Lienilda komentáře u knih
V první čtvrtině knihy jsem si nedokázala vytvořit sympatie ani k jednomu z 2 hlavních hrdinů. Pak to začalo trochu odsypat a od půlky už jsem věděla komu fandit. Super román. Moc se těším na film s Benem Afflecken, který má výborné hodnocení.
Kaštánek dočten a je to tedy nářez, částečně mi připomněl Sněhuláka od Nesba. Vlastně i ten název je podobný... Kaštánek a Sněhulák normálně značí nevinné dětské aktivity... ne však tady. Oba dva hlavní vyšetřovatele jsem si oblíbila a jsem zvědavá, jestli se dočkáme pokračování. Co mě při čtení rušilo bylo časté přeskakování z minulého času do přítomného, nějak mi to tam nesedělo. Krátké kapitoly, ty mi naopak sedly. Hlavniho padoucha jsem si v průběhu knihy tipla, ale pak to stejne několikrát přehodnotila :) Co mě štve, že nevím co přesně pani ministryně řekla v minulosti rodičům o dvojčatech. Nemám ráda nezodpovězené otázky, když všechno ostatní autor objasnil.
Vlci jako zvířata mi nikdy nebyli sympatičtí a docela dlouho jsem s tím v knížce bojovala. Ale ty předkládané informace o jejich chování a zvycích byly prostě úžasné. Stejně jako v knize "Čas odejít" o slonech.
Opět mnohovrstevnatý román a já měla jasno od začátku komu více patří moje sympatie ohledně rozhodování o tak složité věci, jako je eutanazie.
Příjemná detektivka s dvěmi prolínajícími se časovými rovinami, které mě zezačátku velice bavily. Po čase už se přesuneme jen do současnosti a vyprávění se začíná pribrzdovat, aby pak vygradovalo do slušného finále. Za mě velmi příjemné čtení na letní podvečery bez potoků krve a bez úzkosti z tématu. Přečtu si i další díly z této série.
Hodně jsem se na tuto knížečku těšila a slovo knížečku je na místě, protože je velmi malá a útlá. Pojednává o magdaleninych prádelnách, ten pojem sice znám, ale myslela jsem, že se týká max nějakých šedesátých let a ne i roku 1985 (probuh) a později.
Stejně mi ale přišlo, jak kdyby ten příběh se odehrával mnohem dříve. Pořádně se mi nedařilo uchopit časově dobu, oblíbit si postavu, prožívat děj. Je to psáno velice úsporně a ne do hloubky. Spíše mi připomíná povídku a ty popravdě nejsou mé oblíbené.
Klidně o tom samém tématu se stejnými postavami bych si přečetla moc ráda knihu znovu, ale musela by být podstatně rozpracovanější a obsáhlejší:)
(SPOILER) Podle anotace jsem měla nějakou představu, která byla po pár stránkách naprosto vyvedena z míry nečekanou zombie apokalypsou. Přiznám se, že o tomhle číst jsem vůbec neměla chuť a zvažovala odložení, nakonec to ale bylo tak napínavé, že jsem musela vědět jak to bude pokračovat dal. Zombie jako takové tam nakonec vlastně nejsou a děj knihy se ubírá úplně jinak než bych čekala. Příběh je originální, ale nezodpověděl mi na spoustu otázek - proč se Puls objevil? Zasáhl celý svět? Jak to bylo dál???
Obálka za pět hvězdiček, příběh na tři hvězdičky, poznámky k textu (wtf? možná u jedné jsem se zasmála, ale jinak byli neskutečně hloupoučké) dávám za jednu hvězdičku.
Průměr tři hvězdy, na rozdíl od Kronik prachu mě kniha zklamala. Ale v knihovničce si ji nechám už kvůli té krásně povedené obálce.
Nevím od kolika let bych tuto knihu doporučila dětem, možná od 10? Záleží také na čtenářské vyspělosti. Rozhodně bych ji však doporučila rodičům.
První polovina byla moc pěkně napsaná, zarývající se pod kůží. V druhé polovině po společném dobrodružství čtveřice jsem si říkala, no to snad ne. Závěr mi přišel useknutý, chybělo mi nějaké dovyprávění.
U této autorky se mi hodně líbí že zmiňuje věci, které u dětí letí (pokémoní kartičky, hru Fortnite). Také jak autorka popisuje myšlenky a chování dětí i dospělých, působí to hodně opravdově.
Ale vážně, super kniha, hodnotím kladně.
Kvůli pracovním a rodičovským povinnostem jsem ji četla snad přes týden, tak jsem si ji tak neužila...Ale příběh je to krásný a zařadí se po bok Vánoční koledy od Dickense k mým oblíbeným vánočním příběhům. A už teď vím, že si ji za rok přečtu znova.
Tuhle knizku jsem si pujcila diky online predstaveni Listování, které jsem nedávno viděla a Dobrý proti severaku tam právě predvadeli. Je to odpocinkove cteni, rychle se to četlo a ty emaily mi prisly fakt uveritelne.
Tato kniha mě hodně pohladila po duši. Sedmilharky jsem cetla už dříve a taky se mi libily, ale Alice u mě jednoznačně vede. Rozhodně mě to přimělo popřemýšlet nad tím, jestli mé studentské já před 10 lety by bylo spokojeno s mým současným životem a věřím tomu, že bylo. Zajímavější bude co se stane v dalších 10 letech...
