Liatha komentáře u knih
Nedá se říct, že by kniha byla špatná. Ale ani nemůžu tvrdit, že bych jí doporučila. Nejvíce mě zaujaly části ohledně "hostů" jak přišli k vyhoření, a jak se s tím popasovali. Naopak nejlépe se mi četla část od Aleše Cibulky. Poněkud hůře na tom byly závěrečné části přímo od Honzáka. Nejspíš mi nesedí jeho styl psaní, humoru a někdy velmi zvláštních vsuvek. Ale byla jsem ráda za pár testů, které mi dočtení knihy zpříjemnily. Dostala jsem informace, které vesměs vím. A tak pro mě byly nejhodnotnější zpovědi tří hostů.
Čekala jsem od knihy mnohem více... Příběh má potenciál, ale přijde mi to jako špatně uchopené. Točí se to kolem spicy scén, které jsou sice fajn, ale autorka si na nich dala záležet víc než na dějové lince. Pro mě bohužel zklamání.
Doporučuji všem ženám, kterým chybí motivace. Příběh je psaný z pohledu 3 žen, a postupně se odhaluje jejich osud a zároveň dar. Prvních pár kapitol jsem četla s jemným nucením, nemohla jsem se do toho vžít. Ale příběh Kate mi byl tak blízký, že mě to motivovalo číst dál a byla jsem zvědavá, jak to dopadne. A najednou už mě nezajímala jenom tato postava, ale i ty ostatní. Knihu jsem četla všude, kde se dalo. Byla jsem v napětí, jak to dopadne, co postavy vymyslí, aby se dostaly z nějaké situace, jak se vysvětlí to a to. A obdivovala jsem, jak jsou ženy odvážné a silné. Zkrátka a jednoduše jsem se v tom našla. Čirou náhodou jsem se nedávno přestěhovala do malého domku za přírodou. Dříve jsem bydlela v paneláku. A tak jsem velmi procítila i příběh Violet (i Kate). Za mě opravdu skvělá kniha vhodná pro ženy, které si prochází těžším obdobím a potřebují najít sílu přímo vnitru. A v přírodě kolem nich.
Kniha mě podle anotace zaujala, ale nevěděla jsem, co od toho vlastně čekat. Od autorky jsem doposud nic nečetla. Chvíli mi trvalo, než jsem si zvykla na období, které je v příběhu popisované. Zaujalo mě neobvyklé spojení hebrejštiny a dalších jazyků, které vytváří tzv. rčení. Jakožto bývalá studentka judaistiky jsem ocenila tento pohled. A mile mě překvapilo, že autorka čerpala z několika reálných věcí z historie, což uvádí v poznámkách pod čarou. Tvoří to základ příběhu, který je svým způsobem kouzelný, ale hlavně tajemný. Chvílemi plný naděje, chvílemi naopak. Jde o první, ale rozhodně ne o poslední knihu, kterou jsem od Leigh Bardugo četla.
Nenáročné, čtivé a oddechové. Kniha neurazí, ale ani nenadchne. Příběh je naivní, daleko od reálného světa. Ale jsou chvíle, kdy si přesně o tomhle chceme přečíst. Tady sáhnete na jistotu, že si u knihy odpočinete
Z knihy mám smíšené pocity. Na jednu stranu to bylo napínavé, na druhou stranu to bylo takové neslané, nemastné. Nemohla jsem se do toho vžít. Bylo tam spoustu věcí dohromady - mágové, dlaci, bohové. Ale přijde mi, že tomu chybělo to něco, o co by se to opíralo. Příběh má potenciál, ale chybí tomu "uvedení" do magického světa. Každopádně čtení knihy ubíhalo rychle. Musím vyzdvihnout krásnou obálku, která se moc povedla. Doporučila bych k přečtení těm, kteří hledají nenáročné fantasy, klidně i dětem a jednoduše všem, kteří chtějí podpořit české začínající autory.
V některých pasážích jsem se našla. Zejména ve vztahu s rodinou. O to těžší čtení bylo. Ale zároveň se to četlo velmi plynule a překvapilo mě, jak rychle jsem to měla za sebou. Po přečtení jsem o něco chytřejší ohledně hub a jsem si jistá, že až na ně půjdu, vzpomenu si na hlavní hrdinku Sáru alias Sisi a na Muchomůrku. Jen mě mrzí, že je konec takový neurčitý. Z knihy mám rozporuplné pocity, ale po takovém tématu je to asi běžné.
