Lily101 komentáře u knih
Naprosto úžasná kniha.
Jen by možná mohla obsahovato něco méně “omáčky, což ale laici pravděpodobně ocení a občas jsou místo jedno až dvou písmen znaky, ze kterých ale pochopíte, o co jde.
Dávám 5 hvězdiček s ohledem na dvě drobné chybičky a skutečnost, že kniha byla velmi přínosná.
#prvniknihavprosinci2023
Kniha není špatná, ale trochu fantasmagorická, což jí ubírá na uvěřitelnosti
Lepší než první díl, kde je spíš snový svět a zbytečně dlouho se čeká, kdy a jestli bude čtenářům konečně sděleno, co se stalo v internátní škole.
Nejsem cílovou skupinou, ale knihu jsem četla poprvé jako náctiletá a celá série se mi tehdy líbila. Doporučuji tedy čtenářům cca od 13 - 15/17 let.
Ani druhý díl nezklamal. Jen škoda, že už není třetí díl a ani nikdy napsán nebude :-(.
SPOILER; Jen jsem trochu byla naštvaná na to, co Jitka udělala pro kluka, který se jí hned na počátku jejich seznámení vysmíval (1. díl) a nechoval se hezky. Ale láska je slepá. A v mládí dělá člověk větší chyby (to, co udělala, neschvaluji, ani nepodporuji, ba naopak), avšak byla jsem překvapená, jak vše hlavní protagonistce tak prošlo. KONEC SPOILERU.
Byla jsem moc mile překvapená. Protože kniha je nadčasová, stále vtipná a zaujme i čtenáře, kterým už není -náct, ale -cet.
Autor uměl skvěle psát a doufám, že se má ve spisovatelském nebi dobře.
Jako mnoho recenzentů pode mnou i já četla knihu v rámci čtenářské výzvy.
Musím souhlasit s recenzí níže (uživatel/ka: “Miliarda).
Agatha Christie byla úžasná spisovatelka detektivních případů, nad jejichž logickými zápletkami se tají dech a pro jejichž čtivost jste schopni v noci ponocovat.
Tato knížka však měla pozvolný děj, který nebyl až tak čtivý a nemohu si pomoci, ale z této knížky mohla být povídka. Upřímně uznávám, že nebýt čtenářské výzvy organizovanou Databází knih, které se rok od roku účastním, buď bych nedočetla vůbec nebo jen z úcty k paní spisovatelce (s ohledem na nízký rozsah dle počtu stran, protože už jsem zjistila, že život je prostě hodně
krátký na to, nutit se do četby rozsáhlejších knih jen proto, co kdyby závěr ohromil/bohužel neohromí, ale pořád tomu dávám naději, že i takové knihy - s ohromujícím závěrem - existují/).
Napínavá detektivka a velmi čtivá. Nenechte se zmást; děj se v knize na chvíli utlumí (kolem 200. strany), aby pak mohl opět vygradovat do závěrečného finále.
Téma není úplně vhodné (SPOILER: obsahuje sexuální násilí a i způsob smrti mě dost děsil: KONEC SPOILERU), tak není vhodné pro slabší povahy.
Téma není vhodné pro slabší povahy (SPOILER: Kniha obsahuje sexuální násilí: KONEC SPOILERU). Ale budiž; to je autorky věc. Byť musím jako slabší povaha uznat, že by kniha byla děsivá i bez násilí a současně by si ji tak mohly přečíst i slabší povahy.
Ale napínavou knihu zhatit tím, že na konec postupně předkládám čtenáři další a další situace, aby již nebyl schopen určit vraha, a to v takovém sledu, že čtenář již pomalu není schopen se zorientovat, a vlastně už chce, aby celá kniha skončila, protože ještě chvíli a nebude schopen pochopit, to je za mě velké ne.
Za mě napínavý thriller od počátku až do konce.
Jen krátká anotace na zadním přebalu knihy neodpovídá obsahu (měla jsem knihu zapůjčenou z veřejné knihovny, kdy byla obálka knihy nalepená uvnitř knihy a tak vyčněla anotace na zadním přebalu knihy.
