Lila94 komentáře u knih
Proč si tuto nenápadnou knihu přečíst? Protože za to stojí. Příběh vystavený vlastně jen na prostředí jedné kavárny a několika lidí s ní spjatých (pracovníci, zákazníci). Milé, laskavé, bez patosu. Příběh příjemně plyne, není nutnost k zážitku mít děj nabušený akcí či velkým dramatičnem.
A proč vlastně navštívit kavárnu, která sice nabízí možnost cesty do minulosti, ale je to spjato s řadou pravidel? Z nichž jedno je, že přítomnost nezměníne? Protože můžeme změnit svůj vlastní způsob přemýšlení - a to za to stojí :-)
Takto to umí pouze spisovatel, který má ve jméně slovo král. Komplexně vystavěný příběh s hloubkou pořádné králičí nory, která vede až kam. Časté popisné odstavce nepřekážejí, protože King umí tak pracovat s jazykem, že čtenáře zkrátka přesnese do děje, na dané místo a čas. Dnes již dobře známý alternativní konec, "jak by kdyby Kennedy žil" se mi zamlouval. Podobně jako myšlenka v Řbitově zviřátek - ikdyby to šlo, minulost se nemá měnit. Proč? Co se stane, když motýl roztáhne křídla..?
Mile mě překvapilo vyústění hlavní dvojice. Dojemné, ale bez patosu. Spisovatel, označovaný jako král hororu, je zároveň i romantik. Ale vlastně by mě to nemělo překvapovat, protože přece sarkastičtí lidé bývají pod tvrdou slupkou hrozné měkkoty. A on určite nebude jiný :-)
King je zkrátka king v tom, že ví, že všechny ty nejhorší hrůzy, co si dovedeme představit, nakonec stejně pocházejí z nás samotných. Popsání psychických stavů a toku myšlenek společně s nenásilným stupňováním hrůzy je brilantní.
Po přečtení Vzpomínky na Zemi, po zakončení celé ságy, mám velmi smíšené pocity. Ovšem jen v tom dobrém slova smyslu. Autor posouvá laťku scifi velmi vysoko. Úžasná směs vědy, filosofie, kosmologie a zcela uvěřitelný směr, jakým bychom se ve skutečnosti mohli ubírat/ jak bychom mohli dopadnout. Vzpomínka na Zemi na mě působí mezi knihami scifi obdobně jako film Interstellar mezi scifi filmy. Už nechcete nic jiného. Všechny ostatní knihy scifi jsou v porovnání s tímto dětinské, vágní, plytké. Pokud byste si měli vybrat jen něco konkrétního s tématikou scifi, zvolte trilogii Vzpomínka na Zemi. Já už na na hvězdy nebudu nikdy koukat stejnýma očima.
Číst knihu od jiného autora než evropského či amerického bylo jako závan svěžího vzduchu. Skvěle postavěný příběh, co má spád, myšlenku a skryté hlubiny. Brilantní propojení vědy (pasáže týkající se fyziky podány srozumitelně) a scifi. Už dlouho ve mě knížka nezanechala tak silný dojem. Více takových knih!
Úžasně vystavěný příběh propojující psychologii hlavních postav, muka rozhodování a přijímání skutečnosti s plíživou hrůzou a vzrůstajícím pokušením. Navrch přidáno krásné poselství - je přirozené zemřít, truchlit, toužit. Ale má se to tak nechat.
Barnevernet by mohl být příkladem toho, že cesta do pekla bývá dlážděna dobrými úmysly. Ale stejně - jediná instituce s takovou mocí? Nekontrolovaná jinými úřady? Strašidelné, kam vyspělé země směřují.
Silný příběh zaměřený (mimo jiné, nebo spíše zejména..?) na mezilidské vztahy a na to, jaký dopad mohou mít naše volby. Kniha, která bude českou literaturu v zahraničí dobře prezentovat.
Perfektní pokračování k Problému tří těles. V rámci sci-fi knih snad nejreálnější náhled do budoucnosti. Doporučuji, tahle série je úplně něco nového. A je to osvěžující.
Asi jsem měla velká očekávání, protože jsem po knize sáhla na základě doporučení "jedná se o klasiku a je to sranda!". Při nejlepší vůli nemůžu říct, že by to byla humorná knížka. Nesmála jsem se nahlas (jako třeba u knihy Robin od Z. Frýbové), spíš jsem se občas pousmála. Některé postavy mě vyloženě lehce nervovaly, možná je to ale tím, že doba a mezilidské vztahy se zas trochu změnily. Navíc byla kniha víceméně popisná, což mi úplně nevyhovuje. Čtení je to milé, ale za srdce mě nechytlo.
Takových knih se zdravotnickou tématikou by mělo být pro laickou veřejnost více. A měl by o ně být takový zájem, jaký je o tuto knihu. Přečtěte si to, uvidíte sami.
prof. Zrzavý dokázal v knížce to, co i na svých přednáškách na univerzitě - představit zajímavé téma, dokonale (a pochopitelně) ho probrat a navíc prošpikovat svým typickým úžasným suchým humorem. Kniha je nahlédnutím do evoluční psychologie lidí, a každý, koho toto téma zajímá, ať neváhá. Jen je třeba mít otevřenou hlavu, nemít romantické představy a nemyslet si, že člověk je něco víc než jen "divné zvíře"
Každý autor se od někoho vždy inspiruje, ale tady bych na některé věci (postavy, i přímo některé scény) ukázala rovnou prstem, z jaké knížky S. Kinga jsou převzaté (To, Řbitov zviřátek). Do očí to bilo až neslušně. Celý styl knihy je laděný kingovsky, ale postavy mi přišly poněkud plytké, nebyly zabrány nějak do hloubky, a asi proto mi přišly i neosobní a měla jsem problém se do nich vžít, vcítit, cokoli..
Na druhou stranu čtení je to celkově příjemné, atmosféru to má, spád taky - stránky se obrací samy. Líbí se mi, jak každá postava má svého kostlivce ve skříni a k čemu mohou vést zdánlivě nevinné věci. Pro ty, kdo nečetli Kingovo knížky určitě super, pro čtenáře Kinga o něco slabší.
Tohle je knížka, která na to jde takzvaně od lesa :-) a jde jí to. Řečeno všechno tak, jak to je, bez pozlátka, bez medových řečí, jak mít super život. Zkrátka přijmout to, že v životě to občas stojí za *****, ale bez toho bysme pak zase ani nepoznali ty chvíle, kdy jsme štastní.
Srdcovka. Fantasy svět, do kterého se pravidelně ráda vracím.
Srdcovka. Fantasy svět, do kterého se pravidelně ráda vracím.