieła 20 let nového Polska v reportážích podle Mariusze Szczygieła Mariusz Szczygieł

Tohle je prostě skvělé. Polsko je tak daleko a tak blízko a je to tu tak napínavě a zajímavě vyprávěno. Jedna skvělá reportáž za druhou.

06.08.2017 5 z 5

Stín větru Stín větru Carlos Ruiz Zafón

Ideální čtení na prázdniny, když se nemusí ráno vstávat a dá se kniha dotáhnout v kuse třeba do tří ráno. Zvlášť, když jeden zná a má rád Barcelonu. Zpočátku trochu pomalé, finále je strhující a tak člověk přimhouří oko nad některými detaily.

06.08.2017 3 z 5

Střepy času, krajin, konspirací / Nalezený deník Střepy času, krajin, konspirací / Nalezený deník Jiří Padevět

Střepy... jsou hezké střepy, zajímavé, přemýšlivé... padevětovské. Ale ten Nalezený deník! To vám je věc! Veverky! Na tenhle deník budu dlouho s úsměvem vzpomínat.

30.01.2017 4 z 5

Udělej si ráj Udělej si ráj Mariusz Szczygieł

Je zajímavé pozorovat svůj odraz v zrcadle. A autor nás Čechy odráží s láskou, s neuvěřitelnou znalostí kultury a prostředí a také se spisovatelskou bravurou.

30.01.2017 5 z 5

Čas žen Čas žen Jelena Čižova

Silný a dobře zpracovaný příběh. Dýchl na mne Mistr a Markétka, i když tohle je drsnější a drží se víc při zemi.

30.01.2017 5 z 5

Nezmar Nezmar Jean-Michel Guenassia

Čte se dobře, lehce, zajímavě ukazuje neukotvenost člověka, který je nakročen mezi různými kulturami. Ale současně je v něčem plytká a povrchní.

23.01.2017 3 z 5

Třinácté nebe Třinácté nebe Neil Smith

Skvělá kniha. Drsná, napínavá, dobře napsaná, orginální, silná. Čtu ji svému osmiletému synovi a je plně pohlcený. I když je to drsné a silné, je to pro něj dobré téma a dokáže o něm zajímavě přednášet.

15.12.2016 5 z 5

Dešťová hůl Dešťová hůl Jiří Hájíček

Jo! Dobrá, sakra dobrá kniha. Skvělá znalost prostředí, silný příběh, silné postavy. Dotýká se spousty témat a prostředí s nímž se potkávám, zpracovává je způsobem, jenž je mi blízký. Zůstane mi v hlavě.

12.12.2016 5 z 5

Já jsem Čína Já jsem Čína Xiaolu Guo

Skvělý výlet do současné Číny. Čtivé, zajímavé, má spád a až do konce se příběh proměňuje.

12.12.2016 5 z 5

Ivan je jen jeden Ivan je jen jeden Katherine Applegate

Úvodní kapitola přepsaná na obálce mi připadala nádherně zenová:

Jmenuji se Ivan.
Jsem gorila.
Není to tak jednoduché,
jak to vypadá.

A ta knížka je milá. Autorka drží gorilí vyprávění, odhaluje silný, i když nereálný příběh a klade si stejné otázky, jako každý empatický člověk před gorilí klecí. Moc pěkná knížka pro děti, která není hloupá, jednoduchá, podbízivá - která má dobrý styl a myšlenku. Jasně, je to trochu pohádka. Však je to pro děti a ty dobrý konec potřebují.

20.10.2016 4 z 5

Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat Jonas Jonasson

Pro mne taková rychlospotřební zábavná knížka. Veselý oddychový večer. Knížka, co po člověku nic nechce a nad ničím nenutí přemýšlet.

20.10.2016 2 z 5

Marta v roce vetřelce Marta v roce vetřelce Petra Soukupová

Rychlá, stylisticky zajímavá, drsná. Čte se to jedním dechem. Jsem ve věku mezi Martou a její mámou, mám dceru. Děsí mě Martino sobectví, sebestřednost, její totální prázdnost a nulová odpovědnost. Současně si ještě pamatuju hledání sebe sama, ten strach, že "jedu ve špatném vlaku - na nevhodné škole, mezi divnými lidmi", takže části jejích pocitů rozumím velmi dobře. Dokážu pochopit i to depresivní prázdno a neschopnost vstát z postele. Ale stejně mě hlavní hrdinka hrozně štvala. Hrozně. Chová se hnusně k sestře, bráchovi, rodičům - kolem ní je spousta lidí, kteří se o ni zajímají, snaží se jí pomoci, ale ona je vnitřně úplně prázdná. A taky mne fascinuje, kolik vypije alkoholu. Po takovém roce bych byla mrtvá ;)

Nicméně to byl dobrý literární zážitek.

20.10.2016 3 z 5

Příšerná teta Příšerná teta David Walliams

Doporučila mi ji dcera a chápu, proč se ji moc líbila. Napínavý, trochu jednoduchý příběh, vtipný a zlo je nakonec potrestáno.

28.09.2016 3 z 5

Paměť mojí babičce Paměť mojí babičce Petra Hůlová

Příběh je silný, prostředí exotické, zpracování brilantní. A stejně mě, podobně jako u jiných knih autorky, děsí ta prázdnota vztahů. Nikdo tam nikoho nemá prostě rád. Tak obyčejně, oddaně, s důvěrou, empatií a zájmem... Zejména matka vůči dcerám, neumím si představit, že bych svoje děti takhle jen zdálky sledovala. Neumím si představit, že žiju a moje dcera je bez domova někde opuštěná. Děsí mě to.

28.09.2016 3 z 5

Básník (Román o Ivanu Blatném) Básník (Román o Ivanu Blatném) Martin Reiner

Krásná kniha. Velké a poctivé dílo. Skvěle se čte, skoro nejde odložit.

28.09.2016 5 z 5

Šalomounova píseň Šalomounova píseň Toni Morrison

Strhující příběh, spletitý a proměnlivý, napínavý a až do konce překvapující. Skvělý vhled do života a myšlení černosšské komunity.

Babička drsňačka Babička drsňačka David Walliams

Skvělý příběh. A v češtině také úžasně namluvený panem Lábusem. Napínavý, veselý, současný a přitom jen tak nenápadně plný pořádného morálního poselství.

08.09.2016 5 z 5

Tajemné bratrstvo pana Benedikta Tajemné bratrstvo pana Benedikta Trenton Lee Stewart

Skvělá kniha pro chytrou desetiletou holčičku a její maminku. Obě v sobě máme něco z hrdinů. Skvěle se čte, děj plyne, kniha nejde odložit. Výborný prázdninový program.

Job Job Joseph Roth

Silný výlet do uzavřeného, zvolna se otvírajícího světa. Velmi dobře napsané. Jen konec je skoro neskutečný.

Zdi tvé Zdi tvé Michael Třeštík

Moc se mi líbila. Kromě silného příběhu mne fascinoval i výlet do světa umění, staveb, fresek a soch. Mrzelo mne, že skončila, žila bych v tom světě i déle.