Lesní_chodec Lesní_chodec komentáře u knih

Corneliu Zelea Codreanu a Legie archanděla Michaela Corneliu Zelea Codreanu a Legie archanděla Michaela Mircea Eliade

Tradice Národní myšlenky pokračuje, tak by se dala v krátkosti shrnout publikace, která přináší velice zajímavý a poutavý pohled na jednu z nejzajimavějších postav novodobé rumunské historie - Kapitána a jeho Legii.

28.11.2018 5 z 5

Láska k vlasti Láska k vlasti Jukio Mišima

Člověk by si po prvotním přečtení, takřka minimalistické "povídky" z pera japonského klasika Mišimi, ani neuvědomil toliko souvislostí a podnětů, které tento text váže na předmoderní císařské Japonsko. Karel Veliký, jak už je jeho dobrým standardem, svým perfekcionismem přidává vybroušený poznámkový aparát a řadu dalších textů, které čtenáří nabídnou více než slušný vled do fenoménu Mišima a cisařského Japonska.

28.11.2018 5 z 5

Zkáza Sovětského svazu Zkáza Sovětského svazu Andrej Gračov

Velice zajímavá kniha, která přináší osobní pohled na události rozpadu a zániku SSSR. Autor sám fungoval ve vysokých pozicích státního aparátu a dokonce pracoval jako jeden z Gorbačovových poradců. Neméně zajímavé jsou i pro našince události, které mají velikou návaznost na naší zemi. Především tzv. Pražské jaro. Závěrem je však třeba dodat, že především odbdobí tzv přestavby a pasáže věnované poslednímu vládci SSSR, lze brát z větší kritičností. Autor sám často až zbytečně Gorbačova ušetřuje kritice, která by v mnoha ohledech byla jistě oprávněná.

09.09.2018 4 z 5

Zapomenuté příběhy Zapomenuté příběhy Marian Kechlibar

Marian Kechlibar je bloger a komentátor, kterých v našem prostředí moc nenajdete. Ku prospěchu všech se jestě zajímá o historii. A právě o historii respektive méně známých příbězích je tato kniha. Tajemní Guančové, zapomenuté výpravy do ještě neporušeného indiánského světa severní Ameriky, dnes již nepostradatelný kaučuk a jeho příběh - to jsou jen některé z příběhů, o kterých se dočtete v této zajímavé knize.

28.08.2018 4 z 5

Sapiens: Úchvatný i úděsný příběh lidstva Sapiens: Úchvatný i úděsný příběh lidstva Yuval Noah Harari

Kniha, kterou by měl povinně přečíst každý maturant. Autor disponuje obdivuhodným rozhledem a nabízí čtenáři řadu podnětů, které vedou k položení dalších otázek (a tím pádem přečtení dalších knih). Přesto jednu hvězdu srážím za jeho přílišný pozitivismus a redukcionismus člověka, který jednoduše není intelektuálně poctivý.

23.08.2018 4 z 5

Bez duše Bez duše Martin Stručovský

První polovina knihy mě vcelku bavila. Děj svižně utíkal a byl i poměrně uvěřitelný. Jak se kniha chýlila ke svému konci a příběh se víc a víc rozuzloval, přicházelo postupné opadání prvotního nadšení. Závěr byl pro mě jen těžko uvěřitelný a dost přitažený za vlasy. Přesto jako oddechovku na den dva čtení to nebylo špatné.

30.07.2018 3 z 5

Zachraňte Itálii Zachraňte Itálii Benjamin Kuras

Pro milovníky Itálie určitě zajímavý počin. Ten kdo dlouhodobě sleduje textové počiny pana Kurase, tak nebude ničím překvapen. Knížka se čte rychle a dobře. Jako bonus zde naleznete poměrně dost tipů na zajímavá místa, která v průvodci nenajdete...

04.07.2018 3 z 5

Prolomení hradeb Prolomení hradeb Petr Hampl

V českojazyčném prostředí doslova úkaz hodný "zázraku". Je příjemné vidět, že i u nás jsou autoři a intelektuálové, kteří svými myšlenkami nemají daleko k Nové pravici.

Prolomení hradeb bych označil za povinnou četbu pro všechny, kteří jsou otráveni současným systémem a tak nějak tuší, že to co se nám "elity" snaží servírovat je slabě řečeno proti zdravému rozumu!

25.06.2018 5 z 5

Totalitarismus: Komunismus a nacionální socialismus - jiná moderna 1917 - 1989 Totalitarismus: Komunismus a nacionální socialismus - jiná moderna 1917 - 1989 Alain De Benoist

Totalitarismus je kniha, kterou by si měli povinně přečíst všichni zastánci a stoupenci liberalismu a rovnostářských pozic, Benoist ukazuje řadu doslova paradoxních komparacích, kdy je na jedné straně "pravicový" (nacionální socialismus) totalitarismus vyobrazován jako absolutní a největší zlo, přičemž zločiny "levicovového" komunismu jsou neustále omlouvány a zlehčovány. Přílohou publikace je i "Manifest Nové pravice", který v závěru shrnuje postoje a východiska této myšlenkové školy.

