Lethania komentáře u knih
Další parádní díl, který se četl jedním dechem - knihu jsem zhltla za jediné odpoledne. Robert Bryndza přichází s novým stylem psaní, který se mi zamlouvá. Příběh byl originální, napětí bylo hmatatelné a konec mě přesvědčil, že pan Bryndza je jedním z nejlepších spisovatulů píšících detektivky. Tak snad mu to vydrží. Mohu jen doporučit!
Liou Cch'-sin je kapacita ve svém oboru. Ať už se to týká filozofie nebo vědy, dokáže mistrně využít těchto dvou směrů v knize tak, aby se příběh sám četl. Chválihodné je i to, že používá skutečných historických pramenů, co se Číny týče. Jedná se o můj první román od čínského spisovatele, který mě přesvědčil, abych dala šanci i jiným neznámým spisovatelům, ne jen pořád číst knihy od amerických či britských autorů.
Velmi kvalitní hard sci-fi kniha, která mě velmi bavila - měla jsem ji přečtenou za jeden den. Některé pasáže jsou pro mou úroveň vědy poněkud komplikované, ale zvládla jsem to a dozvěděla jsem se i něco nového z historie Číny a vědy. Doporučiji a určitě si přečtu i druhý díl.
Další klasické dílo z povinné četby úspěšně za mnou. Kniha se mi do ruky dostala zcela náhodou, ale nelituji toho. Autorka skvěle popsala hlavní postavy z psychologického hlediska a jejich pohnutky. Dílo je na můj vkus moc dlouhé, kratší pasáže by knize neuškodily. Rozhodně to nebyla ztráta času.
Velmi povedená detektivka, u které jsem nemohla knihu odložit. Chytlavý styl psaní mi vyhovoval. O napětí nebylo nouze. Knihu bych přirovnala ke knihám Roberta Bryndzy a Ursuly Poznanski. Určitě stojí za přečtení.
Další nová fantasy série na mě udělala dojem. Nebo spíše autorčina fantazie. Je pravda, že těchto nových sérií se v poslední době vynořilo hodně, ale tato je výrazně lepší než většina. Četlo se mi rychle, chování postav bylo uvěřitelné a námět byl originální (schopnosti). Vyhlížím další díl.
Že je pokračování lepší se moc často nestává, ale tady to vyšlo. Kniha se četla sama, o humor nebylo nouze a postavy byli velmi sympatické. Prostě další kotletovský zážitek se vším, co si od 'brakové' literatury přát.
Už druhé setkání s autorkou, jejíž styl psaní se mi hodně líbí. Překvapilý pachatel. Vůbec by mě to nenapadlo. Doporučuji.
Uf, další fantasy série, která mě uhranula a už nepustila, je opět u svého konce. Musím se přiznat, že jsem měla problém ji přečíst, protože jsem to už chtěla vzdát, ale přes počáteční nudu jsem pokračovala, a jen díky tomu jsem zjistila, že se to rozjelo neskutečným způsobem. Obvykle jsem ráda, že kniha má tolik stránek - hlavně pro to, že zážitek z knihy je o to delší a mnohem hlubší. A já jsem soucítila s hlavními postavami vše, co se dalo. Bolest, běznaděj, strach a mnohem a mnohem víc, než jsem schopná vyjmenovat.
Autorka u mě má velké plus, že jsme se nevěnovali jen jedné postavě, té hlavní, - Mare - ale i jiným jako jsou Evangelina, Iris, Cal a dokonce i Maven. Ti všichni měli něco do sebe, ti všichni měli svůj příběh a bylo potřeba ho dovyprávět. U některých je však budoucnost stále otevřená, protože konec nepřinesl takový happyend, jaký jsme asi čekali. Možná si autorka nechala skulinku na případné pokračování. Kdo ví?
Já jsem však z konce spokojená, ačkoli mohl být uzavřenější, ale hvězdu strhávám za ne moc povedený začátek.
Další, v pořadí již devátý, díl nás opět zavádí k Ochráňkyni Merit a jejímu milovanému upířímu Mistrovi Ethanovi. Tentokrákt se zajímáme spíše o politické pletichy - o tom, jak si udržet křehký mír mezi lidmi a upíry, mezi kožoměnci a Lidmi a dalšími nadpřirozenými bytostmi. Čekala jsem větší jízdu, větší porci zábavy a černého humoru. Snad další díl bude lepší.
Realisticky napsaný postapokaliptický román, který se mě osobně velmi zamlouval. Bylo by opravdu zajímavé, kam by naše společnost směřovala bez elektřiny apod. Také se mi líbily naturalisticky popsané scény, které příběhu přidávaly na skutečnosti.
Skvělý hororový příběh s nádechem fantastična. Nedokážu si představit žít neustále ve tmě a ještě ke všemu se dostat z bodu A do bodu B bez znalosti terénu. Kniha byla napínavá a dobře se četla. Zhlédla jsem i film, který také doporučuji.