Kniha mě zaujala svou obálkou. Na začátku jsem se obávala, že to bude teen cosi a čtení bude utrpením. Ale děj mě mile překvapil, a ten konec... uff, nečekala jsem to. A naprosto chápu chování Niki. Kniha skvěle zpracovává těžší témata - objevování své sexuality, sebepoškozování, trauma, apod. Ale přesto se kniha čte lehce a během víkendu máte knihu za sebou. YA knihy už moc nečtu, a jsem ráda, že u téhle jsem udělala výjimku :)
Bohužel velké zklamání. Jako knihkupec jsem se na čtení knihy těšila. A začátkem mě to i bavilo. Ale kniha mě rychle začala nudit. Dočetla jsem jí jenom kvůli vrácení do knihovny... Někdo měl rezervaci, tak jsem jí doma nemohla držet :) Tím pádem jsem druhou polovinu knihy tak nějak prolistovala, pročetla. Nějaké historky se zákazníky byly vtipné, ale asi jich bylo málo nebo bych potřebovala knihu mnohem kratší. Nevím, asi jsem měla moc velké očekávání. Mrzí mě, že tam nebyl nějaký příběh, který by se po delší dobu vyvíjel. Na tak dlouhou knihu je to potřeba... Něco, co by donutilo číst dál. Také mi tam chyběly emoce. Bylo to jako číst popis něčí práce, která ho ve výsledku moc nebaví.
Srdcovka, kterou jsem musela mít ve své knihovně. I když příběh znám, cítila jsem u něj napětí, jako kdybych se s ním seznamovala poprvé. Ilustrace jsou nádherné. Vlci, magie a Irsko jsou kouzelnou kombinací. Doporučila bych to všem, kteří takové příběhy milují. Ať už dětem nebo dospělým.
Asi jsem od toho čekala něco jiného. Ze začátku se mi to líbilo, ale postupně do toho začaly pronikat věci, které mi tam moc nepasovaly. Podle anotace jsem očekávala něco, co mě přenese do světa s magickými prvky (což splnilo), ale také že to bude odpočinkové čtení. Svým způsobem to tak bylo, ale jak jsem psala, tak postupně se děj stával temnějším. Každý máme nějaké tajnosti nebo temnou minulost, kterou musíme nechat jít (což je poselství knihy). Ale asi mi spíš vadilo, že jsem nečekala, že budu cítit napětí, zmatení, apod. Jako když čtete detektivku. Zkrátka mi to tam nepasuje. Ale uznávám, že pokud to ve čtenáři zanechá takové emoce, pak je to napsané dobře. Vlastně to i splnilo to, je v anotaci, jen... jsem knihu asi špatně odhadla a čekala víc feel good čtení. Psaní recenze v 1 ráno není má silná stránka, ale kniha po dočtení zanechala silný dojem :)
Kniha je hezky ilustrovaná, což je její největší pozitivum. Kouzla jsou v ní jednoduchá, často velmi podobná a pro začátečníky by to mohlo být fajn. Našla jsem v ní trochu inspirace, ale asi jsem od toho čekala trochu víc. Doporučila bych jí začátečníkům, kteří inklinují k wicce - protože na tento směr je kniha zaměřená.
Jediné dvě věci mi tam neseděly, a to planetární hodiny a seznam božstev a ochranných duchů. Planetární hodiny jsou uvedené mezi korespondencemi na konci knihy a není ani vysvětlené, co to je, a jak se to používá. Časy jsou psané samozřejmě jen orientačně s tím, že si přesný čas dotyčný pak vypočítá. Ale pochybuji o tom, že přesně tohle budou všichni čtenáři vědět. Proto mi to přijde bez jakéhokoliv vysvětlení jako zbytečné a zavádějící. Podobně je na tom seznam božstev a ochranných duchů. Méně je více a často jsem ta jména ani neslyšela. Je tam uvedá i Erzulie, která spadá mezi loa haitského vúdú (aneb i malé znalosti jsou uplatnitelné). Ale nedokáži si představit, že by nováček prováděl kouzlo ohledně lásky s Erzulie nebo pracoval s Legbou ohledně solární magie. Možná by to bylo ok, možná ne. Kniha je wiccansky zaměřená a chápu, že autorka chtěla čtenářům předložit spoustu různých božstev, se kterými můžou pracovat... ale přišlo by mi lepší, kdyby se držela jen známějších pantheonů.
V češtině se kniha jmenuje Velká kniha magie. Slovo "velká" tam rozhodně nemá co dělat :) Kniha je pro mě zklamáním. Najdete tam spoustu témat, ale vlastně vám to moc nedá, protože je o nich jenom zmínka. Plusové body jsou za hezké ilustrace. Ohledně textu je tam naťuknutých spoustu témat, ale na stránkách je často ještě dost prázdného místa. Proto mi přijde škoda, že místo není využité. Také by se dalo ubrat ilustrací a opět přidat text. Dokážu si představit, že pak by kniha byla mnohem lepší a zasloužila by si i více hvězdiček :) Přesto tam byla jedna věc, která mě hodně potěšila. Autorka zdůrazňuje, že magie je praxe, nikoliv náboženství. A že se dá ta praxe provozovat v souladu s různými druhy náboženství. Zmiňuje se to málokdy, což je škoda, proto mě to mile překvapilo.
