Lesní_chodec komentáře u knih
Zajímavá publikace, která o sobě hned v několika popiscích uvádí, že nejde jen o nějaký obyčejný manifest, ale o samotné vyhlášení války. A komu ona válka má být vyhlášena? Tzv. generaci osmašedesátníků, kteří stáli především na západě od našich hranic v tomto roce za revolučními změnami v oblasti kultury. A tak začali naplňovat to k čemu jejich velký (neo)marxistický učitel Gramsci již dávno vyzýval - pochod institucemi. Kniha je psána velice úderným jazykem, který útočí na podstatu věci (z pohledu identitárně smýšlejících jedinců). V českých luzích a hájích velice ojedinělý počin, co se tématiky týče! Snad se v budoucnu dočkáme vícero překladů od AltRight vydavatelství Arktos...
Nevšední pohled na česko-německé vztahy, který z mainstreamu neuslyšíte.
Pro mě neskutečně přínosná kniha, která v této problematice velice zajímavým a čtivým způsobem shrnuje autorovu životní práci v oboru sociobiologie. Nemůžu než jen doporučit!
V podstatě shrnutí čtyř zajímavých postav z okrohu evoluční problematiky, kde v jednotlivých kapitolách autor v celku krátce shrnuje jejich přínos a myšlení. Jako úvod do této problematiky to není špatná kniha, avšak pro jedince, kteří mají Wilsona či Eibesfelda načteného je to skoro ztráta času...
Pro mě zatím "nejpraktičtější" kniha od Evoly, která byla přeložena do češtiny. Jak poznamenává předešlý komentář (hynek5107), zvlášť ceněné je na ní její nečasovost. Mnoho problémů, které Evola popisuje jsou aktuální i skoro po 50letech vydání.
Přestože pro mě Evola není nějakým vzorem a autorem s velkým A, tak jak o něm některé kruhy (především v Itálii) často hovoří, četba mě bavila a byla pro mě přínosem. V kostce věcné shrnutí heroismu v indoevropské Tradici. Opět ukázkový poznámkový aparát v podání K. V.
V českojazyčném prostředí ojedinělý úkaz, který konečně pojímá fenomén fašismu bez emocí a v komplexní šíři. Kdo se opravdu zajímá o preblematiku a opravdové pochopení podstaty věci, ten by mě sáhnout po této útlé brožuře!
Samotná stať pro mě osobně nebyla ničím extrémně novým . Ovšem perfekcionisticky vypracovaný poznámkový aparát k tématu od Karla Velikého, v mnohém předčil celou publikaci!
"Žádná mysl, žádný svět." - tímto Parmenidésovým citátem se dá elementárně popsat tato velezajímavá kniha. Žádná realita sama osobě totiž neexistuje a je vždy dodávána zároveň s myslí, která jí pojímá. Není nic ve smyslech co by nebylo dříve v naší mysli...
Rozhodně jedna ze zásadních knih, která mnohé napoví co se lidské přirozenosti (physis). Přes slabší začátek (dle mého subjektivního pohledu) mě bavila především první polovina knihy, které pojednávala především o výše zmiňovaném. Druhá část knihy se nese v duchu autorových myšlenek v rámci různých společenských fenoménů. Například velmi zajímavě se zde vypořádá se šílenství sociálních inženýrů a egalitarismu obecně.
Dawkinse mám rád (díky němu jsem objevil krásu evoluční biologie a dalších příbuzných oborů), ale především jako evolučního vědce či populizátora vědy. Zde ale v mnoha pasážích dle mě dosti přestřelil a stává se z něj přesně to samé co on kritizuje (fanatické kreacionisty) - jen s opačným znaménkem. Přesto je především druhá část knihy velmi kvalitní a přináší hodně zajímavé informace.
Naprosto vyčerpávající a faktograficky přesná monografie z prostředí historického revizionismu. Doporučuji především těm, kteří mají přečtené již nějaké "základy". Viz "Přednášky o holocaustu" od Rudolfa Germara. Metodicky naprosto ucelené dílo plné zdrojů a citací.
Velice zajímavým způsobem psaná kniha, která kde komu naznačuje a místy dost jasně sděluje, že i člověk je zvíře, které prošlo evolučním vývojem. A tak tedy některé vzorce jeho chování, které spoustě lidem připadají pouze "lidské", lze najít u našich nejbližších genetických příbuzných.
Po Darwinově "The Origin of Species" asi jedna z nejzásadnějších knih na poli evoluční biologie. Přesto, že už je více jak 40let stará, stále neskutečně aktuální. Pro mě osobně byla Dawkinsova kniha vstupem do "evoluční literatury".
Pro mě osobně velice zajímavé čtení. Uvítal bych, ale obsáhlejší a více odborně zpracovanou práci na toto téma. To ale nemůžu panu profesoru Zrzavému zazlívat, jelikož již na začátku upozorňuje, že se nejedná o žádny odborný text. Přesto pro mě byla publiakce přínosná a díky ní jsme se dostal k dalším knihám s podobnou tématikou.
Proces byl mojím prvním seznámením s Kafkou. Popravdě jsem od toho čekal trochu více i přest to všechno čtení mezi řádky. Začátek příběhu měl v celku spád, dokonce mi nevadili ani "nekonečné odstavce", druhá část knihy mě však trochu zklamala. Na knize se mi nejvíce líbila ona pošmourná a temná atmosféra. Podruhé si to však už nejspíše nepřečtu...
Jedna z mnoha zajímavých knih od tohoto velkého vědce a částečně i filosofa. Nahlíží a ukazuje zajímavou perspektivu na spoustu "vzorců chování a uvažování".
Velmi zajímavá kniha, která se bez jakéhokoli přikrašlování a růžových brýlí dívá na člověka, kterého nevytrhává z živočišné říše a nedělá z něj cokoli víc, ba naopak.
Neuvěřitelně poutavě psaný životopis o jednom z největších snílků a dobrodruhů let minulých. Je vidět Irving Stone je opravdovým mistrem v tomto knižním žánru. Během čtení knihy se mi zdálo jako bych Jacka Londona znal osobně!!!
Neskutečně komplexní kniha, která shrnuje vše podstatné v daném tématu.