levac levac komentáře u knih

Strážce nádrže Strážce nádrže Zdeněk Svěrák

Velmi milá, řekla bych až něžná kniha, literární zážitek, takové pohlazení po duši. Příjemné, klidné a přitom vtipné čtení.

22.02.2019 5 z 5

40 dní pěšky do Jeruzaléma 40 dní pěšky do Jeruzaléma Ladislav Zibura

Velmi vtipné a nenáročné čtení, skvělý oddech mezi těžkými tématy. Zvlášť doporučuji číst během nemoci, člověk u toho nemusí myslet a smích mu pomůže k dřívějšímu uzdravení. Oceňuji též autorovu otevřenost.
Akorát k plánu vyrazit po přečtení na pouť mě tato kniha nenavnadila ani omylem, spíš naopak ;)

30.01.2019 5 z 5

Čas mezi šitím Čas mezi šitím María Dueñas

Velice čtivé, velice ženské. Knihu jsem spíš prožila, než přečetla a byl to krásný zážitek :) Doporučila bych ji ženám, které mají chuť na něco lehkého a čtivého, přitom historicky zajímavého a zároveň hledají oddech od srdcervoucích dramat.

05.12.2018 5 z 5

Dýka s hadem Dýka s hadem Vlastimil Vondruška

Vondruškovy detektivky jsou skvělé na odpočinek, dokáže velmi realisticky navodit atmosféru středověku a jestli nejsou všechny reálie skutečné, je historickému laikovi úplně jedno, zejména u tohoto žánru. Nicméně víc než relax od těchto knih čekat nelze, po půl roce si už vůbec nevzpomínám, o čem kniha vlastně byla. Zůstává jen vzpomínka, že se dobře četla :)

07.11.2018 4 z 5

Černobílý svět Černobílý svět Kathryn Stockett

Po dlouhé době kniha, která mě chytla od první stránky a vracela jsem se k ní každý volný okamžik. Zajímavé téma, které člověka přenese na jih Spojených Států 60.let. Díky stylu psaní jsem se chvíli cítila jako bílá panička a hned zas jako černá hospodyně, čtení jsem si opravdu užila.

06.10.2018 5 z 5

Osm hor Osm hor Paolo Cognetti

Jedna z nejkrásnějších knih, co jsem kdy četla. Dostala jsem ji s tím, že je to pěkné čtení o horách. Mně ale mnohem víc než o horách přijde o lidech, jejich komplikovaných povahách, vztazích a citech. Každý si tam prostě najde něco jiného. Je to kniha bez velkých dějových zvratů a napětí, je to spíš taková osobní zpověď, napsaná krásným jazykem. Chce to zakousnout se aspoň na hodinku, na dvě, není to čtení na 2 zastávky busem :)

10.07.2018 5 z 5

Dítě v předškolním období Dítě v předškolním období Ilona Špaňhelová

Ač velice útlá kniha, kterou pročtete za hodinu, přesto jsem tam našla pár dobrých tipů. Nicméně toto téma by si jistě zasloužilo jít do mnohem větší hloubky, než tato kniha poskytuje.

07.04.2018 4 z 5

Mrtvý posel Mrtvý posel Vlastimil Vondruška

Čtivá oddechovka. Chyběla mi tam stránka vysvětlivek o tom, kdo to byl podkomoří, rychtář atd. a jaký měly tyto funkce navzájem vztah. Zklamáním byl velice rychlý konec, který naprosto neodpovídal tempu celého příběhu.

07.04.2018 4 z 5

Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Jack Thorne

Fanoušek Harryho Pottera, který předchozích 7 dílů doslova zhltnul, si tento prostě nedokáže nechat ujít, ať jsou recenze jakékoli. Je to příliš velké lákadlo být ještě na chvíli v tom úžasném světě. Ale už je to opravdu jiné, chybí to geniální propracování, detaily, které do sebe zapadají a postavy, jak je známe.
Nicméně se to dá díky použitému zpracování přečíst za jeden večer a neurazí to.