Na tuhle knihu jsem se těšila, ale mé nadšení bohužel opadlo. Asi jsem od toho čekala víc. Je to spíše celkově pohled dotyčného autora na témata od duchů, přes démony, až po víly. S nějakými věcmi souhlasím, s některými ne. Praxe mi přišla zajímavá, ale opět beru to spíš jako obohacení rozhledu, jak se to dá uchopit. Popisovaná praxe ohledně duchů mi nesedí, což nemusí být špatně. Každý jsme jiný. Přijde mi to jako mix různých směrů, nedokážu se moc vcítit do praktikujícího. Místo mi to přijde až jako fantasy kniha. Mám z ní smíšené pocity. Ale dávám tři hvězdy, protože jsou tam i velmi zajímavé a použitelné věci. Na konci každé kapitoly najdete témata pro deník tudíž vás to vede k zodpovězení si různých otázek a k hlubšímu uvažování. Každopádně nebojte se knihu zkusit přečíst. Buď se ta témata a celkově na přístup autora naladíte nebo ne.
Taková čarodějnická jednohubka pro začínající. Líbily se mi zejména části ohledně svátků a věštění. Bohužel překlad je... zajímavý. Hedge witch se tady překládá jako "čarodějka živého plotu". Tento výraz se nedá moc přeložit, a tak stačilo nechat jednoduché hedge. Také se mi osobně nezdá vystavení různých korespondencí podle čaker. Jedná se o západní pojetí a obecně mi tam přijdou zbytečné, ale lidi to holt s čarodějnictvím spojují, tak dejme tomu. Kniha má ale spoustu krásných obrázků, což je asi její největší plus. Jen je škoda, že je na škapulíři namalovaný symbol relikvie smrti z Harryho Pottera to by mohlo nováčky poměrně zmást. Závěrem tedy dodám, že pokud vás zajímá úplně to nejdůležitější a nejzákladnější ohledně teorie a praxe, tak budete spokojení. Jen prosím, ať se nikde neobjeví, že jste čarodějky/čarodějové živého plotu :D
Kniha mě nadchla a zároveň jsem nad některými informacemi kroutila hlavou. Autorka skvěle zpracovala dvě tematicky jasně dané kapitoly (Trans a meditace a Každodenní obřady). Bohužel má kniha i výrazná negativa, a to hned v první kapitole s názvem Všední život čarodějky. Je to obecné, a tak se tam lépe (ne)záměrně promítají vlastní postoje a názory. Autorka jako wiccanka odsuzuje satanismus a křesťanství, a to pravděpodobně z jejich nepochopení. Vlastní názory jsou fajn, ale všeho s mírou. Každá podkapitola na jejím konci obsahuje otázky na zamyšlení, což beru jako skvělé vedení k samostatnému uvažování a hledání vlastní cesty. Překlad mi z německého originálu nepřijde jako kvalitní. Když jí ale srovnám s jinými novějšími tituly na téma čarodějnictví a Wicca, tak bych tuto dala mezi ty, které stojí za to si přečíst.
Ráda bych dala plný počet hvězdiček, ale u českého překladu to bohužel není možné. Chyba ve jménech archandělů,... Problém je ale v překladu! Porovnávala jsem ho s anglickou verzí, v té je vše správně. Kniha má krásné obrázky i obal, ale český překlad se musí brát hodně s nadhledem. Nejvíc mě překvapilo slovo ,,pantagram" (správně by to bylo přeloženo jako pentakl v porovnání s aj verzí).
Četla jsem jí při mých začátcích v čarodějnictví při dovolené na Šumavě. Kniha je psaná čtivě a zároveň velmi prakticky. Test schopností dá každému základní přehled, co by měl rozvíjet. Je to ten typ knihy, do které se začnete a nespustíte z ní oči. Těžko by se hledala jiná kvalitní kniha pro čarodějky, které chtějí pracovat se svými schopnosti a souznít s přírodou.
Je vhodná jak pro ty, kteří se o toto téma již zajímají tak ty, kteří s tímto směrem začínají. Jak už píše autorka, tak se dělají společné rituály/obřady a je lepší mít zasvěcení (kvůli kterému tam Verči výprava jela). Je čtivá a nabitá informacemi, takže si při čtení musíte dávat pauzu, i kdybyste chtěli pokračovat – zkrátka cestopis a odborné informace v jednom. Jako neznalou ve vúdú mi to dalo krásný přehled a více se v tom orientuji. Pochopila jsem, co je vúdú a užila jsem si malý výlet skrze vyprávění příhod, snů a myšlenek. Pokud chcete zažít dobrodružství a zároveň získat základní přehled vúdú, tak je kniha právě pro vás.
Naprosto skvělá kniha, o které ví bohužel minimum lidí. V knize jsou jednoduchá kouzla, která zvládne každý. Líbí se mi, že tam Zuzka vysvěluje princip, na jakém jednotlivá kouzla fungují. Jde o úzkou, za to velmi praktickou a čtivě napsanou knihu.