SPOILER: Jediné, co mě úplně neuspokojilo, bylo to, že spravedlnosti nebylo učiněno zadost. Holt jedna prohrála a druhá vyhrála, ale svým způsobem byly vinny obě. KONEC SPOILERU.
Napínavá, mimořádně čtivá a zajímavá (námětově) kniha.
#prvniknihavlistopadu2023
Velice podnětná kniha s náměty k zamyšlení či spíše odpovědi na Vaše otázky. Kniha mi v tomto duchu nesmírně sedla a troufám si napsat, že se v mém životě objevila ve správný čas.
Možný SPOILER: Současně mě ale iritovalo nepevné rozlišení dvou protagonistů, nejasné propojení, na základě kterého jsou jejich příběhy v jedné útlé knížce a závěr za mě moc uvěřitelný nebyl. Hlavní protagonista na mě působil v rámci jeho hlubokých úvah o životě jako velmi inteligentní, vzpírající se racionálně
určitému způsobu života (manželství, děti,) a tak nechápu, jak a proč dopadl tak, jak dopadl. Ve 29 letech má člověk rozumu dost a když se mu něco nelíbí, tak si dá pozor, aby se tomu, co se mu nelíbí a jak žít nechce vyvaroval. Navíc to vše opředeno naivní myšlenkou, že tím na někoho konečně zapomene. KONEC MOŽNÉHO SPOILERU.
Na základě výše uvedeného ubírám hvězdičku a tak namísto 5 uděluji hvězdičky 4.
Místy rozvleklejší, ale nic hrozného (děj pak opět nabere vždy obrátky).
Jsem ráda, že se jedná o sérii a těším se na pokračování.
Kniha napínavá a čtivá, ale, ne úplně logický, závěr byl zklamáním. A jako třešinka na dortu Vás čeká chování hlavní protagonistky a jejího manžela, které Vám dost možná bude iritovat.
A pokud budete číst úvod s tím, že Vás bude zajímat, jak se situace stala a co přesně se odehrálotak to knihu rovnou odložte. Ušetříte čas, který je, jak všichni víme, drahou komoditou. Nemáte zač ;-).
Za mě se tento literární počin příliš nepovedl.
Zbytečně dlouhé popisy (a tím i rozsah knihy), ve kterých se čtenář místy ztrácí (možno dáno únavou), místy nelogické (proč hlavní protagonista nezavolá pomoc telefonem, ale je s další osobou odkázán na pevnou linku, když telefonní mobil vlastní - nemoct použít vlastní telefon se objevila min. dvakrát a v obou případech mi přišlo nelogické) a místy opravdu není napsáno jasně (napřed si pás rozepne, pak se o něj zasekne a současně z hovoru vyplývá, že byl připoután - tak jak to tedy bylo?) a navíc překombinovaný děj (který pochopíte).
Za mě zklamání po knize “Konzultant a “Kapka jedu, která byla napínavější, čtivější a logičtější.
Super kniha a po knize “Konzultant si autor drží svou úroveň a mohu tak i tuto jeho knihu s čistým svědomím pochválit.
Jsem mile překvapena. Kniha čtena kvůli čtenářské výzvy a na to, že nejsem fanoušek historických knih, se mi vlastně líbila. Jistou charismatičností Vás nadchne a nepustí.
Jediná věc je jistá překombinovanost v podobě poměrně hodně postav, byť to tak na první dojem nepůsobí. Možná by nebylo špatné postavy vypsat a udělat z nich myšlenkovou mapu dle jejich vztahů zevnitř přebalu knihy.
Má první kniha od autora s první přečtená historická detektivka vůbec. Mohu napsat jen jediné; občas čtenářská výzva rozšíří obzory i čtenářům, kteří čtou více, než jeden žánr.
Mi styl autorky sednul a to už mi není náct. Kniha byla napínavá a zajímavý děj na čtivosti knize rozhodně neubral.
#prvniknihavrijnu2023
Přijde mi, jako bych v porovnání s celkovým hodnocením knihy zde četla úplně jinou knihu.
Protože za mě byla kniha napínavá, čtivá a závěr překvapivý.