Lesní_chodec komentáře u knih
Tak jako předešlé knihy o čelních představitelých Třetí říše i toto obsáhlé dílo o Göringovi se mi četlo velmi dobře. Nemůžu než doporučit.
Co dodat? Asi jen to, že dějiny píšou vítězové. Dle mě asi nejhodnotnější kniha od Irvinga, která by měla být i nejvíce čtena pro svůj faktografický obsah a pohled takříkajíc z druhé strany.
Pro mě jakožto nadšence historie velice hodnotné dílo. Kniha má spád a čte se doslova jedním dech. Ale věřím, že ne každého bude bavit. Přesto kniha pro mě velice dobrým způsobem popisuje život Rudolfa Hesse.
Jedna z nejlépe a nejčtivěji napsaných knih, kterou jsem o IIWW četl.
Tak jako v jiných dílech mistra, Eliade srozumitelně a přesto odborně shrnuje chápání světa našich (mýtických) předků.
Po "Železné patě", která mě zas tolik nebavila, (bohužel) teprve druhá kniha od JL co jsem četl. A musím říct, že čtení téhle knížky byl pro mě neskutečný zážitek. Vyvolávalo to vě mě přesně ty pocity, které by četba vyvolávat měla. Díky neskutečně preciznímu popisu reálii různých historických dob, jsem se stejně jako hlavní hrdina ocital napříč dějinami a cítil se neskutečně svobodný. Je obdivuhodné, jaký ohromný přejled měl JL o historii, mytologii, archeologii. Všechny tyto znalosti byly nezbytně nutné k napsání této úžasné knížky. Za mě jednoznačně 5*. Ještě dlouho mi tahle kniha bude probíhat hlavou!
Ač je kniha plná překlepů (což sám autor vysvětluje v úvodu knihy), jedná se dle mne o nejpovedenější shrnutí této rané české historie a prvorepublikového fašismus repsketive fenoménu Vlajky.
Velice zajímavá a pro mě i cenná kniha z tzv. "druhé strany". Postva nezměrného idealisty Degrella a jeho poutavého vyprávění zcela jistě stojí za přečtení.
Žádná historická kniha z období II.WW se zaměřením na Třetí říši, mě tak neoslovila a nebavila jako právě tato obsáhlá monografie, která z velké části nehodnotí, ale předkládá čtenáři fakta. Což je u těchto "historických" knih bohužel světlá vyjímka.
Přestože stojím v naprosté názorové opozici s autorem knihy, vřele jí doporučuji. Z myšlenek a postojů, které autor brilantně a metodologicky shrnuje totiž vychází značná část současné politické elity (a to i přesto, že většina z nich tvrdí, že kniha je názorově překonána). Jako povinnost se jeví, přečíst druhou stranu problematiky nesoucí název Střet civilizací.
Po metodické stránce takřka neprůstřelná kniha, plná zdrojů a citací. Z vědeckosti a poctivosti by si mohl vzít příklad kdejaký "mainstreamový" historik (viz citace profesora Nolteho). Ideální knížka do úvodu četby tzv. revizionismu. Na hlubší zamyšlení je samotné stíhání a kriminalizování autora a obecně všech revizionistů. Je takřka zázrak, že v naší republice něco podobného vyšlo. Všem, kteří chtějí získat "trochu jiný pohled" na jisté události II.WW tuto knihu doporučuji.
Nekompromisní a přesná analýza úpadku a strmého zániku Západu, tak jak jsme ho do posud znali. Naprosto šokující demografická čísla, vše náležitě ozdrojováno. Pro mě samotného především brilantní (a v češtině zatím ojedinělé) shrnutí ideologie a představitelů tzv. neomarxismu a Franfurktské školy. V současné době a termodynamiky událostí dost možná povinná četba!
Lev Borský je pro mě jeden z největších českých odborníku na fenomenální postavu Fridricha Nietzscheho. Tato knížka velmi přehledně shrnuje dílo německého filosofa. Všem, kteří nemají s četbou Nietzscheho doposud zkušenosti, doporučuji vzít prvně do ruky tuto sekundární literaturu. Mnohé věci Vám poté budou daleko jasnější a zřejmější!
Vcelku čtivým a didaktickým způsobem uvádí autor zájemce do oblasti problematiky přirozeno-právní teorie. Kde po krátkém historickém a filsofickém diskurzu využívá argumentace Tomáše Akvinského, Thomase Hobbese, Johna Locka a v neposlední řadě i Immanuela Kanta. Všude však naráží na "problém" s konečnou závazností (a nutností) onoho přirozeného práva čistě racionální (filosofickou) argumentací a sám přiznává, že bez akceptace metafyziky (zde myšleno v duchu teistického Boha), nelze onen přirozený (mravní) zákon a z něj vycházející lidská práva o nic pevnějšího opřít.