Lily101 komentáře u knih
Naprosto souhlasím s recenzentem pode mnou (gogo). Petra Kvitová je významná česká tenistka, která si rozhodně zasloužila víc, než tuto knihu. Naprosto souhlasím se všemi body kritiky uživatele “gogo”, které bych napsala sama, kdyby to za mě již neučinil někdo jiný a není třeba se opakovat.
Obvykle dávám knize dvě hvězdičky za snahu autora i práci lidí kolem vydání dané knihy, ale tentokrát učiním výjimku. Hodně překlepů (hl. v přepsaném rozhovoru, který vzhledem k rozsahu knihy mohl být kratší), špatná grafická úprava knihy (“podklad” obrázkové přílohy cca v polovině knihy, dost nepěkné fotky významné české sportovkyně/hodnotím to z pohledu ženy/, opakující se fotky/dost často právě ony ne úplně lichotivé/, obrovské písmo)…tak nějak je trochu i výhodou, že kniha je krátká, neb ji se sebezapřením vůle na sílu dočtete i přesto, že se hooodně text opakuje.
Mi se kniha z větší části líbila.
Ano, je tam dost pasáží do minulosti, ale to mi přijde autentické. O čem asi tak dlouhé měsíce přemýšlet, když jste sami mimo lidskou civilizaci…A trošilinku toho scifi v tom vidím také. Závěr mě překvapil.
Rozhodně nemám z celé knihy dojem, že by se jednalo o navázání na Franze Kafku, to byl asi jen marketingový tah (není součást hodnocení). Přišlo mi pár věcí nedomyšlených (předání klíčů od nemovité věci a tím se nabyla do vlastnictví nemovitost /co katastr nemovitostí?/ navíc v souvislosti s nedůvěrou na obou stranách, otázka identity) a dost lechtivých i násilných scén (především detailní popis procesu zabijačky).
Od knihy jsem čekala dle názvu něco trochu jiného (měla jsem za to, že cílí na to, když člověk přemítá nad tím, co řekl v rozhovoru, který si dost možná už ani další účastník hovoru nepamatuje).
Mrzí mě, že kniha je velmi povrchní (“nakousnou” se v ní zajímavé “situace/případy”, ale následně autor bez řešení rychle mění směr nebo nabízí v jedné větě řešení stylem: “Musíte si na to přijít sami.”).
Na druhou stranu je kniha hodně vtipně napsaná (hl. začátek) a min. některé části textu mnou nějakým způsobem rezonovaly, takže klidně zkuste tuto knihu také přečíst a…uvidíte sami!
Bohužel mi kniha nepřišla vůbec humorná. I ta detektivka byla trochu nadnesená, co se žánrů knihy týče.
Dozvěděla jsem se ale něco o golfu a (snad) rady i tipy praktičtějšího rázu z úhlu pohledu advokátky a soukromého detektiva.
Kniha se mi moc líbila, až se sama divím. Dostala jsem ji jako dar (byla snad i ve slevě) a ten milý, sympatický svět, který autorka vytvořila, se mi moc líbil. Raději nemít ke knize žádné očekávání a brát ji jako oddechovou knihu a budete mít větší šanci, aby se zalíbila i vám.
Současně je to kniha, která ve mně osobně něco zanechá po nějaký čas. Asi tu atmosféru.
Nemohu si pomoci, ale mě kniha pohladila na duši. A kromě pár chyb v překladu, což se ale může stát, ji nemám, co vytknout.
Zajímavá kniha. Před čtením jsem slýchávala, že bude náročná na čtení (odborný styl), ale tak tomu úplně není. Je psaná vcelku čtivě a i odborné medicínské pojmy jsou dobře popsány. Také jsem četla knihu déle, ale jsem nadšená.
#prvniknihacerven
Jestli je autorka hrdá na to, jak daleko to dotáhla, tak já nemám daleko ke smíchu. Nesnáším konexe a brojím proti nim způsobem, že bych nikdy takovou práci nepřijala, ačkoliv bohužel nyní denně vidím, jak to ulehčuje život (jiný přístup,…).