(SPOILER) Raději jsem si do čtenářské výzvy na téma "odehrává se za války" měla vybrat Slavíka od Kristin Hannah, lepší hodnocení a větší počet hodnotících lidí mě mělo varovat před Vážkou.
Spoustě čtenářům se to určitě bude líbit a četlo se to lehce, ale mně hodně vadila nereálnost a naivita románu. Všichni krásní, šikovní, téměř bez přízvuku a narazí jen na hodné Němce, popřípadě cizí zlé Francouze v okupované Paříži. Samozřejmě mám ráda dobré konce, ale tady toho bylo v celé knize skoro příliš.
Toto ilustrované vydání jsem dostala už před více než rokem, ale dostala se k němu až teď. Zároveň teď při lednovém čtení jsem si pouštěla podcast "Neplecha ukončena", který je právě přibližně 8 kapitol před koncem Fénixova řádu a rozebírá dopodrobna jména postav, upozorňuje na zvláštnosti, různá propojení, náznaky nebo i nepřesnosti v překladu. Takže pokud jste milovníci světa Harryho Pottera, tento podcast rozhodně doporučuji :)
Ilustrované vydání je jako vždy nádherné, jen je škoda, že teď do projektu přibrali i Neila Packera, protože každý má naprosto jiný styl a více bych ocenila, kdyby kniha byla ilustrovaná jen jedním. Asi se mi víc líbí ilustrace Jim Kaye, ale i ty druhé od Neila Packera mají své kouzlo a mají drobnější charakter. Jinak je tato téměř 2kg kniha velká a nepraktická, já ji četla jen vsedě a ještě s polštářkem pod knihou. Připadala jsem si, jako bych před sebou měla starodávnou knihu zaříkadel.
Děj není potřeba představovat, jen že při prvním čtení před téměř 20 lety, mě jako první kniha z této série dost nebavila (hlavně již stokrát zmiňované Harryho nálady). Ale s postupem věku musím ocenit, jak je kniha úžasná a jak jsou krásně vykreslené lidské charaktery a pocity dospívání. Napsat knihu, která bude bavit děti i dospělé, na to je Rowlingová mistr.
Toto bylo velmi příjemné překvapení. Příběh o jedné rodině, která se i s partnery dětí sejde na poslední víkend na chatě u jezera. Každý má nějaké své bolístky a tajemství, které během 3 dnů pod vlivem brzkého prodeje chaty a nešťastné události u jezera, postupně vyplouvají na povrch. Velice pěkne se to četlo a hlavně rozporuplný a občas nesnesitelný Michael mě bavil. Závěrem zazněl opatrný optimismus do budoucna a i já jej přeju postavám.
Srpny přečteny během 2 dnů v srpnu. Ač jsem si myslela, jak mi časové období pomůže, abych se ještě vice naladila na knihu, nestalo se tak.
Danielu jsem nepochopila skoro ve všech případech chování. Ač je jasný, že její partnerský vztah byl toxický, tak s rodiči a sestrou vůbec nemám jasno, kde je pravda.
Knížka už je trochu za zenitem, ale i tak, přečíst si o ranných sedmdesátkach na maloměstě bylo fajn. Jako náctiletá jsem četla několikrát a vrátila jsem se k příběhu kvůli výzvě. V knize je dost překlepů, takže nedostatečná korektura není jen problémem současnosti.
Normálně bych k téhle knize nejspíš nepřišla, nebýt v jednom čtenářském klubu. A vlastně se mi to docela líbilo, i když celou dobu jsem očekávala úplně jinou zápletku (asi mě hlavně zmátla obálka). Popisy hor byly vynikající a já se těším, že si v nejbližší době pustím film a užiju si jistě i krásné scenérie.
Těžko hodnotit tuto knihu... některé pasáže byly velmi dobré, jiné (festivaly, umění) mě moc nebavily. Při popisování strastiplného cestování mě až mrazilo, to se jinak nazvat nedá... vydýchaný vzduch ve vlaku, nedostatek pití, odtržení dcery v davu, nerozhodnost přátel. Samozřejmě mě napadalo, jak bych se zachovala já. A doufám, že nikdy nebudu v podobné pozici. Přeji autorce ať se jí u nás daří dobře.
Naprosto souzním s komentářem od Rade pode mnou.
Už ve Vejci a já jsem tušila, že autorka nepopisuje svůj život přesně tak jak se udál. V průběhu čtení následujících knih ve mně narůstaly další otázky: Proč skutečně odešla od prvního manžela? Přispíval jí na děti? Viděly její holčičky ještě někdy svého otce? Byla Betty přátelská, vtipná, jízlivá, přehánějící komentátorkou nebo všechno dohromady?
Dozvěděla jsem se toto všechno a mnohem víc! Oceňuji práci autorky Pauly Becker s jakým nadšením a elánem přistupovala k pátrání a kolik let jí to zabralo. U popisování prohledávání domu než půjde za pár minut k demolici jsem měla slzy v očích, to samé při druhé vážné smrtelné nemoci Betty.
Film Válka světů s Tomem Cruisem miluji a náhodou jsem nedávno zjistila, že předloha je stará více než 120 let! Hned jsem si to vměstnala do mého čtecího plánu a nemůžu říct jinak, než je to opravdu nadčasové dílo.