29.12.2017 4 z 5

Osm Osm Radka Třeštíková

Nechápu, jak originální a do hloubi duše prostupující Bábovky a toto, mohla napsat tatáž osoba. Ploché rozhovory, příběh o ničem a nekonečná nuda :(

21.09.2017 1 z 5

Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

K Harrymu Potterovi jsem se dostala až po přečtení série s Cormoranem Strikem. Další ještě není napsaný a velice čtivý styl paní Rowlingové mi chyběl, tak jsem si řekla, že něco na tom asi bude, když je to tak opěvované. Film mě sice před lety neoslovil, ale kniha teď rozhodně ano. Nezklamala a protože je to taková útlá knížečka, po pár dnech jsem mazala do knihovny pro druhý díl :).

21.09.2017 5 z 5

Ve službách zla Ve službách zla Robert Galbraith (p)

Je to jedna z těch knih, které čtete dnem i nocí, a když konečně zjistíte, kdo byl vrah, je vám líto, že už to skončilo a nemůžete být dál ve společnosti Strika a Robin. Z této řady pro mě zatím nejlepší kniha - postav tak akorát, aby se v nich člověk dokázal dobře orientovat, navíc dobře psychologicky propracované, trocha romantiky a humoru, krásný jazyk (to i díky překladu) a navíc se člověk dozví i něco ze současné Británie. Pokud máte rádi oddechové krimi, vřele doporučuji.

15.08.2017 5 z 5

Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Velmi originálně a poutavě napsaná kniha. Zatímco jiné se interních pocitů během příběhu jen dotýkají, tady jsou alfa omega celé knihy. První dva příběhy mi trvalo, než jsem pochopila, oč jde, pak už jsem se nedokázala odtrhnout. Jen tu paní Dobrovolnou autorka nemusela ... ;)

28.07.2017 5 z 5

Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Vzdávám to, ani po sto stranách mě to nebaví. Děj skoro žádný, příměry v každé druhé větě už nejsou zajímavé ale otravující a už mě štve, jak autor pořád předbíhá a nakousává, co bude, čímž všechno opakuje a natahuje.

26.06.2016 1 z 5

Létající jaguár Létající jaguár Josef Formánek

Od knihy jsem neměla žádná očekávání, říkala jsem si, že by mohla splnit kategorii "Přečteno za jeden den" v rámci čtenářské výzvy. Přečetla jsem ji za hodinu a bavila mě.

26.06.2016 4 z 5

Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala Jojo Moyes

K nadšeným hodnocením se bohužel nemohu přidat. Vývoj příběhu byl jasný po pár stránkách, jen s jediným dějovým zvratem. Příběh sám mne nijak moc nezaujal, snad jen kapitola psaná Camillou byla originální a zajímavá.
Kupodivu se ale velmi povedl film podle této knihy. Scenáriste vybrali to důležité a vynechali patos, to se často nestává.

17.06.2016 3 z 5

Pravidla moštárny Pravidla moštárny John Irving

Jsem ráda, že jsem se nechala přesvědčit, že kniha stojí za přečtení, i když už člověk viděl film. Obvykle dávám 5 hvězdiček, když je kniha čtivá a zároveň člověka obohatí o fakta z historie či současnosti. Tady bych musela dát hvězdiček 7, ještě za skvěle vykreslené postavy a emoce a taky za nadčasový humor. Navíc jsem si po dlouhé době užila krásnou barvitou češtinu a bez hrubek. Nádhera!

22.04.2016 5 z 5

Ženy na pranýři Ženy na pranýři Naďa Horáková

Dle mého názoru nejlepší díl série. Dle názvu jsem se děsila brutálních popisů mučení, ale vše bylo vylíčeno jemně, krev nestříkala, autorka nechala velký prostor pro čtenářovu fantazii. Opět báječný zážitek.

01.03.2016 5 z 5

Brněnské nevěstky Brněnské nevěstky Naďa Horáková

Chvilku mi trvalo, než jsem se sžila se stylem a výrazy, ale pak už jsem frčela pro další díly. Prostě super! Záživné, plno zajímavostí a faktů, člověk se na chvíli přesunul do úplně jiné doby a přesto se do postav dokázal naprosto vcítit.

01.03.2016 5 z 5

Manželka 22 Manželka 22 Melanie Gideon

Červená knihovna není můj nejoblíbenější žánr, ale dočíst se to dalo a oceňuji zajímavý a originální styl psaní.

01.03.2016 3 z 5