Některé věci byly inspirativní, ale číst pořád dokola to samé (hl. profesní životopis autorky, což mi vzhledem k výše uvedenému min. z poloviny nepřipadá vůbec atraktivní) je ubíjející.
Kniha je psaná na americké poměry a rozhodně nedoporučuji číst mužům. Min. kvůli stylu podání, se kterým jsem také “bojovala”. Jsem vděčná, že jsem knihu dočetla (z prvu i postupem času stráveném čtením jsem myslela, že knihu budu muset odložit a rovnou dát do knihobudky-pomohlo mi asi jedině to, že knihy se snažím neodkládat nepřečtené a i “na sílu” je dočíst, byť už z tohoto principu nejspíš budu slevovat/mnohdy to za to nestojí a na světě je tolik knih a na jeden lidský život máme ne úplně hodně času/, ale až na “lepítka” u určitých pasáží (mnohdy myšlenky jiných), se ke knize vracet nebudu.
Po prvních 50 stranách jsem musela knihu na půl hodiny odložit, neb mi nesedl úplně styl podání. Po pauze už se kniha četla dobře, takže pokud budete mít problém zvyknout si na styl podání obsahu, nezoufejte ;-).
Mám dojem, že v ČR se dost “věcí” dodržuje (soudě dle mého okolí i recenzentů pode mnou). Za plnou cenu bych si knihu nepořídila, ale za 19,- to nebyla úplně špatná volba. Protože…aspoň se dozvíte, že to, co Vám přijde normální, zdaleka normální evidentně není a pár informací (konkrétně co jí želvy v oceánu a tabulka druhů plastů) si z ní odnesete.
V něčem podnětná kniha, ale na druhou část (rozhovorů) jsem si dlouho zvykala, neboť
koncept mi nesedl, což je důvod, proč
jsem ji četla tak dlouho (+jsem ji četla na dovolené u moře, což byla dobrá volba, neb má
člověk čas se hodně zamyslet). Občas bylo
“naťuknutí”, jak něco změnit, ale postrádala jsem postup (či byl výslovně zevšeobecňující a prakticky nic neříkající), což je nejspíš záměr, abyste navštívili funkčního lékaře, příp. jiné osoby (chyběl-li Vám postup u rozhovorů).
Zajímavá kniha. Opravdu se vše trochu komplikuje zmiňováním vlastností, které na vás nemusí vždy sedět (jak zmiňuje recenzentka pode mnou), ale současně ten základ je asi pravdivý. Dost jsem se knihou dozvěděla nejen o chronotypu, kniha byla čtivá a jsem ráda, že jsem si knihu nakonec pořídila, byť jsem i přes slevu v rámci výrazné akce na knižní tituly u jednoho nejmenovaného knihkupectví, kdy kniha stála 49,- . Budu se k ní vracet.
Pozn. pro budoucí čtenáře: Nečekejte od knihy nic a budete nadšeni.
Já nemůžu jinak než dát plný počet hvězd. Za mě hygge kniha.
Nepořizovala jsem si ji kvůli digitálnímu detoxu, ale nějaké tipy a rady v této oblasti se přeci jen vždy hodí. Prostě jsem byla bez očekávání. Formát knížky (spíš knížečky) je opravdu malý a za plnou cenu bych si ji raději vypůjčila z veřejné knihovny, ale současně vím, že se ke knížce vrátím a za 19,- v akci to byla dobrá koupě (byť dle formátu byste na první dobrou řekli, že asi nikoliv).
Tato knížečka poskytla radu jedné z mých dobrých kamarádek a mě přivedla k zajímavým činnostem, které lze podniknout. A navíc mi byla “pohlazením na duši”.
Kniha působí odlehčeně, ale nenechte se zmást; obzvlášť pro studenty práv či čerstvé právníky krátce v praxi, to není odpočinkové čtení. Ale toto se týká jen situace, kdy máte náročný pracovní týden (s přesčasy) a knihu chcete číst ve volném čase.