22.04.2018 5 z 5

Mých tisíc životů Mých tisíc životů Jean-Paul Belmondo

Bébela mám společně s Delonem na pomyslném hereckém vrcholu. Oni dva jsou dokonalé ztělesnění archetypálních mužů a hrdinů starého světa, ve kterém jsem vyrůstal a který bohužel nenávratně mizí. Knížka určitě není nějaký extrémní literární zážitek, přesto se čte snadno a rychle. A pokud jste s Jeanem-Paulem viděli nějaký film uvidíte, že on zas tak moc hrát nemusel, protože on prostě takový byl, tak jako postavy, které ztvárňoval...

14.04.2018 3 z 5

Karpatské hry Karpatské hry Miloslav Nevrlý

Zajímavě pojatá kniha, ale popravdě jsem čekal trochu více. Asi i díky všem těm kladným komentářům zde. Popis jednotlivých pohoří mě až tak nezaujal, ale některé "hry" byly opravdu dokonalé. Autorovi se podařilo popsat slovy to co je jen stěží uchopitelné.

08.03.2018 4 z 5

Prvootec Prvootec David Vais

Moc často podobnou tvorbu nečtu, přesto mě knížka docela bavila. Přečíst se to v klidu doslova za pár hodin. I forma textu je čtivá a vtipná, přesto docela přínosná.

16.01.2018 3 z 5

Ve znamení Kon-Tiki Ve znamení Kon-Tiki Thor Heyerdahl

Netradiční dobrodružný cestopis o jednom z posledních vikingů naší doby. Velice poutavě napsaná knížka o dech beroucím dobrodružstvím, plná zajímavých informací a podnětů.

18.11.2017 5 z 5

Konec civilizace Konec civilizace Aldous Huxley

Knihu sem sem četl při treku po nepálském Himálaji, kdy sem se každý den těšil na večer u kamen, kdy bude hodinka na to se ke knize vrátit. Kam se hrabe Orwellovo 1984 chtělo by se říci. Uvědomímeli si, že ta kniha byla napsána v třicátých letech a ve fundamentálních rovinách docela přesně popisuje dnešní západní společnost (hodnoty, životní styl, převažující filosofii vulgárního hedonismu...) a její směřování běhá z toho až mráz po zádech.

18.11.2017 4 z 5

Vůdcové lidstva a jeho svůdci Vůdcové lidstva a jeho svůdci Lev Borský

V českojazyčném prostředí doslova ojedinělý úkaz, který mile překvapil. De facto jde z velké části o nosné teze Spenglerova pojetí dějin (Zánik Západu) a Nietszcheho filosofie, kterou autor celý život studoval a vyznával. Rozhodně stojí za přečtení. V české prostředí lze říci, že se jedná o první knihu novopravicového ražení.

03.10.2017 4 z 5

Lovec Lovec Andrew Macdonald (p)

Turnerovy deníky mě bavili o něco více. První půlka knihy mě bavila více než ten závěr, který už mě tak nenadchl. Přesto jako oddechovka to není špatné. Největší přínos pro mě měly rozhovory mezi Oscarem a Ryanem popřípadě Harrym, kdy autor zajímavou formou poukazuje na stpoustu zkutečností, které pěkně uceleně představuje.

20.09.2017 3 z 5

Turnerovy deníky Turnerovy deníky Andrew Macdonald (p)

Po literární stránce to není žádná extra třída, přesto kniha stojí za přečtení. Když si člověk uvědomí, že rok vydání je 1979, tak je až mrazivě děsivé, jak popisuje současný stav mnoha veřejných institucích. Dokonce si odvážím tvrdit, že spousta událostí, které kniha popisuje opravdu můžou v následujících desetiletích nastat...

20.09.2017 3 z 5

Proč bojujeme – Manifest evropského odporu. Metapolitický slovník Proč bojujeme – Manifest evropského odporu. Metapolitický slovník Guillaume Faye

Kniha, která u mě po prvním přečtením zanechala velký dojem, četl jsem jí ještě jako jakýsi "samizdat" vydaný jen v pár kusech. Neskutečné pozorovat s jakou brilantnostní je kniha aktuální v současné době a jak Faye spoustu událostí, tak nějak "předpovídá" (kniha napsaná tuším v roce 2001(sic)). Vřele doporučuji všem, kteří jeví zájem o Novou pravici (či altright) nebo chtějí získat argumentační arsenál proti všemožným sociálním inženýrům!

18.09.2017 5 z 5

Martin Eden Martin Eden Jack London

Není to tak dávno co jsem četl životopis Jacka Londona od Irvinga Stonea. Musím říct, že se mi tento romám dost často s vyprávěním o Jackově životě překrýval. Krásná knížka, která vypráví o pravdách života, které jsou platné odedávná. Především pasáže o filisofii a Martinovy diskuze s lidmi z lepší společnosti jsem doslova miloval. Na můj vkus trochu zdlouhavější konec, který už mě tolik nebavil. Přesto je tato kniha velmi výjmečná a neměla by být zapomenuta.

06.08.2017 4 z 5

Nietzsche a postmodernismus Nietzsche a postmodernismus Dave Robinson

Velmi elementárně nastíněný pruřez filosofovým myšlením a jeho nejzásadnějšími pojmy, které ve svých knihách používal. Přesto pro uvedení do problemtiky Nietzscheho bych doporučoval spíše Borského dílo.

25.06.2017 2 z 5