Pokud jsem si myslela, že první díl byl špičkový, tak tenhle dosáhl ještě vyššího vrcholu, ze kterého se nakonec vyšplhal až na Mount Everest díky závěrečné epické bitvě, u které jsem měla problém popadnout dech při každé přečtené větě a stránce. Veškeré ostatní potřeby se odsunuly na druhou kolej.
Pan Mahaněnko má dokonale promyšlený svět, do kterého se znovu ráda začtu. Třetí díl mě nemine. A ty další taky ne!
Jako jednoduchá výplň mezi třetím a čtvrtým dílem nebyla zas tak špatná, jak se zpočátku zdálo. Jistě, ani z poloviny se to nemůže rovnat předešlým knihám, ve kterých byla akce habaděj. Tady se toho mnoho neudálo, pouhé náznaky, co by se v příštích dílech mohlo odehrávat. Ale mně se to líbilo.
První polovina knihy byla taková utahaná, už jsem si myslela, že to tak bude pokračovat, ale to se naštěstí nestalo. Ve druhé polovině už se to rozjelo a bylo zajímavé, jak jsme se postupně ponořovali hluboko do příběhu, a kdo koho podezírá a kdo je skutečným viníkem. Konec mě překvapil. Jeden z lepších thrillerů.
Pokračování úspěšné 2001: Vesmírné Odyssey nedosahuje takových kvalit jako díl první. Ale špatné to rozhodně nebylo. Napětí se sice poněkud vypařilo, ale styl psaní to vynahradil. Vtáhne vás do děje velmi rychle, že si ani neuvědomíte, že jste se dostali na úplný konec celé knihy. Některé vědecké pasáže jsem moc nepochopila, ale snažila jsem se. Pro milovníky sci-fi je druhý díl povinností.
Velmi povedený psychothriller. Kniha se četla prakticky sama, takže jsem ji měla přečtenou za den, což samo o sobě odpovídá tomu, že je kniha napsaná opravdu dobře. Nemohla jsem přestat číst, 2/3 knihy jsem nevěděla, o co vlastně jde, takže jsem si pořád lámala hlavu, jak tento příběh skončí.
Někteří jsou asi zklamaní z konce, protože se thriller přehoupl do nadpřirozena, ale proč ne... Rozhodně to bylo nečekané. Doporučuji.
Snad poprvé se stalo, že dávám knize 1* a doufám, že je to i naposled. Jaká je pravděpodobnost, že se obyčejná holka dostane ke kamarádovi jejího mrtvého otce, který má naprosto nejdokonalejší syny na světě (a zároveň je miliardář) ? 1: nemožné. Chování všech postav příběhu bylo nelogické. A kniha mě nudila. Příběh byl nijaký a neměl ani žádný potenciál na zlepšení. Aspoň jsem to ale měla rychle přečtené. Ale čeho je moc...
Autorka mi znechutila YA žánr tak moc, že mě bude stát hodně přemáhání, abych nějakou další přečetla.
Tak tahle kniha byla pro mě obrovské zklamání. Nejenže jsem ji četla po troškách, ale to v rámci několika měsíců, což už samo o sobě o něčem vypovídá. Nedokázela jsem ji přečíst najednou, pořád jsem ji odkládala a doslova se nutila ke čtení. Vůbec mě to nebavilo. A to jsem prvnímu dílu dala pět hvězd! Tady dávám jen dvě a to jsem ještě milosrdná.
Chování postav bylo mnohdy nelogické a naivní, příběh se tak uměle natahoval k ne moc překvapivému konci. Postava Akose mě asi nejvíc iritovala - jeho hrdinská výprava ztroskotala hned na začátku - závěr naštěstí zachránil. Dokonce i Cisi mi vadila. Jediná Cyra my přišla alespoň trochu sympatická. Jinak je tato kniha velmi podprůměrná. (A co se obálky týče - odfláknutá.)
Knihu jsem tentokrát četla déle než předchozí díly, protože jsem se nemohla pořádně začíst, takže jsem prvních 300 stránek doslova protrpěla. První část byla až moc zdlouhavá a nudná. Kdyby Tim Weaver vypustil tak 200 stránek, udělal by dobře. Takhle to bylo zbytečně natahované a celou zápletku jsem v půlce už odhadla, kromě jedné. A opět jsme se dočkali "nesmrtelného" Davida. Za mě další slabší díl, tak uvidím, co na mě čeká v díle přístím.
Kniha nebyla vyloženě špatná, ale určitě bych ji nenazvala debutem roku. To patří úplně jiným knihám. Dvě časové linie nejsou už takovou novinkou jako kdysi, přesto se mi toto rozdělení dítě/dospělý celkem zamlouval. Příběh se někdy vyslověně táhnul, nic pořádných se nedělo, jenom samé upovídané pasáže. Ale na konci přece jen došlo k překvapivému odhalení. Takový průměr tohoto žánru.