Když ji budete číst v době, kdy nemáte náročný pracovní týden, tak to je za mě dobrá volba.
#prvniknihavkvetnu
Prvních cca 100 stran je dost rozvleklých. Pak kniha nabere pozvolna spád a posledních cca 200 stran je nesmírně napínavých.
První kniha od autora. Kniha vybrána v rámci mé osobní výzvy ve veřejné knihovně (konkrétně bez předchozího dívání se na hodnocení na databázi knih, což bývá můj běžný postup při výběru knihy v knihovně) a rozhodně nelituji.
Příjemná oddechová kniha. Pařížská ulice se vážně v knize vyskytuje nemnohokrát, ale okolí Vinohrad je mi dost blízké, takže mi kniha dost možná o to víc sedla.
Krátké povídky; pár na mě silně zapůsobilo, pár mě jich vyděsilo a pár mě vůbec neokouzlil. Toto je však subjektivní a nemůže být součástí hodnocení.
Na útlou knížku je tam vcelku dost chyb (občas nezarovnaný odstavec textu, což dost-i vzhledem k velikosti textu-vyčnívá a gramatické chyby), avšak to se stává a mám pro to pochopení.
Obálka knihy je úžasná a námět skvělý. Toto však také nemůže být předmětem hodnocení.
Rozhodla jsem se udělit knize tři hvězdičky. Trochu jsem se do čtení většiny povídek musela nutit(toto nemohu v rámci hodnocení zohlednit, neb je to subjektivní), vedlejší motivy se často opakovaly (asi kvůli autentičnosti, viz trhání borůvek), ale celkový nápad dobrý a autorce se vydáním knihy jistě splnil sen.
Dvě hvězdičky za snahu (obligatorní u všech mnou hodnocených knih) a třetí za to, co se těžko popisuje (Atmosféru? Milé pasáže knihy, které pohladí a zahřejí na duši? …).
Za mě nadšenost! Knih tihoto druhu od českých autorů je pramálo a když jsou správně užity právnické pojmy, je radost číst!
Thriller to za mě byl, ale spíš vesnický, než právnický (o právo v knize pochopitelně jde).
Nechápu, proč má kniha tak špatné hodnocení. Za mě perfektně popsané to, jak to ve velké advokátní kanceláři chodí (ačkoliv o tom sama nevím moc, ale dle obsahu knihy by to takto min. fungovat mohlo) a víc raději nenapíši, ať nespoileruji.
Za mě oddechové čtení, které si už zítra nebudu pamatovat. Těžší témata jsou vcelku běžná a tak se nic atypického (zapamatování hodného) konat nebude. Jediné překvapení je to, že kniha po úvodních cca 30 stranách nabude na čtivosti.
Dvě hvězdičky za snahu autorky a celého týmu nutného k vydání knihy.
P.S.-Knihu jsem vybírala po dost dlouhé době bez ohledu na hodnocení na databázi knih. Asi nejsem vyloženě zklamaná, neb #prvniknihapoprodelanicovidu si asi žádala něco odpočinkového, avšak čekala jsem něco hlubšího (aspoň jednu hlubokou myšlenku).
SPOILER: Typická americká knížka. Happy end se koná ve všech směrech a je to až nerealistické.Současně moc nechápu název knihy. Jedna protagonistka lže, druhá lže sama sobě (spíš si neuvědomuje realitu a problém) a třetí je v tom úplně nevinně. KONEC SPOILERU.
#prvniknihavdubnu
Dobrá knížka plná zajímavého obsahu á la náhled do budoucnosti a uklidnění, že není třeba se hroutit ze stárnutí.
Pár esejů mi nesedlo, ale ten zbytek byl skvělý. Nádherně provázané texty, básně, “citáty”, fotografie…až tak nějak nechápu, proč má kniha tak špatné hodnocení.Možná zaujme spíše lidi mladšího věku, protože ona nejspíš “cílová skupina” již všechno zná a dané zkušenosti má.
#prvniknihavbreznu2022
Milá knížka pro děti. Čteno synovcovi a neteřince.